Perbezaan matrikulasi sains hayat, sains fizikal dan perakaunan

Tahukah Anda …

Salah satu perbezan antara matrikulasi jurusan sains hayat, sains fizikal dan perakaunan ialah matapelajaran yang diambil.

  • Untuk matrikulasi Jurusan Sains Hayat mengambil mata pelajaran Biologi, Kimia dan Matematik (Sains) sepanjang pengajian  di Program Matrikulasi.
  • Untuk matrikulasi Jurusan Sains Fizikal pula pelajar akan mengambil subjek Fizik, Kima dan Matematik sepanjang pengajian mereka di dalam Program Matrikulasi.
  • Jurusan Perakaunan pula mengandungi mata pelajaran Ekonomi, Perakaunan, Pengurusan Perniagaan dan Matematik sepanjang pembelajaran Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia

Jangan Ketinggalan, dapatkan update terbaru info kami percuma terus ke email anda, Masukkan Alamat email anda dibawah :

( Penting : Pendaftaran berjaya jika anda klik link pengesahan yang akan dihantar ke email anda nanti )

Majalah e- Xpresi


PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN
Gaji Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan
Panduan Permohonan

About fiziesss
Seorang yang tak pernah kenal erti mengalah selagi masih berupaya untuk berusaha, minat untuk membantu setakat mampu. ( Pengguna perlu teliti Syarat dan Terma sebelum menggunakan xpresi , Hak cipta terpelihara, tidak dibenar mengulang cetak dengan apa cara sekalipun tanpa kebenaran bertulis penulis ) Saya dan xpresi.org tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan komen. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

327 thoughts on “Perbezaan matrikulasi sains hayat, sains fizikal dan perakaunan

  1. Azizul Izzie says:

    Salam . Saya nak tanya , saya dapat keputusan SPM :
    Sej , Math = A
    BM , BI , Ag , Fizik = B
    Bio = C
    Kimia = D
    Add math = E
    .
    Saya dapat tawaran matrikulasi melaka kursus perakaunan , apakah sukar atau tidak sesuai bagi saya kerana add math saya teruk (E) ?
    .
    Saya lebih minat sains fizikal , apakah boleh saya bertukar kurusus ? Mohon pencerahan

  2. Assalamualaikum…saya pelajar matrik jurusan sains fizikal…dua tiga hari lepas ada seorang senior saya kata kwn dia pelajar jurusan sains fizikal tp dapat sambung ijazah dlm pergigian…saya tnya btol pelajar jurusan sains fizikal dpt sambung ijazah pergigian…harap bantuan dan kepastian….

  3. Assalamualaikum, saya pelajar sains tulen tidak mendapat tawaran ke matrik bagi ambilan pertama, saya telah minta untuk ambilan kedua.. ade tak peluang untuk saya masuk matrik dengan keputusan saya begini,

    BM = B+
    BI = A
    MT = A
    AG = A
    SEJ = B
    BIO = C+
    PHY = C+
    KIM = D
    AMTS = B+

    Masalah sya kimia sya dpt D, boleh tak sya dpt ke matriks?

  4. Assalamualaikum.. sya dapat tawaran ke matrikulasi program perakaunan. saya dapt akaun mase spm C+, tetapi addmath saya E. tuan rase boleh x saya cath up addmath nnti??

  5. assalam.. sy nak tanya kalau result spm sy BM=A,BI=B,SEJ=A-,MATH=A,PAI=B+,BIO=C=,FIZ=C+,KIM=C+,ADMTH=D.. sy boleh matrik jurusan sain, patut x sy tukar ke jurusan akaun dan kalau sy dlm jurusan sain,modul mana yg ptut sy pilih? trima ksih tuan :)

  6. Assalamualaikum tuan . Sy ingin bertanya . Mana yg lebih baek , sama ada pergi ke diploma atau matriks ye? Keduanya sy dapat sains.. Mcm mana pndpt tuan ?

  7. as salam . saya mendpt tawaran matrikulasi , jika saya ingin menjadi ahli farmasi berapa pointer yg hrus saya dapat ?? hanya untuk menetap target :]

  8. assalamualaikum.. sye dapat jurusan sains di matrikulasi. dalam keputusan spm, saya mendapat C bagi biologi.. adakah sye berpeluang untuk mendapat sains hayat kerana sye berminat dalam bidang pergigian??.. subjek lain lebih baik dari biologi.. terima kasih :))

  9. saya nak tanya, saya berminat dengan sains aktuari jadi di matrik saya perlu pilih course apa? perakaunan, sains fizikal, atau sains hayat? saya ambik aliran sains di sekolah dan dapat
    BM A+
    BI A
    SEJ A+
    AGAMA A
    KIM A+
    FIZ A-
    MATE A+
    ADD MATH A
    BIO B+

  10. Nurul Farhana says:

    Assalamualaikum..saya ingin bertanya sedikit..result SPM saya adlh sprti berikut:

    BM-A
    MATHS-A+
    ADD MATHS-A-
    SEJARAH -A
    PEND.ISLAM-A
    BI-B
    BIO-C+
    KIM-C+
    FIZ-C+

    Alhamdulillah saya ditawarkan ke kolej matrikulasi M001-sains.
    sejujurnya saya kata..saya kurang berminat dengan subjek fizik..saya ingin bertanya apa beza modul 1 dengan modul 3 untuk saya memohon bidang yang saya minat selepas tamat sahaja matrikulasi saya untuk ke ijazah?adakah boleh saya menukar modul1 saya kepada modul 3 jikalau saya benar2 tidak meminati subjek fizik?

  11. qelate boyzs says:

    Klau result sye dpt camni agk2 dpt x yg second intake??

    Bm-a+
    Bi-c+
    Sej-a+
    Pai-a
    Math-b+
    Bio-b+
    Fiz-b
    Kim-c
    Ad math-g

    Mhon sgt2 bntuan yg arif dlm bdang nie…

    • Add math penting.. apa2 pun tunggu keputusan nanti yer..

      • salam saya nak tanya sikit. saya ada dapat tawaran matriks aliran sains. tapi saya tak sure lagi nak target medic/engineering. so kalau saya nak ambil medic, saya kena ambil modul 1/3 lah kan? tp kalau saya ambil bio, saya mmg tak nak ambil fizik dah n vice versa. boleh ke mcm tu? harap sir dapat bantu

  12. assalamualaikum..
    keputusan spm saya spt berikut:
    BM-A
    BI-B+
    PI-A
    SEJ-A
    MATH-A
    BIO-A-
    KIM-B+
    ADDMAT-C+
    FIZ-B+

    ..sy mndapat tawaran matrikulasi bdg sains.. adakah saya perlu menerima tawaran ini dn mneruskan pngajian di matrik ?..layakkah saya mnyambung pljran di matrik hanya dgn kputusan 5a shja?..modul mna yg patut sy pilih jika sya terima tawaran? susahkah bidang sains ini ? saya sangat2 perlukan nasihat dan pendapat.. terima kasih.

    • Waalaikumussalam..
      layakkah saya mnyambung pljran di matrik hanya dgn kputusan 5a shja? susah sy nak jawab.. soalan tu hanya nur afif shj boleh jawab.. sbb nur afifi lebih arif tentang kebolehan diri..nanti sy cuba buatkan artikel bekenaan masalah ni.. kebiasannya kalau bio A sains hayat sesuai..kalau Fizik A sains fizikal sesuai.

  13. Assalamualaikum . Sy ingin bertanya kepada tuan.. Sekiranya mndpt program dua tahun bagi course sains , ttpi mahu tukar ke course perakaunan yg cuma 1 tahun, boleh ke? Sy tahu untuk pertukaran ni mmg agak sukar sdkit n byk prosuder nye .. Ttpi jika boleh tukar dari program dua tahun kepada perakaunan, sy akan cuba jugak lakukan.. Adakah boleh tukar program dua tahun kepada perakaunan ye tuan?? Mohon sngat tuan mmberi respond, sdkit sbyk boleh mmbntu ..

    • Waalaikumussalam, tukar kursus matrik ke? susah nak tukar nuur.. boleh tukar kalau ada kosong..tu pun bergantung pada matrikulasi tu..masalah lagi, kemasukan matrik ni bila ia kosong..sentiasa penuh..

  14. Salam.kalau ambik sains fizikal.. Nnti degree boleh x ambik course psl account?Sbb sy buat survey degree utk sains fizikal ni ialah utk engineering je btol ke?

  15. Assalamualaikum. Apakah perbezaan matrikulasi dan diploma dalam jurusan perakaunan? Saya ingin memohon biasiswa bank negara atau bank rakyat setelah habis matrikulasi ataupun diploma. Yang manakah pilihan terbaik pada pandangan tuan?

  16. Assalamualaikum…
    saya nak tnya, saya dpt tawaran ke matrik jurusan sains tp bio n kim saya dpt C+…fiz pulak dpt B…rasanya boleh x saya dpt modul 1 atau 3…sbb saya lbih minat bio drpd fiz…
    harap ada respons…

    • Waalaikumussalam.. sy rasa mesti add math mimi OK kan? mungkin MIMI akan di serap ke sains fizikal.. minat shj perlu dibuktikan dengan keupayaan. dari segi keputusan nampak macam mimi lebih menguasai fizik.

  17. Saya telah mendapat 9A+ 1A dalam spm 2013. Saya merupakan pelajar sains tulen dan saya telah memohon matrikulasi jurusan perakaunan. Saya telah ditawarkan dlam jurusan perakauan. Boleh tak saya nak tukar ke jurusan sains?

  18. Maaf menggangu,Saya telah mendapat tawaran M001-Sains,Bila dan boleh tak saya nak buat penukaran ke Jurusan Peakaunan?

  19. Saya calon SPM 2013, saya mendapat 7A+, 2A dan 1A-. Tapi saya tidak ditawarkan tempat dalam program Matrikulasi, saya minta untuk jurusan sains, bolehkah saya tukar kepada jurusan perakaunan? Boleh saya tahu format surat rayuan ?

    • Rasanya tak dapat..kalau nak jugak..susah sikit nk dapat tukar..kptsn anda dah baik..yang ditawarkan dah terbaik untuk anda..mungkin ada yg dapat..tapi kne jumpa pihak atasan matrik dan ada kekosongan,…tapi mustahil juga ada kekosongan sbb ada ambilan kedua.

  20. Assalamualaikum. Jika saya ditawarkan matrikulasi jurusan perakaunan, boleh tak saya nak tukar jurusan perakaunan ke jurusan sains?

