Pengajian Bidang Kejuruteraan Mekanikal

Bidang Kejuruteraan

Mungkin ada antara kita ditawarkan pengajian di universiti dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal. Bagi meraka yang baru pasti akan tertanya apakah itu mekanikal dan apa yang dipelajari serta peluang pekerjaannya. Mungkin saya dapat membantu sedikit sebanyak.

Pengenalan

Dalam kursus ini anda akan mempelajari tentang daya, kuasa, mesin, material, tenaga dan sebagainya yang banyak melibatkan penggunaan pengiraan. Tidak perlu banyak menghafal tetapi hanya menghafal formula-formula sahaja. Kursus ni juga melibatkan banyak kerja praktikal yang mencabar dan memberikan pengalaman menarik.

Tawaran

Kebiasaanya banyak universiti yang menawarkan kursus ini dan ianya didatangkan dengan pakej kejuruteraan lain seperti elektrik, elektronik dan sebagainya. Iktisas yang ditawarkan juga bermula dari sijil hingga ke PHD.

Subjek SPM yang perlu dikuasai

Perlu pandai dalam fizik, matematik, matematik tambahan dan bahasa inggeris. Hal ini kerana kebanyakan pembelajaran adalah dalam bahasa inggeris dan melibatkan fizik dan bahan-bahan.

Pengkhususan

  • Kebiasaanya pembelajaran akan mengambil masa 4 tahun dan jika diperingkat ijazah ia dinamakan sebagai Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan ( Kejuruteraan Mekanikal ).
  • Belajar mengenai termobendalir termasuk Termodinamik, pemindahan haba, engin pembakaran dalam, mesin turbo, penyejukan udara, dan pengajian mengenai tenaga.
  • Anda juga belajar mengenai mekanik gunaan seperti mekanik pepejal, dinamik dan getaran, sistem kawalan.
  • Sistem dan teknologi pembuatan juga dipelajari termasuk teknologi dan sistem pembuatan, penurasan pengeluaran, rekabentuk berkomputer ( CAD/CAM ) dan kejuruteraan industri.
Kerjaya
  • Memenuhi sektor pekerjaan jurutera penyelenggaraan, Jurutera projek, Jurutera rekabentuk, Jurutera logi, Jurutera kawalan mutu dan penyelidik.
  • Selain itu memenuhi sektor teknologi dan industri pembuatan dan proses, Industri Rekabentuk sistem mekanikal, produk fabrikasi logam, produk getah dan plastik, industri automotif, industri elektrik dan elektronik.
  • Industri tersebut termasuk kilang-kilang tidak kita kilang pembuatan ataupu kereta dan kenderaan lain.

 

Jangan Ketinggalan, dapatkan update terbaru info kami terus ke email anda, Sila isi alamat email anda dibawah:

Delivered by FeedBurner


PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN
Gaji Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan
Panduan Permohonan

About fiziesss
Seorang yang tak pernah kenal erti mengalah selagi masih berupaya untuk berusaha, minat untuk membantu setakat mampu. ( Pengguna perlu teliti Syarat dan Terma sebelum menggunakan xpresi , Hak cipta terpelihara, tidak dibenar mengulang cetak dengan apa cara sekalipun tanpa kebenaran bertulis penulis ) Saya dan xpresi.org tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan komen. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

50 thoughts on “Pengajian Bidang Kejuruteraan Mekanikal

  1. saya lepasan spm. saya telah mendapat tawaran ke politeknik dalam bidang ini dan stpm. saya igin bertanYA berapa kos pembelajaran di poloteknik ? dan subject apa yg diajar dalam bidang ini di politeknik. mohon penjelasa,

  2. assalamualaikum…saya pelajar lepasan matrikulasi sains fizikal.. pointer saya 3.09… gred akhir saya Sc.comp=A , Kimia=A- , Fiz=B- , Math=B-….. saya meminati bidang kajian tentang angkasa lepas…saya try apply course kejuruteraan mekanikal tetapi saya confuse adakah course tu selaras dengan minat saya tu? atau saya perlu tukar ke course yang lain?dan adakah pointer saya cukup untuk course tu?

  3. ku tidak tahu memilih says:

    salam…… apa beza diploma teknologi mekanikal dan diploma kejuruteraan mekanikal? boleh tak lepasan diploma teknologi mekanikal menyambung pengajiaan ke ijazah dalam bidang aeronatik di UTHM(IPTA)?

  4. salam…ikut syarat am dan khas tu saya rasa, saya dah layak memohon untuk diploma kejuruteraan makanikal.. tp sy rasa was-was kerana takut ibu kecewa jika permohonan saya sebaliknya pula..agak-agak la betapa peratuskah permohonan sy diterima. semua syarat tu sy penuhi dengan markah kepujian..x la tinggi sangat.

  5. Asslmmualaikum. Sy pelajar poly mngmbil dip kjtraan mknikal, Jika sy mngmbil ijazah dlm bidg ini brapa thun? 4 thun atau lg 2 thun je?

