Pengajian Bidang Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik

Mungkin ramai yang pernah dan tidak mengetahui mengenai kejuruteraan elektrik dan elektronik. Untuk kali ini saya sediakan sedikit info tentang kejuruteraan elektrik dan elektronik.

Bidang ini juga ditawarkan diperingkat sijil hingga ke PHD, Kadangkala pakej pembelajaran yang disediakan berlainan mengikut universiti. Kebiasaanya universiti akan menawarkan 3 program yang popular dibawah bidang kejuruteraan elektrik dan elektronik ini seperti :

Kejuruteraan Elektronik

 • Mikroelektronik adalah pembelajaran berkisarkan analisis litar elektronik dan rekabentuk bentangan dan digital termasuk semikondukter, peralatan dan litar skala elektronik bersepadu.
 • Komputer adalah pembelajaran berkenaan organisasi komputer, rangkaian komputer, rekabentuk mikroproses, pemprosesan isyarat digit dan perisian selari.
 • Perhubungan pula pembelajaran teori dan sistem perhubungan, antenna dan perambatan, mikrogelombang, radar dan satelit.
 • Tempoh pembelajaran bagi diploma adalah 3 tahun manakala ijazah adalah  tahun.
Kejuruteraan elektrik
 • Pembelajaran melibatkan penjanaan kuasa, penghantaran, pengagihan dan penggunaan, mesin elektrik, analisis, rekabentuk, aplikasi dan kestabilan sistem elektrik dan elektronik.
 • Tempoh pembelajaran bagi diploma adalah 3 tahun manakala ijazah pula  tahun.
Kejuruteraan Mekatronik
 • Pembelajaran melibatkan rekabentuk dan kawalan pemacu robot, sensor dan Transducer robot dan elektronik kuasa.
Kerjaya masa depan
 • Bagi lepasan bidang kejuruteraan elektrik dan elektronik ini  mempunyai prospek kerjaya seperti di sektor kerajaan, badan berkanun dan swasta.
 • Memenuhi sektor pembuatan dan perindustrian, telekomunikasi , teknologi maklumat komputer, mikroelektronik, dan peralatan, penjanaan dan pengagihan kuasa.
 • Jurutera proses pembuatan, jurutera rekabentuk, penyelidik dan jurutera kualiti.
 • Jurutera rekabentuk di TNB, JKR, TM net, Kilang pembuatan elektrik.
Baca Juga :  Tips Temuduga Bimbingan dan Kaunseling

Maklumat Menarik Lain :

About fiziesss
Seorang yang tak pernah kenal erti mengalah selagi masih berupaya untuk berusaha, minat untuk membantu setakat mampu. ( Pengguna perlu teliti Syarat dan Terma sebelum menggunakan xpresi , Hak cipta terpelihara, tidak dibenar mengulang cetak dengan apa cara sekalipun tanpa kebenaran bertulis penulis ) Saya dan xpresi.org tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan komen. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

12 thoughts on “Pengajian Bidang Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik

 1. Salam. Nak tnya. Dalam upu ada menawarkan kos kejuruteraan elektrik dan kejuruteraan elektrik dan elektronik. Apa beza dua tu dan yg mna lebih preferable? Mksh.

  • Salam, masing2 ada kelebihan dan kekurangan.. jika elektrik sahaj ia lebih fokus dalam kepakaran tertentu, jika ada elektronik ia kurang fokus kerana juga mengutamakan elektronik, tetapi ia mempunyai variasi dalam aplikasi membuat sesuatu projek.

 2. Encik….adakah engineering electric & electronic ada juga kaitan dngan robotik….saya dapat twaran dip engineering electric & electronic tpi saya jga berminat dlm robotik ini……or mngkin x ada kaitan dengan bio-engineering….

  • Jika anda lebih cenderung kepada automasi dan robotik…saya cadangkan anda mengambil kursus kejuruteraan mekatronik

 3. Kalau kejuruteraan mikroelektronik pula, adakah ia sama dengan kejuruteraan elektronik? Adakah peluang pekerjaan dalam bidang mikroelektronik?

  • Mikroelektronik lebih berfokuskan kepada pembuatan IC atau intergrated circuit dari silikon ke ‘finish product’.Bagi peluang pekerjaan pula adalah hampir sama.

 4. worksyop girl says:

  salam.. encik/cik sya ingin meminta pndngan encik/cik berkenaan dgn kursus Diploma Kejuruteraan Elektronik (komunikasi). adakah kursus yg dtwarkn seperti diatas mndpt permintaan yg tinggi dlm industri pekerjaan di Malaysia ini? adakah kursus diatas ini mampu berdaya saing dengan kursus-kursus yg lain bkn hnya dgn kursus am DEP trsebut sndri malah dgn kursus yg lainnya juga. ‘feedback’ yg secepatnya dri encik/cik amat sya hargai.. terima kasih

 5. MOHAMMAD KHAIRI says:

  encik….saya telah d tawar ke degree electronic engineering. apakah peluang pekerja dlm kos itu???

 6. Universiti di luar negara di Asia yang bagus untuk ambil bidang kejuruteraan elektronik?

 7. ENCIK…sya telah di tawarkan pengajian peringkat diploma dalam kejuruteraan elektrik kuasa di uitm ….tetapi ke mana kah arah tuju saya selepas diploma?? i mean pada peringkat ijazah saya tidak menjumpai kos nie di uitm….adakah ade pade peringkat ijazah kos ini telah bertukar name ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*