  21. salam..saya baru lepas dapat result spm2013 pada mac2014 baru ni, saya minat dalam bidang sains aktuari, yang mana satu saya patut pilih, sains fizikal atau perakaunan?

  22. ASSALAMMUALAIKUM,nak tnye tuan…if sy dpt result
    BM A-
    BI C
    MM B+
    MT E
    KIM B
    BIO C+
    PHY C+
    SEJ A

    Adakah sy akan dapat ke matrikulasi sekiranya sy mmbuat rayuan,?????????????? ;(
    Harap tuan memberi respon

  23. Nur Nawal Syifaa' says:

    salam encik saya nak tanya , selapas tamat asasi sains fizikal , pilihan ijazah apa yg ditawarkan ? saya adalah peajar lepasan spm 2013 , saya berharap sangat encik dpat membalas komen saya :)

    • Salam.. kebiasaannya asasi sains fizikal akan pergi pada kursus-kursus yg melibatkan fizik spt kejuruteraan, math, dan pecahan2 jawatan kerja spt yg berkaitan dengan math dagn fizik..

  24. Salam..sy nak tnya..sama ada sy layak atau x masuk ke matrikulasi..kimia sy dpat D..+math A-, Fiz B, dan Bio C+..mhon blas..

  25. Assalamualaikum , saya nk tanya , ok skrg nie sya minat sgt nak jadi seorang doktor gigi . Tapi org kata nk jadi dentistry nie , kena ada Bio ? saya kelas aliran sains. Saya juga ambil subjek Fizik ,Kimia , Add math , but Bio tak de . Skolah saya tukarkan Bio kpd perinsip perakaunan . Mohon sgt penjelasan Tuan , adakah saya layak utk masuk ke Universiti kalau tak de Bio ? Adakah Bio itu penting dlm Pergigian ? Terima kasih ya . Mohon reply :)

  26. salam. kimia penting dlm kelayakan masuk matrikulasi? sebab kimia sy D. addmath & fizik dpt C+ . Bio dpt B

  27. assalamualaikum. saye nk tanye sikit.
    betul ke sains fizikal untuk mereka yg cenderung untuk pursue dlm bidang kejuruteraan etc bile kt uni nnty?
    dan boleh ke bagi mereka yg amek sains hayat, pursue dlm bidang kejuruteraan etc bile kat uni nnty?

    mohon jwpn dgn segera. tq. :)

  28. Salam. Saya nk tanyer.
    Sy dpt
    A. Math
    A- ntuk addmath
    C+ ntuk fzik, kimia n bi
    D ntuk bio

    Soalan sy. Adakah sy layak ntuk ke matrik,?

  29. Assalamualaikum , saya lepasan SPM 2013 jika keputusan sya BM & SEJ ialah A , P.ISLAM A- , matematik B+ , Add math B , Bio B , Bi C , Fizik C+ , Kimia D , adakah sya akan di terima matrikulasi . Mohon di balas sya betul2 berharap . Terima kasih :)

    • Waalaikumussalam, Add math penting utk masuk matrikulasi, Jika B masih ramai yg B+, A-, A dan A+. Sy bimbang akan kalah persaingan utk diterima masuk.. Apa2 pun jgn cepat putus asa.. cuba mohon dan berusaha mohon banyak lagi pilihan dengan sebaik mungkin.

      • Anis humaira says:

        Salam, sy lepasan spm 2013, kputusn sy A+matematik, bm bi A-, addmath sej p.islam A, physic kimia bio b+, adakah sy bpelang ke matrikulasi? Dan sy ingin tnya pndapat, sy brmint dgn course sains aktuari, adakh sy prlu msuk mtrik prakaunan atau mtrik sains? Hrp balas, tq..:-)

  30. pertukaran kos dari kos sains ke akaun boley x?mohon respond segera…

  31. Assalamualaikum, saya ingin menjadi seorang Geologist dan saya telah mendapat tawaran Sains Fizikal di UNIMAS. Soalan saya adakah saya perlu ambil Sains Fizikal atau TUKAR kepada sains hayat?

  32. muhammad khairi fakhri says:

    Salam.sy dpt jurusan sains..modul mne ssuai dgn rsult spm sy?? Rsult sy
    Bm – A
    Bi – B
    Mt – A+
    Pai – A-
    Sej – A-
    Psv – A+
    Add mt – A+
    Bio – B+
    Kim – B
    Fiz – B

  33. Nicholas Lee says:

    Salam.saya merupakan pelajar lepasan spm 2012. saya ingin tanya kalau spm result saya adalah seperti berikut:
    bm A
    bi A
    mm A+
    add maths A+
    moral A+
    bio A
    fizik A+
    chemistry A+
    sejarah A+
    bc b+
    adakah saya berpeluang untuk masuk ke matrikulasi?terima kasih kpd sesiapa yang ingin reply saya.

  34. assalamualaikum… saya pelajar lepasan spm 2012. keputusan saya BI, SEJ, TASAWWUR ISLAM, MATHS, ADDMATHS A+. BM, PENDIDIKAN ISLAM A. FIZIK A-. CHEM B+. BIO B. saya sebenarnya bercadang untuk menyambung pelajaran dalam bidang pergigian. tapi dengan keputusan yang saya ada ni, saya tak sure sangat whether saya qualified ke tak untuk belajar bidang pergigian. so, saya sekarang nak buat plan b. ada apa2 suggestion tak, ttg apa course yang sesuai dengan result saya? terima kasih…

  35. Assalamu’alakum saudara,

    Anak saya akan tamat belajar Matrikulasi bulan April 2013. Pada semester pertama, dia mendapat Physics A, Matematics A, Biology B, Chemistry B, MUET Band 3 dan Ko-ko markahnya pula tinggi. Dia yakin pada semester II akan mendapat semua A utk semua subjek. Saya menggalakkan dia mengambil jurusan perubatan tetapi markah Biologynya agak rendah dan saya kata padanya jgn paksa diri kalau tak boleh ambil perubatan . Saya ingin meminta pendapat saudara apakah jurusan yang sesuai untuk beliau dan peluang utk bekerja pun luas selepas tamat belajar?

    • waalaikumussalam.. pendirian kami tidak memberi pendapat..cuma jika baik dalam fizik dan lelaki bolehlah cuba bidang2 kejuruteraan.. apa2 pun kena tengok keputusan akhir nanti..

  36. salam…bleh x bg penerangan ringkas tentang jurusan2 yg ditawarkan oleh pihak matrikulasi

  37. assalamualaikum..sye nk tnye..sains hayat dan sains fizikal nie tersenarai dalam sains PST kew?…sye ingin mendalami bidang kejuruteraan..

  38. selamat petang.saya amat sedih sebab saya tidak ditawarkan matrikulasi.result spm saya macam ni.
    phy: A-
    che:A-
    bio:b
    add math:A+
    math:A+
    bm:A-
    bi:B+
    Bc:B+
    sej:A
    pendidikan moral:A
    kenapa pula saya tidak dapat ditawarkan matrikulasi.saya amat kecewa.saya harap dapat tahu pasal punca masalah dan saya pun risau rayuan matrik saya tidak berjaya.harap sangat dapat selesaikan masalah saya dan bagi saya komen.terima kasih

  39. alias Able says:

    RESULT SAYA:
    ict : A
    Sejarah : A-
    Math : A-
    BM : B+
    BI : B+
    PI : B+
    PHYSIC : C+
    ADDMATH : C
    BIO : C
    CHEMISTRY : D

    saya tidak dapat untuk panggilan y pertama ke matrikulasi,. saya ada membuat rayuan melalui online dan juga surat.. apakah peluang rayuan saya untuk mndapat PST @ PDT?

  40. assalammualaikum. jika saya mengambil sains fizik,apakah peluang pekerjaan saya?

  41. assalamualaikum,,saya xberjaya untok kemasukan matrix,,adakah result spm saya lepas untuk rayuan :
    BM~A
    BI~A
    MATH~A
    PI~A
    SEJ~A+
    AKAUN~A
    BIO~B
    ADD MATH~C+
    PHY~C+
    CHE~D..
    layakkah untuk rayuan jurusan sains.?terima kaseh..

  42. Salam, Sekiranya saya mendapat
    A = Bahasa Ingeris
    B+ = Addmath
    B = Kimia
    C+ = Fizik
    C+ = Biologi
    Adakah saya berpeluang untuk mengikuti jurusan perubatan di Uni kelak? Sekarang saya mendapat tawaran mengikuti PST aliran sains di matrikulasi.

  43. salam,dengan rslt sy ni,layak x sy dpt rayuan mtrik sama ada program satu tahun atau 2 tahun?
    BM:A-
    P.ISLAM:a-
    MM:A-
    SEJ:A-
    BIO:c
    BI:B
    FIZIK:c
    ADMATH:c
    KIMIA:d

  44. SALAM… MY SPM RESULT:
    BM,MAT,ADMAT,FIZ,PAI,SEJ> A+
    BI,KIM,BIO> A
    EST> B
    ke mana sy patut pilih either matrikulasi PST di perak @ asasi SAINS HAYAT di UIA…. Tolong berikan penjelasan krn my parents srh sy msk UIA… tp sy mcm acuh x acuh aje… tolong sy>>>>>

  45. Salam,
    anak saya tidak meminati any subjects related to science i.e. kimia, fizik & bio. Hence, which course yang sesuai yang tiada terbabit dalam subjects tersebut ? Now, anak saya sedang menduduki SPM Exam dalam Sains Tulin dan saya sedang survey kursus2 yang sesuai. Dia tidak kisah apa2 kursus asalkan tiada subjects sains2 tersebut di bidang2 kursus. Dia minat pada moden & add maths…Kindly advise. Thank you so much.

  46. result saya:
    Math A
    ADD MATH C
    Bio B
    Sej B+
    Fizik C
    Chemst D
    Eng C+
    PAI B+

    Dgn result saya di atas adakah peluang utk pnggilan kedua?
    Tolong jwb saya sgt brhrp….terima kasih…

  47. salam..saya nak tanya,berdasarkan result spm saya ni,saya ada peluang tak nak lulus rayuan matrik PST @ PDT?
    BM:A+
    P.ISLAM:A
    MM:A
    SEJ:A-
    BIO:B+
    BI:B
    FIZIK:c+
    ADMATH:D
    KIMIA:E
    *kimia n addmath saya x kedit..

  48. sy dapat fizik and bio c

    camne ni ?

    nak ambk sains fiz or sains hayat???

  49. perlu ke mata pelajaran fizik untuk menyambung ijazah dalam bidang farmasi nanti??

