Permohonan online UPU Lepasan SPM/setaraf ( fasa 1 ) 2012/2013

Online UPU Fasa 1 Telah Dibuka

UPU

Bagi lepasan SPM/setaraf yang berhasrat meneruskan pengajian ke IPTA, Politeknik, Tevt dan ILKA, permohonan online UPU fasa 1 telahpun mula dibuka. Terlebih dahulu pemohon perlu membeli no Unik Id di Bank Simpanan Nasional BSN terdekat dengan harga RM 10.60 untuk mengakses sistem permohonan UPU nanti.

Untuk maklumat lebih lanjut bekenaan pembelian no Unik ID sila baca kembali maklumat yang disediakan xpresi sebelum ini KLIK SINI

Permohonan yang dibuka ini adalah permohonan fasa 1 iaitu dibuka pada 15/11/2011 sehingga 31/12/2011. Namun demikian kemaskini juga boleh dilakukan pada fasa seterusnya nanti iaitu selepas keputusan SPM diumumkan. Untuk melihat bekenaan tarikh-tarikh penting sila rujuk Tarikh Penting Permohonan UPU 2012/2013 KLIK SINI

Permohonan Online UPU Kemasukan 2012/2013 ( fasa 1 )

Bagi yang berminat meneruskan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi iaitu ke Institut Pengajian Tinggi Awam ( IPTA ), Institut Latihan Teknikal & Vokasional ( TEVT ) dan Institut Kemahiran Awam ILKA bolehlah memohon dengan ke sistem permohonan Klik dibawah untuk ke permohonan :

https://online.mohe.gov.my/upu/onlineupu/

Pastikan membeli No Unik ID di BSN serta membaca syarat dan prosedur permohonan yang dinyatakan di laman web diatas

Untuk memohon online UPU lepasan SPM/setaraf 2012/2013 ini terlebih dahulu membeli no Unik ID di Bank Simpanan Nasional dengan harga RM 10.60, semoga berjaya.

Update 9/1/2011 : Permohonan UPU fasa 2 telah dibuka KLIK SINI

Jangan Ketinggalan, dapatkan update terbaru info kami percuma terus ke email anda, Masukkan Alamat email anda dibawah :

( Penting : Pendaftaran berjaya jika anda klik link pengesahan yang akan dihantar ke email anda nanti )

Majalah e- Xpresi


PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN
Gaji Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan
Panduan Permohonan

About fiziesss
Seorang yang tak pernah kenal erti mengalah selagi masih berupaya untuk berusaha, minat untuk membantu setakat mampu. ( Pengguna perlu teliti Syarat dan Terma sebelum menggunakan xpresi , Hak cipta terpelihara, tidak dibenar mengulang cetak dengan apa cara sekalipun tanpa kebenaran bertulis penulis ) Saya dan xpresi.org tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan komen. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

289 thoughts on “Permohonan online UPU Lepasan SPM/setaraf ( fasa 1 ) 2012/2013

  1. Sy nak tanya…sy dah buat permohonon fasa 1..sy juga telah mengulang stpm penggal 3..ttp sy tidak membuat permohonan bagi fasa yg ke 2…krna keputusan ulangan saya tidak mempunyai perubahan..adakah saya harus mengemukakan permohonan bagi fasa ke 2? Tq

  2. salam, saya nak tanye kenapa saya tidak boleh mengemaskini upu saya sedangkan saya ada mengulang stpm saya? harap membantu.

  3. salam..nk tnye..blh tak klu sy nk kmskni smula prmohonan upu yg dh sy buat??tp, trikh nye sdh tutup..blh ke??

  4. Salam, sy nk tanya,sy lepasan SPM 2013 (kategori A),adakah sy mmg tidak perlu mengisi keputusan SPM sy ??????sbbnya ruang utk isi keputusan spm tak ada…lagi satu mmg tak payah isi kokurikulum jg ke ????tak dak pun ruang nk isi…harap sgt reply……huhu..konfius ni…

  5. NOR NABILA SYAFIQA BT MOHD ZULKIFLI says:

    salam macam mana nak buat kemasukan online . Nabila tak berapa paham la :)

  6. amirul asyraff says:

    saya ingin memohon belajar tapi tidak membeli kod upu..macam mana ??

  7. salam..klau kite nk buat rayuan upu kne bli no pin upu yg baru ke?