  6. salam ,saya nak tanya ,apa beza kejuruteraan mekanikal plastik,tekstil dan bahan ?

  7. sy sngat suka dlam bidng mekanik tapi sy tdak mngmbil mtaplajaran fizik,kimia,add maths dan bailogi.. kolej mnakah yng sesuai untk sy menjadi seorng mekanik..? spa bleh bantu sy..

    • Mekanik juga satu ikhtiar hidup yang bijak bagi mereka yang gemar berdikari.. Berapa banyak kereta diatas jalan dan pastinya kadar pelanggan akan bertambah.. Untuk jadi mekanik paling mudah dan ekonomi ialah dengan belajar permulaan di institut kemahiran MARA.. seperti Giat MARA. Disana ada menawarkan kursus engin dan kadangkala menawarkan elaun bulanan lagi.

  8. salam . tahun ini saya mendapat politeknik , dalam kos ini . tp sye tidak ada basic dlam subjek fizik kimia , matematik tambahan semasa sekolah menengah .
    adakah saya boleh pempelajari bidang ini ? terima kasih

  9. salam . tahun ini saya mendapat politeknik , dalam kos ini . tp sye tidak ada basic dlam subjek fizik kimia , matematik tambahan semasa sekolah menengah .
    adakah saya boleh pempelajari bidang ini ? terima kasih .

  10. kalau saya ambil jurusan ni, tapi x ambil fizik macam mana???

  11. salam..saya nk tnye pendapat, kalau saya minat dalam subjek fz ,add math dan lukisan kej, apakah jurusan yang sesuai untuk saya ambil?

  12. hello…saya lepasan sijil automotif dari kolej komuniti..adakah saya boleh sambung ke diploma kejuruteraan mekanikal dengan menggunakan sijil automotif saya?ada sesepa yg boleh beri saya jawapan..pls..thnks ^_^

  13. assalamualaikum,saya form 5 dan meminati bidang kejuteraan mekanikal ini,saya ingin pendapat ,jika saya suda mendapat keputusan spm,universiti mana yang terbaik untuk saya masuk untuk mengambil bidang kejuteraan ni?

  14. As-Salam.. Saya berada di sekolah agama rakyat yang tiada aliran sains.
    Bolehkah saya menjadi seorang Jurutera Makanikal. Saya memang minat dalam bidang ini. Mohon pendapat anda.

  15. assalamualaikum,saya juga mendapat tawaran ijazah dalam bidang ni,nk tanya adakah pembelaarannya nanti ,hanya akan bergantung kepada teori semata mata atau ada terdapat juga praktikal dalam pembelajarannya.

  16. saya berminat untuk mengambil bidang kejuteraan mekanikal..apakah langkah dan cara yang perlu saya ambil bagi memasuki bidang ini? saya sekarang baru tingkatan 5..subjek elektif yang saya ambil adalah Lukisan Kejuteraan..

    • belajar aliran sains, pastikan sentiasa ambil subjek fizik dan kimia.. masuk ke matrikulasi ( fizikal ).. nanti mohon ijazah kej mekanikal

  17. slm alaik,,
    sy nk tnye tntng kos kejuruteraan elektronik(komunikasi)tok ijazah..
    sy xmnat fizik sgt..lg2 fzik sy B..org kate kos sy uh xde peluang pekerjaan..lg sy konfius nk terima tawaran atau tdk,,hrp dpt mmbntu,,time kasih,,

  18. Apa beza Kejuruteraan Mekanikal dngan Kejuruteraan Mekanikal Pembuatan? Huhu!
    Mohon penjelasan. Thanks!

    • Kebiasaannya.. keuruteraan mekanikal lebih umum termasuk belajar bahagian pembuatan.. tapi yang ada pembuatan tu lebih spesifik..

  19. saya dapat menyambung pengajian dlm mekanikal, tp saya tak penah belajar add math dulu mase di skolah vokASional..adakah mudah untuk saye pelajari semua ini?? dah la dalam kejuruteraan mekanikal ni memerlukan banyak pengiraan.. saya harap dapat mempelajari semuanya..

    • Add math ni penting juga dalam kejuruteraan mekanikal..tapi mungkin rieneland dari vokasional dan mempunyai asas mekanikal menyebabkan diterima masuk..jika ada asas tentu tidak sukar..

  20. apakah yg akan dipelajari semasa DIPLOMA KEJURUTERAAN MEKANIKAL (PLASTIK)?

    • sy merupakan bekas pelajar kejuruteraan mekanikal plastik.. adik akan belajar lebih kepada material plastik or polymer pd semester 3 keatas ( seigt saya).. dan akan belajar rekabentuk produk plastik, die, injection moulding dan pelbagai lg..more kpd material( plastik)

    • mostly psl bahan2 plastik. material2 plastik mcm PTE,PC,FIBER.
      then u akan blaja pasal moulding.