  50. owh yeah,i’ve forgot to ask u this.umph….,which one is better PST or PDT to get better result??? i’ve heard that students able to focus more when they join PDT…(the way they study not in such of rush..is it??)..can i transfer from PST to PDT??? do Chinese need to wear baju kurung??? (it’s cute,but not so comfotable to wear…but,women do looks feminin in baju kurung..keke

    • PST dan PDT membezakannya adalah masa pengajian..jika keupayaan kita tinggi dan berkemampuan untuk cepat belajar..pastiya PST menjadi kelebihan.. Jika kurang yakin dengan kebolehan belajar cepat tinggi..pilihlah PDT..untuk memilih atau tukar PST ke PDT tak perlu rasanya..sebab jika PST agak kurang memuaskan..ia akan dilanjut beberapa tahun rasanya..

  51. hello,saya ada dapat matriks. For Science course.Tetapi, saya tidak pasti whether i get life sc or phy sc…what if my result were not straight A’s..??i got A+ for Sej,A for BM,BI,Moral,Math,A- for Perdagangan…but,i got B for Physics,C+ for addmath n Chemist and C for Bio…Am i Still have any chance to join life sc course…saya ingin manjadi orthopedic doctor..and do i really need to get 4 flat to reached my goal to be an OD???anywy,terima kasih…(owh,target saya untuk reached UM..adakah ini terlalu overrrr???keke.)
    terima kasih sekali lagi.article ini sangat berinformasi.

  52. salam,saya nk tnye mcm mne pemilihan untuk masuk sains hayat atau sains fizikal mase hari pendaftaran nanti?

  53. Assalamualaikum…saya dpt bidang perakaunan di matrikulasi…yg mnjadi kemusykilan sye adalah peluang untung melanjutkn pelajaran ke peringkat ijazah dalam bidang ini sgt kecil peluangnya???sbb sye ade terbaca pelajar lepasan matrikulasi dlm bidang ini terpaksa ke kolej swasta berikutan tiada tmpt dlm bidang ini di universiti…betul ke?

    • Waalaikumussalam..kebanyakan bidang ini akan pergi ke fakulti perniagaan dan pengurusan di Universiti..untuk terkini kami tak pasti..tapi yang sebelum ini tida masalah..kalau bermasalah pun mungkin kini akibat masalah institusi yang mengurangkan belanja pengurusan ketika ekonomi yang kurang dari sebelum ini..

  54. danial here ;) says:

    ada yang bagi tahu jika dpt course sains , nnt kite ade 3 cabang lagi untuk pilih..first , bio , chem n fizik..2nd , xde kimia n ganti subject laen ..third , xde fizik ganti ict or somthing else..betul kew ?? please reply..i need the answer asap to choose the better ipta or matrik :)

    • Kami xdapat tolong…sebab i akadangkala berlainan..bagi peneranga yg biasa adalah seperti yg kami nyatakan diatas..

    • sy lepasan matrik 2011/2012.fyi ada 3 course tuk dak sc.1}amik bio ngan phy.2}physic ngan ict.3}bio ngan ict.pilihla mne yg berkenan.sy amik yg 1.yg lein pun best gak.antara matrik ngan u.mestilah u best.tp kalu nk adventure amik u.xnk culture shock sgt amik matrik.both are good.solat istikharah bbyk

  55. Assalamualaikum.. saya mndapat jurusan prakaunan di kmpp.. sya nk tnya adakah jurusan ini ssah bg sya krana kputusan spm subject matmtik tambahn sya mndapat gred E ttpi subject akaun saya boleyh.. adakah dgn kputusan ini sya dpat mengikuti sesi pmbelajaran mtrik ngn mudah??

  56. rase2 dpt x paggilan kedua~~ cam sia2 ker ambik ict ni? plz
    bm- -A
    bi- c+
    sej- -A
    mat- -A
    add mat- c
    fizik- c
    kimia- D
    ict- B

  57. Assalamualaikum…saya ingin bertanya…
    saya telah mendapat peluang untuk meneruskan pelajaran di matrikulasi,jurusan sains,selama setahun…
    soalan saya:
    1)bolehkah pelajar yang ditawarkan setahun mendapat peluang untuk belajar dalam jangka masa 2 tahun.
    2)adakah silibus pelajaran pada tahun 2012 adalah sama iaitu seperti yang tertera(sains hayat:bio,kim n math)(sains fizikal:fiz,kim n math)
    *terima kasih :)

  58. Anak saya dapat tawaran ke matrikulasi course sains tulen. Boleh tak kalau nak tukar ke matematik. Result SPM dia – Matematik A, Add Maths A, BM A, 8 subject lain B. Bagaimana cara untuk menukar course?

  59. Salam..
    saya x berjaya mendapat tawaran matriks panggilan pertama sesi 2012/2013..

    keputusan saya
    bi A
    math A
    bm A-
    sej A-
    moral B+
    addmath B
    p.akaun B
    fizik C+
    bio D
    kimia D

    adakah saya masih berpeluang utk diterima pada panggilan kedua??? saya prefer PST instead of PDT..berapakah percent kemungkinan utk saya mendapat jurusan Sains Fizikal PST??? depressed nie betul2 rasa ingin tau..

    • Keputusan Agak baik..cuma D untuk bio dan kimia itu melemahklan..mungkin akan dipertimbang panggilan kedua..

  60. aiman penang says:

    salamualikum. sya dpt tawaran matrik d penang jurusan sains.. tapi sya blum thu lagi sains hayat atau fizikal..

    sy dpt fizik B+ chemy dan bio C+.
    jadi sya nk tnye la pndapat, sains mana yg mungkin sesuai utk sye? sya xtwu nk buat pilihan..

  61. sy bru dpt tawaran drpd matrikulasi dan ditawarkan dlm kursus sains.adakah sya blh memilih sendiri antara kursus sains hayat atau sains fizikal?

  62. salam…sy lpsan spm ’11…..sy telah ditawarkan ke kms…kursus yg diberi ialah sains….adakah ianya sc hayat or sc fizikal?atau boleh dipilih slpas mndftar?mohon penjelasan?

  63. in matriculation, do we allowed to choose either life science/physical science?
    and in physical science, no need to study biology, am i right?

  64. kalau dpt jurusan perakaunan, boleh tukar ke jurusan sains tak?

  65. Salam,saya nak tanya. Alhamdulillah saya baru saja dapat tawaran ke program Matrikulasi utk sesi 2012/2013. Saya dpt kursus sains. Mcm mana nak tahu kita dpt sains hayat atau sains fizikal?

    • Salam.. nanti disana akan ada pemilihan untuk ke hayat atau fizikal..ia bergantung pada minat dan keputusan SPM..

  66. salam…sy dpt tawaran ke matrik di johor…sy meminati bidng prubatan…sy agk confuse tntg 4flat dan kiraanny di matrik…gred yg digunakn di matrik mcm mane ye..??…adakah sme sprti di sekolah mnngh yg mmpunyai A+,A,A- dan sbgainy…???

  67. saya cuma dapat 2 A dalam spm , bm dan bi . Math dan pai , b+. Sejarah dan Add math B . chemistry , C+ manakala Biologi dan Fizik C. adakah saya mempunyai peluang belajar k matrik ?

  68. salam.saya mndpt 5a(subjek teras) 4b+ (subjek sains) dlm spm.berapa peratuskah kemungkin yang saya akan diterima di matrikulasi?

  69. nak tnya ney, if result saya :
    ict : A
    Sejarah : A-
    Math : A-
    BM : B+
    BI : B+
    PI : B+
    PHYSIC : C+
    ADDMATH : C
    BIO : C
    CHEMISTRY : D

    adakah saya layak untuk melanjutkan pelajaran di matrikulasi( saya bercadang untuk mngambil jurusan sains fizikal)?
    and if saya tidak layak , adakah saya layak untuk memohon PROGRAM DUA TAHUN ? PLEASE , NEED HELP..

  70. spm baru2 ini sya dpt A semua matapelajaran kecuali Bio B, Fizik C dan Kimia D. Adakah saya berpeluang belajar di matrik dalam jurusan sains hayat.

  71. salam..saya mahu bertanya..saya mendapat 5A dalam peperiksaan spm..tapi bi saya just D..adakah saya berpeluang melanjutkan pelajaran saya ke peringkat diploma di universiti awam?

  72. law sy dpt bm,sj pi,mt…A…Manakala bio.kimia,perakaun ,ADD MTH..c+…fizik B…n bi D..blh kw sy dpt twran smbng bljr ke matrik n universiti

  73. BM-A+
    BI-A+
    MATH-A
    ADD MATH-B+
    BIO-B+
    CHEM-B+
    PHY-B
    SEJ-A
    AGAMA-A
    P.PERAKAUNAN-A

    dengan result ni dapat tak saya masuk matriks ?
    saya juga ada apply Asasi Bahasa Inggeris .
    ada peluang tak ?
    bidang apa yg sesuai dengan result spm saya ni ?

  74. Mmm,nak tanya n mohon sangat jawabbb….saya budak skol harian biasa je..n sy dpt 4A je spm..A untuk bm,bi,mt,sej..B untuk bio,B+ untuk admat dan agama..C+ untuk kim dan fiz…saya ni layak tak untuk matrik n u?kalau untuk asasi alam bina um,saya akan dapat tak kalau berdasarkan atas result spm saya yang tak gempak mane tu?pleasse,answer me:-):-):-):-):-)

  75. apakah prbezaan antra PDT dan PST di matrikulasi??

  76. Assalamualaikum,
    Saya bercadang untuk mengambil Pengajian Sains Aktuari pada masa akan datang. Asasi mana yg saya perlu pilih Asasi Hayat atau Asasi Fizikal?

    Terima Kasih

  77. nk tanye ni, aliran sains fizikal ni ia tertumpu ke bidang pekerjaan ape selepas ia tamat pembelajaran..? :)

  78. mohon pndpt yer..hehe..sy ingin brtnye adakah status parents akan mmpengaruhi dan menyukarkan sseorg pljr itu utk dserap masuk ke matrikulasi atau ipta??misalnya jika parents bukanlah warganegara…adakah sains fizikal merupkn pilihn yg tepat bg yg meminati bidng brkaitn dgn petroleum??apakah langkah yg patut dambil utk melnjutkn pljrn dlm bidg ini di ipta???t.kasih krn sudi membntu..

