Pengajian Bidang Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik

24
80

Papan litar elektronik

Mungkin ramai yang pernah dan tidak mengetahui mengenai kejuruteraan elektrik dan elektronik. Untuk kali ini saya sediakan sedikit info tentang kejuruteraan elektrik dan elektronik.

Bidang ini juga ditawarkan diperingkat sijil hingga ke PHD, Kadangkala pakej pembelajaran yang disediakan berlainan mengikut universiti. Kebiasaanya universiti akan menawarkan 3 program yang popular dibawah bidang kejuruteraan elektrik dan elektronik ini seperti :

Kejuruteraan Elektronik

  • Mikroelektronik adalah pembelajaran berkisarkan analisis litar elektronik dan rekabentuk bentangan dan digital termasuk semikondukter, peralatan dan litar skala elektronik bersepadu.
  • Komputer adalah pembelajaran berkenaan organisasi komputer, rangkaian komputer, rekabentuk mikroproses, pemprosesan isyarat digit dan perisian selari.
  • Perhubungan pula pembelajaran teori dan sistem perhubungan, antenna dan perambatan, mikrogelombang, radar dan satelit.
  • Tempoh pembelajaran bagi diploma adalah 3 tahun manakala ijazah adalah  tahun.
Kejuruteraan elektrik
  • Pembelajaran melibatkan penjanaan kuasa, penghantaran, pengagihan dan penggunaan, mesin elektrik, analisis, rekabentuk, aplikasi dan kestabilan sistem elektrik dan elektronik.
  • Tempoh pembelajaran bagi diploma adalah 3 tahun manakala ijazah pula  tahun.
Kejuruteraan Mekatronik
  • Pembelajaran melibatkan rekabentuk dan kawalan pemacu robot, sensor dan Transducer robot dan elektronik kuasa.
Kerjaya masa depan
  • Bagi lepasan bidang kejuruteraan elektrik dan elektronik ini  mempunyai prospek kerjaya seperti di sektor kerajaan, badan berkanun dan swasta.
  • Memenuhi sektor pembuatan dan perindustrian, telekomunikasi , teknologi maklumat komputer, mikroelektronik, dan peralatan, penjanaan dan pengagihan kuasa.
  • Jurutera proses pembuatan, jurutera rekabentuk, penyelidik dan jurutera kualiti.
  • Jurutera rekabentuk di TNB, JKR, TM net, Kilang pembuatan elektrik.
Baca Juga :  Maksud Seni Kulinari dan Kelebihannya

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

Dan

Jika ingin berkongsi Artikel Seperti Di atas..

Sertai Pertandingan Penulisan Kami

Hadiah Terkumpul Sehingga RM 100

Maklumat Lanjut

MENARIK

Aplikasi Pendapatan 50k sebulan, hanya pengguna android dan smartphone sahaja Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER Tanpa Perlu Membawa Kereta
Terhad 500 org shj : Bacaan digital Xpresi.org, Percuma ( Maklumat Lanjut ) Kekosongan Upah Tugasan Menaip dan Memasukkan data dari Syarikat Terpilih ( Maklumat Lanjut )

24 COMMENTS

    • Masalah warna sebenarnya menyukarkan kerja-kerja elektrik dn elektronik. Sebagai contoh untuk membezakan warna wayar. Kesilapan sedikit boleh mengakibatkan masalah besar. walaupun demikian, ada banyak lagi usaha lain yg boleh ceburi, perniagaan adalah paling baik.. moga terus berusaha..

  1. Assalam…encik.. boleh encik terangkan kpd sy bgaimana kos electrical engineering ni? Saya berminat dengan projek2 elektrik… tapi saya masih bersekolah.. tolong ye..

  2. hello.. saya lpasan dip elektronik (komunikasi) … saya nak smbg degree sc(fizik) boleh x? sbb sye dapati sebahagian yg sye blaja mse dip. dlu sume berkaitn dgn fizik….. jadi bole sya persue degree in sc(fizik) ….mohon pnjelasan….tq

  3. hello.. sye ade prtnyaan… sye baru saje abis bljr dlm dip. elektirik n elektronik di poli…. jika saya ingin smbung dlm ijazah sc (fizik) boleh ke? sbb sbhgian subjek yg sye bljr dkt dip. dulu semua brkaitan dgn fizik… saya ingin mnjadi guru fizik …. tp untuk kos dip. mmg x de dip khusus dlm fizik…jdi sbb itu sye amik dip e&e nii…. macam mne ? boleh sye smbg degree dlm bdang sc(fizik)…? mohon pnjelasan…please…

  4. Salam, Kalau Diploma Kejuruteraan Elektronik Komputer ni mcm mana?, byk kira2 ke?(math,addmath). lemah dgn math huhu

    • Salam, kalau Kejuruteraan elektronik komputer tak banyak sangat mengira..walaubagaimanapun demikian, subjek kejuruteraan memang xboleh lari dgn mengira. Tapi fokus kos ni tak lah banyak sangat.. ia lebih kepada komputer dan komponen elektroniknya..

  5. Assalamualaikum.. sya mau tanya klau sya ambil kos kejuruteraan optoelektronik.. rasanya apa prospek kerja yg sya boleh buat.. tq

  6. Salam. Nak tnya. Dalam upu ada menawarkan kos kejuruteraan elektrik dan kejuruteraan elektrik dan elektronik. Apa beza dua tu dan yg mna lebih preferable? Mksh.

    • Salam, masing2 ada kelebihan dan kekurangan.. jika elektrik sahaj ia lebih fokus dalam kepakaran tertentu, jika ada elektronik ia kurang fokus kerana juga mengutamakan elektronik, tetapi ia mempunyai variasi dalam aplikasi membuat sesuatu projek.

  7. Encik….adakah engineering electric & electronic ada juga kaitan dngan robotik….saya dapat twaran dip engineering electric & electronic tpi saya jga berminat dlm robotik ini……or mngkin x ada kaitan dengan bio-engineering….

    • Mikroelektronik lebih berfokuskan kepada pembuatan IC atau intergrated circuit dari silikon ke ‘finish product’.Bagi peluang pekerjaan pula adalah hampir sama.

  8. salam.. encik/cik sya ingin meminta pndngan encik/cik berkenaan dgn kursus Diploma Kejuruteraan Elektronik (komunikasi). adakah kursus yg dtwarkn seperti diatas mndpt permintaan yg tinggi dlm industri pekerjaan di Malaysia ini? adakah kursus diatas ini mampu berdaya saing dengan kursus-kursus yg lain bkn hnya dgn kursus am DEP trsebut sndri malah dgn kursus yg lainnya juga. ‘feedback’ yg secepatnya dri encik/cik amat sya hargai.. terima kasih

  9. ENCIK…sya telah di tawarkan pengajian peringkat diploma dalam kejuruteraan elektrik kuasa di uitm ….tetapi ke mana kah arah tuju saya selepas diploma?? i mean pada peringkat ijazah saya tidak menjumpai kos nie di uitm….adakah ade pade peringkat ijazah kos ini telah bertukar name ???

Apa Komen Anda :