Permohonan Kursus Perguruan Lepasan SPM ( KPLSPM ) 2011

Update 21/03/2012 : Permohonan Online PISMP / KPLSPM 2012

Update 7/3/2011 Permohonan  online  KPLSPM

Kementerian Pelajaran Malaysia memperlawa calon lulusan Sijil pelajaran Malaysia ( SPM ) yang berkelayakan, berpotensi, berminat dan beriltizam untuk mengikuti program yang ditawarkan dalam Kursus Perguruan Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia.

Syarat dan kelayakan:

  • Warga negara Malaysia
  • Umur tidak lebih 20 tahun pada 20 jun 2011 iaitu lahir pada atau selepas 20 Jun 1991
  • Sihat fizikal dan mental
  • Aktif dalam ko kurikulum
  • Mempunyai kelayakan akademik di peringkat SPM dengan mendapat cemerlang dalam 3 mata pelajaran dan
  • sekurang2 kepujian dalam 3 mata pelajaran Bahasa melayu, sejarah, satu mata pelajaran yang lain serta lulus bahasa inggeris
  • Memenuhi syarat dan kelayakan khusus bidang pengajian yang dipohon.

Berminat sila beli no pin ID Institut perguruan KPLSPM di Bank simpanan Nasional mulai esok dengan harga Rm6.00

Boleh mula mengisi di Laman web Kementerian Pelajaran Malaysia dengan mengisi di sistem permohonan online mulai 7/3/2011

Update 7/3/2011 : Permohonan  online  KPLSPM

Tarikh tutup ialah pada 31 Mac 2011

Untuk maklumat lanjut dan tepat sila rujuk Iklan

Jangan Ketinggalan, dapatkan update terbaru info kami terus ke email anda, Sila isi alamat email anda dibawah:

Delivered by FeedBurner


PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN
Gaji Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan
Panduan Permohonan

About fiziesss
Seorang yang tak pernah kenal erti mengalah selagi masih berupaya untuk berusaha, minat untuk membantu setakat mampu. ( Pengguna perlu teliti Syarat dan Terma sebelum menggunakan xpresi , Hak cipta terpelihara, tidak dibenar mengulang cetak dengan apa cara sekalipun tanpa kebenaran bertulis penulis ) Saya dan xpresi.org tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan komen. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

500 thoughts on “Permohonan Kursus Perguruan Lepasan SPM ( KPLSPM ) 2011

  1. macam mana dan bile boleh check keputusan permohonan eak?

  2. ayiezuhairi says:

    as’salam…mcm mana nak mohon masuk akademi laut malaysia..(alam)untuk 2012…saya lepasan spm 2011…???salam…kelayakan nye mcm mana?

  3. kursus perguruan untuk lepasan STPM ada tak?thanks.

  4. qieys Lalola says:

    sory , nak tye .
    urm , tp sempat ke ekh nak isi hari ni jgakk ??

  5. qieys Lalola says:

    ape name no pin maktab ni ?? nak beli tak thu la nak ckp ape , dah last minit bru terfikir nak isi maktab . heheheheh ! tolong saya ye!
    5hb last , argggghhhhh ! tolooongggggg!

  6. saya nak tanya,kenapa saya tak bleh buka permohonan untk isi maktab? sapa2,tlg bantu

  7. http://apps1.moe.gov.my/kplspm/kplspm2012/login.cfm?CFID=1599566&CFTOKEN=66622087
    Kenapa link di atas tidak dapat dibuka?? saya tidal dapat membuat permohonan

  8. Salam..boleh tak klau guna 2 sijil(spm&spm(ulangan)) untuk mohon kplspm…ambil spmu tue untuk tambah A…

  9. kenapa xboleh nk sahkan borang…2, 3 hri lepas lg xdpt nk bkk..boleh thu sb ap??trikh ttp dh dekat..cmne ye nk sahkan borang tu???

  10. NUR SHAHIRAH says:

    salam..selepas tarikh akhir tutup permohonan pada 31bln mac,adakah masih boleh memohon?kalau masih boleh memohon,bilakah tarikh akhir?sebb sye bru prasan tarikh ttpnye esok..

  11. salam.saya ingin bertanya…adakah dengan keputusan 7A 3B+ memadai untuk saya mohon maktab perguruan?

  12. SALAM..sy tak jumpa larh borang permohonan maktab perguruan..macam mana ye??? hmm..

  13. salam..asal x boley bukak borang permohonan maktab er..??ari nim baru 29/3 kan..31/3 tarikh tutup kan,..asl x ley nk isi borang permohonan ni..camne erk??tolog sgt er..

  14. Hoshanna Benaliza Ronny ak Jampong says:

    slmt pagi. . sy lepasan STPM. . boleh memohon utk kemasukan maktab perguruan x?? bila lagi kemasukan akan dibuka bagi tahun 2011?

  15. shEer adDin says:

    Salam,sy plajar lpasan spm2011,tetapi knape bler nak bker borang pemohonan maktab dia tulis file error??boleh bg laman web borang pemohonan x????

  16. salam satu malaysia..maaf bertnya,jika kita sudah mndaftar nk check kita pnya permohonan diluluskn ke x,nk tgk cmne erk??
    mohon segera mmberi jwpan..tgh buntu n kompius da nie..;)

  17. mcm mna ya nk kemaskinikn maklumat ni..tolong sy..

  18. Salam, adakah nama akan disenarai hitamkan pada tahun ini andai pada tahun lepas permohonan telah ditolak kerana masa tu masa study di matrik?

  19. Saya nak tanya. Bagi KPLSPM ni syarat khusus bidang mesti patuhi ke? contohnya Pengkhususan : Matematik Pendidikan Rendah [SJK(C)]mesti ambil subjek Bahasa Cina ke? saya keliru ni.. Mohon maklum balas tuan.

  20. saya da isi,tp bila saya ata Server Error,,knape ye??

  21. nur ezzati binti azizi says:

    salam EN.FIZIESSS…sy mengalami masalah semasa mengisi borang KPLSPM…sy telah mencuba bnyak kali di bahagian makllumat peribadi tetapi yg keluar adalah spt ini -: 500 – Internal server error.
    There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.The web site you are accessing has experienced an unexpected error.
    Please contact the website administrator. …apa yg perlu saya lakukan…saya telah mencuba berpuluh kali semenjak ianya di keluarkan namun tidak berjaya…harap sgt saudara dpt membantu permasalahan saya ini…

  22. npa tidak dpat sah kan prmhonan?
    dia kta error.

  23. Saya nak tanya.. saya tersilap isi kokurikulum.. sy wakil zon daerah.. tetapi sy xletak apa2.. xbole kemas kini lg ke?

  24. kenape pelajar lepasan spm 2011 masih tak boleh mohon lagi?
    bile permohonan di buka?

  25. salam.. jika hanya dua mata pelajaran sahaja yang cemerlang.. tidak layak ke?

  26. kalau kita dah tekan sah dan hantar . lepas tu baru perasan ada yang salah . macam mane ea ?

  27. saya dapat 7A 1C . BAHASA INGGERIS saya dapat C . boleh ka tu mohon ?

  28. BILA KPM AKAN MEMBUKA PERMOHONAN UNTUK PELAJAR LEPASAN SPM

  29. premah magisperan says:

    Selamat Sejahtera…..maaf buat comment kali ke-2 pulak….’
    boleh tuan jelaskan soalan saya….
    ADAKAH kita boleh guna NO.PIN yang sama bagi buat permohonan yang LAIN…. cnth’nya IPTA, UPU n extra….
    terima kasih

  30. premah magisperan says:

    Salam 1 Malaysia. Boleh saya tahu kenapa ada error bila nak buat permohonon maktab…….ade lain web add tah….? terima kasih

  31. macam manew saye nk dapatkan borang permohonan ke maktab perguruan ke bahagian pendidikan guru..

  32. Salam.mna nk dpt brang prmohonan untuk maktab…trima ksih

  33. kenapa pemohonan perguruan x leh bka untk di isi…..

  34. permohonan ni utk lepasan SPM 2011 boleh tak? Umur 18 skrg? Beli no.pin mcm biase?

  35. salam… untuk pelajar lepasan stpm 2011 boleh apply maktab tak??

  36. umur 20 tapi belum mencecah 21 memang tidak layak langsung ke?