  79. Assalamualaikum .. saye ingin menjadi seorang arkitek .. jadi saye ambil keputusan untuk apply and kalau boleh dapat masuk matrikulasi .. tapi boleh saye tau .. sains hayat ke or sains fizikal or perakaunan yang saye patut ambil ???? btw saye ade amik lukisan kejuruteraan terime kasih .. harap dapat jawapan

  80. Assalamualaikum .. saye ingin menjadi seorang arkitek .. jadi saye ambil keputusan untuk apply and kalau boleh dapat masuk matrikulasi .. tapi boleh saye tau .. sains hayat ke or sains fizikal or perakaunan yang saye patut ambil ???? btw saye ade amik lukisan kejuruteraan terime kasih .. harap dapat jawapan :)

  81. assalammualaikum… saya nak tanya nie… boleh x saya tahu sains fizikal nie study psl pe ek..???

    • Waalaikumussalam.. sains fizikal ni kalau nak lebih mudah faham lebih kepada belajar subjek2 seperti fizik mat tambah dan kimia masa sekolah SPM dulu..tapi ia lebih terperinci masa di matrikulasi..

  82. muhammad farhan says:

    assalamualaikum wbt.. em,selepas mendapat keputusan spm(2011) pada 21-3-1012 hari itu,saya semakin sukar untuk membuat keputusan bagi course yang paling tepat untuk di pilih.. mana tidaknya,saya meminati bidang penulisan sastera dan bercita-cita mahu menjadi seorang doktor.. tetapi ia mendapat sedikit tentangan drpd ibu dan kakak2 sy kerana situasi sy yg mengambil sains tulen semasa menduduki spm tahun lpas tidak sesuai untuk sy mengambil bidang sastera atau bahasa.. bidang medik pula mendapat tentagan kerana ibu sy memberitahu bahawa bidang medik hny ad sedikit sahaja peluag kerjaya.. berdasarkan result sy, (bm,sej,mathmode:A+) (agama islam:A) (addmath:A-) (bi,bio,fz:B+) (chemist:B),ibu saya lebih menyarankan sy mengambil engineering.. tetapi sy kurang berminat dgn bidang ni kerana ramai yang memilih bidang tersebut even kakak2 saya dahulu turut mengambil jurusan tersebut.. sukalah hati saya andai tuan dapat membantu sedikit sebanyak dengan menjawab soalan2 berikut:
    1)berdasarkan keputusan dan minat saya,bidang apakah yang paling tepat untuk saya pilih?
    2)apakah jenis2 pembelajaran dalam bidang engineering? adakah ia hanya melibatkan tentang elektrik atau elektrinik sahaja? apakah keistimewaan bidang engineering ketika sy berada dialam pekerjaan?

    sy harap tua dpt membantu sy walaupun sedikit. bantuan baik tuan insya-Allah akan mendapat balasa yang baik drpd illahi.. amin ..

    • Waalaikumussalam..
      saya cukup sibuk dengan beribu2 pertanyaan sehari..sy tertarik untuk mejawab soalan farhan kerana menghargai kesungguhan farhan dalam menentukan matlamat hidup..tahniah..sy lihat keputusan farhan juga baik..tahniah sekali lagi..
      1) medic masih banyak kekosongan.. kedua2 bidang farhan layak sebab fizik dan bio mendapat keputusan yg sama..utamakanlah minat sendiri..kerana adik farhan yang nak melaluinya.. perlu juga faham kehendak ibu bapa dengan cuba mengkaji rasional permintaan ibu bapa farhan itu..cuba jumpa guru kaunseling terdekat untuk membuat ujian minat atau kebolehan untuk melihat potensi atau kecenderungan farhan dalam kerjaya..
      2 ) untuk jenis pembelajaran dalam engineering ialah aspek2 perincian kepada fizik dan matemati..tidak..ia bukan sahaja elektrik dan elektronik..ia termasuk juga bahan, makanikal, binaan, lukisan dan banyak lagi..

      • kpd farhan teruskan amik medic klau bminat..fakta yg ibu anda bgth medic kurang peluang kerja sgt2 salah..medik slpas je tamat blaja kerja automatik sdh tersedia..manakala kejuruteraan byk persaingan utk dpt kerja dn xterjamin..nasihat dr saya sbg engineer..

  83. Hamba Allah says:

    Assalamualaikum .. saye ingin menjadi seorang arkitek .. jadi saye ambil keputusan untuk apply and kalau boleh dapat masuk matrikulasi .. tapi boleh saye tau .. sains hayat ke or sains fizikal or perakaunan yang saye patut ambil ???? btw saye ade amik lukisan kejuruteraan :) terime kasih .. harap dapat jawapan :)

  84. salam, tumpang tanya. saya ada 2 soalan.

    1st: SPM saya baru2 ni, Bio tak berapa menepati kehendak syarat so sy mgkin diterima utk ke asasi sc hayat. sekiranya sy ambil sc fizikal ( layak dibeberapa U tempatan), boleh ke sy sambung ijazah perubatan? sbb sy nak jd pakar forensik dimana sy rasa memerlukan bio more than phy ~

    2nd : Apa beza asasi science dan asasi science hayat kerana di UMS ada asasi science shj .

    • Sains fizikal sebelum ini tidak menyediakan pakej bio..jadi ia suakr untuk mohon perubatan..
      Di UMS..asasi sains pakejnya sekali dengan biologi dan juga fizik..asasi sains hayat hanya fokus kepada biologi dan beberapa lagi subjek tanpa fizik..

    • perlu jelas kat sni adakah anda nak menjadi dokter atau ahli forensic…jika mahu jd dokter mengambil samaada sains fizikal atau sains hayat xmenjadi masalah kerana USM dan UPM mengambil pelajar fizikal utk intake ijazah perubatan, manakala jika bidang forensic menjadi pilihan anda ambil la sains hayat dn kemudian apply ke sains forensik di USM yg satu2 nye tawarkan bidang tu di m’sia

  85. apakh perbezaan sains tulen dan sains kesihatan?saya ingin membuat foundation in medic di u nnti,tapi saya keliru kerana both sc tulen dan sc kesihatan boleh.mana satu patut saya pilih?

  86. Salam. Saya nak tanya, if seseorang tu nak ambil jurusan sains komputer, perlu tak dia ambil asasi fizikal? Then 5a(bm,sj,pqs,psi,mt),layak x keputusan ni dapat matrikulasi?
    Yang lain +mt(b+),fizik/kimia(C). Thanks

  87. assalamualikum saya ingin bertanya..saya meminati jurusan accauntacy tetapi agak confius untuk memilih IPTA mana yang terbaik..sekiranya saya memilih UITm, perlu melalui program diploma telebih dahulu 3 tahun dan 2 tahun sekirannya farststeet, sebelum boleh mengambil degree 2 tahun setengah.kalau di UIA perlu melalui prog.asasi.

  88. Nur Hafizah says:

    Assalamualaikum. Saya nak tanya, saya dapat 8A’s 1B. Add maths dan Sejarah A+, Biology A-, Chemistry B+, yang lain grade A. Saya ada apply for asasi sains hayat (any bidang yg berkaitan dengan medic) IPTA through UPU. Persoalan saya, chances saya untuk dapat IPTA tinggi tak?

    Saya juga dengar surat dari IPTA sampai paling lambat berbanding IPTS dan Matrix. Jika saya masuk IPTS dulu buat foundation/A-level and later surat IPTA sampai, boleh tak saya keluar sahaja dari situ dan transfer ke IPTA?

    Terima kasih kerana sudi membaca :) Harap dibalas ^^

  89. assalamualaikum, sy br sj dpt result SPM minggu lps. sy dpt BM A+, BI A, MATH A, ADD MATH B, SEJARAH A+, Chemistry A-, Physic A-, P.Islam A+, Teknologi kejuruteraan B, Lukisan Kejuruteraan B+..saya berminat nak amik architecture, tapi saya confuse nak pilih samaada asasi sains fizikal or asasi alam bina di um. tolong :)

  90. fatin nabila says:

    assalamualaikum…
    saya ingin menjadi seorang patholoty..
    pada pndapat encik, asasi sains mne yg prlu sya ambil????
    trima ksih..

  91. SALAM,RESULT SPM SY BM B,BI D,M3 A,SCN A-,,SJRH A-,ADD SCN B ,EKONOMI C+,ADD M3 D PRINSIP AKUN B+..DEGN RESULT INI ADKAH PELUANG DPT MSUK MATRIK.BGIMANA DNGN IPTA SY MEMOHON MGMBIL JURUSAN PERAKAUNAN

  92. Salam,saya nak tanya..Spm sy dpt 3a,2b,3c 1d dan d sy ialah chemistry..Dapat tak saya masuk matrikulasi atau sy perlu cuba benda lain?

  93. salam.saye pelajar sc tulen dan pljr lpsn spm 2011.saye telah tersilap memilih jurusan di matrix.saye telah memilih jurusan perakaunan.tetapi skrg saye ingin tukar kpd jurusan sains hayat.kemaskini utk matrix pula telah ditutp.adkah saye bole tukar jurusan semase pendaftarn nnt?tq

  94. assalamualaikum.. saya minat dalam sc computer, result saya sejarah dan math A, agama dan bm A-, add math,kimia,fizik,bio dan bi B+.. jikalau saya diberi peluang mnyertai matrik.. jurusan apa yg ptot saya pilih, sains fizikal atau sains hayat?? minta pertolangan yaa.. TQ.

  95. salm. saya lepasan spm 11. saya nak tanya pasal asasi sains fizikal. saya amat minat math cuma saya risau sains fizikal lebih byk bermain dalam bidang sains. em boleh terangkan tak cabaran dalam asasi sains fizikal ni ?

  96. Salam :) saya lepasan SPM 2011 dan dapat A+ account,math n agama. A sejarah. A- addmath dan bm. B+ chemistry. B bi dan C+ physics. Saya ada mohon matrikulasi jurusan perakaunan, agak2 dapat tak? dan kalau dah lepas matrik and nak buat degree kat overseas boleh ke?macam mana ek? Thanks harap dapat balas :)

  97. salam..keputusan baru2 ini, sy telah mendapat 6A iaitu sains,math,perakaunan,ekonomi asas,bm dan sejarah.. sy berminat untuk mengambil jurusan veterinar…adakah sy layak? sedangkan sy mengambil aliran sastera di sekolah..

  98. Assalamualaikum, saya ingin bertanya. Sekiranya keputusan SPM saya tidak berapa memuaskan, tetapi saya berjaya perform di matrikulasi dengan pointer 3.8 dan ke atas, adakah apabila saya ingin memohon biasiswa nanti sijil SPM (keputusan) saya akan dinilai? Dan adakah selepas habis matrikulasi, saya perlu menghadiri temuduga untuk mendapatkan biasiswa JPA atau MARA misalnya? Terima kasih :)

  99. saya nak tanya,,antara asasi sains hayat dan asasi sains fizikal,,yg mna 1 menjadi keutamaan jika saya ingin memasuki bidang perubatan?terima kasih

  100. saya ingin menjadi doktor perubatan. Bolehkah sya mengambil asasi sains hayat?