  8. Veronica Ruran Bujang says:

    no comment.. :)

  9. salam , sy nak tanye , kalau markah koko sy 7.70 , cgpa koko sy 77.00 ke ?

  10. Salam….saye pown mengalami maslh sme ngn aniey…sye tak tahu la mne nk cari borang utk upu..sebab byk sgt result utk upu…so…plezzz help me…sye x nk ktimggalan…

  11. Assalamualaikum . Saya dah terlepas buat permohonan untuk fasa 1 . Saya pelajar lepasan SPM 2012 . Tak apa ke kalau saya tak isi permohonan untuk fasa 1 dan terus ke fasa 2 ?

  12. ada pengambilan 2013…saya cr x der pla

  13. salam.. macam mana nk isi permohonan upu bg fasa1?? sy tkn dkt link 2 tp x dpt..

  14. x faham lah mcm mane nak isi borang upu fasa 1 niy???

  15. kalau dah masuk u tapi dy nak brhnti dari u tu,nak apply upu mcm apply masa lps form 5 ke?blh lg x?

  16. SALAM, permohonan upu second intake bila buka ea??

  17. lee chin lung says:

    saya lepasan sijil kolej komuniti, tapi saya daftar spm/setaraf……result kuar ari nie, tapi saya tidak dapat ipta, saya harap selepas buat rayuan saya akan dapat masuk UUUUUUUUUU

  18. nak tnye..upu sampai fasa ke bpe ea?

  19. saya nak masuk kemahiran yang ada bidang automotif

  20. SAYA NAK MASUKKAN KEPUTUSAN KAT BORANG TU X DAPAT…
    SKARANG SAYA TERLEPAS PLUANG…X DA PANGGILAN..KWN SYA DAH P TEMU DUGA..UMPPPP…KECEWANYA….

  21. ROZIMADIANA BT ISMAIL says:

    okey saja

  22. Salam.. saya nak tanya, macam mana nak masukkan keputusan spm dalam fasa 2 ni ?

  23. Salam,saya sudah mohon upu fasa 1.masalahnya,no pin saya hilang untuk memohon fasa 2..apa patut saya buat?!?saya sangat buntu

  24. assalamualaikum , saya lepasan SPM yang baru mengambil result .tp saya tidak mendapat apa2 tawaran sedangkan kwan2 ramai yang telah banyak mendapat tawaran sambung belajar , kenapa ye ??

  25. sy nk tanye….
    boleh lgi ke kalau sy nk isi permohonan upu fasa 1 ???

  26. SALAM saya bru je mendpt result spm baru2 ni.soalan saya adakah saya boleh memohon mktb perguruan tanpa mengisi borang upu….satu lagi apakah kepentingan borang upu andai kita ingin memohon untuk ke pusat pengajian tinggi??????????????

  27. salam,.. knp di bahagian angka giliran spm dan tahun spm x muncul(dikosongkan) kalau saya buat kemaskini untuk kali kedua? saya x dapat nak isi pada ruangan tersebut mcm result spm saye.. ape yg perlu sy bt.sama ada biar kan sahaja atau perlu hubungi pihak upu?

    Rujukan : http://www.xpresi.org/permohonan-online-upu-lepasan-spmsetaraf-fasa-1-20122013/#ixzz1qApuQBCa

  28. jesica sinappan says:

    bagaimana kalau saya sudah salah memilih matapelajaran semasa apply penguruan dan sudah hantar dan disahkan,bagaimana untuk menukarnya?

  29. Assalamualaikum… fasa 1, 2 dan 3 apa beza dia? saya tak faham…

  30. assalamualaikum..sya ada soalan ckit nak tnya ckgu…sya dah isi pmohonan fasa 2..bla result dah kluar sya nak kmaskini la borag sya 2 tapi x boleh…dya cakap kata laluan dan nama ibu y sya masukkan 2 salah….harap ckgu dapat mmbantu….tma kasih,,

  31. anida salleh says:

    macam mana nak masukkan maklumat keputusan spm dalam permohonan on line upu (fasa2), tempat permohonan akademik tidak ada pun?

  32. Vivie Heartfillia says:

    Salam.saya nak tanya UPU yg terkini tak payah isi result ke?sebab saya tak nampak sebarang penrnyataan yg menunjukkan result spm diperlukan.terima kasih kerana membantu .:)

  33. ASSALAMMUALAIKUM…SY NK TNYE AP BEZANYE FASA 1 DN 2…???..KLU KITA TRLPE PASSWORD UNTK PRMHNN UPU FASA 1 APA TNDAKN SY SLNJTNYE??

  34. Salam,
    saya rasa mungkin soalan ini dah banyak kali ditanya. Tapi saya mempunyai sedikit kesilapan dalam pengisian borang utk fasa 2. Kemaskini borang dah lebih had limit 3 kali. So sekarang ni saya memang buntu , mohon dapat bagi saranan bgaimana masalah ini dapat diatasi.

    • Salam..kalau kami berupaya..kami dah bantu..tapi ia bukan lagi bidang kami..cuba maklumkan ke UPU yer..cuba tel hotlinenya..

  35. salam….sya bukan lepasan spm….dah 2 thun dah lepas spm tp saya nk apply maktab perguruan boleh x???

  36. Mohd Shahrin says:

    asalamualaikum, sya nk tnya.. klu dh 3 kli kemaskini, tp ada yg slh.. bleh bli pin bru dan isi borang baru utk no IC sya? stu lg, angka giliran SPM tu mcm x bleh click, dan ksong.. x tau mcm mna nk isi

  37. salam .

    saya dh isi fasa 1 .. tetapi , bila nak isi fasa 2 .. adakah saya perlu terus kebahagian kemaskini ? saya dh cuba buat untk mengemaskini untk fasa 2 .. tetapi , system tulis saya belum membuat permohonan lagi ..
    saya juga cuba .. mengisi bahagian permohonan tetapi , system menyatakan kata laluan dan no pin saya slh
    Jadi , apa perlu saya buat untk mengisi fasa 2??

  38. ASSALAMUALAIKUM..SAYA BARU SAJA MENERIMA KEPUTUSAN SPM..SAYA TELAH MENGISI PERMOHONAN UPU PADA 5/02/2012 YANG LALU TANPA KEPUTUSAN SPM..JADI SEKARANG,SAYA NAK TANYA PERLU TAK SAYA MENGISI SEMULA PERMOHONAN TERSEBUT,ATAU BAGAIMANA?

  39. Salam Cg..
    1)

    Pada fasa 1.pada maklumat akedemik..
    Angka giliran dan TAhun SPM sy ad ruangan yg boleh diisi..
    Tetapi pada fasa 2..Tiada ruangan giliran dan TAhun SPM yg bole diisi..
    Adakah itu normal?

    2)
    Berapa kali kita bole kemaskini UPU? Dan berapa kali kita bole hantar permohonan UPU pada fasa 1 dan 2

    TQ :)
    URGENT!!

  40. asalammualaikum…tuan puan..knape pyah sngt nk masuk laman web upu ney..kerjesama tuan puan amat dihargai…terimakasih..:)

  41. salam.. sy ingin brtanya.. adakah sy prlu memilih program professional bg lpasan spm 2011.. dan adakah masih boleh membeli nombor pin bg program professional skarang?? tolong lah,, sy buntu..

  42. Nurul Habibi says:

    Salam..satu lagi saya ingin bertanya bilakah nombor pin kemasukan Maktab Perguruan tahun 2012 akan dikeluarkan?…

  43. Assalamualaikum cikgi, nak tanya, saya adalah pemohon upu kategori a, oleh itu saya nak tanya, adakah perlu untuk saya mengepos sijil2, i/c, sijil penyertaan dan sebagainya kepada universiti pilihan saya sebelum 02/04/2012 beserta salinan borang permohonan saya?

  44. salam……
    saya agak terlewat untuk isi fasa 1… dan rakan saya kata saya dah terlepas untk mengisi fasa 1… saya tak boleh isi fasa 1 lagi ke???? atau saya boleh trus mengisi fasa 2???

  45. saya tak isi pemohonan untuk fasa 1 , tapi untuk fasa 2 saya sudah isi . adakah pemohonan saya boleh diterima ?

  46. assalamualaikum…
    sy blm buat prmohonan fasa 1… dn brang UPU pun saya belum isi… saya calon lepasan spm 2011…sya juga blum memohon mana2 IPTA @IPTS…. adakah saya boleh isi borang UPU tu lagi…??

  47. saya tiada isi fasa 1.tp untuk fasa 2 da diisi.macamana tu?adakah fasa 1 dan fasa 2 permohonanya tidak sama?

  48. salam.. saya dah isi borang ipta bagi fasa 2 , tapi dh banyak 3 kali update tukar kos , adakah borang permohonan sy diterima ? pastu mrkah koko saya pun dh tersilap tulis , nk update lg tkut kne reject pulak , apa yg perlu sy buat ? tlgg la reply .

  49. kalau kita x isi untuk fasa 1, boleh x kita nak isi fasa ke 2 trus ? sbb ada kawan saya kata kalau x isi fasa 1, fasa ke 2 x bleh isi dah.. thankyou.

  50. Assalamualaikum cikgu,
    saya nak tanya, saya adalah pemohon upu lepasan spm 2011. kebanyakan saya memohon untuk ke asasi / foundation. oleh itu saya nak tanya, adakah permohonan saya memerlukan untuk saya menghantar sijil-sijil dan apa yg dimaksudkan dengan dokumen sokongan? adakah ianya sijil akademik. salinan i/c, dan sebagainya? dan perlukah saya menghantar sekali borang permohonan yang telah di print ke institusi pilihan saya?

  51. saya nak daftar dua2 permohonan ipta/politeknik premier dengan tevt(poli)/ilka sebab saya takut tak dapat masuk ipta..jadi perlu ke saya beli dua2 no pin bsn yang berbeza..ape patut saya buat?

  52. salam,.. knp di bahagian angka giliran spm dan tahun spm x muncul(dikosongkan) kalau saya buat kemaskini untuk kali kedua? saya x dapat nak isi pada ruangan tersebut.. saya takut permohonan saya x dterima pula

  53. kenapa saya punya angka giliran dengan tahun spm tak boleh isi?heran betol la..

  54. Erm,mcm mna klau fasa 1 dha isi tpi,sya xda bli pin yg fasa 1,prmohonan fasa1 d trima,mcm mna nak isi untuk fasa 2 dan perlu jgak kha bli pin untuk fasa 2 …?

  55. salam, saya nak tanya, ada kawan sy, dia ambil SPM ulangan..tapi dekat borang UPU dia isi kategori A, takpe ke? ataupun kena tukar? tq

  56. salam,,,sye lepasan spm 2011,, sye nk tnye lau m0h0n upu nih leh gne untk gi upsi x??

  57. Salam. saya tersalah pilih kategori, sepatutnya saya aliran sastera tp tersalah pilih aliran sains. mcm mne nk tuka blk yea?

  58. Assalamualaikum..
    Saya mengalami masah pada ruang nama di borang upu.nama yg tertera d borg itu adalah nma kawan saya manakala no ic itu no ic saya.jadi apa perlu saya lakukan???adakah perlu untuk mengisi borng baru dan mengabaikan borng yg lama????

  59. salam, sy minat jurusan kejuruteraan elektrik. tp sy tk tahu cara nk masuk upu ny. boleh tlg?trime kasih.

    • Salam.. untuk itu azraf perlu
      memohon kursus kejuruteraan yang bersangkutpaut dengan mata pelajaran fizik..
      upu adalah sistem tengah untuk pengurusan ke universiti-universiti..

  60. zaharahcitiey says:

    salam..saya da masalah untuk login bagi kemaskini maklumat…walaupun telah dimasukkan kata laluan dan nama ibu saya masih xdpat akses maklumat…adakah permohonan saye akn ditolak jika saya xlengkapkan maklumat?jika saya kemaskini pada borang yg dihantar adakah permohonan akan ditolak????

  61. SAYA NAK KEMASKINI BORANG UPU FASA 2 TETAPI SAYA ADA MSLH SELALU KATA SALAH KATEGORI MACAM MANA NI??? X DPT SAYA NAK MASUK U

    • Macam nilah..florita cuba pergi ke karnival jom masuk u berhampiran..disana akan ada staff pengambilan upu yang akan tunjukkan..

      • saya seorang yg berminat untuk menjady anggota polis , jady bidang apa yang perlu saya ambik ? saya tengok semua bidang tk kena .

        • Anggota polis peringkat APR anggota pangkat rendah perlu lepasan SPM.. jika ingin pegawai kanan polis perlu lepasan Ijazah..ijazah mesti yang sedikit relevan dengan tugas2 polis..

  62. salam. sye minx tlg . mcm mane sye nak buat sbb sye dah slah isi borg. sye dah wat fasa1 lpasan spm 2010 , syee sptutnye isi lpasan stpm/setaraf utk 2011 , perlu ke sye truskan utk fasa ke 2, skrg ni sye plu isi utk stpm/staraf 2011.

  63. assalamualaikum,saya jugak mengalami masalah yang sama seperti saudari Shahira.Saya merupakan pemohon lepasan SPM 2011 jadi saya kategori A.Saya dah mengemukakan permohonan UPU fasa 2 tapi bila nak kemaskini die tulis saya salah kategori.Apa saya perlu buat?

  64. Salam, jika saya tidak mengisi borang upu dalam fasa 1 tetapi mengisi pada fasa 2, apakah borang permohonan saya akan diterima untuk kemasukan ipta pada tahun ini atau pada tahun depan?
    jawapan tuan saya dahulukan dgan ucapan terima kasih.

  65. salam, saya nak isi upu fasa 2…. dah banyk kali cuba tpi tetp ralat… kenapa? dia ckp no id x sah… sya tak faham….

  66. Assalamualaikum, saya ingin bertanya. Bila saya ingin kemaskini semula, saya diberitahu bahawa kategori saya salah, saya lepasan SPM 2011 dan saya dalam kategori A. Mengapa?

    • maksud saya, apabila saya terterakan bahawa saya kategori A, sistem mengatakan say meletakkan kategori yang salah… boleh sesiapa bantu saya?

  67. SALAM ..SAYA NAK ISI BORANG UPU TAPI SYA TDAK THU CARANY..BLE BNTU SYA ?

  68. salam..klu xde sijil SPM blh ke guna keratan keputusan je?

  69. assalamualaikum.. kat mna sye nk dptkan no pin id untuk memohon maktab perguruan ni?? terima kasih.

  70. Salam, maaf bertanya…saya lepasan SPM 2008, masih sempat x sekiranya saya ingin membeli no unik ID di BSN dan buat permohonan utk fasa 2 sedangkan tarikh pembelian sudah berakhir(9 Jan 2012)?? Keliru…

  71. sy dh cube bnyk kli nk isi upu fasa ker 2..tpi ralat error,sy dh pening nie..dh bnyk kli cbe tpi tk dapat2..n0 pin IDD nie bole gne untk isi b0rang mktab prguruan tak??0r mktab bwah pgurusan laen??tq

    • Mungkin masalah talian atau server sibuk ketika tu..
      no id tu tak boleh guna untuk mohon maktab..sebab ia lain2 kementerian dan pengurusan..

  72. Salam klau sye lpe kta laluan fasa 1 boleh tak gne kta laluan laen pda fasa 2

  73. Tumpang tanya. Macam mana mahu isi borang memohon UPU ni? Masih kurang fasih tentang ni.

  74. Assalamualaikum,

    saya ada sedikit pertanyaan, sebelum memasuki permohonan tu terdapat dua pilihan jenis permohonan iaitu :
    i)KEMASUKAN KE IPTA / POLITEKNIK PREMIER
    ii)KEMASUKAN KE ILKA /TEVT-POLITEKNIK

    soalan saya, jika saya memilih pilihan kedua iaitu kemasukan ke ilka/tevt politeknik, bolehkah saya menukar fikiran untuk memohon IPTA pada kemudian hari ?

  75. salam…
    saya lpasan SPM 2008…
    Saya dh siap isi fasa 2…
    tp kita kna submit semua dokumen ke uitm kan…
    dokumen pa yg diperlukan?…
    bila kta patut submit?…
    pkai pos bleh ke?

  76. Salam….Saya nak tanye…mcam mane nak buat kalau no pin(kod unik ID) saye hilang …??nak kene beli kod baru ke….??tq..

  77. SALAM.. sya nk tnya.. mcm mna kalau saya t’lepas nyok isi p’mohonan masa fasa 1 hri 2 ?

  78. Klau sy ada wat kesilapn dlm fasa 1 macam mna nk kmaskini ?
    sy dh hntr permhnan tu.Adakah akn ada masalah???

  79. Salam…sy blum lgi m’dpt kptusan mrkah GPPA dari guru klas..ble ka klau sy ltakkan mrkah GPPA sy kat borang p’mhonan upu tu dlu,smentara sy nk pergi kat skolah,utk m’dptkan mrkah GPPA sy..? tlong la sya..:-(..Trma kasih….

  80. ape yg perlu ditambah semasa fasa ke2 yang belum dibuat dlm fasa pertama? saya bimbang nk kemaskini skrg, takut2 akan lebih 3 kali..

  81. salam, saya nak tanya. masa saya nak mohon, kod unik id asik salah je. kenapa er? kena pergi bsn ke?

  82. NATASYA AISYAH says:

    fasa1 dh expired tp sy belum isi lg..emmm,,jd mcm mna ny..??

  83. nape bile sy isi fasa 2 ni dye tulis NO UNIK ID SALAH !

  84. salam..
    utk fasa pertama sy dh terisi ‘beberapa’ kali disebabkan oleh markah ko-ko tersalah..
    utk fasa kedua ni keluar benda ni
    —->”Query SQL Update Maklumat FINSPM tidak dapat dilakukan:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ”2011′ WHERE FNOKP=’940416045350” at line 1″

    adakah ini hanya page error atau apa?sy x faham..

  85. Salam. Kalau kita dah isi fasa 2 then save, kita still boleh tukar lagi kan?

  86. salam . nak isi fasa 2 . kata laluan kena sama ke dgn fasa 1 ?
    Query SQL Update Maklumat FINSPM tidak dapat dilakukan:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ”2011′ WHERE FNOKP=’940609125736” at line 1 —–> apa maksud benda nie ?

  87. knpa time sya isi permohonan ,lepas klik seterusnya kuar ‘Query SQL Update Maklumat FINSPM tidak dapat dilakukan:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ”2011′ WHERE FNOKP=’911115125661” at line 1′

    harap bantu.

  88. kenapa saya tk boleh nak isi…message display no id salah…kne beli bru ker??

  89. fatensyamimi says:

    saya nk isi 2nd phase upu. pastu bila nk login, dia kata unik id salah. sy dah check semuanya. semuanya betul dah. tp dia kata unik id salah. boleh ke sy beli balik unik id tu sndri? unik id yg dia kata salah ni sy beli dgn sek. boleh ke sy beli secara indvdu pulak? trima kasih.

  90. salam.. saya nak tanya.. knapa saya isi UPU FASA 2,, NO ID UNIK saya RALAT ??? :( sya sudah try byk kali.. tolong bantu saya..

  91. Salam, saya nak tanya..kalau lupa print permohonan upu fasa 1, permohonan fasa 2 tu boleh cover balik ke macam mana?saya pening dah cari ni -,- tolong ye thanks :)

  92. salam. dekat mane nak isi permohonan ke ipta bg lepasan stam 2011 eh? saye cari tak jmpe pn.. ==”

  93. Muhamad Aidil Akmal Bin Nazronsila says:

    salam,ni kenape bile saye klik pade link Permohonan Online UPU Kemasukan,dan link x keluar ape2 kenyataan…hanye keluar server not found..kenape yer…bley x tolong sy beritahu sy kenape jadi camtu

  94. Salam, saya nak tanya, kalau saya tak isi borang permohonan utk fasa 1 , mcm mana ye? Harap boleh bantu. Saya dpt tau fasa 1 dah ditutup. :(

  95. pd tahun ni , saya berumur 19 thn . boleh tak sekiranya sy isi UPU dgn mggunakan result spm sy walaupun sy bukan lepasan spm 2011 ? terima kasih :)

  96. salam…sy nk tnye…sy lupe nk print permohonan fasa 1 cam mane…x pe ke??

  97. saye ta tahu tarikh ttup untuk p’dftaran upu fasa 1, tp bile saye check balek, trikh untuk apply fasa 1 da d’ttup. bole ta saye isi fasa yg ke-2 kalau ta isi fasa 1 ? hope bole bantu :'(

  98. assalam
    mcm mana klo saya mglami masalah sepanjang saya cuba nk isi borg UPU fasa pertama . .?dan sekarang sememangnya saya mgalami masalah yg sangat2 besar…kemungkinan permohonan fasa pertama saya mgkin tak dterima lgsung ,macam mn ni?masalah besar x klau saya xisi borang UPU fasa pertama ?sbbnya saya ada tbaca d sbuah laman web katanya ..”bagi mn2 plajar yg xbksmptan nk isi fasa1 boleh juga isi fasa 2 dgn SYARAT TERTENTU”. . .tolong saya ..

  99. salam , saya bru nak isi permohonan upu fasa 1 tapi tarikh dah ttup ? mcm mne ni , tolong lah bantu saya :(

  100. cikgu…kalo fasa satu kita x isi ….???

  101. cikgu….kwn saya x sempet utk mengisi fasa 1 dan sekarang sudah 3 jan???
    adakah dia boleh mengisi lagi slps ini

  102. macam mne erk saya tlepas isi fasa 1 bley ke saya nk isi fasa kedua?
    saya takut sgt sekarang apa saya perlu buat

  103. salam, sy nk mnta tlg2 sgt, sy tersilap isi cgpa koko, ps2 bila sy tekan butang semakan utk sy kemaskini, trus download pdf file, klau macamtu, cmne sy nk kemaskini?

    • Salam, sy tak dapat bantu kalau tu..tapi setahu saya, fasa 2 nanti akan dibuka kembali..boleh nak tambah beberapa perkara untuk permohonan lagi..harap2 nanti fasa 2 boleh diedit :)

  104. Assalamualaikum tuan,,
    macam mne nk lihat sample borang upu untuk fasa kedua?

  105. salam , saya telah mohon kedua dua iaitu ipta dan ilka, pada mulanya saya telah mohon ipta selepas selesai saya masuk balik dan mohon ilka . adakah permohonan untuk ipta dibatalkan ?

  106. kemaskini 3 kali tue utk permohonan fasa 1 atau kedua2 fasa?

  107. salam..saya nk tanya tentang pemilihan program page yang pertama tue…klu kite pilih ke ipta..macam mane pulak klu kita nk masuk politeknik @TEVT dan ILKA..kene wat 2 permohonan ker????klu sebaliknye pula,org 2 klik TEVT dan ILKA mmg nama die x disenaraikan kat mane2 ipta ker??

  108. kenape seme pust cc same je?sy pun try byk kx gk tp xdek jmpe gk butg masuk kt borang tu ye?Sy dh png ni..huhuhu…tolong sy….TQ

  109. aSSALAMUALAIKUm….
    sy nk tye npe hri ni sy nk online borang upu fasa satu xbleh?mle2 sy ingt line yg xelok tp seme CC yg sy g sme je..lgpun trikh 2hri lg br ttup..lg satu law bli no pin lmbt mknenye msk u lmbt gk ke?TQ

  110. saya isi borang utk adik sy, tapi bermasalah bila nama dia tak keluar?
    sy dh cuba hubungi semua no talian upu. tapi tak diangkat. saya emel, xreply. sy tnya di facebook, juga tak reply.

    adakah ini akan memberi kesan nanti?

  111. Betul ke UPU 2012/2013 tutup pada 31.12.2011? Tmkasih.

  112. betul ke tarikh tutup upu 31.12.2011?

  113. assalamualaikum tuan, cgpa koku saya belum dapat, bolehkah saya isi fasa 1 tanpa koku buat sementara waktu?? saya buntu ni, tarikh permohonan dah nak tutup..harap tuan terang dgn detail..:)

  114. trime kasih.:)tapi bile sy tanye ckgu,beliau mnyuruh sy call pihak atsan utk mklumat dan tndakan lnjut..prlukah sy call dan jika prlu,bgaimana sy boleh mghbungi pihak atasan?lg stu,borang upu fasa 1 sy yg tidak brnama ni kena print kan?tidakkah mndtgkan sbrang kesan utk proses prmhonan yg akn dtg?

  115. NAK TANYE NIE…KALAU SYE TERBUAT DUA PERMOHONAN????SATU KE IPTA, LAGI SATU TU KE POLITEKNIK????MCM MANE TU???? KEDUA-DUANYA AKAN DITOLAK KE???? KALAU KEDUA-DUA PERMOHONAN SYE DITOLAK, APA PERLU SYE BUAT??

  116. salam..nak tanye..sy dah dftar utk fasa 1,,mslahnye skrang,bile semak kmbali,name sy tidak tertera di dalam ruangan ‘nama’..tp butir2 yg lain smua ada..hanya nama yang tak ade..mcam mane ye??adakah prmhonan sy ini sah atau akn mnimbulkan sbrang kesulitan?hrap pihak tuan dpt mmbantu..trime ksih.

  117. saya tak dpt cgpa koko dri cikgu.boleh tak saya letakkan apa2 dlu?? bila saya dah dpt boleh tak editkan balik nnti??

  118. salam. nak tanya, kalau belum beli no pin, perlu jugak la ye isi untuk fasa 1 tu? and no pin beli pada 9 jan? fasa 1 tak perlukan no pin kan?