  37. Salam. Nak tanya, lepasan stpm 2011 boleh tak memohon utk masuk maktab?

  38. salam ..maaf bertanya , boleh terangkan mengenai kursus pendidikan bimbingan pendidikan rendah yang ditawarkan oleh KPLSPM..terima kasih

  39. salam…data2 semasa saya isi borang upu bagi lepasan spm 2011 merupakan milik saya…tetapi kenapa angka giliran yang saya dapat orang lain punya…saya confius…boleh diperbaiki lagi tak borang tu?….. andai borang tersebut ditendang boleh tak permohonan baru di buat untuk pengambilan bulan september ni…

    harap balas :)

  40. salam..saya pelajar lepasan sijil politeknik..sy hndk tanye bila tarikh permohonan utk kami dibuka..t.k..

  41. tmpang tnye,
    btol ke kplspm utk 2012 x dibuka sbb kpm nk ambik gstt jd guru sbenar?rsau sesngt psal berita nie…

    • nampak apa yang berlaku sekarang..ada banyak GSTT yang diserap ke sekolah..ada yang telah ditempatkan kini..tapi xtahulah..kita tunggu sahaja..kami akan pergiatkan untuk selidiki hal ni..

  42. assalamualaikum…mahu bertanya..ada tak permohonan ke maktab perguruan lepasan STPM??

  43. assalamualaikum..nk tanye..adakah pelajar lepasan stpm dapat memohon Ipg juga? kalau boleh..bagaimanakh cara untuk memohon?..trm kasih..

  44. khairul hifni says:

    salam..
    nape student ipg x dpt ek baucer buku RM 200 tu ?
    adakah dsebabkan elaun ?
    * tetibe soalan menyemak… sorry…

  45. Asalamualaikum..saya ingin bertanya, bilakah tarikh permohonan Maktab Perguruan bagi pelajar lepasan SPM 2011 dan bilakah tarikh pembelian nombor pinnya??Terima Kasih…

  46. salam..saya nak tanya,bagi pelajar lepasan matrikulasi boleh tak mohon masuk maktab??

  47. salam,cikgu adakah maktab perguruan mempunyai sukan Golf?

    • Salam, Q staff 2 tak pasti tentang tu..lagipun kursus2 ni di berubah2 ikut keperluan…apa2 pun kne tunggu iklan dikeluarkan..

  48. salam,,sy nk tnye betul ke yg permohonan bgprogram KPLSPM tidak ditawarkan bg tahun ini?disebabkan pengambilan Program Pensiswazahan Guru (GSTT) tempoh hari?

  49. SALAM..NO PIN UPU TAK SAME KE DGN NO PIN MAKTAB NI.ASING2 KE??

  50. Salam,
    nak bertanye kenape umur dihadkan sekadar 21 ke bawah..dulu ade juge mohon tapi alasan umur tak boleh lebih 21..padahal terlalu ingin memohon untuk memasuki maktab perguruan..sekadar bertanye..terime kasih..

  51. salam,, saya nak tanya,, bila no pin maktab pguruan ni mula d jual??

  52. SALAM… NAK LIKE DEKAT PAGE MANE YER..BILA TARIKH NYE AKAN BUKAK..

  53. salam, nak mintak link untuk permohonan maktab perguruan lepasan spm 2011.. terima kasih

  54. hai…sya nak thu,untuk permohonan kemasukan ke KPLSPM bagi tahun 2012 perlu beli pin juga ka?kalu perlu,bila saya kena beli?

  55. syarat utk kplspm smu apa syaratnya….cikgu

  56. salam sejahtera cikgu,saya nak tanya kepujian dan cemerlang itu apa?
    cemerlang itu ialah A+?A?A-?B+? atau B-?
    kepujian itu ialah C+?C-? kah?
    terima kasih!!

  57. salam abg g…

    sya nak tnya x de ke pluang bg lpasan diploma utk memohon mnjadi guru??
    sya begitu minat dgn profesion perguruan..
    tiadakah permohonan kemasukan maktab bagi lepasan diploma??

    harap abg g dapat memberi info

    • Salam, rasanya xde utk lepasan diploma..kne sambug ke ijazah pendidikan dulu..bleh mohon mase pemohonan UPU dibuka.. kalau sekarang ni umur xlebih dari 21 mungkin boleh gunakan keputusan SPM untuk mohon KPLSPM.. :)

  58. Kartini anak Merebai says:

    bagaimanakah saya dapat memohon kemasukan ke maktab bagi sesi 2012?

  59. ADAKAH PENGAMBILAN PELAJAR LEPASAN SPM 2011 SUDAH D BUKA?………

    • lehman, Cuba rujuk perbincangan sebelum ni..rasanya permohonan dibuka bila hampir dapat keputusan SPM dan ada satu lagi kemaskini selepas keputusan SPM 2012 keluar nanti..

  60. Salam cikgu. Saye nk tnya.. kat mane nak dapatkan borang pertukaran IPG? skrg nih sy PPISMP sem 3 kat IPG Kampus Darulaman.. Sy nak melanjutkan pengajian degree kat IPG sabah ataupun srwk.. sy org sbh.. sy sgt2 mngalami masalah kewangan d smping masalah keluarga. :’(

    • salam..Ish..syahida…sy simpati dengan keadaan syahida tu..setahu saya bila dah belajar tak boleh tukar tempat dah..tapi syahida ada satu lagi peluang dengan berjumpa dengan kaunselor disana..setiap institusi sepatutnya mempunyai kaunselor sendiri..jadi saya rasa disana mungkin ada kaunselor yg bertugas..cuba syahida berjumpa kaunselor disana dan mungkin dia akan buatkan syahida tahu kepada siapa syahida perlu jumpa dan bagaimana prosedurnya..jika tiada jalan lain lagi paling tidakpun kaunselor tersebut akan bantu syahida menstabilkan emosi dan membuka jalan yang lebih senang dan gembira..

  61. salam abg g,saya baru habis belajar bulan 31.12.2010 tahun lepas..

  62. salam abg g..saya ada check dalam email saya.ptptn bagitau tak berjaya ditawarkan pertukaran pinjaman 3% dari pembiayaian ujrah 1%,dan tidak dapat dipertimbangkan kerana sebab2 berikut :
    status 10- pelajar yang mempunyai ‘Grace Period’ tamat selepas March kerana jadual bayaran balik masih belum diplot…sekian terima kasih
    abg g apa maksudnyer???saya xfaham lah..boleh terangkan tak maksud nye yang dibagitau oleh ptptn ni??? :cry:

    • Salam, adik ni baru habis belajar ker? Rasanya dalam data diorg belum lagi menghendakkan adik bayar..mungkin baru abis belajar kot..atau adik ni dengan pendapatan yang didaftar tidak layak..cam tu lah rasanya..kalau nak lebih lanjut baik tnya ptpn.

  63. assalamualaikum..syrt2 klykn sye ckup utk mmhon,cume yg mrnsgkn sye ialah umor sye..boleh ker sye mohon utk thn dpn walhal dah 21 thn…ikot hrijadi sye blom msuk 21 lgi..just thun jer..mcmne tu?

    • Waalaikumussalam..umur disyaratkan untuk memohon..mesti berumur 21 tahun dan kebawah pada tarikh permohonan dikeluarkan..kalau nak mohon juga boleh..tapi kne lah hubungi pihak pengambilan dia..tapi tu pun tak tahu dapat ke tak.. ; )

  64. salam,saya lepasan asasi tapi tak dapat lanjut pelajaran melalui pemohonan UPU baru2 ni.Mungkin krana CGPA rendah (2+ pointer).Nak ke IPTS tiada yg sesuai dan sgt mahal. Boleh ka sya relax dulu, tunggu tahun depan mohon IPG. masih laku ka?

    • Salam..relax?rugi masa muda kalau relax..cuba cari kursus jangka pendek..kalau tak silap sy..had umur nak mohon KPLSPM ialah sebelum umur 21 tahun..nias ni agak2 tahun depan umur brape?kalau 21 tahun dan sebelum tu bleh la..tapi xsemestinya dapat..jgn terlalu berharap..kalau boleh rancang dulu pengisian sekarang ni..itu paling baik..