  21. salam alaik..saya sedang keliru utk mneruskan pelajaran sy ke peringkat degree..soalan saya,adakah bidang mekanikal ini sesuai utk perempuan seperti saya?bagaimana pula peluang kerjaya bg saya nnti?

  22. mohd akmal says:

    kalw sya bercita 2 ingin menjadi pilot jurusan ape saya perlu ambil dan bagaimana? ,walupn saya tidak mengambil add mat tap subjek sej mm bi bm agm chem and phy saya ambil adekah saya layak ?..

  23. mohd akmal says:

    kalau saya nak ambil bidang ini tapi saya tidask mengambil subjek add math boleh ke saya mengambil bidang kejuruteraan mekanikal ini? dan apa peluang kerjaya dalam bidang ini ..?

  24. saya dapat bidang kejuruteraan mekanikal di politeknik.sekarang saya keliru tentang yang mana sesuai untuk saya di antara politeknik atau stpm.??

    • Kalau diploma kejuruteraan mekanikal pun ok juga jika dapat keputusan baik dan dapat sambug ke IJazah..masing2 ada kelemahan dan keburukan..

  25. if i study kejuruteraan mekanikal m i wil confirm gt job wit high salary??/

  26. salam..sye lepasan spm 2011.. sye tlh mndpt twaran ke mayrikulasi dan universiti untuk bdg kejuruteraan mekanikal…sye tgh buntu,yang mane lebih baik di masa depan untuk sye smbung belajar. di matrik atau universiti ??

    • bergantung pada minat fiq..mana2 pun berjaya..di matrik peluang akan terbuka luas …cuba taip ‘ masalah pilihan asasi ” di search xpresi.ada sy buat artikel sebelum ni

  27. assalamualaikum..menarikn entri ni. cam best je mechy. .saya berkira-kira nak ambil eng tapi still tak tahu nak pilih mana 1..huhu

  28. spm11 candidate says:

    saya pelajar lepasan spm 2011..saya seorang pelajar aliran teknikal amat tertarik kepada bidang kejuruteraan mekanikal..saya ingin menanyakan soalan…adakah badang kejuruteraan mekanikal dapat menjanjikan peluang pekerjaan kepada mereka yang berjaya menamatkan pengajian d ipt sama ada di peringkat diploma atau ijazah…..sektor manakah yang amat memerlukan tenaga kerja seperti mereka….adakah kejuruteraan mekanikal kini merupakan bidang yang kritikal dalam jangka masa sekarang…

  29. salam, adakah bidang kejuruteraan ini lebih luas bidang pekerjaannya drpd kejureteraan lain2?

  30. Lepasan SPM 2011 says:

    assalamualaikum, saya mendapat 7A 2B dalam SPM 2011 dan berminat untuk menyambung pelajaran dalam bidang kejuruteraan mekanikal .. saya ada sedikit kemusykilan , berapa lamakah untuk saya mendapat Degree jika 1)saya buat asasi dan degree 2)saya ambil diploma dan degree
    dan adakah dengan keputusan ini saya layak untuk sambung belajar di universiti awam memandangkan ramai pelajar yang mendapat sekitar 6 ke 10 A dalam SPM 2011 ..

  31. Assalamualaikum..saya ada sedikit kemusykilan, saya telah ditawarkan biasiswa utk ke pringkat master dalam pengajian kejuruteraan (elektrik dan elektronik)-mixed mode, masalahnya sy tak tahu apakah ada ipt yang menawarkan kursus ini (elektrik dan elektronik) ataupun saya perlu pilih antara elektrik atau elektronik atau mekatronik? Sebab mcm yg tuan jelaskan biasanya bidang ini terbahagi kpd 3.

    • Waalaikumussalam..maklumat yg diberi fiziesss tu untuk kursus kebiasanya..ada juga kursus yang menawarkan secara dwi..seperti elektrik dan elektronik..

  32. sesuaikah bidang kejuruteraan kepada pelajar bukan dari bidang ini.?

    • Memang agak tidak sesuai, tapi kalau pengajian peringkat menengah, sijil awal pembelajaran sesuai sebab sekurang-kurang salah satu komponen pembelajaran telah dipelajari berbanding yang tak tahu apa2..:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

MAKLUMAN : TIDAK semua komen/pertanyaan akan dijawab oleh admin/staff xpresi, Kami sibuk dengan urusan pentadbiran, informasi dan pertanyaan khas lain. Walaubagaimanapun, komen/pertanyaan terpilih sahaja akan kami jawab atau dibuatkan penulisan khas. Kami amat berterima kasih jika anda turut sama menjawab/ berbincang dan membantu rakan lain.

PERINGATAN: Anda dilarang untuk memperkatakan tentang politik ataupun mempersenda cara hidup, individu, kaum mahupun agama lain. Bantulah diri, bantulah saudara anda, cintailah kedamaian, tingkatkan iman, bertindaklah dengan bijak serta bermuafakatlah demi kesejahteraan bersama.