Permohonan UPU online fasa 2 IPTA, Politeknik, STPM setaraf 2012/2013

74
10

Maklumat ringkas ini berkaitan Permohonan upu fasa 2 telah diaktifkan, diharapkan calon yang ingin memohon IPTA, politeknik serta ILKA serta yang berkaitan dengan tarikh permohonan 9 Januari 2012 ( Rujuk SINI untuk tarikh dan kategori ) boleh mula membuat permohonan.

Maklumat permohonan serta cara memohon

Untuk memohon sila klik ke kategori yang ingin dimohon dibawah :

PERMOHONAN KEMASUKAN KE IPTA / POLITEKNIK / ILKA BAGI SESI AKADEMIK 2012/2013 

I – LEPASAN SPM/SETARAF (FASA2)
II – LEPASAN STPM
III- LEPASAN STAM
IV- LEPASAN DIPLOMA/SETARAF
V – LEPASAN MATRIKULASI/ASASI (FASA 1)
VI – LEPASAN SKM

Baca Juga :  UPU Semak Syarat dan Permohonan 2017

* Perhatian : Anda dinasihatkan untuk mengakses terus dari Laman rasmi UPU

Untuk maklumat lanjut cara ingin memohon serta perkara penting permohonan boleh rujuk kembali info yang disediakan xpresi sebelum ini. KLIK SINI.

Pastikan sebelum memohon mendapatkan No unik ID/ no pin di BSN untuk mengakses sistem permohonan.

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

Panduan Percuma, Teknik Pendapatan Sampingan 4-5 angka Sebulan 

74 COMMENTS

  1. Bila tarikh permohonan IPTA Fasa 2 untuk lepasan SPM 2012/2013 keluar & bila tarikh tutupnya cuz parents saya dok suruh cepat2 update takut terlepas untuk ke ‘U’.

  2. bile akan ada lgi permohonan UPU?? konfius, xsilap ada keluar dlm akhbar baru2 nie yg prmohonan ke politeknik telah dibuka… kemasukan disember 2012… ada lagi ke permohonan tu?? sya memg ingin smbung beljar semula…

  3. saya nak tanya bilakah tarikh permohonan bagi fasa 2 akan dibuka untuk permohonan bagi lepasan diploma untuk sesi kemasukan ke IPTA 2012/2013..dan bilakah tarikh tutup permohonan tersebut?and 1 more thing semasa saya membuat permohonan bg upu tempoh hari saya still stdy bg semester last so CGPA sy adlh brdsarkn 5 semester sblumnya,oleh itu skrang rsult last n CGPA rasmi last telah keluar so bgaimana saya nk kemaskini rsult dlm permohonan tersebut???

  4. Saya ada masalah tentang kehilangan slip bsn saya. Tpi sya sudah hantar permohonan upu sya sudah. Sya juga dpt log in untuk kemaskini permohonan sya. Masih boleh ka tu? Atau mo beli lagi pin BSN yang baru?

  5. Saya adalah lepasan diploma Teknologi Maklumat (Rangkaian Komputer)dengan CGPA 3.56. Sekiranya saya memohon ijazah kejuruteraan elektrik dan elektronik, adakah peluang untuk dipilih dalam sistem upu adalah tipis?
    p/s: menukar bidang dari IT ke Engineering

  6. salam , no pin upu saya hilang . kiranya nak isi yang fasa 2 punya ni tak boleh lah . so , macam mana saya nak buat ? kena pergi bsn beli yang baru ke dan bila tarikh akhir ye ?

  7. ape nk jd ngan sistem upu ni bile nk semak permohonan sy mesti klua ‘anda blom wat pemohonan’ bile nk update pun xleh, die error camtu…yg function kat bhgn permohonan je… sy mmng btol2 da sure sume id, k/p btol2 sblom sy tekan sah & htr… lg 1 sblom sy tekan sah & htr tibe2 kat Laman Pengesahan Permohonan klua org len punye maklumat, tu normal ke? sy xtau nk watpe lg, hrp cik bole tlg… tq

  8. ape nk jd ngan sistem upu ni bile nk semak permohonan sy mesti klua ‘anda blom wat pemohonan’ bile nk update pun xleh, die error camtu…yg function kat bhgn permohonan je… sy mmng btol2 da sure sume id, k/p btol2 sblom sy tekan sah & htr… lg 1 sblom sy tekan sah & htr tibe2 kat Laman Pengesahan Permohonan klua org len punye maklumat, tu normal ke? sy xtau nk watpe lg, hrp spe2 bole tlg… tq

  9. salam…
    pertama,,knpa sy msukkan username n kata laluan tapi x sepadan..
    dh bnyk kali sy cuba tp tetap sma..
    klu nk daftar username n kata laluan bru cm mne ek..??
    kedua,,bila nk buat permohonn dan semakan untuk IKM pula keluar “data ralat”…
    puas sy mcba..