  101. jika selesai ambil asasi sains hayat .Apakah kursus akan diambil/berkaitan dgnnya nanti di peringkat degree?

    • Kebiasaanya kursus2 berkaitan biologi seperti perubatan, kimia, bidang-bidang hospital tidak termasuk hal2 kejuruteraan.

  102. saya ingin isi upu dan saya mnat perubatan.. tp dkt borng tu x de bidang perubatan. yg ade sn tulen dan sn kesihatan/sn gunaan.. mne yg ptut sye pilih? tq

    • Perubatan adalah untuk kursus ijazah..jika lepasan SPM boleh mohon mayrikulasi sains hayat, asasi sains hayat, sains tulen atau sn kesihatan

  103. Salam…saya baru sahaja mendapat keputusan spm saya .. iaitu B.Melayu A+ . B.Enggeris A- , Sej A+ , Matematik A , P.Islam A- , M.Tambahan B , English for science and technology B+ , Fizik B + , Kimia C , dan Biology C+…Bagaimanapun saya keliru untuk memilih kursus yang sesuai…saya amat tidak meminati subjek biology dan yang seiras2 dengannya…saya juga kurang meminati subjek mat. tambahan….jadi saya ingin memohon jasa baik pihak tuan bagi memberikan saya cadangan akan kursus2 yang sesuai dengan saya berdasarkan keputusan SPM yang saya dapat tersebut….Mohon sangat…:)

    • Salam,jika dilihat saudara/i tidak suka bio..kptsn nampak ok.tahniah..memilih sains hayat adlh bg yg minat bio..sains fizikal pula yg minat fizik..add mat tidak dpt dielak jika dlm bidang sains.

  104. Assalamualikum, Saya berminat untuk menjadi engineer tetapi keputusan saya tidak layak untuk mengambil asasi kejuruteraan.Keputusan saya ialah BM B+,BI B+,Math A, P. Islam A-,Sej A, Bio C+ ,Fizik B, Chemistry C ,Add-math C , ICT B ……tetapi saya layak untuk memohon Sains Fizikal…adakah dari sains fizikal saya dapat melanjutkan pelajaran ke Aviation Engineering?

  105. salam, saya merupakan lepasan spm 2011. addmath dpt A-, Bio B+, Fizik B+, kimia B+, math A+..adakah saya berpeluang memasuki matrikulasi utk tahun ni?

  106. Assalamualaikum. Saya nak tanya. Saya dapat keputusan SPM 2011 2A+ 2A 2B+ 3B. BI dan Modern Maths dapat A+. Agama dan Add maths dapat A. Physics dan Sejarah dapat B+. BM, Chemistry dan Bio dapat B.

    Boleh tak saya mohon ambil course Engineering Elektronik, sama ada asasi atau diploma?
    Atau cadangan lain yang bersesuaian dengan kelulusan SPM yang saya telah perolehi. Terima kasih.

  107. salam.
    saya ingin bertanya mengenai:
    (1) jika selesai ambil asasi sains fizikal .Apakah kursus akan diambil/berkaitan dgnnya nanti di peringkat degree.
    (2) setelah membaca artikel diatas saya dpti matrikulasi & asasi menjadi pilihan saya.Bolehkah tuan beri pndgn atau pndpt jika saya hanya memohon kursus di matrikulasi dan asasi shj di IPTA (tanpa memohon diploma)
    t ksh

    • Salam
      1 ) kursus adalah berkaitan dengan kejuruteraan.. elektrik , elektronik dan banyak lagi..kecuali melibatkan hayat atau biologi dan organisma..
      2 ) apa yang saya syorkan tidak semestinya terbaik untuk zahra..sebab kita ada banyak perbezaan.. kalau masalh ini, perlu juga kita merebut peluang jika berpeluang untuk berbuat demikian..

  108. Assalamualaikum, saya nak tanya. Keputusan SPM saya 2A, 3B, 1C dan 3D.
    A saya math & agama, B saya bm, bi & sejarah, C saya add math, D saya fizik, kimia & bio.
    Dengan keputusan saya ni, boleh ke saya masuk ke matrikulasi?
    Adakah saya patut repeat SPM?
    Minta tolong jelaskan. Terima kasih.

  109. hamizah ahmad zaki says:

    assalamualaiku….sy ada soalan nk tanya…alhamdulillah keputusan spm sy agak bagus, bahasa melayu A+, bahasa inggeris A+ , sejarah A+, matematik A+, matematik tambahan A+, biology A, pendidikan islam A, fizik A- & kimia B+.
    oleh itu, apakah program asasi yg sesuai utk saya kerana saya amat meminati matematik, akan tetapi sy juga berminat utk meneruskan pengajian dalam asasi sains hayat….apakah program asasi yg sesuai diambil bg mereka yg minat maths??

  110. salam,,saya nak tanya,,antara sains kesihatan dan sains tulen,,yg mna 1 menjadi keutamaan jika saya ingin memasuki bidang veterinar??

  111. salam…saya pelajar lepasan spm 2011,bolehkah saya mengambil diploma kejuruteraan pertanian jika saya tidak mengambil matapelajaran biologi ketika sekolah menengah,tetapi saya ada mengambil matapelajaran fizik ,kimia,add mathematics dan teknologi kejuruteraan sebagai matapelajaran tambahan??mohon soalan ini dapat di jawab….

  112. salam ,sy pljr lpsn spm ’11 sy sgt meminati arkitek , bidang apkh yg ptut sy pilih dan apakh kelayakan untuk mnjdi seorang arkitek?

  113. salam, bleh k pljr sn tulen mohon matrikulasi perakaunan …

  114. Assalamu’alaikum. Sy pelajar lepasan spm ’11. Sy ingin minta bantuan dan pendapat tntg pilihan jurusan ke univrsiti. Di skolah sy ambil sc tulen. Sy sgt meminati bidang maths jd sy ingin tahu ape peluang yg mmberi jaminan pkrjaan waktu ini? Boleh tlg cadangkan pilihan jurusan berkaitan? Terima kasih.

  115. Assalamualaikum.. saya minat bidang perubatan.. nak jd doktor.. tp x tahu nk ambil bidang apa dalam birang UPU tu.. ada sains hayat, sn fizikal, sn tulen, sn kesihatan, sn bersekutu.. mintak tolong terangkan..

    • Waalaikumussalam..sebenarnya ada banyak cara..sy akan bg info yang saya tahu sahaja..paling dekat ambil asasi perubatan, selain tu boleh ambil sains hayat..juga boleh ambil asasi sains..tapi pastikan kursus yang nak dipilih tu mempunyai pembelajaran berkaitan pecahan lebih mendalam kepada Biologi.. :)

  116. nur izzati amira says:

    assalamualaikum,..saya bnar2 ign tahu perbezaan bdang2 pengajian yg dtwarkn dlm upu..boleh encik tlg jlaskn pd sy,..bdang apa yg ptut sya ambil..krn sya amt mmnti bioteknologi dlm GMF.. yg k2nya.., sy tdak thu dan tdak fhm..tntg program2 yg dnytakn dlm upu…sy bun2 ntk mmilih..tlong ban2 sy.. trima ksih!! :)

    • Waalaikumussalam..nampaknya nur izzati keliru..boleh fokuskan tak..yang mana satu ingin sy bantu? untuk mendapat info..kami di xpresi sentiasa membantu untuk pelawat kenalpasti kerjaya..

  117. Salam,sya bru lps SPM 2011..sya nk thu apa yg prlu bljr dlm bdg dktr prgigian??apa subjek yg prlu dipljri??apa bdg dlm prngkat diploma yg prlu sya ambil untuk layakkn sya ambil ijazah dktr prgigian?dlm bdg ni smua prkra perlu thu ke?bnyak ke pluang kerja?kalau pljr yg lemah dlm subjek2 sains tulen boleh ke dn layak ke msuk bdg nie?pda pndgn en..ssh dn berat x untuk seorg pljr yg lmah untuk cbri bdg ni??

    • Salam..untuk info doktor pergigian nanti kami akan cuba usahakan buat penulisan tentang itu..sebaiknya ambilah asasi sains atau asasi perubatan di matrikulasi atau IPTA..perubatan ini banyak kepada biologi..lemah subjek tulen menyukarkan pembelajaran nanti..

  118. saya nak tanya, kalau minat math, kursus apa yang sesuai???
    saya tak minat bio.. kiranya saya juz minat kira2…
    saya bakal lepasan matrikulasi…

  119. Assalamualaikum…apa perbezaan antra sains gunaan , sains kesihatan , sains tulen….??? saya pelajar sastera yg nak amik bidang sains tp tidak tahu mana yg paling sesuai…!! harap dapat membantu….:-)

  120. Assalamualaikum ,

    Sy sekarang menunggu result SPM bg thn 2011.sy nak tahu klu nak jd geologist/petroleum engineer/aeronautics engineer,nak pick field apa dlm brg UPU??? (TEKNOLOGI/KEJURUTERAAN/SAINS TULEN/SAINS GUNAAN) n nak pilih pengajian apa?(Sains Fizikal/Sains Hayat/Kejuruteraan/e.t.c)
    sy pernah igt ckp kaunselor sy ckp klu nak msk bdg ekonomi better apply ke Asasi UIAM,tp klu bdg2 kat atas nak apply Asasi/Diploma.Suggestion???

    T.Q

    • waalaikumussalam..
      ada banyak cara boleh buat..tapi yang biasa dibuat untuk kearah tu ialah dengan sertai dulu asasi sains..pilih asasi sains fizikal..ataupun boleh ke asasi sains universiti yang belajar kedua2 pakej hayat dan fizikal..kalu ada universiti yang tawarkan asasi sains kejuruteran pun boleh mohon..cuba dapatkan pointer tinggi di asasi..pointer tinggi memudahkan dan meluaskan pilihan ijazah ikut minat nanti..harap membantu..

  121. Assalamualaikum .. saya sedang menuggu result SPM bagi tahun 2011 .. dan kemuskilan saya .. diantara asasi dan matrikulasi , pengajian yang mana mampu menjamin pekerjaan , khususnya bagi kursus2 kritikal seperti doktor ,,,

  122. Saya baru masuk tingkatan 4 kat SMK DPM, Sabah.Saya telah mengambil bidang perakaunan.Saya tertanya-tanya jika Matematik Tambahan ini sangat penting untuk menjadi seorang akauntan.Adakah perlu saya ambil matematik tambahan untuk menjadi seorang akauntan ? :/

    • Jika merujuk pada kemasukan diploma perakaunan di UITM.. kelayakan nya ialah.. kepujian (Gred C) minima untuk
      -Bahasa Inggeris
      -Mathematics / Additional Mathematics minima Gred C+
      dari situ nampak bahawa matematik atau matematik tambahan.. C + minima untuk salh satu dah memadai untuk memohon..tetapi yang mendapat lebih cemerlang adalh diutamakan..

