Permohonan, Borang dan Cara Penangguhan PLKN 2012

PLKN

Maklumat ini ingin dikongsi khusus kepada calon PLKN yang ingin membuat permohonan dan mendapatkan borang penangguhan bagi yang telah berjaya mendapat tempat di Matrikulasi ataupun Tingkatan enam bagi tahun 2012 ini.

Kami banyak menerima soalan tentang ingin membuat penangguhan memandangkan rata-rata telah mendapat panggilan pendaftaran di institusi seperti matrikulasi dan tingkatan 6 bertembung dengan tarikh latihan PLKN yang telah ditetapkan. Untuk pengetahuan calon, penangguhan boleh dibuat tetapi ia perlu dimohon melalui borang yang disediakan oleh PLKN.

Untuk membuat penangguhan perlulah memuat turun serta isi dengan selengkapnya borang penangguhan berkaitan disertakan bersama surat tawaran kemasukan matrikulasi dan tawaran tingkatan enam. Borang yang lengkap diisi serta surat tawaran matrikulasi dan tingkatan 6 yang dikepil tadi perlu dihantar ke Cawangan Pengecualian dan Penangguhan, Bahagian Pengurusan Pelatih, JLKN.

Baca Juga :  Maksud Seni Kulinari dan Kelebihannya

Menarik :

Penangguhan akan diberi sehingga tamat pengajian. Namun demikian, sekiranya menyambung pengajian selepas tamat pengajian dalam tempoh yang diberikan satu permohonan pembaharuan penanggguhan juga perlu di buat oleh pemohon.

Antara Borang-borang yang berkaitan :

Baca Juga :  Aplikasi Android Percuma Untuk Belajar PT3, SPM dan STPM

Perlu diingatkan, calon perlu memilih borang yang bersesuaian untuk membuat permohonan penangguhan. Borang diatas disediakan adalah bagi mempermudah proses penangguhan, pembaharuan penangguhan, rayuan penangguhan dan memohon kemasukan semula bagi calon PLKN 2012

10 thoughts on “Permohonan, Borang dan Cara Penangguhan PLKN 2012

 1. Norkamesah Hasan says:

  Salam..jika anak saya mengalami mslh kesihatan, bagaimana utk memohon pengecualian plkn. Terima kasih

 2. Assalammuailaikum ,saya nak tahu macam mana nak hantar borang ?

 3. EveJade Emerald says:

  hai.. cmna mw bwt penangguhan plkn scr online? msti mw dwnload brng jgk kh? boleh kh hntr surat penangguhan bla plkn sudah start? tq.

 4. Hervykennety says:

  Saya ada buat penangguhan pada tahun 2012 siri 3 sebab sambung belajar tingkatan enam.. Sekarang sy sedang bekerja.. Bilakah sy akan di panggil semula..?

 5. hello….sy ada buat penangguhan PLKN ats sbb msuk form6,skrg ini sy tgh tunggu D panggil semula,tp sy xtau
  bla ni ,, sy ada buat permohonan pada bulan februari melalui faks atas bantuan kawan tp semasa sy membuat panggilan,kata mereka xde faks dr sy ,, jd pabila sy hndak mngisi kembli borang kemsukn semula tetpi invalid file id o file name,, sy da usha tp xdpt jgk ni ,,jd skrg sy nk tahu ,bla masa sy akn mnyertai plkn ,,krna sy xmhu smsa sy smbng bljr nt tba2 ada pggiln dan itu akn membuatkn sy krg mndpt tumpuan dlm pljrn sma sprti sblm ni,sy hrp sy dpt mnyertai plkn dlm kumpuln 2…TQ

 6. salam,,saya ade wat penangguhan PLKN thn 2011 atas sb msk form 6,,skrng ni dah abis Form 6,,tinggal tunggu result je.so saya nk tahu bila saya akan dipanggil oleh utk ke PLKN…susah la camni sb bru dpt tawaran kerja,,klau kerja tiba2 dapat panggilan,….camne ni?

 7. KEPADA PIHAK PLKN,saya teringin sangat menyertai plkn 2013,tetepi mengapa saya tidak terpilih untuk menyertainya.sedang kan yg taknak dapat.,yg nak tak dapat.tolong lah pertimbangkan.kalau ada apa-apa matlumat hantarlah pada e-mel saya ini..

 8. sue anarmilla says:

  nape klow nk wat penangguhan plkn,x wat online gax??
  kamy yg ngah stdy nie,tiap2 ary de kls,balex kol 5..weekend bru bleh kua..ssh nk kne outing,g pjbt pos cmte2 nk pos borang penangguhan plkn..

 9. Salam Sejahtera ! Saya tidak boleh menyertai PLKN disebabkan saya terpaksa bekerja selepas SPM dan terpaksa menjaga ibu dan adik saya ! Gaji yang saya peroleh dapat menyara ibu dan adik saya ! Syaa berharap tuan/puan memahami situasi saya ! Akhirnya,jika mempunyai segala syarat,tolong e-mail saya syarat tersebut !

 10. My son, Christopher Wai Kin Norris is chosen for 2013 NS program. However, he had suffered a stroke in late Oct 2011 and he’s still on cardiprin medication and was treated at SJMC Subang. I was advised to obtain a medical inspection form to go to Government Hospital for a medical check up. Can you email me the form as I can’t find one on your questionaire? Thank you.

Apa Komen Anda :