  65. salam abg g..mintak tolong sangat..tlg ajar pasal penukaran ptptn ke ujrah..saya dah buat pnukaran ini masa bulan 4 tp sampai skrg xde pnawran lagi drpada ptptn..bimbng sya..saya dah tgk blog ptptn n dah ikut langkahnyer tpi mash xde tawran yg dtrima..bimbng sya abg g…dahla masih mganggur..pinjman kolej amik lak menimbun..runsing saya …54ribu nak disttlekan.bunga yg dikenakan nnti 72 ribu ,.wlpun saya xdpat kje bdang yg saya bljr dulu iaitu nursing krn dah penuh…skrg wlpun saya dah kje.n kje saya skrg gaji 3rts sbulan xcukup untuk lunaskan hutang 2..emm.bimbgnya saya..tlg buat satu cara penukaran ptptn ke ujrahh.plzzzz

    • Salam..masalah ni selalu Abe G dengar..ada pelawat xpresi sebelum ni alami masalah yang sama..sebelum tu..bnyk nye pinjaman sampai 72 ribu..bleh bina kilang tu..hehe…ok, kalau ikut cara yang diajar memang tak salah lagi..cuma biasanya yang bgtau abe G masalah kat reply tawaran dari PTPTN. Kebanyakan sangkut kat situ..Abe G tak tahulah kenapa..mungkin pihak sana banyak sangat memproses permohonan ujrah sehingga tertinggal utk hantar tawaran tu..mungkin juga satu lagi, dengan gaji 300 tak sesuai untuk buat ujrah sebab ujrah ni rasanya akan potong gaji kita lebih dari 200 sebulan..Ada satu lagi cara yg sesuai utk atasi masalah adik iaitu dengan telefon pihak PTPN..biasanya dia akan mintak no kp dan diorg akan semak status..Dari situ mungkin masalah adik akan selesai..Harap membantu..

  66. salam…..sya lepasan diploma dalam bidang kesihatan, ada cra x nk jd guru?cmne nk apply?

  67. salam cikgu…nmpknya mcm x je panggilan kedua kplspm ambilan jun 2011 ni…sedihnye,,,…huhuh :-(

  68. tamil selvi says:

    selamat sejahtera. saya sedang mengambil program diploma pendidikan awal kanak-kanak di Universiti Pendidikan Sultan Idris kepas spm. boleh tak saya memohon untuk mengambil program ijazah sarjana muda (degree) di maktab perguruan??

    • Sejahtera…setahu sy IPG tak terima lepasan diploma…selvi boleh mohon ijazah di mana2 universiti awam yg menganjurkan kursus ijazah pendidikan. Satu lagi IPG hanya menerima umur 20 tahun kebawah…

  69. salam, nak tanya. boleh tak kalau kita tukar course? sebab sy dapat course sejarah di terengganu nak tukar apa2 sahaja course yang ada di sabah. tukar tempat dan tukar course sekali sebab dengar2 course sejarah tadek kat sabah. then mcm mana nak tau list2 kos yang di tawarkan di satu2 maktab perguruan? terima kasih…

    • Salam…din ni org sabah ker?mungkin kos yg tinggi buatkan din nak pindah belajar sana..Din cuba hubungi mana2 IPG di sabah…mungkin diorg dapat listkan kekosongan…utk tukar..tapi biasanya dah penuh..sbb perguruan ni jadi pilihan ramai..

  70. slm..kalo nk smbung degree kt mktb lain bleh..sya skrang kt ipg penang..taun dpn nk smbung dgree kt mktb swak bleh??saya asal dr sana..mslh kewngan la…

    • Salam…boleh jika ada kekosongan…tapi kebiasanya tak de..tapi kalau diserawak mungkin boleh dipertimbangkan..cuba hubungi ipg di serawak..tanya tentag hasrat tu..mungkin diorg bleh bagi panduan… : )

  71. SALAM..apa itu penddkn awl knk2..bgmn dgn pluang pkerjaannye..hrp dpt bls pd email saya..tq ?:-) ?:-) ?:-) :-/

    • salam..pendidikan awal kanak2 ni jika skop pendidikan anda boleh mohon guru..tapi jika kursus bukan dalam skop pendidikan boleh menjadi guru tadika, pusat asuhan kanak2 dsb..kursus ini lebih melibatkan pengurusa, ilmu jagaan kanak2 termasuk tumbesaran, pendidikan, kemahiran, perkembangan jasmani, emosi, rohani, dan intelektual kanak2..

  72. Salam Sejahtera Cikgu..boleh saya tau bolehkah saya menukar tempat IPG saya keh? macam mana caranya? dan peratus berjaya menukar adalah brp? Boleh Cikgu memberikan jawapan kepada saya..terima kasih Cikgu^^

  73. bila lg boleh mohon ni…sy mahu mohon..

  74. salam cikgu, bole tnya ke, kplspm thun nie ade pngilan ke dua ke? sbab thun lalu, ada kwan yg dpat msuk kplspm bulan julai, org kate dia dpat pngilan ke 2..

    • salam..mungkin ada..tapi sangat kecil bilangannya..sebab..ada yg tak mendaftar ke IPG yg ditawarkan..tapi untuk kes terpencil ni Lin perlu menghubungi IPG yang Lin rasa berpotensi ada kekosongan tempat tu..

      • asmlkum…nk tya ni..klu panggilan kedua mcm mna ye???? tolong sya

        • Walaikumussalam..kwn sy ckp ada panggila kedua tu..biasanya dalam bulan 6 ni..kita tunggu jelah yer..: )

          • owh…gitu ye..doakan la smoga sya dapt ye pak cik.. hehehhe :-) …sya btul2 nak jdi guru..ada tak tips yang len yg boleh digunakan spya dapt tuk ambilan kedua ni???? :-((

          • hehe..pakcikla plak…belum cukup tua lagi la..hehe..tips??? tipsnye adalah rezeki..hehe..susah nak ckp..cubalah zhane yer..nanti kalau sy ada masa yg cukup sy cuba usahakan hantar lebih tips lagi dlm xpresi ni…: )

  75. syazlin qistina says:

    salam..cikgu blh bantu saya x??saya nak tahu bila tarikh semakan ke politeknik akan dibuka??katanya harini jam 12tghari..tp saya buka xdapat pon???cikgu ada informasi xtntg ni??kalu ada sila bgtau yaee..terima ksih

    • Salam..yer syazlin..mmg dah dibuka..cuma talian dia jadi sibuk..tapi sekarang dah boleh dibuka..alamatnya ada saya buat post terbaru di xpresi ni..

  76. salam .saya nk tya . saya dapat TESL for sk . persedian 18 bulan . tapi , y saya muskil , kat mana saya nak amek degree nnty ? maksud saya , adakah ade twinning dengan uni laen ? atau terus 5 tahun setengah dekat maktab tu ? please .i really need tha anwser ;)

  77. Cikgu, sy terpilih utk kursus mengajar bhs cina. Blh saya tukar tempat berkursus kerana tempat yg ditawarkan mmg jauh sekali.

  78. Assalamualaikum abg g,,em sedihnya sya xdapat..tp sya btl2 nk jd guru..minat mdalam sya bkobar2,,frust sgt xdapat..ada xrayuan..dan nk tnya pendidikan khas pendengaran diorang nk mik brpa org sbnarnya..kengkwan yg sy pg interview tmpat saya smua xdpat..erm..tlglah tnya sape2 yg tahu sal ni..moga ada la rayuan…harap kplspm bg la peluang nk wat rayuan..

    • Waalaikumussalam..kalau ikut panggilan temuduga tu mmg xboleh nak buat rayuan dah..apa lagi kalau keputusan ni..kalau ikut logik la…tapi nak buat cam ne..terpaksa la..cuba lah aliran lain lagi nak jadi guru..umur masih muda..ada bnyk lagi peluang nak jadi guru…abe g sendiri pun jd cikgu bukan dari kemasukan tu.. : )

  79. tawaran kplspm ambilan jun da pun keluar…tpi knpa dia kata nombor k/p sya x didaftar dlm kplspm ni..knap nii..padahal sya ada p temuduga….arghkkkk…tolng..

