Peluang Belajar Lepasan Program Matrikulasi

TAHUKAH ADIK …

Salah satu matrikulasi di Kedah

Sekiranya belajar di Matrikulasi banyak peluang terbuka dalam melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah di beberapa universiti dalam dan luar negara seperti :

  1. Semua Institusi Pengajian Tinggi Awam kecuali UIAM dan UPNM
  2. Semua Institusi Pengajian Tinggi Swasta di Malaysia
  3. 8 buah Universiti di Indonesia
  4. 7 buah universiti di United Kingdom
  5. 2 buah universiti di Australia
  6. 2 buah universiti di New Zealand

Kelayakan dari Matrikulasi ini diterima pakai oleh universiti dalam dan luar negara.

Sumber : Bahagian Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia

Jangan Ketinggalan, dapatkan update terbaru info kami percuma terus ke email anda, Masukkan Alamat email anda dibawah :

( Penting : Pendaftaran berjaya jika anda klik link pengesahan yang akan dihantar ke email anda nanti )

Majalah e- Xpresi


PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN
Gaji Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan
Panduan Permohonan

About fiziesss
Seorang yang tak pernah kenal erti mengalah selagi masih berupaya untuk berusaha, minat untuk membantu setakat mampu. ( Pengguna perlu teliti Syarat dan Terma sebelum menggunakan xpresi , Hak cipta terpelihara, tidak dibenar mengulang cetak dengan apa cara sekalipun tanpa kebenaran bertulis penulis ) Saya dan xpresi.org tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan komen. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

11 thoughts on “Peluang Belajar Lepasan Program Matrikulasi

  1. Selamat, semoga berjaya

  2. M Izzul Iman says:

    Assalamualaikum cikgu, saya dapat matrikulasi di selangor, saya agak risau mengenai peluang saya untuk melanjutkan pelajaran di luar negara apabila mengikuti program matrikulasi ni. Saya nak tanya, 7 universiti di UK tu apa ye cikgu, ada yang menawarkan kos chemical engineering tak? Untuk pengetahuan cikgu, saya juga dapat tawaran di UIAM untuk asasi kejuruteraan, tetapi kursus yang saya minat untuk sambung ketika degree tidak ditawarkan disana. Saya tengah dilema ni cikgu, minta tolong supaya cikgu bagi petunjuk untuk tempat yang saya bakal tuju nanti. Terima Kasih :)

    • Nanti kami maklumkan kat fiziesss tq.

      • Waalaikumussalam..tidak perlulah risau dengan pengajian luar negara nanti.. kebiasaanya ia akan ada tajaan atau biasiswa untuk yang diterima kesana..jika belajar asasi kejuruteraan nanti juga akan dapat mohon ijazah kejuruteraan kimia..ikhlasnya sy tak dapat bantu sangat untuk membantu tentukan pilihan masa depan Izzul..sebab mungkin kita ada sejarah dan keupayaan serta persepsi yang berbeza.

  3. Assalamualaikum, bagaimana untuk memohon untuk melanjutkan pelajaran ke universiti di luar negara seperti yang disenaraikan di atas?

  4. Anirah Azuri says:

    salam cikgu..Saya dapat matrikulasi kedah…
    InsyaAllah 21/05 nie pergi sna…
    Doakan kejayaan saya cikgu :)

    • Salam..Tahniah !!..bestnye blajar kat sane..cikgu penah buat program motivasi disana dulu..rasanya matrikulasi changlun..tempat cantik, besar..ada dewan serbaguna, tak sibuk.nanti belajar sungguh2 yer..biar dapat 4.0..Smoga berjaya murah rezeki..Amin..nanti jgn lupa singgah lagi xpresi ni yer.. : )

  5. Sekali tengok gambar tu..teringat mase buat program orientasi pada pelajar2 baru matrikulasi changlun dulu..diharap sedikit sebanyak ilmu dan kenangan disemai disitu..Selamat berjaya :yes: :rose:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Makluman : TIDAK semua komen/pertanyaan akan dijawab oleh admin/staff xpresi, Kami sibuk dengan urusan pentadbiran, informasi dan pertanyaan khas lain. Walaubagaimanapun, komen/pertanyaan terpilih sahaja akan kami jawab atau dibuatkan penulisan khas. Kami amat berterima kasih jika anda turut sama menjawab/ berbincang dan membantu rakan lain.

PERINGATAN: Anda perlu memahami Syarat/ Terma kami dan Anda dilarang untuk memperkatakan tentang politik ataupun mempersenda cara hidup, individu, kaum mahupun agama lain. Bantulah diri, bantulah saudara anda, cintailah kedamaian, tingkatkan iman, bertindaklah dengan bijak serta bermuafakatlah demi kesejahteraan bersama.