  123. SALAM,,,

    sye nk tye..sye pljr lpsan spm,,,klau sye ambil bidg dip sn atau asasi sn..
    pluang pkerjaan dia mcm mane,,?mksdnye kerja dalam bidang apa,,?
    dan adakan kerja yg in demand,,?

  124. saya sekarang berada pd tahun akhir di uitm.saya mengambil diploma sains major dalam biologi dan kimia..sekarang saya harus memilih course untuk ijazah nanti untuk apply ijazah..tetapi saya masih x tahu nak decide untuk ambil bidang biologi atau pun ke bidang kimia..kerana bagi saya dua2 subjek tu berat bagi saya.tapi kalau saya keluar dari kedua2 bidang tu,rase mcm rugi je la..saya betul2 buntu.harap boleh bantu saya.

  125. Assalamualaikum…sya peljr spm 2011..sya berminat untuk mngambil jurusan pengimejan perubtan nnti…pndapt tuan,aliran yang mna yg ssuai untk jurusan trsbut?sains fizikal atau sains hayat?

    setrusnya,skiranya ad yng brmint dalm jurusn sains kmputer,adkah mtrikulasi plihan yg tept?

    harap tuan dapt mmberi tnjuk ajr kpda sya…terima ksih.

    • Waalaikumussalam, pengimejan merupakan kerja2..pengiraan dan penaakulan sesuatu..walau ia melinbatkan perubatan, tetapi ia lebih kepada mengaplikasi mesin2 perubatan.. kebiasaanya syarat masuk u untuk matrikulasi ialah Gred B (3.00) dalam dua (2) mata pelajaran termasuk Physics / Engineering Physics dan Gred C (2.00) dalam satu (1) mata pelajaran lain, jadi mengambil sains fizikal adalah pilihan tepat :).

      Iya, matrikulasi sains fizikal ialah salah satu cara untuk meneruskan pengajian ke sains komputer..selain itu boleh mengambil asasi sains di mana2 universiti. :)

  126. salam..
    sya nk tya
    kalau nk ambik jrusan y berkaitan petr0leum
    ape y ptut sya plih.??
    sains fizikal kn??
    dan bgaimna psaran kerja untuk bidang ini.??
    trima kasih.. =)

  127. ape beza sains hayat, sains tulen dan sains kesihatan……saye nak ambil perubatan…….so sains ape yang kena saya ambil????

  128. Nurul Syakira says:

    assalamualaikum….sains fizikal dalam bidang sains tulen ke atau sains bersekutu atau sains gunaan erk?kalo kite nk apply ijazah sains aktuari nnti…boleh ke kite ambil asasi sains fizikal…samada di UM atau UIAM?

    • Waalaikumussalam, sains aktuari ni lebih kepada matematik, kedua2 asasi hayat dan fizikal ada belajar matematik.. jadi saya rasa mana2 pun boleh tapi lebih kepada fizikal. Kalau di STPM pun boleh mohon.. ia pentingkan matematik dan ekonomi.

      • Nurul Syakira says:

        sy pelajar spm 2011….sekarang duduk tunggu result….sy pelajar aliran sains….saya minat matematik …kimia…fizik…tp biologi sy kurang minat..krn cikgu2 sekarang hanya guna slide show di sek. semasa pembelajaran…jd mungkin x fhm…lama2 jd x minat kot…..jd sy nk tanya….boleh ke sy mohon bidang pergigian dan farmasi?sy juga ingin memohon bidang sains fizikal….tp sy tidak tahu mengenai benefit dan peluang pekerjaan yg ditawarkn sekarang……tp sy dengar2….bidang tersebut susah dan x dijamin pekerjaan ye ke? sbb kwn ayh saya belajar di universiti dlm bidang jurutera kimia lama dah….tp apabila habis pengajiannya….dia x dpt kerja…dan terpaksa kerja dlm bidang lain drpd ape yg dipelajari….x ke rugi …ilmu yg dipelajari x dapat diaplikasikan di luar sana…..!

        • Untuk pergigian dan farmasi..penguasan Biologi dan minat terhadap biologi adalh penting..kalau nak dikira..bidang fizikal juga banyak cabangnya..peluang kerja juga banyak disediakn..cuma sejak tahun2 lepas ia dikejar sehingga ia semakin penuh..namun demikian..ada lagi peluang kerja untuk bidang2 sains fizikal ni..cuba buat sedikit analisa..pilih yang pekerjaan yang org tak minat..yang bukan popular..itulah yang akan ada kekosongan :)

          • Nurul Syakira says:

            assalamualaikum…
            ape beza asasi ngan diploma?mane lebih baik?adakah asasi lebih tension dr diploma dr segi pengajiannye?sy jugak minat kanak2…jd sy rasa walaupun susah,boleh ke sy blajar struggle kat universiti dlm bidang doktor atau farmasi atau dentist?sbb nk kate x minat biologi tu…minat jugak….tp antara biologi ngan matematik ,…lebih matematik la lagi…tp insyaallah sy akn cuba ……boleh ke setakat cuba shj…ke perlu dengan minat yg 100% terhadap biologi…barulah boleh apply jd doctor/farmasi/dentist?

          • Waalaikumussalam..maaf lambat reply..huhu pening sy nak bantu..bnyk sngt soaln..sy jawab satu2 yer.. mungkin syakira boleh baca sini dulu http://www.xpresi.org/masalah-pilihan-matrikulasi-asasi-stpm-diploma-dan-kursus-kemahiran/

  129. Assalamualaikum , saya nak tahu apa perbezaan program asasi sains hayat dengan asasi perubatan , harap dapat bantu saya mengetahui lebih lanjut .

    • Waalaikumussalam, secara ringkas
      asasi sains hayat
      1) antaranya belajar matapelajaran biologi dan kimia
      2) berpeluang memohon untuk ijazah lain selain perubatan spt mikrobilogi, farmasi, kebanyakan pekerjaan dihospital, fisioterapi, ( mana2 berkaitan sains dan bukannya sains kejuruteraan )

      Asasi sains perubatan
      1) antaranya belajar subjek sains biologi ditambah lagi dengan subjek2 persediaan perubatan
      2) lebih skopnya pada menjadi doktor perubatan serta cabangnya

      harap membantu :)

  130. Assalammualaikum,saya pelajar MRSM yang baru menamatkan SPM tahun ini.Saya ada beberapa kekeliruan tentang asasi ,matrikulasi dan diploma.Semuanya setaraf tapi mana lebih baik?Sebagai seorang pelajar MRSM, kaunselor saya lebih menggalakkan saya untuk mengambil asasi.Apa pendapat tuan?Saya mempunyai minat dalam subjek kimia dan sering mendapat markah yang baik.Saya juga berminat dengan Pengajian Alam Sekitar di UPM.Pendapat tuan aliran apa yang saya patut ambil selepas ini?

  131. Salam, saya mengambil fizik,add math,chemia dan akaun sebagai subjek tambahan,, Bolehkah saya mengambil kos medic dekat universiti jikalau spm saya tidak ambil subjek biologi,, Saya minat sangat dlm bidang perubatan..

  132. Assalamualaikum…

    maaf bertanya… saya lepasan matrikulasi sesi10/11 ditawarkan ijazah s m sains komputer dengan informatik maritim di umt. saya sukar mendapatkan maklumat berkenaan kursus tersebut serta subject yang saya akan pelajari. bagaimana dengan peluang pekerjaan? dan bagaimana dengan market sekarang?

    Terima Kasih :)

    • Waalaikumusslam..xpe..tnya jer…kursus tu bagus..kerja pun tak lah susah sangat..walaubagaimanapun sy akan cuba cari bahan mengenainya. Jika ada banyak bahan saya akan tuliskan di info kerjaya xpresi..

  133. di universiti mana ya?

    • sy tak boleh bgtau kat sini..sbb ramai org baca..nak kenalpasti senang je..setiap universiti ada tema dia masing2..kalau bleh pilih yg baru naik taraf dan banyak kursus aliran sains ditawarkan di universiti tu.. :hugright:

  134. boleh. kenapa yaa?

    • oo..kalau bleh bila nak mohon rayuan tu cuba perhati betul2 syrat kelayakan dia..kalau bleh jika aliran sains..cuba mohon yg aliran sains punya juga..tapi kalau cukup syarat utk mohon yg aliran sastera/kemanusiaan barulah mohon..sbb kalau syarat minima utk bidang lain bimbang akan kalah bersaing dengan mereka yang ada pengajian am..

      • saya choose sains computer dan pgurusan pejabat. syaratny mesti 2.0 ke atas. ok tak? saya bimbang klw sy tak dpt tawaran tersebut. sgt2 takut.

        • jangan takut..ia bukan hantu..hehe…sains komputer tu agak sukar sikit..tapi kalau pengurusan pejabat tu ok sikit.cuma dia ada persaingan dengan aliran kemanusiaan STPM, kalau nak kurangkan persaingan tu kne pilih kursus pengurusan pejabat tu di universiti yang bnyak tawarkan kursus aliran sains. Mungkin ia nak ajar pengurusan pejabat yang sangkut paut dengan sains.

  135. salam, saya ingin bertanya. Adakah tiada lagi peluang untuk melanjutkan pelajaran ke ipta? kerana saya telah gagal memasuki mana2 ipta :(
    saya pelajar lepasan matrikulasi yg hanya mendapat pointer 2.36. saya sudah membuat rayuan. tapi sangat takut jika gagal lagi :( macam nak bunuh diri.