  80. Assalamualaikum…saya nak tnyer ckt tntng pendidikan,saya baru abis matrik,boley x klau upu fasa 2 saya apply pendidikan??..tapi mse fasa 1 saya x apply pun….dew pew2 effect x??…dew orng kate x bole, coz mse fasa 1 x apply…. ?:-)

    • Waalaikumussalam..alamak..ain..Abe G xpasti la pasal tu..tapi ikut logik kos pendidikan tu kne lalui ujian n temuduga dia..aritu semua tu dah dibuat..mcm mana plak dia nak urus yg baru edit fasa 2 ni..rasanya xleh kot..kalau nak juga..cubalah mohon satu..tapi pastikan dulu dgn bahagian pengambilan guru..ada sape2 pelawat yg tau tak pasal ni? maaf jawapan yg mengecewakan..hehe

      • urm…btl,klau amk pndidikan dew ujian medsi n temuduga,,,da ramai sayer tnyer, most of them not sure wth their answer…dew yg cakap bole n dew ckp x bole…. :yes: :no:

  81. salam, sy nak tanye, sy dah g interview bg course bhse inggeris sbg bhse kedua di sjkc…agak2nye peluang utk sy mndpt tempat di maktab tinggi tak? just curious je sbb org skrg rmai ckp nak gune cikgu bi byk….sbb sy pn mmg harap sgt msuk maktab since ipta & matrik dah x dpt :( :cry:

  82. slmt pg,nak tanya bila kami akn tau kami dapat tawaran?

    • Slmt pagi..Maaf alya..setakat ni belum ada apa2 berita..nanti kalau ada Abe G bagitahu..Kalau ada maklumat, alya maklumkan juga yer..mungkin esok lusa baru Abe G tnya kawan..relax yer..hehe

  83. salam,kalau ambil pper july,ps tu nk mhon maktab blh tk..
    brape syrat mhon maktab..brape klulusan yg dperlukn..

    • salam..kalau guna paper july boleh..tapi pastikan cukup syrat umur mase memohon..syaratnya boleh baca diatas..dan bnyk dah dibincangkan.wlaubagaimanapun sy berikan yg ringkas..mesti 3 A..ada 6 kredit termasuk 3 A tu..semua mesti lulus..

  84. salam..nak tnya sket..skrng neh sya tgh amek bac. sains n teknologi alam skitar..so, bleh lagi ke sya nk jdi cikgu tnpa tukar course?

    • Salam..boleh rasanya..nanti mase mohon U untuk ijazah nanti..cuba mohon Ijazah pendidikan sains dsb..maksud sy..tera akan boleh mohon ijazah sarjana muda pendidikan xxxxxxx yg xxxx tu tera boleh mohon ikut kertas yg diambil mase diploma..cth kalau mse diploma ada subjek biologi..maka boleh la cuba mohon ijazah sarjana muda pendidikan biologi…

      • errmm…msalahnye sini sya skrng mmang tgh amek ijazah la tu..bacelor=ijazah.. and saya xambik diploma dulu..saya dari matrikulasi..

        • ohh..sory..sy nak cepat2 jwb bnyk komen haritu tak perasan plak guna perkataan bachelor..hehe..biasanya bachelor ni diguna di UPM kan? tapi ada juga institusi lain yg guna perkataan tu..utk kes tera tu..dah xleh tukar ke pendidikan..cuma tera selepas tamat bac tu kne tunggu keluar pemohonan ke DPLI atau KPLI..itu baru boleh ke pendidikan.Cuba mohon..sains tekno ni bagus juga..

  85. bleh ke semase diploma kte amk kos perakaunan,tapi semase ijazah kte tukar buat ijazah pendidikan yg kosnye berlainan dgn kos yg kte amk semasa diploma.contohnye kos ijazh pnddikan bm ke?mate ke?bi ke?sejarah ke? :sweat:

    • rasanya xleh..cuma boleh memohon untuk kursus2 ijazah yang berkaitan hampir2 dengan perakaunan tu..cth pengurusan peniagaan, ekonomi dsb..sebab ia mengikut juga apa kertas yang kita ambil mse diploma perakaunan.

      • so,adakah lepas kte amk ijazh pnddikan kte harus pula amk kpli?atau dpli? :-/

        • mimie..xperlu dah..kalau di ijazah tu dah ada pendidikan kita hanya perlu mohon untuk penempatan..kalau yg ijazahnya tiada perkataan pendidikan..ia perlu mohon DPLI atau KPLI..

  86. abg g,kalau nk jd guru sekolah menengah camner pulak ye?boleh tak terangkan secara ringkas sikit?tq…. :laugh:

    • ok..no problem : )..nak jadi guru sekolah menengah ada bnyk cara..cara paling popular dan biasa ialah dengan lps spm masuk ting 6- ambil ijazah sarjana muda pendidikan. Selain itu, SPM-matrikulasi-ijazah sarjana muda pendidikan. Cara lain SPM-KPLSPM ( beberapa kursus sahaja ). SPM-STPM-Ijazah sarjana muda-DpLI. SPM-matrik-ijazah sarjana muda-DPLI..fuh…bnyk lagi.itu je la yg bleh dikongsi..sebenarnya ada bnyak saluran lg..tapi mimie kne faham konsep iktisas..kalau faham konsep iktisas..senang nak tahu hala tuju.

  87. nk jadi ckgu.. says:

    salam..saya dpt 6a+delf a1 jer..mungkin sbb tu saya xlayak interview..nk tanya biasa nya ramai x yg memohon program b.perancis dan brpa tmpat ditawarkan utk program ini?? saya ingin tahu persaingan dlm program ini… :struggle:

  88. salam saya dpt temuduga bidang sejarah sk apa ye soalan2 yg berkemungkinan dan cara dia temuduga mcm mana ye?

  89. ni nak tnye skit boleh? aku tpilih utk temu duga, tp nak tanye agaknye solan yg dtanya waktu tmu duga 2 camne? strez la :-(( ada ke yg ada pngalaman boleh share2 tak?

  90. salam….sy nk tye,sy nk buat rayuan maktab perguruan smla,blh x sy nk tkr kos tu?

  91. salam,,nak tanya..kertas penulisan pengalaman tu apa ye??.. ?:-)

  92. zahin smkkap says:

    saya dapat 7A 1E …..kenapa saya tak tesenarai temuduga kplspm ………kos yg saya ambil bukan lah ramai yg minta KEMAHIRAN HIDUP DAN TAKNOLOGI>>>>>>>……….mereka hendak berapa A ? kawan saya dkt sekolah ,seong pun tak dpt …geram nya

    • Susah juga nak dapat..ramai org tak dapat..mungkin ramai lagi yg lebih tinggi dari zahin..kebetulan zahin mohon kursus yg juga org fikir tak ramai org mohon..

  93. sedihnye..sye xtrplih utk clon tmdga..sye sgt menghrpkan..prnts pun sme.. ley x wat ryuan ke ap2 r..law ley nk sgt ni..sye juz dpt 4A BM,AGMA,MT,SEJ.. 1B N 4C..mcm mne??xd cre laen ke??

  94. salam… cikgu,, nak tanye lar, bile agaknye trikh rayuan ntok maktab ni bukak? sedih lar sye xtrpilih ntok temuduga… pastu,, klau maktab nih sye xdpat pluang juga,, apa cre lain ntok sye mnjurus kpd bidang perguruan nih? sye brharap sgat …

  95. syafiqah kamarudin says:

    salam,,,kalau dapat temuduga dikira dpt ke :-))

  96. abang nak tanya ckit ada cara lain tak nak jadi cikgu???

  97. sedeh jugak saye x terpilih tuk calon temuduga.saya dpt 7A 3B 1E

  98. Sedih nya :[
    saya memang mengharap untuk masuk maktab..saya dapt 4A..BM BI SEJ AG..
    dan memohon untuk jadi cikgu Bahasa Inggeris SK..tapi tidak tersenarai untuk pemilihan calon temuduga…sedih sgt….

    • Umm..xpelah syafieq..mungkin ada rezeki lain..jgn putus asa..ada bnyk lagi cara nak jadi cikgu ni..

      • Terima Kasih..sekarang saya tengah menunggu UPSI….nanti boleh juga jadi cikgu insyallah…cuma saya nak tau ye..berapa tempat yang dia beri untuk pelajar lepasan SPM 2010 ? adakah macam KPLSPM lebih kurang 15 000 ?

        • Soalan tu sy xdpt nak jwb..mungkin perlu tanya KPM..tetapi melalui email KPM nyatakan segala maklumat adalah rahsia melainkan pihaknya sendiri yang memberitahunya…

  99. hello,saya ingin tanya bahawa jika no.pin saya sudah hilang macam mana??

  100. abg<kenapa xleh bkak lagi ni?dh kul bpe dh ni….

  101. hai.nak tanya,dah boleh semak ke KPLSM ni??

  102. dgr2 25hb ni bru kuar result temuduga…btul ke?? :sarcasm:

  103. salam…nk tnye nie..dh kul 3 ne..mseh blom dpt ag..mcm ner 2???sy rsau r.. :-(

  104. ?:-) adakah terdapat koata pemilihan yang berasingan bagi pelajar luar bandar?????????

