Jom Masuk Tentera Pengambilan Tentera 2016/ 2017

Pengambilan Tentera

Pengambilan Tentera

Bagi yang berminat untuk menceburi bidang tentera, Pengambilan Tentera menerusi Jom Masuk Tentera telahpun dibuka untuk permohonan. Permohonan tentera ini melalui pelbagai tapisan termasuk ujian fizikal dan mengikut syarat-syarat yang ketat. Mengikut maklumat yang kami terima, permohonan boleh menggunakan 2 cara iaitu melalui UPNM ( lepasan SPM ) dan Melalui aplikasi  Jom Masuk Tentera ( Lepasan Ijazah Sarjana Muda )

Update : Pengambilan Tentera TUDM Sesi 2018 ( maklumat lanjut )

Pengambilan Tentera UPNM

Universiti Pertahanan Nasional Malaysa UPNM juga ada membuka permohonan kepada yang berminat memasuki tentera. Permohonan ini terbuka kepada lepasan SPM dan permohonan perlu melalui aplikasi Permohonan UPU yang dibuka kini. Permohonan perlulah melalui www.upu.mohe.gov.my dengan membuat pilihan ke UPNM dalam pilihan-pilihan yang diminta. Sekiranya diterima, tapisan akan dibuat untuk memastikan anda benar-benar layak.

Baca Juga :  Panggilan Temuduga PISMP 2017 / 2018

Menarik :

Mohon Jom Masuk Tentera

Bagi lepasan Ijazah Sarjana Muda dari mana-mana IPTA juga boleh memohon memasuki tentera. Permohonan boleh dibuart dengan mendaftar terlebih dahulu di aplikasi yang disediakan di http://www.mafhq.mil.my/JOMMASUKTENTERA . Jika anda mempunyai Ijazah Sarjana Muda dari apa jua universiti dan bidang boleh untuk memohon tetapi perlu juga melepasi syarat fizikal dan syarat lain yang akan dibuat selepas permohonan. Kebiasaanya calon akan dihubungi untuk panggilan sesi temuduga atau ujian.

Baca Juga :  Semakan Keputusan STPM Penggal 2 Tahun 2016

Maklumat lanjut

Untuk maklumat lanjut berkaitan permohonan UPNM dan permohonan melalui Jom Masuk tentera bolehlah dibaca melalui pautan yang disediakan dibawah :

Diharapkan keberanian yang ada dlm diri diteruskan dan dapat disalurkan dengan baik untuk mempertahankan negara.

22 thoughts on “Jom Masuk Tentera Pengambilan Tentera 2016/ 2017

 1. Assalamualikum sy nak tanya pengambilan pajuruti lelaki 2017 dah buka .Tapi sy nk tanya utk perempuan pula bila tarikh dia

 2. mohamad safuan says:

  sy da pmr ja..blh ka mintk

 3. muhd iskandar bin mohd firdaus says:

  assalammulaikum .. nak tanya bila dapat check #jommasuktentera bagi sesi 2017 .. saya ada check laman web tersebut tapi tak ada rekod .. sekarang dah masuk masuk bulan 3 . kenapa ya ?

 4. Assalamualaikum saya nak tanya pengambilan askar untuk sesi 2017 akan dibuka bila

 5. MOHD IR SIDDIQ BIN ABDUL GHANI says:

  Assalamualaikum saya berminat dan bersemanggat bersedia menjadi perajurit tentera dan saya bersedia berkhidmat untuk negara dan satu nak tanya kalau tiada keputusan PMR-SPM boleh terima juga dan sebab saya tiada keputusan sekolah dan saya mahu masuk ketenteraan

 6. assalam saya dha cuba 3x masuk askar to tak lepas hanya d sebabkn keringgian kuran 1 inci . ada cara lain yg memboleh kan saya lulus ? . tempat nya 22rmd sri kinabatangan sandakan .

 7. Sya berminat sngat nak msuk tentera darat,tapi klo cda kepujian spm layak ke tu.?

 8. saya nak masuk bgi pengambilan sesi 2017..

 9. Assalamualaikum. sy nak tanya sikit kalau saya x grad ataupun x dpt pnuh transkrip akhir boleh atau x untuk memohon bagi pegawai??Sy dah tamat pengajian tpi grad tahun depan

 10. sya dah lulus ujian fizikal utk tldm tapi tiada respon hingga sekarang

  • Kebiasannya bergantung pada sel pemilihan, mungkin ada sesuatu yang tidak memenuhi syarat kelayakan atau kaota pengambilan, boleh cuba hubungi pegambilan TLDM utk maklumat lanjut.

 11. aidalaila binti arsad says:

  Assalamualaikum, sy berminat nak masuk tentera… tapi, umur sy masih boleh tak ni? 🙂 🙂 🙂

 12. apakah gred markah untuk dalam SPM a.agi memasuki TDM untuk tahun 2017?

 13. bila semakan pemilihan jom masuk tentera boleh dibuat?

 14. kenapa kalau daftar #jommasuktentera tak boleh? saya dah cuba tapi tak dapat

 15. MOHAMMAD ZUKARNAI BIN KAMALUDIN says:

  Sy nak masuk tentera darat….Boleh tak

 16. mahfuud hansam says:

  nak tanya kalau nak masuk UPNM . tapi tak isi permohonan dalam UPU. dapat ke tak? hope anda dapat memberi respond yang cepat.

 17. macam mana nak buat rayuan untuk masuk upnm ye..kwn saya dah buat pilihan pertama dan kedua dalam upu tapi tak dapat tawaran masuk upnm..kenapa ya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *