Pengajian Bidang Sains Kesihatan ( Dietetik )

Apa Maksud Dietetik

Piramid Makanan

Bidang pengajian dietetik mungkin menjadi sesuatu yang asing bagi sesetengah orang. Sedangkan di Hospital dan pejabat kesihatan mempunyai pegawai kesihatan dietetik yang merupakan salah satu kerjaya penting dalam bidang perubatan.

Secara mudah difahami, ramai yang memanggil Pegawai Dietetik ini seperti Doktor dalam bidang pemakanan untuk kesihatan. Dietetik, ialah dari perkataan diet itu sendiri menampakkan fungsinya sebagai pegawai yang menggunakan kombinasi teori dan pengalaman praktikal yang berasaskan sains fizikal, biological dan sains kelakuan dengan berfokuskan kepada makanan, pemakanan, terapi pemakanan perubatan, pengurusan makanan dan pemakanan komuniti. Sebagai contoh, ia melibatkan kajian pemakanan di hospital bekenaan jumlah pengambilan kalori, serta kajian pemakanan untuk mencegah gaya hidup tidak sihat hingga meningkatkan lagi obesity ( kegemukan ), selain itu ia membuat kajian nutrisi/makanan sepatutnya untuk komuniti serta pesakit-pesakit mengikut penyakit yang dialami.

Pegawai Dietetik biasanya akan mengenalpasti penyakit dan akan membuat sedikit kajian dan membuat saranan pemakanan perlu bagi kes-kes kronik dalam mengelakkan masalah akan terus parah.

Bidang Pekerjaan Pegawai Dietetik

Kebanyakan Pegawai Dietetik ini akan bertugas di institut penyelidikan, hospital, Pegawai kawalan Mutu, Pegawai pemasaran di institute pengeluaran makanan dan minuman dan sebagai perunding dietetik.

Selain itu, boleh juga untuk Pegawai Sains/ Pegwai penyelidik di intitut penyelidikan, intitut pengajian tinggi, hospital dan industry berkaitan kesihatan.

Untuk bidang pendidikan pula, bidang ini juga boleh sebagai pensyarah, pembantu pensyarah, tutor, guru di IPTA dan IPTS.

 

Jangan Ketinggalan, dapatkan update terbaru info kami percuma terus ke email anda, Masukkan Alamat email anda dibawah :

( Penting : Pendaftaran berjaya jika anda klik link pengesahan yang akan dihantar ke email anda nanti )

Majalah e- Xpresi


PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN
Gaji Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan
Panduan Permohonan

About fiziesss
Seorang yang tak pernah kenal erti mengalah selagi masih berupaya untuk berusaha, minat untuk membantu setakat mampu. ( Pengguna perlu teliti Syarat dan Terma sebelum menggunakan xpresi , Hak cipta terpelihara, tidak dibenar mengulang cetak dengan apa cara sekalipun tanpa kebenaran bertulis penulis ) Saya dan xpresi.org tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan komen. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

18 thoughts on “Pengajian Bidang Sains Kesihatan ( Dietetik )

  1. saya pelajar lepasan spm 2012.. sekarang saya kerja tetapi saya minat untuk belajar semula..biology saya c je.. boleh ka saya dapat course diploma dietetik? mcam mana nak apply? please

  2. mcm mane dgn gaji seorang dietetik

  3. salam.. nk tnya.. mcm mana nak tau syarat klayakan utk course ni… utk lpasn matrik

  4. salam….sy lepasan spm,tgh tggu result..ermm bole tau x….senarai IPTA yg mne ad menwarkan diploma dietery ni..?

  5. Assalamualaikum , saya nak tnya ..bidang dietetik sesuai tak belajar kat luar negara memandangkan cara pemakanan orang Asia dan barat adalah berbeza …harap dapat memberi penjelasan …terima kasih

  6. salam.saya nak tanya.saya lepasan matrikulasi..dan sy ingin bertanya berapa pointer yg diperlukan utk mgmbil kos dietetik ini?

    • salam…saya pelajar tahun akhir dietetik dan saya juga lepasan dari matrikulasi…mohon untuk menjawab soalan ya…

      sebaik2 nya 3.0 ke atas sebabnya sekarang terdapat banyak persaingan….kalau boleh, lebih dari 3.5 dan saudari boleh try apply untuk biasiswa JPA…

      TQ

      • salam,,,saya pljr matriks..pointer sya 3.68 dan saya ambil modul 2 iaitu modul yg x ada subjek biologi…digantikn dgn sains komp…boleh x saya ambil kos dietetik nie….tp spm saya biology dpt b je…

  7. ilia najihah says:

    Apa beza antara dietetik dan nutritionist?

    • salam…saya pelajar tahun akhir dietetik….mohon untuk menjawab soalan ya…

      dalam words yg mudah; nutritionist menjurus kepada komuniti yg sihat seperti pencegahan awal penyakit ttpi dietitian lebih kepada clinical-based…dietitian akan deal dengan pesakit & therapeutic diet/kaunseling akan diberikan kepada pesakit…

  8. Boleh tak nak tau course ni lebih kepada biologi dan kimia sahaja ke ape?

    • salam…saya pelajar tahun akhir dietetik….mohon untuk menjawab soalan ya…

      lebih menjurus kepada biologi/medikal…kita akan deals dengan pesakit…lepas kita dah buat assessment, baru kita boleh plan/kaunseling pesakit dari segi pemakanan yang sihat…

  9. boleh bertanya sedikit,
    bagaimanakah jalan untuk menjadi seorang ahli dietetik. maksud saya apakah course yg perlu diambil selepas mendapat keputusan spm.

    • salam…saya pelajar tahun akhir dietetik….mohon untuk menjawab soalan ya…

      melalui pengalaman saya, saya masuk matrik dlu lps spm…then, baru saya apply untuk degree dietetik…selain matrik, melalui STPM, asasi or diploma pun boleh apply…

  10. * typo error… okay.. not ikay

  11. assalamualaikum.. if i may to ask u few questions.. is it ikay for me to pursue my studies in this course?? is it wise from the job prospect and the demand in malaysia?? thank you.. :)

    • waalaikumussalam, It should not be a problem. You can just ask me and I’m willing to help. Sorry for the late reply. For me, any courses has a bright future if the result is good especially if it’s related to health department. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Makluman : TIDAK semua komen/pertanyaan akan dijawab oleh admin/staff xpresi, Kami sibuk dengan urusan pentadbiran, informasi dan pertanyaan khas lain. Walaubagaimanapun, komen/pertanyaan terpilih sahaja akan kami jawab atau dibuatkan penulisan khas. Kami amat berterima kasih jika anda turut sama menjawab/ berbincang dan membantu rakan lain.

PERINGATAN: Anda perlu memahami Syarat/ Terma kami dan Anda dilarang untuk memperkatakan tentang politik ataupun mempersenda cara hidup, individu, kaum mahupun agama lain. Bantulah diri, bantulah saudara anda, cintailah kedamaian, tingkatkan iman, bertindaklah dengan bijak serta bermuafakatlah demi kesejahteraan bersama.