  105. asmkn abg g..semakan tmdga kplspm 12/4 selasa iaitu jatuhnya ari ni,saya dari detik 12 t.malm smalm sampai skrag ni check semakan temdga tapi xdpat bukak sesawang 2..sya jdi bimbang adakah permohonn saya ditolak??sya tnya kengkawan sya diorang pun alami benda yg sama,,mcmana saya nak semak tmudga 2 abg g.sya dah pg ke seswang kplspm tapi dia just bgtau tarikh semakan tmduga 2 hari ini..sya xtau nk wat mcmana..bantu sya abg g.. :cry:

    • wslam..hehe..dia beritahu harini..tapi kne tunggu lah yer..sbb mungkin ada masalah tersendiri.. tapi kalau ikut email yg diberi oleh rakan xpresi mungkin akan keluar pukul 3 nanti..kita tunggu je lah yer..

  106. salam macam mana nak cek keputusan kplsm sbb bila pi kat front page dia x mahu pun?

  107. cmne nak semak temuduga nie…xjdi pon???

  108. pkul brpe bru kptsn twrn tmu duga tu kluar?

  109. salam..mcm mne nk smak pnggln tmdga 2 ea??xley pun..ke sbb awl lg ni??

  110. salam..abg nk tnye sye de peluang ke msuk maktb nie klu result 4A 1B 2C 2D..sye apply sk bhs mlyu n matematik??tq

    • salam..huhu..ala..tlg la jgn tnya boleh ke tak?Abe g bukan panel pemilih ler..hehe..tapi kalau ikut syarat tu dah boleh..cuma kne pandai jawab ujian personaliti dia n temuduga.. : )

  111. macam mana nak semak temuduga?? bila ada jawapan pergi temuduga..mcm mana nak semak yer?? :-)

  112. cmna nk cek semakan temuduga tu??? bkn ke ari nie ke dh blh cek?

  113. salam…nk tye,ari ni kn kte blh cek semakn tmudga maktb pngruan?

  114. sya dpt 3A 5B 1E…agak2nya dapat tak klu sya apply pemulihan khas dgan msalhah pndegaran??/

  115. salam , ckgu sy nak tnya kalu nk pergi temuduga maktab tu .. pakaian apa yg sesuai untuk wanita ? dan adakah wajib memakai tudung bagi wanita(muslim) ketika pergi temuduga tu .. atau pun terserah sama kita samaada hendak memakai tudung atau pun tidak ketika menghadiri temuduga nanti .. saya sangat mengharap kan jawapan dari cikgu ..

    • salam…pakaian mestilah sopan seperti seorang guru..guru ni menjadi contoh kepada pelajar, jadi pakaian guru wanita haruslah menampakkan ciri yang sesuai untuk pelajar tiru. pastinya ia formal dan kemas. bagi yang islam, adalah baik bertudung. Mungkin ada yang tidak bertudung lulus temuduga, tapi dia bergantung pada penemuduga dan dasar ketika itu. Tapi adalah baik utk bertudung..sebab ia juga melibatkan kewajipan sebagai umat islam…. : )

  116. salam…

    ada x cara lain selain permohonan online? xsempat nk beli no pin…

    kalau spm o7 layak ke?

    terima kasih : )

  117. assalamualaikum.. kawan saya ada beritahu saya bahawa kplsm ada buat temuduga… jika benar, saya ingin tahu tarikh, alamat & masa… :-)

  118. salam..
    cikgu,kalau dapat..
    tempat temuduga mana yang senang diterima?
    kalau result 1A 2A- 3B+ 1C+ 1E b0leh dapat x?

  119. salam. sya spm 2010 bm dgn sains dpt A. AG dgn BI dpt B.Sejarah dpt C. sya mohon guru bhasa melayu. agak2 sya layak dpt x??

    • fyda..susah nak jwb..sbb sy bukan panel penilai..tapi kalau ikut syarat nak 3 cemerlang..tapi oklah..cuba..xrugi kalau cuba..mane tahu ada rezeki : )

  120. start bila maktab ada kos sejarah (sk) ? sthu sya sejarah tiada d sk .

  121. as salam…
    nk tnye klau kte ambil sbjk math dgn sc…kte akan ditanya dlm bi ke..?
    lg satu klau kte x aktif dlm kokurikulum peluang nk msuk tu mmg xde ke..?

  122. sy nk tye, kalau BM,MT,SJ,AG yg dpt A. BI dpt D. Boleh msuk maktab k? sy mintak kursus sejarah dan pra sekolah. agk2nye lepas k? ?:-)

    • ummm… hehe..sederhana lepas..yg 4 A tu dah agak power..tapi yg part BI tu yg agak bahaya..sebab seeloknya kredit..tapi mungkin pra sekolah tu ada lekat sikit..tu pun bergantung pada ramai yg mohon kursus tu..

  123. salam , abg sya spm 2008 . tpi hanya 1A je ? lyk ke ?

  124. salam..nk tnye mse intrview nati kne speakng or ckp bm je??

    • salam, ia bergantung pada kursus yg kita pilih..contoh kalau ambil kursus BI dah tentu kne power speaking BI.. : ) tapi kalau temuduga lain pun dia akan tanya dan duga BI kita. Mungkin dalam temuduga tu ada BI 15%..terutama bab memperkenalkan diri dan kenapa pilih guru tu..tapi xsemestinya..bergantung pada penemuduga tu.. : )

  125. sy nk tnye,kenapa wujud cikgu sandaran? :-P

    • Sebab sesetengah tempat mempunyai kekurangan guru yang kritikal dan segera. Cth di pedalaman.. Oleh itu guru sandaran diambil untuk sementara dan biasanya diberikan kontrak.

  126. nk tnye…sy cmerlang 3…n krdt 2…jd sume skali 5 shj…
    mngikut syarat at least 6 kn??? sy lyak ke??? :struggle:

  127. cikgu,sya nak tnya,kalau nak jdi pensyrh cm ne ye???melaui mktb leh x???saya nk jdi pensyrh,,,klau ada rezeki sya nk smbung kat mtrik..pas2 upsi………stu lagi kt mktb tuh x leh wat kew ijzh,,sya x brpa fhm la,,,sya just apply yg sekolh rndh jew,,sl yg ppc tuh x lyk,,kalau boleh sya nk jdi cikgu kimia sekolh mengh then smbung ijzh kat upsi???leh x

    • iye..boleh jadi pensyarah kalau melalui institut perguruan. Sebab disana ambil ijazah juga.. pastu bleh sambung belajar peringkat sarjana dan boleh minta kerja pensyarah. Selain tu kalau nak masuk upsi kne masuk matrik dulu..xperlu masuk IPG..sebab dari matrik akan perlu mohon upu untuk ke UPSI dan lepas tu perlu sambung lagi belajar peringkat sarja untuk jadi pensyarah.

  128. lepas kluar IPG,sambung p.h.d. boleh tak??hihi

  129. as salam cikgu,kalau pergi temuduga nanti apakah pakaian yg sesuai bagi calon LELAKI??? :-|

    • Waalaikumussalam..hehe..nak jadi cikgu mestilah berpesonaliti guru..nak pergi temuduga pakailah pakaian bertugas seorang guru..berkemeja lengan panjang, seluar panjang slag..tali leher..baju tu kalau boleh pakai yg cerah..sebaiknya warna puteh atau yg nampak suci tu.kasut kne kilat..lit lit bunyinya..hehe..kne yakin sbelum pergi temuduga..suara kuat bila jawab..jgn memekik plak..hehe..bnyk lg tips..tapi tu yg penting..

  130. A’kum,saya dah apply utk permohonan guru ni tapi saya tak sempat print borang permohonannya.Tapi saya ada capture print screen (prt scr) borang permohonan tu.Masih diterima lagi ke kalau saya hantar borang tu?

  131. ABU HASSAN ABD RAHMAN says:

    SALAM..M..SYA KRG PASTI..ADAKAH MAKTAB LEBIH MENGUTAMAKAN PELJR YNG AKTIF KOKURIKLM ATAU MNDPT CMRLNG DLM AKADEMK MGKT SYART YNG DTTP ATAU MCMMNA..?SBB DRPDA SYART SYA TGK MCM LEBH MEMERLUKAN KPDA PELJR YNG AKTF KOKRKLM..SEBAB DRI AWAL ISI ONLINE PON PIHK MKTB MINTA ISI MKLUMT DAN PENGLIBTAN KTA DLM KOKRKLM..?MCM MNA TU??