    • Salam..iqa, jgn la sampai nak bunuh diri..sebenarnya ada bnyk lagi peluang untuk berjaya..jual goreng pisang, buat blog mcm ni pun bleh dapat ribu-ribuan..bukan sy la..tapi org lain : ) ..ada yg dapat sampai 15ribu..jual goreng pisang pun dapat 1 ribu sehari..bnyak sngat peluang tau..berbalik pada soalan iqa, kalau rayuan sungguh2 akan dapat la..tapi kos yg agak terpencil..cuba pilih universiti yg jrg org minta..satu lagi..peluang cerah untuk iqa ialah dengan memohon SPA..kecenderungan Iqa untuk dapat adalah tinggi sbb Iqa dapat masuk matrik dah tentu keputusan SPM Iqa ok kan?hehe..Iqa berpotensi tinggi sbb mempunyai kemahiran selepas belajar matrik..jadi, urus dan gunakan dengan sebaiknya..Abe G percaya iqa Boleh..Jika Iqa ada kesulitan lagi..silalah bertanya di xpresi ni..Abe G rasa bnyk lagi peluang IQA utk berjaya..percayalah.. : )

      • Tapi iqa nak masuk ipta. tu je yang parents iqa bg. iqa tertekan sgt2 ni. klw x dpt tak tahu la :(
        Iqa ade mohon pengurusan maklumat dan pgurusan pejabat. adakah ade lg peluang utk iqa?

        • Biasala iqa..harapan memang tidak putus2..tapi harapan tidak semudah usaha..sblum sy jwb panjang..nak tnya..pilihan kursus rayuan tu bleh ubah lagi tak?

  136. aclkm..erhm..nak tanye nie..sy tahun nie ambek SPM..jurusan sy sain campur ..ada ambik akaun..tapi sy nak sangat masuk matrik..saya xde ambik bio..ambek add maths,fizik n chemis jak..tapi percubaan sye tak begitu memuaskan..terutamanya untuk subjek sains..tapi nak sangat sambung ke matrik..apa yang perlu saye lakukan..??rase2..dapat tak sye masuk ke matrik???basic sye dalam subjek sains bolehlah..tapi saya kuat dalam mathematic dan SEJARAH.. :struggle: :-D

    • Hehe..salam..pakej yang mimi ambil tu agak bagus juga..dengan pakej tu mimi dapat mohon utk matrik jurusan sains(fizikal) dan juga Matrikulasi perakaunan.Tetapi mimi tak boleh mohon ke matrikulasi( hayat) sebab takde bio.Diterima masuk? Susah nak bincang sini sbb kne tegok dulu keputusan SPM mimi nanti. Kebiasaannya ia mahukan lebih dari 5 A untuk diterima..Walaupun syarat minimanya tidaklah sebegitu, tetapi oleh kerana persaingan ia perlu lebih cemerlang. Kuat dalam Matematik dan subjek sains adalah diambil kira..kalau boleh biar subjek add math dan fizik tu kne dapat paling kurang kredit. Ataupun add math dan perakaunan untuk persaingan matrikulasi perakaunan. Sebaik2nya adalah A kedua2 subjek atau salah satu B.

  137. salam .. saya nak bertanya boleh x nk apply lg kemasukan ke matrikulasi ?
    ad pngmbilan kali ke 3 tak? saya nak sangat masuk matrikulasi .. kwn sy yg 2a dapat matrikulasi tp sy tak dapat .. dekat mana ya nak mohon .. kalau ada kekosongan yang tak pergi or menolak matrikulasi untuk kali kedua peluang saya untuk masuk matrikulasi ada tak? tolong bantu saya ..

    • Salam..rasanya takdelah pikah..matrik ni susah sikit nak masuk..tapi sebenarnya pikah juga boleh mohon untuk masuk ke matrikulasi anjuran universiti awam..pengambilannya ada 2x setahun..iaitu bln 6 dan 12…tapi kne ikuti selalu pekembangan di web UPU dan juga laman matrikulasi..

  138. salam…saya dpt jurusan sains gunaan (penyelidikan operasi di usm..saya x tau kos tu ape dye n prospek pekerjaan dye ape..sye sgt2 perlukn jwpn scpt mgkin coz sye kne pilih sme ade nk trime tautidak…sgle jwpn yg diberi amat sye hargai=).

    • Salam..saya rasa pernah saya buat artikel tentang sains gunaan ni..cuba search kat xpresi..secara ringkas ia melibatkan penyelidikan, dan pengujian sesuatu itu berfungsi ataupun tidak, pendek kata ia lebih kepada pengujian fungsi sesuatu..kalau skop operasi maka ia melibatkan kerja2 penyelidikan dan kefungsian mana2 operasi..kalau dalam subjek tu ada IT mungkin ada termasuk membuat fungsi sistem komputer.Peluag kerja mengikut subjek yg kita ambil..Biasanya saintis, perancang, penguji bahan, pegawai penganalisa…tempat kerja biasanya di kilang2, SIRIM dan berkaitan.

  139. salam. sya na bertnya. thn dpn sya na ambk spm. saya amek aliran sastera. subjek2 yg sya bljr skrg sc, math, akaun, perdagangan dan ekonomi. boleh sya tw, kemasukan matrikulasi mmg wajb ada add math ka ? utk aliran sya, tada subjek add math. boleh bntu sya ? sbb sya beazam na memsuki mtrikulasi perakaunan atau undng2. apa sya blh memhn ke mtrikulsi tnpa add math ?

    • Salam..maaf aten..sy skrg terlalu sibuk..sedang buat satu lagi web keluaran xpresi..secra ringkas..dlm matrik semua dia nak ada add mat…aten boleh cuba mohon diploma atau masuk ting 6..pastu akan dapat sambung ijazah yg aten minat lepas pengajian ting 6 nanti..harap membantu..maaf yer..

  140. puan laila says:

    as salam..anak saya dari aliran sains.result spm 7a.gagal memasuki mana2 ipta dan e rayuan ke matrikulasi.pilihannya jurusan medic.harapan terakhir ialah menunggu keputusan e rayuan ke ipta pula.klau gagal juga,apakah ada laluan untuk membuat rayuan sendiri ke mana2 ipta selepas ini? untuk ke ipts rasanya kos agak tinggi dlm bidang perubatan.apakah kerana status bapanya warga asing(sporean)menyebabkan dia tidak mendapat tempat di mana2 ipta dan matrikulasi?apakah ipts yg sesuai untuk dia meneruskan cita2 untuk menjadi doktor dengan ada pinjaman ptptn atau biasiswa?Tolonglah anak saya….terimakasih… :cry:

    • Waalaikumussalam..keputusan anak puan memang dah baik…sy pun xpasti sangat untuk tlg puan..sbb kes puan ni susah sy nak beri penjelasan ditahap saya ni..maaflah yer..sy cadangkan cuba puan adukan masalah puan ini pada institusi yg betul2 anak puan sasarkan tu..harap mereka dapat mempertimbangkan kesungguhan puan..

    • assalammualaikum..saya nak minta pndangan drpada tuan. bdang geofizik ni mcm mana? lepas tmat blajar nanti, peluang kerjaya dalam bdang ni luas x?

      • Waalaikumussalam..secara ringkas Geofizik itu lebih kepada pengunaan fizik dalam mengkaji unsur2 bumi dan alam sekitar…lebih kepada geografi, fizik, sains, kimia dan biologi…Peluang kerja lebih kepada pakar kajibumi, kaji cuaca, penasihat kontraktor, kontraktor cerun, sungai, perhutanan dan berkaitan..maklumat lebih terperinci saya cuba buatkan nanti ada masa dalam artikel xpresi.

  141. saya pelajar baru matrikulasi…saya ditawarkan program 1 tahun aliran sains…saya rasa ingin mengambil modul 3…ini kerana saya minat bio daripada fizik…apa yang saya risau result bio saya dlm spm kurang memuaskan…saya takut kalau saya dapat pointer rendah dlm exam…adakah saya dapat meneruskan pengajian saya dalam bidang perubatan atau saya akan ditawarkan ke kos lain?…bagaimana pula kalau saya gagal…please tlg jwb n beri pendapat. ?:-)

    • Najmi, untuk ambil perubatan sebainya mempunya target 3.5 keatas..ada universiti swasta yg mengambil yg dapat 3.2 untuk bidang perubatan ni…Kalau tak sampai keputusan yg diberitahu, najmi akan ditawarkan kursus lain yg berkaitan dengan bidang bio dan fizik tu..

  142. assalamualaikum..
    saya akan masuk matrik x lama lagi..
    sekarang ni silibus matrik dah tukar..
    ada subjek sains komputer.. adakah subjek ni susah?
    lagi satu.. kalau kita ambil sains hayat apa subjek dia dan betul ke ada persamaan dengan apa yang kita belajar waktu sekolah menengah… ?:-)

    • Waalaikumussalam…seperti dijangka tak lah beza sangat dengan yg lepas..sains komputer ni susah nak cakap..mcm sy xlah susah..tapi bagi yg tak minat mmg susah la..kalau bio tu mesti lebih sukar dari di menengah..antara bio dan fizik..fizik lebih mudah..tapi tu pendapat sy sebagai lelaki..tapi mungkin juga bagi siti akan senang bio..bio ni bnyk menghafal lebih dari fizik..satu lagi..cuba tngk keputusan SPM..mana yg lebih tinggi fizik dan bio?mungkin keputusan tu menggambarkan minat dan keupayaan siti utk memilik fizik atau bio…

  143. salam..saya dalam keliruan, saya nak tanye jurusan fizik gunaan ni bagaimana maksudnye dan pembelajarannya di unversiti.Adakah peluang pekerjaan untuk jurusan ini meluas? dan apakah pekerjaan untuk students yang mengambil jurusan ini? Begitu juga dengan fizik kejuruteraan.

    Thanx

    • salam..seingat sy dah buat artikel tentg tu..tapi xpelah..nanti sy semak semula..kalau xde nanti sy cuba usahakan buat..sabar yer..skrg agak sibuk.. : )..sebagai ringkasnya ia melibatkan kerja2 dalam pengkajian, pengujian sesuatu, serta..boleh juga kerja2 makmal dan menjadikan sesuatu bahan itu berfungsi..biasanya kerja di industri, institusi awam n swasta, kalau nak lebih ringkas lagi..kerja sebagai pengkaji, sebagai penguji, saintis.Lebih kurang gitulah..peluang kerja?luas juga..tapi kebanyakan di bandar2 besar..paling biasa pun di kilang2 sebagai pegawai disana..

  144. zurie ahmad says:

    As salam..abe g pekabo chat ker?hehe..sy ada soalan..sblum 2 sy tlah mndpt twran dlm course pengurusan maklmat..soalan sy pengurusan maklumat tu cam ner erk??n bagaimana dgn pluang pkerjaan?jwapan anda amat dhargai..

  145. :cry: salam. kenapa saya tidak dapat tawaran ke upu sedangkan saya mendapat 9a+ untuk spm dan markah koko saya adalah cemerlang…

  146. assalamulaikum..saya ingin bertanya…adkah program matrikulasi lebih susah dari asasi..??saye mandapat dua tawaran iaitu asasi sains uitm dan matrik bagi sains..yang mane patut saya ambil ..dan asasi sains tu untuk perubatan ke??

