Archives for 

Xinfo

Diploma Finance And Banking

Tahukah anda, Diploma Finance And Banking atau kewangan dan perbangkan merupakan pembelajaran berkaitan kemahiran mencakupi teori dan praktikal pengurusan kewangan, hal-hal berkaitan bank. Terdapat banyak universiti awam dan swasta yang menawarkan kursus ini, ia juga boleh dilanjutkan lagi pembelajaran di peringkat ijazah sarjana muda, sarjana dan juga doktor falsafah. Kebiasaanya universiti menetapkan subjek seperti : […] Baca Lagi..

Butang Share untuk Kongsi tajuk artikel di facebook

Salam, selamat petang..malam ni nak kongsi sikit pasal fungsi baru untuk memberikan kemudahan kepada semua pembaca xpresi.org berkongsi topik atau tajuk artikel kepada semua rakan di facebook masing-masing..yer la..kalau benda baik..baik kita kongsi2 la kan? hehe..kalau cara lama…pembaca perlu copy alamat dan paste kan kat link facebook masing2..agak sukar macam tu.. Jadi saya ada buatkan […] Baca Lagi..

Perbezaan matrikulasi sains hayat, sains fizikal dan perakaunan

Tahukah Anda … Salah satu perbezan antara matrikulasi jurusan sains hayat, sains fizikal dan perakaunan ialah matapelajaran yang diambil. Untuk matrikulasi Jurusan Sains Hayat mengambil mata pelajaran Biologi, Kimia dan Matematik (Sains) sepanjang pengajian  di Program Matrikulasi. Untuk matrikulasi Jurusan Sains Fizikal pula pelajar akan mengambil subjek Fizik, Kima dan Matematik sepanjang pengajian mereka di […] Baca Lagi..

Peluang Belajar Lepasan Program Matrikulasi

TAHUKAH ADIK … Sekiranya belajar di Matrikulasi banyak peluang terbuka dalam melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah di beberapa universiti dalam dan luar negara seperti : Semua Institusi Pengajian Tinggi Awam kecuali UIAM dan UPNM Semua Institusi Pengajian Tinggi Swasta di Malaysia 8 buah Universiti di Indonesia 7 buah universiti di United Kingdom 2 buah universiti […] Baca Lagi..

Kerja kosong terkini

Banyak persoalan berkaitan kerja kosong terkini terutama pekerjaan untuk kerajaan ataupun swasta. Tahukah adik2, saudara, saudari bahawa ada 2 laman web rasmi yang boleh menjadi rujukan untuk mencari kerja?Dua laman web ini adalah dari banyak lagi yang menawarkan ejen pencari kerja ini. Dua  laman web tersebut ialah laman web suruhanjaya perkhidmatan awam dan Job Malaysia. […] Baca Lagi..

Permohonan upu lepasan SPM

Banyak soalan yang sy terima…rata2 asik duk tanya mcm mana nak isi upu dan apa alamat upu…Ginilah…ni saya bagikan alamat UPU.. Ia dikhaskan pada pelajar lepasan SPM ataupun lepasan STPM serta setaraf dengannya..adik2 perlu terlebih dahulu membeli pin di Bank simpanan nasional… bacalah dengan teliti satu persatu untuk mengisi permohonan tersebut.. ini alamatnya www.upu.mohe.gov.my Baca Lagi..

Pekembangan anak 1-12bulan

Tahniah kepada yang telah mendapat cahayamata, mungkin anda tidak sabar melihat pekembangannya? disini ada sedikit informasi bekenaan pekembangan kanak-kanak 1-12 bulan. 0 – 3 Bulan Pergerakan aktif tangan dan kaki Apabila pipi disentuh, kepala berpaling kearah objek yang menyentuh pipinya Mula memusingkan kepala dan badan kekiri dan kekanan Tertarik kepada muka seseorang Memandang tepat kepada […] Baca Lagi..

Senarai persediaan sebelum, semasa dan selepas bersalin

Dibawah ini adalah barang dan perkara yang perlu di ambil berat sebelum, ketika dan selepas bersalin. Sesuai untuk pengetahuan ibu yang baru anak pertama. Barang-barang yang diperlukan oleh baby: Baju (butang depan..senang nak pakaikan pada baby)-yang mahal 2 @ 3 helai je..yang murah banyak untuk pakai kat umah…baju nipis untuk waktu tengahari juga penting terutama […] Baca Lagi..