    • Walaikummussalam, nak jg guru mesti kne lebih kedepan dari pelajar..lebih maju beberapa langkah lagi dari pelajar..jadi guru bkn senang..selalu dicabar dari psikologi serta tekanan2 pengurusan manusia. Oleh tu.nak jadi cikgu semua kne hebat kalau bleh..bukan shj akademik..ko kurikulum pun kne baik..

  132. ABU HASSAN ABD RAHMAN says:

    SALAM..SPM SAYA DPT 1A BM,5 KREDIT IAITU SUBJEK BHSA ARAB,QURAAN SUNNAH,SYARIAH,KESUSASTERAAN MELAYU DAN SAINS..PENGLIBATAN SYA DLM KOKURIKLM PUN AKTF..SYA ISI ONLINE UNTK KOS P.ISLAM DAN B.ARAB..RSA2 BLEH DPT X..??BLEH DI PERTIMBANGKAN KA ATAU MCM MNA..?DGR CTER GRU2 UNTK SUBJEK2 MCM SYA MNTA NI BNYAK DIPERLUKAN..??CM NE ERK..?

    • iya..bidang agama islam ni mmg bnyk kekosongan mengikut kajian ringkas saya..kegiatan kokurikulum pun diambil kira..semua kemahiran kegiatan kokurikulum tu akan terbit bila ditemuduga nanti..tapi masalahnya syarat minimum..tapi rasanya boleh kot..teruskan mencuba..insyaAllah ada rezeki..

  133. salam sjathra..sy pljr spm 2008,cume ade 2A je dlm spm..BMLYU-2A dan PNDDKN MRL-2A..sye mhn tuk krss BHSA MLYU dan PNDDKN PMULIHN pnddkn rndh..rase2 nya leh x sy dpt twrn…???? tema ksh,,, ?:-)

  134. :dance: lepas keluar IPG dpt kelulusan apa ya??

  135. salam sya dah isi borang prmohonn ini,, tp maseh ragu2 adekah result saye 4a 4d 1e layak tok kpl ini?? tq

  136. saya lepasan SPM 2010…kalau dpat tawaran ke maktab ttpi sdang menjalani PLKN,boleh keluar trus dri kem plkn ke?pihak maktab akan announce pihak kem PLKN atau sendiri kena announce pihak PLKN???

  137. salam..
    saya nk tanya..
    anggaran cikgu,berapa ramai pelajar yg diplih dlm 1 maktab??
    dan tempat untuk belajar dib eri atau diplih?? ?:-) :-D

    • :-/ :-/ Soal berapa jumlah tu xdapat cikgu jawab.. ;-) ia bergantung sebesar mana institut tu..dan dasarnya..tapi tempat tu kita boleh pilih, dan perlu pandai memilih tempat belajar supaya senang diterima.. :-D

  138. :-) kalau result saya 1a+,3a,1a-,3b+,1c+,1d,1e……..dapat ke…?

  139. salam..nk tnye, bila agknya tarikh temuduga? kt mane nk tgk?

  140. saLam. .sy nak tya,sy pLjr Lpsn spm 2010. .kptsn tkde A,tp pling tggi pun cuma dpt 4B,3C,2D. .rsa2 nya sy ada pLuang tak? :cute:

  141. sy nk xsempat daftar…bila akn dbuka balik untuk pendaftaran

  142. salam..
    result sy dpt 3A dan banyak kepujian..
    tapi bahasa inggeris saya setakat lulus..
    jadi adakah saya layak untuk belajar di maktab perguruan..?? ?:-) :cry:

  143. fiez...................... says:

    salam
    nak tanya nhe… law stu jak cemerlang dlm spm ,, ada harapan x msk kpl nie?????

  144. :-( salam..
    saye plajar lepsan spm 2010..
    bleh ke klo saye mohon sdangkan saye cume cmerlang hanya ade 2 je?? :-(

  145. mcm mana saya nak tahu nama saya layak ke tak msuk maktab…????? ?:-)

  146. nak tanya . .apakah soalan yang biasa akan dikemukakan oleh penemuduga kepada calon? :sweat:

    • :rotfl: huhu susah nak jwb tu..tapi biasanya akan tnya pasal hal2 cikgu, hal pendidikan dan isu semasa.. :giggle: :giggle:

      • contohnya soalan? -mengapah awak pilih nak jd guru?
        -cube bace rukun negara bermulah dari rukun yang
        ke-5 hingga yag rukun yang pertama .
        -sepakah perdana menteri kita tang ke-2?
        -apakah sumbangan yang boleh awak berikan apabila dah
        jg guru kelak?

        xtahu lg pun kalau layak pergi temuduga . . huhu :sweat: :-(

  147. salam . saya ambil kos prasekolah & sejarah (sk), sbb sej (a-) n bm (a) . klo ambil kos nie BI kena krdt @ lulus ?

  148. salam..nk tye,thun ni agk2 bpe org yg akn dpt twrn IPG?

  149. allah~~sudah terlambat untukku memohon~~
    allahuakhbar~~

  150. apa kelayakan yang paling minimun nak masuk martab ni ye

  151. asyaf hassan says:

    macam mane pulak nak masuk page borang permohonan tu? x jumpe la pulak

  152. salam…
    sy sdah beli PIN, ttp x dpt daftar.. kan ari ni 25th? :-((

  153. maaf…saya sudah sedia isi borang ni….cuma kawan saya tak sempat nak beli no.pin sebab dia terlupa (salah saya,tak ingatkan dia )…hehe :-D,,
    disebabkan tarikh tutupnya hari ini…adakah bermakna kawan saya tidak dapat lagi memohon??? :sweat:

  154. salam..cam ne nk thu y kta layak @x ke ipg,sya da isi brng ipg,terima kasih :-D

  155. x perlu isi result spm ke ni.

  156. tyme saya daftar KPLSPM, dia tidak minta result spm pun. Tapi bila saya dapat result, 5 saja kredit. Apa macam nie, boleh lagi ke saya nak jadi Guru…. :cry:

  157. salam…izin kn sy betanya…

    soalan petama…
    klo kitew apply maktab n upu…kite dpt maktab dlm bulan jun…pastu bila kputusan ipta kuar…kitew dapat gak twaran ipta..kitew leh un tolak maktab…

    soalan kedua…
    klo kitew tak g intvw…kira kitew tolak tawaran kn…

    soalan ketiga…
    time intvw kitew diuji ap..lisan o bertulis…

    soalan keempat…
    apa beza maktab dgn pengajian pendidikan di ipta…jadi guru gak yew…

    soalan terakhir…
    klo masuk maktab..lima tahun kn..tros dpt digree un…patu kuar jd guru yew…klo nk jd pensyarah…cm new…smbg master ke..

    • salam..jwp 1
      boleh tolak maktab kalau xnak pergi..kita berhak utk buat pilihan..

      jwp 2
      iye..kalau tak g interview automatik kita tak lulus..

      jwp 3 huhu..bnyaknye soalan..hehe
      kebiasaanya dia ada ujian insak ( bertulis ) dulu..pastu baru temuduga ( lisan )..

      jwp 4
      Sebenarnya skrg bukan lg pakai nama maktab..skrg pakai nama institut..
      IPG ni belajar kira2 5 tahun kalau tak silap boleh terus jd cikgu..yg ijazah pendidikan tu jd cikgu jgk..tapi kne masuk dgn stpm atau matrik atau diploma dsb..tempoh belajar 4thn..

      jwp 5
      ia..bila dah ada ijazah..try pula mohon bidang sama utk peringkat seterusnya..jka belajar sendiri kosnya dlm belas2 ribu sepanjang pengajian..begantung pd universiti yg kita pilih..makin tinggi kelayakan yg kita ada..makin dekat kita dengan jadi pensyarah..

  158. helo,mesti cetak borang online kita masuk ke?

    • hello..Ia..mesti kne cetak..sbb ia sebagai rujukan kita dan bukti permohonan..

      • kalau xde print out pemohonan tu ,adakah itu akan mmberi kesan terhadap pemohonan kami atau di masa temu duga nanti? :-( ?:-)

        • Aik..xprint ker? ohh xpe..xkisah..cuma dari pihak mazly la xde bukti permohonan..tapi rasanya dia xminta dah..biasanya dia akan terus maklum melalui online tu jika berjaya dan minta kita pergi temuduga atau ujiannya..mase temuduga tu xpe dah sbb dah tentu kita mohon kalau kita dipanggil temuduga..cuma yg cetak tu sbg rujukan kita jer..utk semakan kita jer..utk kita buat frame ” permohonan pertama kita di IPG “..hehe..sory gurau jer tu..

  159. As Salam, bro kalau dah mohon IPTA, leh mohon MAKTAB ker? tapi ak lebih minat IPTA daripada maktab… ayah ak je yg paksa… kang takut kena reject oleh IPTA lak….

  160. assalamualaikum…sy bru dpt tau tarikh dlanjut hgga esk…nombor pin sy x beli lg…bleh ke sy beli nombor pin esok dan isi pada hari esok??tolong… :sweat: :sweat:

    • eh..betul ke sampai esok tutupnya..rasanya sampai pkl 12 tadi..kalau betul la sampai esok pun ada lg..selagi tarikh tak tutup ia masih boleh beli n mohon..kalau tarikh dah tutup xleh dah.

  161. Kalau beli no pin kt BSN, kena ada salinan IC ke?
    or just pegi kaunter n sape2 pon boley beli?

  162. BLI NO PIN ESOK DFTAR ESOK BOLE X,,

  163. salam,,
    nak tyer ye,,,lau nak kemaskini kan permohonan cmne erk?? :blush:

  164. slm. ..en. ..noni dah bgitau kengkwn. ..diorg kate xde isi bhgian result spm tu. ..mmmm. ..mcm mane nie? confius. .. :chic: :chic: :chic:

  165. Hey.. nak tanya ni… tarikh tutup esok tu maksud nya esok dah tak dapat memohon lagi ka? atau esok hari terakhir? dan satu lagi, kursus lepasan spm ni khas untuk menjadi guru di sekolah2 rendah je ka??

  166. Waalaikumussalam.. :-)) Stam..kena mohon UPU ambil bidang ijazah pendidikan utk jadi guru..tapi kalau umur semasa dan selepas Jun 1991 masih boleh gunakan sijil SPM setaraf utk mohon KPLSPM.. :-|

  167. Anastasia ak Bewen says:

    morning..saya nak tanya..saya dapat 4A,3C,2D utk spm 2010..layak tak??.. ?:-)

  168. assalamualaikum ya sheikh…macam mana bagi mereka yang lepasan stam…isi kat mana…ada keistimewaan kah??

  169. ;-) slamat pagi,,,sy nak tanya..adakah brg pmohonan tu wajib dcetak dan knpa prlu dcetak?

    • Slamat pagi.. :-)) setiap apa shj yg penting dalam urusan hidup kita..terutama yang melibatkan masa depan..seharusnya kita ada simpanan sebagai bukti, sebagai yang boleh mengingatkan kita ketika kita lupa.. 8-) :yes:

  170. Salam.
    encik saya lepasan sek teknik bahagian bakeri, saya berminat nk jadi guru bakeri. Bagaimana nak memohon?? kena melalui permohonan maktab juga ka? ?:-) :-)

  171. nape sy punye kemaskini ade 8997 kali lg..sy ingtkn tenet umah sy osak..tp msih ade lg jumlah kemaskini tu..spe yg sama mcm sy?pelik laa.. ?:-) ?:-)

  172. assalamualaikum….
    nk tnye ckit ni…
    klau result SPM
    2A yg lain smua B
    boleh msuk x?

  173. muhd shukry says:

    salam…sy dpt 2A je… tp ade D ng E… cmne?? bleh ke??

  174. SLM. ..
    SY NK TY. ..KN TRIKH PEMOHONAN DI ANJAK KE 25 MAC NIE. ..KAN 23 NI RESULT SPM KLUAR. ..PERSOALN SY SKRG NI,ADAKAH PERMOHONAN DRI TRIKH 23-25 MAC ADA BHGIAN KEPUTUSAN SPM?
    KN SBLOM NE XDE BHGIAN KEPUTUSSAN SPM. ..SYE NK TGOK KAT KEMASKINI,TP SY CUMA ADA 1 SJA LGI PLUANG TUK KEMASKINI. ..@ ADAKAH D’NYATAKN MLALUI SMS TUK KEMASKINI MGISI KEPUTUSAN SPM. ..?
    TOLONG. ..

  175. salam..berapa agaknye pemilihan tahun ni..bnyk x?? subjek pndidikan seni ramai x yg mohon..
    :-D :-D

  176. klau nk bli no pin 23hb nie blh x??sy bru tao hr nie laa…huhuhu…sgt sedih… :cry: :-((

  177. salam..sy nk tnye..mase isikn mklumt pemohn, kite perlu tulis sebijik2 dlm pnduan eh..conth nya : nama: AMINAH BT ABU
    soaln saye, binti tu , law buat BT sahaje x per kan??
    andainya pemohn x ikut syart2 dlm pnduan y diberikn mcm nama ni, serta merta akan ditolak ker permhnannye?

  178. khairul azry says:

    assalamualaikum nk tnya….
    kursus cikgu khb x da ka
    saya nie bdk teknik
    mnat la bdang kemahiran nie.
    sja tnya kowt ada trlpas pndang…
    mnta jwpn :-D :-/

  179. ayah sya beli no. pin maktab..tp ade 6 no…
    diploma pendidikan ngan maktab sme ke?
    :cry:

    • Diploma pendidikan lain, kursus perguruan lain…kursus perguruan tu utk lepasan SPM..rasanya 4 digit je..tapi xtau la skrg ia sampai lebih 4 digit sekarang..cuba ke BSN tempat beli tu..tanya kat kaunter yg mana satu pinnya..,masih sempat sbb tarikh tutup mohon 25 mac..

  180. :-D ..mw tnya ni,, klu ambl bahasa dusun,, tpi x pena belajr d skull, boleh ka???

  181. assalamualaikum…bleh sy bertanya..sy lahir pd 7.5.1990,layak x sy memohon?

  182. em… tumpang tanya… msih boleh ka utk mengisi kplspm nie.. tarikh yg tertera ialah 21hb mac… saya tak berapa paham la… ehe… boleh jelaskan ??

  183. Masih sempat k nk beli no pin esok?? ?:-) ?:-)

  184. salam..
    sekiranya results hanya kredit dalam semua matapelajaran spm ade harapan ke memohon? saya takut tak dapat je! selain itu,sekiranya tak dpt msuk maktab,kemanakah haluan untuk saya sambung belajar untuk menjadi guru? boleh tolong tak kemukakan pendapat cik membantu saya selain drpd maktab ini?

    • :-/ :-/ susah juga nak sy bagitahu..ia bergantung pada rezeki masing2..tapi cubalah tengok syarat yg dinyatakan..paling minima pun cemerlang 3 subjek..lagipun sekarang persaingan sengit..cuba tengok yang komen diatas ni..ramai yg bertanya..yang mohon tentulah ramai kan? :shy: ..selain lepas SPM ni..ada bnyak cara..yang popular..samada lepas SPM ni ambil STPM-ambil ijazah pendidikan..ataupun ambil matrikulasi-ambil ijazah pendidikan..ataupun ambil diploma- ijazah pendidikan..ataupun ambil stpm- ijazah biasa-sambung KPLI atau DPLI…ataupun ambil diploma-ijazah biasa-sambung KPLI@DPLI. :bye:

  185. mcm mane nk kmskini brg mktb?

  186. salam..no pin yg isi borang upu dulu..ley gne sekali lagi untuk isi borang KPLSPM

  187. salam..
    kt borg tu ad tnye PLKN pggilan ke brape n d kem ane…tp ble sy cek PLKN, dy jwb sy akn dtemptkn d’kmpuln ke 2 atau 3 dan penempatan kem akn dberitahu kelak..skrg pe yg ptot sy isi kt borg tu???

    • Maksudnya belum PLKN lagi kan?masih menunggu panggilan ?:-) ..biasanya isi ikut maklumat terkini..kalau belum PLKN…maka isi cam tu lah..yg tak pasti xtentu terjadi..pastu bukan kita tahu dimana sbb dia pun tak maklum ..kan..jika dapat surat tawaran PLKN lps ni..xsilap abe G ia boleh ditangguhkan PLKN tu..janji ada surat yang sah dan ikut budi bicara.. :snicker:

  188. slps kta isi borng 2 smesti kna print ker?