  147. Assalamualaikum, saya ditawarkan program asasi sains fizikal di unimas, adakah saya dibenarkan menukar universiti bila tamat program asasi nanti. terima kasih.

    • waalaikumussalam..boleh..tiada paksaan..lepas belajar nanti aref jika cemerlang ( bergantung pada universiti ) akan ditawarkan permohonan secara dalaman melanjutkan pelajaran ke universiti semasa..tetapi aref juga boleh memohon ke universiti lain.cara mohon adalah seperti pelajar2 matrikulasi lakukan..sebab kalau tak silap saya permohonannya bertajuk seperti ini..permohonan bagi calon matrikulasi/asasi sesi 2012/2013

  148. salam..saye lpsan spm 2010..sye nak tnye,yang mne bidang lbh bek dr aspek pluang pkrjaan,medical atau law??

    • Kalau ikut tinjauan pelawat xpresi serta rakan saya..banyak dari medical..tapi kedua2nya mempunyai graf yg menaik kerana kedua2 keperluannya bertambah sejajar dgn pertambahan bilangan penduduk..maksud sy..semakin ramai manusia..semakin ramai yg sakit dan bermasalah undang2..cuma sektor pengubatan itu adalah sangat selalu dan diperlukan.

  149. salam, saya dpt tawaran ke asasi sains hayat unimas, so sy nak thu tips/nasihat utk org mcm sy yang baru nk melangkah kaki ke univ dan cara nk handle study asasi ni.. takut la klau nnt failed atau x leh nak survive blaja kat sna..

    • salam..ok..fkalau boleh..jgn lah sebelum berjuang dah mengalah..hehe..org cakap..tapi org tu xsama dgn kita..mungkin kita lebih hebat dari dia..ramai kwn cikgu kata susah asasi sains hayat..dan ada juga yg kata tak lah susah sangat..jadi yg mana boleh kita pakai?pilihlah yg positif dan menguntungkan diri..adakah dengan memilih susah itu menguntungkan diri?hehe..tapi..sebelum menerima perjuangan pastikan kita dah buat pilihan semasak2 sampai garing : )..dan tiada lagi peluang terbaik bagi diri kita. Jadi, itulah peluang yang Allah berikan..jadi..terimalah dgn hati terbuka dan juga berani mengambil risiko.ramai org tnya pada abe G masalah pilihan ni..sebenarnya kemana kita pergi sekalipun..apa yg kita ambil sekalipun..kalau tak cemerlang..pasti akan sukar dapat kerja..utk cara belajar di asasi..panjang tu..nanti Abe G tuliskan dlm artikel xpresi bila ada masa nanti..

  150. emm tp subjek matriks da tukar. huhu. cer cerita yg baru pulak :(

    • iyer ker?saya tak pastilah tentg tu..yg saya tahu melalui laman rasmi dia dan juga rakan web sy mcm tulah..tapi kalau el rosalinda ada maklumat lebih terkini dan tepat matrikulasi semasa..boleh la kongsi kpd sy yer..

  151. Assalamualaikum, saya ditawarkan asasi sains fizikal di IPTA (UNIMAS), tetapi minat saya lebih kepada perubatan. selain itu juga saya ditawarkan matrikulasi di Kolej Matrikulasi Labuan (KML) program sais 1 tahun. minta pendapat apa yang perlu saya ambil, kedua-dua kena lapor diri pada 23 Mei 2011 ni…..soalan kedua pula, adakah program KML tersebut boleh memenuhi minat saya dlm perubatan? Terima kasih kerana menjawab persoalan ini… :laugh: :laugh:

    • walaikumussalam..masing2 ada kelebihan dan kekurangan..kalau ikut minat perubatan tu secara terang matrikulasi labuan itulah yg membawa saudara mencapai cita-cita. Sebab asasi sains fizikal itu tidak lagi mengamil bidang2 biologi yg penting untuk menjadi seorg doktor. tetapi asasi sains fizikal itu mungkin memudahkan saudara untuk sambung ijazah di universiti bekenaan. berada di matrikulasi memerlukan saudara memohon utk sambung ke ijazah. harap membantu..

  152. salam…result sya 4a,tp sya ditawarkn utk msok uitm dan matrik..masalahnya dua2 course adalh sains..mana yg lbih sesuai untuk sya?? ?:-)

    • Salam, ok..terlebih dahulu athira tahu sedikit informasi sebelum membuat keputusan.. saya ada sediakan..cuba baca di http://www.xpresi.org/masalah-pilihan-matrikulasi-asasi-stpm-diploma-dan-kursus-kemahiran/

      • salam..klu boleh saya tau..sains gunaan tu macm mana ye??

        • Sains gunaan utk matrik ker?ada ke matrikulasi sains gunaan?

          • uitm-sains gunaan

          • Ok…agak sukar saya nak terangkan disini..bidang sains gunaan tu ada pecahan lain termasuk bidang2 fizik, biologi, kimia, matematik, ekonomi. Jika yg ditawarkan tu kursus diploma ia adalah sains gunaan umum yang akan dispesifikkan lagi semasa mengambil ijazah nanti. Semasa ijazah boleh pilih samaada utk sambung ijazah sarjana muda sains gunaan ( Geofizik ) atau fizik gunaan atau fizik tambahan dan ada juga fizik kejuruteraan. dalam bidang lain2 juga ada pecahannya..Kalau seingat saya yg boleh sy contohkan seperti ijazah sarjana muda sains gunaan ( biologi gunaan ), ( fizik perubatan ), ( Geofizik ), ( Kimia analisis ),( Matematik dan ekonomi ), ( penyelidikan operasi ), ( Pemodelan Komputer ) dan bnyk lagi. Ia lebih kepada prospek menganalisis dan menguji sesuatu. Kejaya yg biasa dikaitkan seperti perekabentuk, peganalisis kegagalan, instrumensi, pembuatan dan perkhidmatan, di sektor elektronik, pengkaji bahan, sainstis hak makmal biologi, virus, akuatik, vektor, dan sebagainya. Kalau nak lebih jelas..cubalah hubungi pihak uitm..mungkin diorg boleh bantu..

  153. :-) Salam. Saya nak tnya betul ke skrg ni course sains di matrikulasi sudah tidak dipecahkan kepasa sains hayat dan sains fizikal? Apakah subjek yang dipelajari semasa di matrikulasi?

  154. terima kasih.
    info ni serba sedikit membantu tuk buat pilihan untuk nak masuk matrikulasi ke tak. :-))

    • Sama2 fariza..tapi yg sy tulis tu ringkas2 jer..supaya senang nak faham..dan mesra pembaca..kalau nak lebih info..tnya jer..sy no problem : )

  155. helooooo… i need to know.. kalau d matrix nanti… brapa org dalam satu bilik?? n kalau time sembahyang perlu ke semua org p ke surau??… i need helpful tips as i have trouble in socializing

    • Hai..dalam satu bilik biasanya 4 orang..ada juga yang 2 – 3 orang..Sembahyang berjemaah adalah sangat digalakkan…soal paksa atau tak tu..bergantung pada kemahuan dan kesedaran diri..bergantung pada pengurusan kolej penginapan.

  156. Saya dapat matrikulasi sains dua tahun (PDT), boleh tak tukar kepada jurusan perakaunan PST?

  157. assalamualaikum,
    sya ingin mengemukakan satu soalan.. masa sekolah dlu saya dri jurusan sains tulen.. saya baru je dapat tawaran matrikulasi untuk kos sains selama setahun.. sya sebenarnya nak tukar kos dari sains ke akaun di matrikulasi.. boleh ke ? dan rasanya boleh ke saya score dlam jurusan akaun di sna?? sbb saya tiada basic akaun langsung.. terima kasih kerana menjawab :)

    • faluna..walaikumussalam..knape yg minat sngt kat akaun tu?hehe..kalau xde basic..dah tentu xleh..nanti susah nak belajar nanti..tapi bila dah daftar nanti cubalah jumpa dgn pendaftar..sy rasa xdapat tukar.. hehe..

  158. kalau ambl jurusan akaun susa tak nak survive?n ad tak pluang pkrjaan ?maksdny bnyak tak..and kalau t tme daftar nak tkar sains ley tak dr akaun..

    • Kalau nak tukar sains rasanya xleh..sbb sains tu lebih tinggi kelayakan..takut xcukup syarat..perakaunan pun ok jgk..pekerjaan pun ada..spt sektor perbankan, agensi, pendidikan dsb..mana2 kerja pun dpt..cuma keputusan cemerlang dan bakat semulajadi termasuk kemahiran2 yg dibentuk dari pembelajaran yg terbaik membuatkan kita dipilih bekerja.

  159. assalamualaikum,,kalau ambil sanis hayat,apa kerjayanya nanti?sains fizikal pulak?adakah kedua2nya dlm bidang perubatan?terima kasih kerana menjawab

    • Waalaikumussalam, seperti yg sy nyatakan diatas..Sains fizikal ni pembelajaran dia lebih kepada fizik dan matematik. Oleh itu sains fizikal ni mendidik pelajar menjadi jurutera ataupun bidang2 kejuruteraan mahupun segala pekerjaan yang melibatkan fizik dan matematik. Secara mudah faham dan ringkas ia berkaitan bekerja dengan alatan fizikal. Untuk sains hayat pula ia lebih kepada biologi dan matematik, pelajar akan didik untuk aplikasi biologi yang pastinya tentang benda hidup. Contoh pekerjaan antaranya bidang2 doktor, ahli alam sekitar, saintis makmal mikro atau makro biologi dan banyak lagi.

  160. Tengku Nur Sabrina Amirah Tuan Zamri Erazam says:

    Thanx a lot !
    Now i can understand better abaout the differences between
    sains hayat and sains fizikal :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Makluman : TIDAK semua komen/pertanyaan akan dijawab oleh admin/staff xpresi, Kami sibuk dengan urusan pentadbiran, informasi dan pertanyaan khas lain. Walaubagaimanapun, komen/pertanyaan terpilih sahaja akan kami jawab atau dibuatkan penulisan khas. Kami amat berterima kasih jika anda turut sama menjawab/ berbincang dan membantu rakan lain.

PERINGATAN: Anda perlu memahami Syarat/ Terma kami dan Anda dilarang untuk memperkatakan tentang politik ataupun mempersenda cara hidup, individu, kaum mahupun agama lain. Bantulah diri, bantulah saudara anda, cintailah kedamaian, tingkatkan iman, bertindaklah dengan bijak serta bermuafakatlah demi kesejahteraan bersama.