Permohonan online UPU Lepasan SPM/setaraf ( fasa 1 ) 2012/2013

290
4

Online UPU Fasa 1 Telah Dibuka

UPU

Bagi lepasan SPM/setaraf yang berhasrat meneruskan pengajian ke IPTA, Politeknik, Tevt dan ILKA, permohonan online UPU fasa 1 telahpun mula dibuka. Terlebih dahulu pemohon perlu membeli no Unik Id di Bank Simpanan Nasional BSN terdekat dengan harga RM 10.60 untuk mengakses sistem permohonan UPU nanti.

Untuk maklumat lebih lanjut bekenaan pembelian no Unik ID sila baca kembali maklumat yang disediakan xpresi sebelum ini KLIK SINI

Permohonan yang dibuka ini adalah permohonan fasa 1 iaitu dibuka pada 15/11/2011 sehingga 31/12/2011. Namun demikian kemaskini juga boleh dilakukan pada fasa seterusnya nanti iaitu selepas keputusan SPM diumumkan. Untuk melihat bekenaan tarikh-tarikh penting sila rujuk Tarikh Penting Permohonan UPU 2012/2013 KLIK SINI

Baca Juga :  Kemaskini Permohonan UPU Online Lepasan ASASI UITM/ PASUM/ MATRIKULASI KPM

Permohonan Online UPU Kemasukan 2012/2013 ( fasa 1 )

Bagi yang berminat meneruskan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi iaitu ke Institut Pengajian Tinggi Awam ( IPTA ), Institut Latihan Teknikal & Vokasional ( TEVT ) dan Institut Kemahiran Awam ILKA bolehlah memohon dengan ke sistem permohonan Klik dibawah untuk ke permohonan :

https://online.mohe.gov.my/upu/onlineupu/

Pastikan membeli No Unik ID di BSN serta membaca syarat dan prosedur permohonan yang dinyatakan di laman web diatas

Untuk memohon online UPU lepasan SPM/setaraf 2012/2013 ini terlebih dahulu membeli no Unik ID di Bank Simpanan Nasional dengan harga RM 10.60, semoga berjaya.

Update 9/1/2011 : Permohonan UPU fasa 2 telah dibuka KLIK SINI

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

Dan

Jika ingin berkongsi Artikel Seperti Di atas..

Sertai Pertandingan Penulisan Kami

Hadiah Terkumpul Sehingga RM 100

Maklumat Lanjut

MENARIK

Aplikasi Pendapatan 50k sebulan, hanya pengguna android dan smartphone sahaja Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER Tanpa Perlu Membawa Kereta
Terhad 500 org shj : Bacaan digital Xpresi.org, Percuma ( Maklumat Lanjut ) Kekosongan Upah Tugasan Menaip dan Memasukkan data dari Syarikat Terpilih ( Maklumat Lanjut )

290 COMMENTS

  1. saya pelajar lepasan asasi tetapi telah membeli no pin berkategori A. Adakah saya boleh menukar ke kategori B di BSN? Really need help 🙁

  2. Sy nak tanya…sy dah buat permohonon fasa 1..sy juga telah mengulang stpm penggal 3..ttp sy tidak membuat permohonan bagi fasa yg ke 2…krna keputusan ulangan saya tidak mempunyai perubahan..adakah saya harus mengemukakan permohonan bagi fasa ke 2? Tq

  3. salam, saya nak tanye kenapa saya tidak boleh mengemaskini upu saya sedangkan saya ada mengulang stpm saya? harap membantu.

  4. Salam, sy nk tanya,sy lepasan SPM 2013 (kategori A),adakah sy mmg tidak perlu mengisi keputusan SPM sy ??????sbbnya ruang utk isi keputusan spm tak ada…lagi satu mmg tak payah isi kokurikulum jg ke ????tak dak pun ruang nk isi…harap sgt reply……huhu..konfius ni…

  5. Salam….saye pown mengalami maslh sme ngn aniey…sye tak tahu la mne nk cari borang utk upu..sebab byk sgt result utk upu…so…plezzz help me…sye x nk ktimggalan…

  6. Assalamualaikum . Saya dah terlepas buat permohonan untuk fasa 1 . Saya pelajar lepasan SPM 2012 . Tak apa ke kalau saya tak isi permohonan untuk fasa 1 dan terus ke fasa 2 ?