    • :-) Ia…printlah..setiap apa permohonan yang kita buat..perlu print sbb sebagai bukti jelas yang kita telah memohon dan mudah utk kita rujuk kembali jika terlupa maklumat yg telah diisi.. :cowboy:

  189. dah tengok betul2 dah..dlm website boleh isi 4 digit saja..tapi pin bsn bg 6 digit.Ok, esok akan rujuk balik dgn BSN.
    Tq

  190. adik saya dah beli no pin kat bsn semalam. no pin tuh 6 digit
    masalahnya..yg boleh isi masa nak login cuba 4 digit..macam mana ni.

    Ada pandangan tak? macam mana nak buat. :sweat:

  191. Soalan inin saya tanya bg pihak kawan saya. Bagaimana jika kawan saya yg tlh mohon ITPA ingin mohon KPLSPM ini? Adakah akan terjejas mana-mana permohonan? Boleh mohon kedua-duanya dlm masa yg sama kah? Thanks for helping…^^

    • Its ok…Bagitahu kawan punya kawan tu..hehe..ITPA tu ape? kalau IPTA..boleh jer..nanti akan sampai surat tawaran..saudara boleh tolak jika tak sudi..tiada paksaan dalam permohonan.hehe

  192. Mars Justine says:

    haloo..kalau tak cukup gred A masih boleh lagi memohon ka??sbb saya cuma ada 1 saja gred A..

  193. halo, blh tanya dlm borang kplspm tiada ruang nak isi spm result??

  194. assalam…. sy cuma nak thu pasal temuduga utk kplspm ni.. mcm mne proses temuduga ini…??? guna bhasa melayu/english?
    *sma ke temuduga utk kplspm dngn utk PPC yg ke luar negara tu??? ?:-)

    • Biasanya kalau lulus syarat dan dipilih ia akan panggil ujian Insak dulu..pastu baru dia panggil temuduga..

      • 0wh,MCM tu….tapi,sy cuma nk thu psal temuduga tu la..boleh x saudara jwb sokln sy kat atas tu..hehe.. ~actully,sy tkut skit kalau ckp psl tmuduga ni… :-(

        • huhu..dah dijawab tu..utk temuduga mestilah guna bahasa Malaysia…tetapi bahasa inggeris juga ada yang ditanya..kdg2 dia bergantung pada penemuduga..tapi nak jadi cikgu mesti kne pandai BI tau..kalau kursus BI dah tentu temuduga bahasa Inggeris..

  195. salam..sy pon lulus bi jer.umur blom capai 20.skrg sy guru kafa dan teringin sgt nk jd guru sek ren.harap2 dpt laa. :laugh: :laugh:

  196. nurul farhana faizal says:

    sy nk tye…kbiasaanny bdk y msk mktb blh bpe A?kalu permpuan 7A k?sory mggnggu..

  197. bleh tak apply klu bi dapt E(lulus)je…huhuuh :-((

  198. slm. ..
    nak tye ni. ..
    klu kertas y kite print tu bhgian header ade ni kan>
    Permohonan Dalam Talian Kursus Perguruan Lepasan Sijil Pelajaran Malay…
    &…kat bhgian footer>
    left:page. ..right:date/time. ..
    tpi. ..
    mcm ne klu takde header & footer tu?
    xpe ke?
    soalan tu mungkin agak plek skit. ..
    maaf mggu. ..
    n_n

  199. salam… :-))
    sye student diploma tahun 1 (semester 2).. sye nak mohon maktab nie buat kali k-2,,dan memilih bahasa arab pendidikan rendah,,agk2 bolh dpt ke ye??? ?:-)

    • Boleh ..InsaAllah..kalau bidang2 agama ni bnyk juga kekurangan..lagipun bahasa arab ni ialah kemahiran berbahasa..xramai juga org yg pandai..try la mohon..tapi kne pastikan umur dulu yer..jgn terlebih plak.. ;-) :yes:

  200. salam cik. nk tanya apakah subjek yg akan belajar dlm aliran bhs mlysia ketika di maktab nnt? adakah pengiraan seperti math,account,add math juga akn di ajar sewaktu di maktab? selain itu,dimanakah kampus aliran bhsa malysia. sekian terima kasih :-D

  201. slm. ..boleh tumpang tye x. ..
    dlm sye isi borang kplspm. ..dlm tu da tye sal keturunan. ..
    y da,melayu,cina,india,org asli semenanjung,bumiputera sabah,bumiputera sarawak,& lain2. ..
    keturunan sye melanau. ..
    so,keturunan y mana sye pilih ek?
    agak confius la. .. :lashes:

  202. salam
    saya terpanggil untuk mempelawa adik2 yang berminat untuk mengambil program kembar bahasa jerman, anda dialu2kan untuk memohon. yang berminat dan mempunyai komited untuk mempelajari bahasa jerman terutamanya. yang tiada asas bahasa jerman pon dialu-alukan memohon.

  203. Assalamualaikum.. Maaf, disini saya nak membetulkan sedikit. sekarang istilah ‘maktab perguruan’ telah ditukar kepada ‘institut perguruan’.. harap maklum.

    • salam..ia..betul tu..sejak dinaiktaraf dan petambahan bilangan tempoh pengajian serta taraf iktisasnya, ia ditukar..sebenarnya ia istilah yang masih lagi ramai org pakai hingga kini, peletakan tu hanya untuk memudahkan dalam engine pencarian..trima kasih dgn pembetulan tu yer..sy hargai :-) :-) :yes:

  204. sy pljr asasi..blh ke klu sy nak mhn mkktb?

  205. cmne nk bli no pin kt bsn??
    nk tulis pe kt slip 2??

  206. salam.

    no pin nie memang dh boleh skrg ke??
    bukan lepas result kluar.
    tlg bg taw yg sbnarnya.
    kalo ikut yg lps,lepas result kuar kan baru bleh isi…..

    • :doh: :doh: ummm..soalan yang agak mencabar.. :-D tapi sy dah tengok dan dapat pengalaman dari ramai orang yang dah mengisi..di borang online tu buat masa ini tak de pun tanya keputusan SPM diorang..mungkin masa kemaskini lepas keluar keputusan baru dia minta isi keputusan SPM..lagipun jika xboleh isi lagi, online tu dah dibuka plak.. :-D tapi sy cadangkan saudara/i cuba rujuk laman web utama permohonan ini yang saya sertakan linknya di artikel diatas..tq

  207. nak tanya… sy dlu skolah cina[dari tadika smpai form 2]. jadi, maths xpandai la dlm bhasa melayu/inggeris. tapi, masa form 2 dah pindah kat skolah mnengah biasa[sbb ayah kata skolah cina susah nak masuk ipta nnt]. so, sy nak jadi cikgu maths. tapi,msalahnya xpndai dlm bm/bi. kna ajar juga maths smula nanti tu? nak jadi gru maths sjkc plak, baca karakter cina ada yg dah lupa. camna ni =.=

    • :giggle: alamak..susah nak faham..kejap sana..kejap sini plak.. :-)) ?:-) :loser: cam ni lah..jika difikir logik..dah tentu ia akan rujuk keputusan SPM dan berhenti sekolah bila temuduga nanti..jadi, bukti tersurat tu menunjukkan apa yg saudari belajar..apa yg tertulis disitu..maka itulah yg saudari bleh mohon..xkiralah dulu2 tu ambil subjek apa pun..yg penting mestilah diorg nak tengok yg nyata dan rasmi.. :heh:

  208. slm..leh x klu kite nk gune upu pnye no pin..is it dffrnt?

  209. Salam sejahtera…saya ni lahir pada 17th April 1991,prlu ka saya mem’busy’kn dri p beli n0.pin utk maktab ni??Padahal kptusan saya memenuhi requirements utk masuk maktab…sila jawab krna jwapan anda dhrgai^^ :fingersxd:

  210. salam……kalu lahir tahun 93 ble mohon tk???

  211. assalamualaikum….sy nk tanya,permohonan KPLSPM tu terhad untuk umur 20 tahun sj ke??sy lahir pada tahun 1986.Adakah sy tidak layak lagi atau adakah permohonan lain yg sesuai untuk saya????

  212. cemerlang tue gred A ka??

  213. no pin gune yg mane?

  214. anis farhah says:

    npe awl sgt trikh ttup permohonan mktb lpsn SPM??

  215. betul k ni??
    tp ader pluang agi k nak jd cekgu???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*