Pengajian Bidang Sains Kesihatan ( Dietetik )

23
12

Apa Maksud Dietetik

Piramid Makanan

Bidang pengajian dietetik mungkin menjadi sesuatu yang asing bagi sesetengah orang. Sedangkan di Hospital dan pejabat kesihatan mempunyai pegawai kesihatan dietetik yang merupakan salah satu kerjaya penting dalam bidang perubatan.

Secara mudah difahami, ramai yang memanggil Pegawai Dietetik ini seperti Doktor dalam bidang pemakanan untuk kesihatan. Dietetik, ialah dari perkataan diet itu sendiri menampakkan fungsinya sebagai pegawai yang menggunakan kombinasi teori dan pengalaman praktikal yang berasaskan sains fizikal, biological dan sains kelakuan dengan berfokuskan kepada makanan, pemakanan, terapi pemakanan perubatan, pengurusan makanan dan pemakanan komuniti. Sebagai contoh, ia melibatkan kajian pemakanan di hospital bekenaan jumlah pengambilan kalori, serta kajian pemakanan untuk mencegah gaya hidup tidak sihat hingga meningkatkan lagi obesity ( kegemukan ), selain itu ia membuat kajian nutrisi/makanan sepatutnya untuk komuniti serta pesakit-pesakit mengikut penyakit yang dialami.

Baca Juga :  Diploma Atau Matrikulasi, Mana Satu Pilihan Anda

Pegawai Dietetik biasanya akan mengenalpasti penyakit dan akan membuat sedikit kajian dan membuat saranan pemakanan perlu bagi kes-kes kronik dalam mengelakkan masalah akan terus parah.

Bidang Pekerjaan Pegawai Dietetik

Kebanyakan Pegawai Dietetik ini akan bertugas di institut penyelidikan, hospital, Pegawai kawalan Mutu, Pegawai pemasaran di institute pengeluaran makanan dan minuman dan sebagai perunding dietetik.

Selain itu, boleh juga untuk Pegawai Sains/ Pegwai penyelidik di intitut penyelidikan, intitut pengajian tinggi, hospital dan industry berkaitan kesihatan.

Untuk bidang pendidikan pula, bidang ini juga boleh sebagai pensyarah, pembantu pensyarah, tutor, guru di IPTA dan IPTS.

 

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

Dan

Jika ingin berkongsi Artikel Seperti Di atas..

Sertai Pertandingan Penulisan Kami

Hadiah Terkumpul Sehingga RM 100

Maklumat Lanjut

MENARIK

Aplikasi Pendapatan 50k sebulan, hanya pengguna android dan smartphone sahaja Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER Tanpa Perlu Membawa Kereta
Terhad 500 org shj : Bacaan digital Xpresi.org, Percuma ( Maklumat Lanjut ) Kekosongan Upah Tugasan Menaip dan Memasukkan data dari Syarikat Terpilih ( Maklumat Lanjut )

23 COMMENTS

  1. salam..blh tanye..dlm course nie….topic ap yg kita bljar….mksd saya ap yg kita bljar…ad comment kata kita bljar pasal memasak 🙂

  2. Salam..saya lepasan spm tahun 2012.. terima kasih dengan info dahulu..masalah saya sekarang ialah saya ada memohon upu bahagian teknologi makanan namun diplima teknologi makanan hanya ada di uitm kuala pilah selangor je-kalau tak silap saya-bagaimana ya saya nak ke uitm tersebut kerana saya x tahu jalan ke uitm itu..? Semua ipta guna upu ke kalau nak pohon?

  3. saya pelajar lepasan spm 2012.. sekarang saya kerja tetapi saya minat untuk belajar semula..biology saya c je.. boleh ka saya dapat course diploma dietetik? mcam mana nak apply? please

  4. Assalamualaikum , saya nak tnya ..bidang dietetik sesuai tak belajar kat luar negara memandangkan cara pemakanan orang Asia dan barat adalah berbeza …harap dapat memberi penjelasan …terima kasih

  5. salam.saya nak tanya.saya lepasan matrikulasi..dan sy ingin bertanya berapa pointer yg diperlukan utk mgmbil kos dietetik ini?

    • salam…saya pelajar tahun akhir dietetik dan saya juga lepasan dari matrikulasi…mohon untuk menjawab soalan ya…

      sebaik2 nya 3.0 ke atas sebabnya sekarang terdapat banyak persaingan….kalau boleh, lebih dari 3.5 dan saudari boleh try apply untuk biasiswa JPA…

      TQ

      • salam,,,saya pljr matriks..pointer sya 3.68 dan saya ambil modul 2 iaitu modul yg x ada subjek biologi…digantikn dgn sains komp…boleh x saya ambil kos dietetik nie….tp spm saya biology dpt b je…

    • salam…saya pelajar tahun akhir dietetik….mohon untuk menjawab soalan ya…

      dalam words yg mudah; nutritionist menjurus kepada komuniti yg sihat seperti pencegahan awal penyakit ttpi dietitian lebih kepada clinical-based…dietitian akan deal dengan pesakit & therapeutic diet/kaunseling akan diberikan kepada pesakit…

    • Assalamualaikum . Boleh saya dapatkan senarai universiti yg menawarkan bidang dietetik ini ? Universiti tempatan dan universiti luar negara .

    • salam…saya pelajar tahun akhir dietetik….mohon untuk menjawab soalan ya…

      lebih menjurus kepada biologi/medikal…kita akan deals dengan pesakit…lepas kita dah buat assessment, baru kita boleh plan/kaunseling pesakit dari segi pemakanan yang sihat…

  6. boleh bertanya sedikit,
    bagaimanakah jalan untuk menjadi seorang ahli dietetik. maksud saya apakah course yg perlu diambil selepas mendapat keputusan spm.

    • salam…saya pelajar tahun akhir dietetik….mohon untuk menjawab soalan ya…

      melalui pengalaman saya, saya masuk matrik dlu lps spm…then, baru saya apply untuk degree dietetik…selain matrik, melalui STPM, asasi or diploma pun boleh apply…

  7. assalamualaikum.. if i may to ask u few questions.. is it ikay for me to pursue my studies in this course?? is it wise from the job prospect and the demand in malaysia?? thank you.. 🙂

    • waalaikumussalam, It should not be a problem. You can just ask me and I’m willing to help. Sorry for the late reply. For me, any courses has a bright future if the result is good especially if it’s related to health department. 🙂

Apa Komen Anda :