Archives for 

Tips

Panduan Belajar Last Minute

Tidak semua orang mampu belajar “last minute”. Tetapi terpaksa berhadapan situasi belajar last minute apabila jarak antara peperiksaan kertas untuk satu sabjek kepada subjek lain terlalu rapat. Masing-masing menjadi gabrah dan buntu. Apa tidaknya, baru sahaja selesai menjawab peperiksaan, tetali dah kena belajar untuk pepriksaan subjek lain. Otak dah tepu, fikiran pun tak boleh nak […] Baca Lagi..

Semak Syarat Kemasukan UPU di E Panduan Dengan Mudah

Jika ingin mohon UPU, perlu untuk kita mengetahui syarat kemasukan dan senarai program, e panduan adalah sistem yang disediakan oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar UPU untuk memberikan kemudahan kepada pemohon untuk mendapatkan maklumat-maklumat penting seperti : Pengenalan Universiti Awam UA Pengenalan Politeknik Premier Senarai Program Yang Ditawarkan Syarat Khas Program e-Panduan Permohonan Kemasukan ke Universiti […] Baca Lagi..

4 Perkara Perlu Ada di Resume Lengkap Anda

Resume yang cantik, menarik dan Lengkap kepada majikan amatlah penting. Tetapi masih ramai diantara graduan-graduan yang gagal untuk memiliki resume yang diperlukan oleh majikan.  Kandungan resume yang padat dan dipenuhi  kriteria-kriteria yang penting, sangat  digalakkan kepada  para graduan. Apakah element yang perlu ada pada resume anda ?  bagaimanakah mendapatkan resu,e yang cantik dan menarik serta […] Baca Lagi..

5 Tip Pilih Universiti Sesuai Dengan Anda

Beberapa tip penting berkaitan bagaimana pilih universiti yang sesuai dengan anda mungkin berguna jika anda ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat universiti tetapi menjadi permasalahan apabila anda keliru untuk membuat pemilihan universiti manakah yang terbaik untuk pengajian anda. Oleh itu, saya kongsikan beberapa tips yang boleh menjadi garis panduan kepada anda untuk memilih universiti terbaik sepanjang […] Baca Lagi..

Tips Pilih Kursus Pengajian Di Universiti

Anda masih was-was dalam memilih kursus pengajian di universiti kelak. Kursus yang anda minat, tapi tidak bersesuaian dengan keputusan pepriksaan anda. Ada juga kursus yang anda minat, tapi anda ragu-ragu untuk memilihnya Jangan menjadikan ia sebagai satu permasalahan yang besar. Ianya dapat diselesaikan dengan berpandukan kepada 5 tips yang saya kongsikan ini. Selebihnya, terpulang kepada anda […] Baca Lagi..

Tips Bergelar Mahasiswa / Mahasiswi Berjaya

Bergelar seorang mahasiswa universiti memang menjadi impian setiap orang. Belajar di bilik berhawa dingin, ke sana sini bersama buku, mendapatkan bahan rujukan dan bacaan di universti juga dikelilingi kawan-kawan yang mempunyai satu tujuan yang sama dengan anda merupakan perkara yang dikejar oleh setiap individu. Namun, berapa ramai yang sedar akan hakikat ini bahawa bukan mudah […] Baca Lagi..

Tips Permohonan Kerja Melalui Email Yang Berjaya

Ada sesetengah kerja perlu membuat permohonan kerja melalui email, Tips yang ingin saya kongsikan pada kali ini amat bersesuaian kepada mereka yang memohon pekerjaan melalui email. Seiring dengan kemajuan teknologi sekarang, segalanya dihujung jari. Penggunaan email dalam pelbagai urusan lebih meudahkan semua kerja berbanding penggunaan surat yang mengambil masa untuk meneliti satu per satu. Hampir […] Baca Lagi..

4 Cara Memilih Pekerjaan Yang Tepat

Kerja sangat penting dalam kehidupan, adakalanya kita perlu tahu cara memilih pekerjaan yang tepat untuk kita. Memilih dalam pekerjaan itu penting bagi mengelakkan anda bertukar-tukar kerja dek kerana tidak serasi dengan pelbagai faktor di tempat pekerjaan.  Tidak salah rasanya, jika anda mempunyai kelulusan ,  ilmu dan juga kemahiran yang tinggi. sekiranya anda ditawarkan pekerjaan, pertimbangkan […] Baca Lagi..

Pengeluaran KWSP Usia Muda Yang Perlu Anda Ketahui

Umumnya, duit KWSP ini adalah duit caruman potongan majikan dan pekerja daripada hasil pendapatan  anda bulanan. Adakah boleh membuat pengeluaran KWSP usia muda ? Oleh yang demikian, saya ingin mengulas jenis-jenis pengeluaran KWSP tersebut. Walaupun, pada asalnya, duit pengeluaran KWSP ini hanya boleh dikeluarkan  secara penuh ketika anda telah tamat tempoh perkhidmatan (berpencen). Antaran jenis-jenis […] Baca Lagi..

Panduan Mohon Sijil Hilang Sijil PT3, SPM, LCE Dan MCE

Dokumen penting seharusnya dijaga rapi, namun demikian sekiranya ia hilang bagaimana untuk mohon sijil hilang untuk PT3, SPM, LCE dan MCE. ‘’Alamak, apa yang aku nak buat ni? sijil PT3 hilang.’’ Hal ini mungkin berlaku apabila ada permohonan kerja mahupun institusi  pusat pengajian yang ingin men`dapatkan `sijil  PT3 dan sijil-sijil yang lain, tetapi telah hilang […] Baca Lagi..

Tips Memikat Hati Majikan Di Tempat Kerja

Apabila anda bekerja dalam sesebuah syarikat mahupun jabatan kerajaan, pastinya anda akan berhadapan dengan pelbagai  ragam bos yang berbeza. Persoalannya di sini, bagaimana anda boleh memikat hati majikan anda itu agar anda dan bos dapat bekerjasama dalam keadaan kerja yang tenang lagi mendamaikan. Tidak dinafikan, mereka yang bergelar bos punya ragam tersendiri dan cara kerja […] Baca Lagi..