  7. saya lepasan sijil kolej komuniti, tapi saya daftar spm/setaraf……result kuar ari nie, tapi saya tidak dapat ipta, saya harap selepas buat rayuan saya akan dapat masuk UUUUUUUUUU

  8. SAYA NAK MASUKKAN KEPUTUSAN KAT BORANG TU X DAPAT…
    SKARANG SAYA TERLEPAS PLUANG…X DA PANGGILAN..KWN SYA DAH P TEMU DUGA..UMPPPP…KECEWANYA….

  9. Salam,saya sudah mohon upu fasa 1.masalahnya,no pin saya hilang untuk memohon fasa 2..apa patut saya buat?!?saya sangat buntu

  10. assalamualaikum , saya lepasan SPM yang baru mengambil result .tp saya tidak mendapat apa2 tawaran sedangkan kwan2 ramai yang telah banyak mendapat tawaran sambung belajar , kenapa ye ??

  11. SALAM saya bru je mendpt result spm baru2 ni.soalan saya adakah saya boleh memohon mktb perguruan tanpa mengisi borang upu….satu lagi apakah kepentingan borang upu andai kita ingin memohon untuk ke pusat pengajian tinggi??????????????

  12. bagaimana kalau saya sudah salah memilih matapelajaran semasa apply penguruan dan sudah hantar dan disahkan,bagaimana untuk menukarnya?

  13. assalamualaikum..sya ada soalan ckit nak tnya ckgu…sya dah isi pmohonan fasa 2..bla result dah kluar sya nak kmaskini la borag sya 2 tapi x boleh…dya cakap kata laluan dan nama ibu y sya masukkan 2 salah….harap ckgu dapat mmbantu….tma kasih,,

  14. macam mana nak masukkan maklumat keputusan spm dalam permohonan on line upu (fasa2), tempat permohonan akademik tidak ada pun?

  15. Salam.saya nak tanya UPU yg terkini tak payah isi result ke?sebab saya tak nampak sebarang penrnyataan yg menunjukkan result spm diperlukan.terima kasih kerana membantu .:)

  16. Salam,
    saya rasa mungkin soalan ini dah banyak kali ditanya. Tapi saya mempunyai sedikit kesilapan dalam pengisian borang utk fasa 2. Kemaskini borang dah lebih had limit 3 kali. So sekarang ni saya memang buntu , mohon dapat bagi saranan bgaimana masalah ini dapat diatasi.

    • Salam..kalau kami berupaya..kami dah bantu..tapi ia bukan lagi bidang kami..cuba maklumkan ke UPU yer..cuba tel hotlinenya..

  17. asalamualaikum, sya nk tnya.. klu dh 3 kli kemaskini, tp ada yg slh.. bleh bli pin bru dan isi borang baru utk no IC sya? stu lg, angka giliran SPM tu mcm x bleh click, dan ksong.. x tau mcm mna nk isi

  18. salam .

    saya dh isi fasa 1 .. tetapi , bila nak isi fasa 2 .. adakah saya perlu terus kebahagian kemaskini ? saya dh cuba buat untk mengemaskini untk fasa 2 .. tetapi , system tulis saya belum membuat permohonan lagi ..
    saya juga cuba .. mengisi bahagian permohonan tetapi , system menyatakan kata laluan dan no pin saya slh
    Jadi , apa perlu saya buat untk mengisi fasa 2??

  19. ASSALAMUALAIKUM..SAYA BARU SAJA MENERIMA KEPUTUSAN SPM..SAYA TELAH MENGISI PERMOHONAN UPU PADA 5/02/2012 YANG LALU TANPA KEPUTUSAN SPM..JADI SEKARANG,SAYA NAK TANYA PERLU TAK SAYA MENGISI SEMULA PERMOHONAN TERSEBUT,ATAU BAGAIMANA?

  20. Salam Cg..
    1)

    Pada fasa 1.pada maklumat akedemik..
    Angka giliran dan TAhun SPM sy ad ruangan yg boleh diisi..
    Tetapi pada fasa 2..Tiada ruangan giliran dan TAhun SPM yg bole diisi..
    Adakah itu normal?

    2)
    Berapa kali kita bole kemaskini UPU? Dan berapa kali kita bole hantar permohonan UPU pada fasa 1 dan 2

    TQ 🙂
    URGENT!!

  21. salam.. sy ingin brtanya.. adakah sy prlu memilih program professional bg lpasan spm 2011.. dan adakah masih boleh membeli nombor pin bg program professional skarang?? tolong lah,, sy buntu..

  22. Assalamualaikum cikgi, nak tanya, saya adalah pemohon upu kategori a, oleh itu saya nak tanya, adakah perlu untuk saya mengepos sijil2, i/c, sijil penyertaan dan sebagainya kepada universiti pilihan saya sebelum 02/04/2012 beserta salinan borang permohonan saya?

  23. salam……
    saya agak terlewat untuk isi fasa 1… dan rakan saya kata saya dah terlepas untk mengisi fasa 1… saya tak boleh isi fasa 1 lagi ke???? atau saya boleh trus mengisi fasa 2???

  24. assalamualaikum…
    sy blm buat prmohonan fasa 1… dn brang UPU pun saya belum isi… saya calon lepasan spm 2011…sya juga blum memohon mana2 IPTA @IPTS…. adakah saya boleh isi borang UPU tu lagi…??

  25. salam.. saya dah isi borang ipta bagi fasa 2 , tapi dh banyak 3 kali update tukar kos , adakah borang permohonan sy diterima ? pastu mrkah koko saya pun dh tersilap tulis , nk update lg tkut kne reject pulak , apa yg perlu sy buat ? tlgg la reply .

  26. kalau kita x isi untuk fasa 1, boleh x kita nak isi fasa ke 2 trus ? sbb ada kawan saya kata kalau x isi fasa 1, fasa ke 2 x bleh isi dah.. thankyou.

  27. Assalamualaikum cikgu,
    saya nak tanya, saya adalah pemohon upu lepasan spm 2011. kebanyakan saya memohon untuk ke asasi / foundation. oleh itu saya nak tanya, adakah permohonan saya memerlukan untuk saya menghantar sijil-sijil dan apa yg dimaksudkan dengan dokumen sokongan? adakah ianya sijil akademik. salinan i/c, dan sebagainya? dan perlukah saya menghantar sekali borang permohonan yang telah di print ke institusi pilihan saya?

  28. saya nak daftar dua2 permohonan ipta/politeknik premier dengan tevt(poli)/ilka sebab saya takut tak dapat masuk ipta..jadi perlu ke saya beli dua2 no pin bsn yang berbeza..ape patut saya buat?

  29. salam,.. knp di bahagian angka giliran spm dan tahun spm x muncul(dikosongkan) kalau saya buat kemaskini untuk kali kedua? saya x dapat nak isi pada ruangan tersebut.. saya takut permohonan saya x dterima pula

  30. Erm,mcm mna klau fasa 1 dha isi tpi,sya xda bli pin yg fasa 1,prmohonan fasa1 d trima,mcm mna nak isi untuk fasa 2 dan perlu jgak kha bli pin untuk fasa 2 …?

  31. Assalamualaikum..
    Saya mengalami masah pada ruang nama di borang upu.nama yg tertera d borg itu adalah nma kawan saya manakala no ic itu no ic saya.jadi apa perlu saya lakukan???adakah perlu untuk mengisi borng baru dan mengabaikan borng yg lama????

    • Salam.. untuk itu azraf perlu
      memohon kursus kejuruteraan yang bersangkutpaut dengan mata pelajaran fizik..
      upu adalah sistem tengah untuk pengurusan ke universiti-universiti..

  32. salam..saya da masalah untuk login bagi kemaskini maklumat…walaupun telah dimasukkan kata laluan dan nama ibu saya masih xdpat akses maklumat…adakah permohonan saye akn ditolak jika saya xlengkapkan maklumat?jika saya kemaskini pada borang yg dihantar adakah permohonan akan ditolak????

        • Anggota polis peringkat APR anggota pangkat rendah perlu lepasan SPM.. jika ingin pegawai kanan polis perlu lepasan Ijazah..ijazah mesti yang sedikit relevan dengan tugas2 polis..

  33. salam. sye minx tlg . mcm mane sye nak buat sbb sye dah slah isi borg. sye dah wat fasa1 lpasan spm 2010 , syee sptutnye isi lpasan stpm/setaraf utk 2011 , perlu ke sye truskan utk fasa ke 2, skrg ni sye plu isi utk stpm/staraf 2011.

  34. assalamualaikum,saya jugak mengalami masalah yang sama seperti saudari Shahira.Saya merupakan pemohon lepasan SPM 2011 jadi saya kategori A.Saya dah mengemukakan permohonan UPU fasa 2 tapi bila nak kemaskini die tulis saya salah kategori.Apa saya perlu buat?

  35. Salam, jika saya tidak mengisi borang upu dalam fasa 1 tetapi mengisi pada fasa 2, apakah borang permohonan saya akan diterima untuk kemasukan ipta pada tahun ini atau pada tahun depan?
    jawapan tuan saya dahulukan dgan ucapan terima kasih.

  36. Assalamualaikum, saya ingin bertanya. Bila saya ingin kemaskini semula, saya diberitahu bahawa kategori saya salah, saya lepasan SPM 2011 dan saya dalam kategori A. Mengapa?

    • maksud saya, apabila saya terterakan bahawa saya kategori A, sistem mengatakan say meletakkan kategori yang salah… boleh sesiapa bantu saya?

  37. Salam, maaf bertanya…saya lepasan SPM 2008, masih sempat x sekiranya saya ingin membeli no unik ID di BSN dan buat permohonan utk fasa 2 sedangkan tarikh pembelian sudah berakhir(9 Jan 2012)?? Keliru…

  38. sy dh cube bnyk kli nk isi upu fasa ker 2..tpi ralat error,sy dh pening nie..dh bnyk kli cbe tpi tk dapat2..n0 pin IDD nie bole gne untk isi b0rang mktab prguruan tak??0r mktab bwah pgurusan laen??tq

    • Mungkin masalah talian atau server sibuk ketika tu..
      no id tu tak boleh guna untuk mohon maktab..sebab ia lain2 kementerian dan pengurusan..

  39. Assalamualaikum,

    saya ada sedikit pertanyaan, sebelum memasuki permohonan tu terdapat dua pilihan jenis permohonan iaitu :
    i)KEMASUKAN KE IPTA / POLITEKNIK PREMIER
    ii)KEMASUKAN KE ILKA /TEVT-POLITEKNIK

    soalan saya, jika saya memilih pilihan kedua iaitu kemasukan ke ilka/tevt politeknik, bolehkah saya menukar fikiran untuk memohon IPTA pada kemudian hari ?

  40. salam…
    saya lpasan SPM 2008…
    Saya dh siap isi fasa 2…
    tp kita kna submit semua dokumen ke uitm kan…
    dokumen pa yg diperlukan?…
    bila kta patut submit?…
    pkai pos bleh ke?

  41. Salam…sy blum lgi m’dpt kptusan mrkah GPPA dari guru klas..ble ka klau sy ltakkan mrkah GPPA sy kat borang p’mhonan upu tu dlu,smentara sy nk pergi kat skolah,utk m’dptkan mrkah GPPA sy..? tlong la sya..:-(..Trma kasih….

  42. ape yg perlu ditambah semasa fasa ke2 yang belum dibuat dlm fasa pertama? saya bimbang nk kemaskini skrg, takut2 akan lebih 3 kali..

  43. salam..
    utk fasa pertama sy dh terisi ‘beberapa’ kali disebabkan oleh markah ko-ko tersalah..
    utk fasa kedua ni keluar benda ni
    —->”Query SQL Update Maklumat FINSPM tidak dapat dilakukan:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ”2011′ WHERE FNOKP=’940416045350” at line 1″

    adakah ini hanya page error atau apa?sy x faham..

  44. salam . nak isi fasa 2 . kata laluan kena sama ke dgn fasa 1 ?
    Query SQL Update Maklumat FINSPM tidak dapat dilakukan:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ”2011′ WHERE FNOKP=’940609125736” at line 1 —–> apa maksud benda nie ?

  45. knpa time sya isi permohonan ,lepas klik seterusnya kuar ‘Query SQL Update Maklumat FINSPM tidak dapat dilakukan:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ”2011′ WHERE FNOKP=’911115125661” at line 1’

    harap bantu.

  46. saya nk isi 2nd phase upu. pastu bila nk login, dia kata unik id salah. sy dah check semuanya. semuanya betul dah. tp dia kata unik id salah. boleh ke sy beli balik unik id tu sndri? unik id yg dia kata salah ni sy beli dgn sek. boleh ke sy beli secara indvdu pulak? trima kasih.

  47. Salam, saya nak tanya..kalau lupa print permohonan upu fasa 1, permohonan fasa 2 tu boleh cover balik ke macam mana?saya pening dah cari ni -,- tolong ye thanks 🙂

  48. salam,ni kenape bile saye klik pade link Permohonan Online UPU Kemasukan,dan link x keluar ape2 kenyataan…hanye keluar server not found..kenape yer…bley x tolong sy beritahu sy kenape jadi camtu

  49. Salam, saya nak tanya, kalau saya tak isi borang permohonan utk fasa 1 , mcm mana ye? Harap boleh bantu. Saya dpt tau fasa 1 dah ditutup. 🙁

  50. pd tahun ni , saya berumur 19 thn . boleh tak sekiranya sy isi UPU dgn mggunakan result spm sy walaupun sy bukan lepasan spm 2011 ? terima kasih 🙂

  51. saye ta tahu tarikh ttup untuk p’dftaran upu fasa 1, tp bile saye check balek, trikh untuk apply fasa 1 da d’ttup. bole ta saye isi fasa yg ke-2 kalau ta isi fasa 1 ? hope bole bantu :'(

  52. assalam
    mcm mana klo saya mglami masalah sepanjang saya cuba nk isi borg UPU fasa pertama . .?dan sekarang sememangnya saya mgalami masalah yg sangat2 besar…kemungkinan permohonan fasa pertama saya mgkin tak dterima lgsung ,macam mn ni?masalah besar x klau saya xisi borang UPU fasa pertama ?sbbnya saya ada tbaca d sbuah laman web katanya ..”bagi mn2 plajar yg xbksmptan nk isi fasa1 boleh juga isi fasa 2 dgn SYARAT TERTENTU”. . .tolong saya ..

  53. salam, sy nk mnta tlg2 sgt, sy tersilap isi cgpa koko, ps2 bila sy tekan butang semakan utk sy kemaskini, trus download pdf file, klau macamtu, cmne sy nk kemaskini?

    • Salam, sy tak dapat bantu kalau tu..tapi setahu saya, fasa 2 nanti akan dibuka kembali..boleh nak tambah beberapa perkara untuk permohonan lagi..harap2 nanti fasa 2 boleh diedit 🙂

  54. salam , saya telah mohon kedua dua iaitu ipta dan ilka, pada mulanya saya telah mohon ipta selepas selesai saya masuk balik dan mohon ilka . adakah permohonan untuk ipta dibatalkan ?

  55. salam..saya nk tanya tentang pemilihan program page yang pertama tue…klu kite pilih ke ipta..macam mane pulak klu kita nk masuk politeknik @TEVT dan ILKA..kene wat 2 permohonan ker????klu sebaliknye pula,org 2 klik TEVT dan ILKA mmg nama die x disenaraikan kat mane2 ipta ker??

  56. aSSALAMUALAIKUm….
    sy nk tye npe hri ni sy nk online borang upu fasa satu xbleh?mle2 sy ingt line yg xelok tp seme CC yg sy g sme je..lgpun trikh 2hri lg br ttup..lg satu law bli no pin lmbt mknenye msk u lmbt gk ke?TQ

  57. saya isi borang utk adik sy, tapi bermasalah bila nama dia tak keluar?
    sy dh cuba hubungi semua no talian upu. tapi tak diangkat. saya emel, xreply. sy tnya di facebook, juga tak reply.

    adakah ini akan memberi kesan nanti?

  58. assalamualaikum tuan, cgpa koku saya belum dapat, bolehkah saya isi fasa 1 tanpa koku buat sementara waktu?? saya buntu ni, tarikh permohonan dah nak tutup..harap tuan terang dgn detail..:)

  59. trime kasih.:)tapi bile sy tanye ckgu,beliau mnyuruh sy call pihak atsan utk mklumat dan tndakan lnjut..prlukah sy call dan jika prlu,bgaimana sy boleh mghbungi pihak atasan?lg stu,borang upu fasa 1 sy yg tidak brnama ni kena print kan?tidakkah mndtgkan sbrang kesan utk proses prmhonan yg akn dtg?

    • 1) Betul, Sebaiknya hubungi pihak UPU,
      2) Perlu call, cuba rujuk no dibawah :
      Helpline UPU:
      03-8870 6777
      Hot Line UPU:
      03-8870 6767
      Kaunter KPT UPU:
      03-8870 6778
      Faks:
      03-8870 6864
      E-mel:
      [email protected]

      3)Sebaiknya kena bernama..lepas semuanya lengkap baru bleh print..penting untuk bukti permohonan dan semakan..