  119. yayank[dayang] says:

    yess aku da dpt isi upu fasa 1

  120. Assalam. kalau nom pin upu yg skola beli pukal ilang, boleh ke beli scra individu?

  121. aslmkm.. ari tu sya da buat permohonan fasa 1.. sya dah klik dekat (sah & hantar).. lpas tu ada maklumat yang salah letak.. jadi boleh tak sya nk betulkan balik..?? klau boleh..mcm mne cara nye..?

  122. SALAM..sye nk tanye.. cm ne nk mohon upu fasa 1… sye x bli lg no pin.. ckgu sye kate.. sye kne bli scara individu 9/1 …so boleh ke saye nk isi borang upu fasa 1 tp sye xde no pin tu lg..?? kata laluan tu kne reka sndri kew.. sye mmg prlukan bantuan.. TOLONG LAA SAYA..!!

  123. MAAF nk tny.. skrang ni sya mempnyai masalh kehilngan fail yg mengandungi sijl2 kokurikulum.. bagaimna sya nk isi maklumt kokuriklum? x apa ke klau sya isi skadar sya igt??

    • Untuk isi upu tak boleh isi tanpa bukti..walau dia tak mintak sekarang..mungkin satu hari nanti diminta.. tetapi solehah boleh minta pihak sekolah tuliskan di sijil behenti sekolah..bukti di sijil behenti sekolah boleh diambilkira..

  124. salam..saya dh wat cm yg dtrang kn kat labi tp sye still x dpt cri perktaan msuk???ape msalah nyer erk????dh bnyak kli syer try tp ttp x dpt msuk..cmner nie???trikh ttupdh dkat tp syer x ley wat num pin dh li dh..rgila cm nie..

  125. Assalamualaikum
    pmohonan utk biasiswa mara atau jpa
    kna mohon after spm ea..??

  126. SALAM,,MAAF SY PELAJAR LEPASAN SPM,,SY TAK FAHAM NK MOHON BAGI FASA 1 NI..

  127. Assalam..mcm mn nak kemaskini borang permohonan upu fasa 1 sesi 2012/2013?

  128. KNAPE ISI UPU NO.KP SAYA KLUAR NAMA ORG LAIN NIE ?

  129. MCM MNA NK ISI NIE?? XDAK BORNG POWN.. NO DH BLI..

    • salam, ok..labi boleh ke https://online.mohe.gov.my/upu/onlineupu/ lepas tu pilih JENIS PERMOHONAN – PROGRAM PENGAJIAN – KLIK MASUK – BACA BAIK2 PROSEDURNYA – KLIK PERMOHONAN ( butang kuning sebelah atas )

      • KENAPA SAYA TAK JUMPA BUTANG KLIK MASUK?? BANYAK KALI SAYA TRY… HUHU… BILA SY KLIK LINK YG ENCIK BAGI, SY HNYA BOLEH PILIH PROGRAM PENGAJIAN SAHAJA. MACAM MANA SY NK ISI DATA SAYA?? BANTU SAYA…. =(

        • Aliah..memang gitu kalau line internet slow..lepas pilih program pengajian dia akan loading lagi..cuba ke sumber internet lain atau komputer lain.. :)

          • saye dh isi upu fasa 1 tp member2 ckp kene ltak no pin yg de huruf A kt dpn…btul kew? sye x letak pon coz x jmpe tp permohonan sye dhntr..tlg r…sye tgh confuse nie…tlg reply scpt mngkin..thank..

          • No pin tu adalah untuk membenarkan kita mengakses sistem permohonan.ia tak berkait dengan kesalahan permohonan :) . Jika no pin salah..maka sistem akan tidak boleh diakses sehingga permohonan tidak dapat diisi dan dihantar..jika dapat diisi dan dihantar ia adalah betul :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Makluman : TIDAK semua komen/pertanyaan akan dijawab oleh admin/staff xpresi, Kami sibuk dengan urusan pentadbiran, informasi dan pertanyaan khas lain. Walaubagaimanapun, komen/pertanyaan terpilih sahaja akan kami jawab atau dibuatkan penulisan khas. Kami amat berterima kasih jika anda turut sama menjawab/ berbincang dan membantu rakan lain.

PERINGATAN: Anda perlu memahami Syarat/ Terma kami dan Anda dilarang untuk memperkatakan tentang politik ataupun mempersenda cara hidup, individu, kaum mahupun agama lain. Bantulah diri, bantulah saudara anda, cintailah kedamaian, tingkatkan iman, bertindaklah dengan bijak serta bermuafakatlah demi kesejahteraan bersama.