      • trime kasih..klau sy wat prmhonan bru boleh tak?tukar pssword sy..sbab sy tnye org, mreka ckp sruh sy wat prmhonan bru..sy hntar fasa 1 tu 24/12/2011..sblum trikh tu,sy dah isi skit2 btir2 dri dan mase tu,name sy msih ade..tp mase 24hb trsbut,trikh sy hntar prmhonan, sy dpati name sy takde sprti sblumnya..shingga skrg..

        • Mereka cakap tu melalui sumber mana? kalau yang boleh dipercayai silalah..tapi bagi cikgu tak berapa pasti kalau buat permohonan baru..bimbang anti ada 2 permohonan plak..cuba tnya kawan2 lain..

  60. NAK TANYE NIE…KALAU SYE TERBUAT DUA PERMOHONAN????SATU KE IPTA, LAGI SATU TU KE POLITEKNIK????MCM MANE TU???? KEDUA-DUANYA AKAN DITOLAK KE???? KALAU KEDUA-DUA PERMOHONAN SYE DITOLAK, APA PERLU SYE BUAT??

  61. salam..nak tanye..sy dah dftar utk fasa 1,,mslahnye skrang,bile semak kmbali,name sy tidak tertera di dalam ruangan ‘nama’..tp butir2 yg lain smua ada..hanya nama yang tak ade..mcam mane ye??adakah prmhonan sy ini sah atau akn mnimbulkan sbrang kesulitan?hrap pihak tuan dpt mmbantu..trime ksih.

  62. salam. nak tanya, kalau belum beli no pin, perlu jugak la ye isi untuk fasa 1 tu? and no pin beli pada 9 jan? fasa 1 tak perlukan no pin kan?

  63. aslmkm.. ari tu sya da buat permohonan fasa 1.. sya dah klik dekat (sah & hantar).. lpas tu ada maklumat yang salah letak.. jadi boleh tak sya nk betulkan balik..?? klau boleh..mcm mne cara nye..?

  64. SALAM..sye nk tanye.. cm ne nk mohon upu fasa 1… sye x bli lg no pin.. ckgu sye kate.. sye kne bli scara individu 9/1 …so boleh ke saye nk isi borang upu fasa 1 tp sye xde no pin tu lg..?? kata laluan tu kne reka sndri kew.. sye mmg prlukan bantuan.. TOLONG LAA SAYA..!!

  65. MAAF nk tny.. skrang ni sya mempnyai masalh kehilngan fail yg mengandungi sijl2 kokurikulum.. bagaimna sya nk isi maklumt kokuriklum? x apa ke klau sya isi skadar sya igt??

    • Untuk isi upu tak boleh isi tanpa bukti..walau dia tak mintak sekarang..mungkin satu hari nanti diminta.. tetapi solehah boleh minta pihak sekolah tuliskan di sijil behenti sekolah..bukti di sijil behenti sekolah boleh diambilkira..

  66. salam..saya dh wat cm yg dtrang kn kat labi tp sye still x dpt cri perktaan msuk???ape msalah nyer erk????dh bnyak kli syer try tp ttp x dpt msuk..cmner nie???trikh ttupdh dkat tp syer x ley wat num pin dh li dh..rgila cm nie..

      • KENAPA SAYA TAK JUMPA BUTANG KLIK MASUK?? BANYAK KALI SAYA TRY… HUHU… BILA SY KLIK LINK YG ENCIK BAGI, SY HNYA BOLEH PILIH PROGRAM PENGAJIAN SAHAJA. MACAM MANA SY NK ISI DATA SAYA?? BANTU SAYA…. =(

          • saye dh isi upu fasa 1 tp member2 ckp kene ltak no pin yg de huruf A kt dpn…btul kew? sye x letak pon coz x jmpe tp permohonan sye dhntr..tlg r…sye tgh confuse nie…tlg reply scpt mngkin..thank..

          • No pin tu adalah untuk membenarkan kita mengakses sistem permohonan.ia tak berkait dengan kesalahan permohonan 🙂 . Jika no pin salah..maka sistem akan tidak boleh diakses sehingga permohonan tidak dapat diisi dan dihantar..jika dapat diisi dan dihantar ia adalah betul 🙂

Apa Komen Anda :