  10. saya dah kemaskini dengan menukarkan bidang-bidang ipta dan telahpun klik sah dan hantar bile saya hendak semakan balik tiba-tiba maklumat yang keluar tetap pilihan yang sama yang sebelum ditukarkan.boleh tolong x

  11. -Salam- .. tumpang tanye saya ni lepasan STPM dan tadi saya cuba untuk kemas kini permohonan saya tapi setiap kali masuk kata laluan / name ibu diew kata salah tapi saya yakin ianya betul sebab saya ada buat catatan .. saya nak tanye sistem UPU memang ada masalah ker sekarang ? *untuk pengetahuan saya belum pernah kemaskini lahi TQ

  12. salam,,,saya mengalami masalah besar niey,,,tolong saya,,,saya telah isi untuk upu untuk fasa 2,,,memang dah semua lengkap,,,saya de bukti,,,tp kelmarin sy buat kemaskini,,,tukar bidang,,,n then memang sy x care kat no. giliran n tahun spm,,,tp bley tkn sah hantr,,,tb2 jer maklumat kat no, glrn n thn spm,,, x de,,,sy cb tkn kemaskini skl lg,,,untuk try tls,,,tp x tls,,,sy x tauw nak wat mcm mne,,,tolong sy,,,sy dah try bnyk kl,,,tp msh x ley,,,tlg la sy,,,sy tkt disebbkn ini,,,sy x ley msk u nanti,,,bkn sloh sy,,,tb2 jer x de,,,n x ley tls,,,tolongla sy,,,

      • cuba dulu adik Fadilah Ramli hubungi by telifon kepada upu..
        Helpline UPU:
        03-8870 6777

        Hot Line UPU:
        03-8870 6767
        Biasa diorg akan jawab kalau masalah tu..sy xdpt bantu sbb kalau masaalh sistem..ia bukan kawalan sy..maaf lah yer..

        • Assalamualaikum.. sy merupakan lpasan Matrikulasi sesi 2013-2014. sy ada masalah mengenai Angka giliran saya semasa mngisi UPU fasa 1,, punca nya tersilap masukkan Angka Giliran SPM.. rsau ia akan effect UPU.. sy repair, tp xdpt.. saya call UPU,, tak angkat2. Adakah basar effectnya bila silap key in Angka Giliran spm yg mana saya x dpt ubah blik??? hrap sesiapa dapat reply dgan segera..

  13. salam..sy lepasan spm 2009..sy fasa 2..tetapi tidak boleh membuat semakan,sy ingin tahu sama ada prmohonan sy tlah dtrima atau pub tidak.sy telah mngemaskini sbnyak 3 kali.apbila sy mmuat prmohonan baru,dia ckap anda telah memohon.

  14. hii,apa nak buat jika peluang ketiga-tiga kemaskini telah digunakan dan dapati masih ada pembetulan nak buat? so apa yang patut buat? beli pin number yang baru ke ???

  15. sekiranya no id saya salah dan bila beli no yang baru tapi dpat juga no id yang sama adakah no unik id bila diletak di permohonan fasa2 adakah masih slah??

  16. salam.. sy nak tanya pula.. bagi pemohon STPM setaraf tu..
    sy Dah isi bhagian permohonan tu tapi setiap kali nak wat semakan sistem tu tulis ” data ralat ” yang saya salah kategori, “sila masukkan semula kategori “..ingat nk mohon semula tapi data dah ada.. sedangkan kategori yg sy masukkan tu dah mmg betul.. mohon bantuan tuan,. TQ

  17. borong upu fasa 1 tu penting tak sbb dulu saya tak sempat print.dan saya dan isi fasa 2.saya takut kalau saya tak dapat masuk U.

  18. Saya ingin tahu bilakah no unik ID untuk lepasan Sijil Politeknik dan Sijil Kolej Komuniti akan keluar? Adakah sama sahaja no unik Id dengan lepasan SPM?

  19. salam .. sy pon mgalami mslh yg sama .. knpe ble sy sent pastu kluar NO UNIK ID ANDA SALAH ! da bebanyak kali sy cbe tpi ttp sme !

      • No Unik ID yang dibeli sebelum 7/11/2011 secara pukal oleh cikgu/kaunselor sekolah adalah salah. Anda boleh beli semula di kaunter bank BSN dengan harga RM10.60 atau menghubungi kami di 03-8870 6755/6766/6767/6777 untuk bantuan lanjut. -UPU-

        ps:ni sy copy dari facebook UPU ..
        shera beli no ID tu bila ?
        ptot la ta bleh buad fasa 2 .. hampehh ! kene beli laen !

  20. saya ingin bertanya ,saya merupakan lepasan diploma dari kolej kemahiran tinggi mara dan pelajar tahun akhir,waktu isi bahagian insitutsi tu,kolej saya x de dalam senarai insitusi tu..bagaimana yer?

  21. makluman tambahan, sy terlepas pemohonan fasa 1.. no pin sy diuruskan oleh pihak sekolah dan dibeli sec pukal.. sekiranya mmg x leh.. boleh ke sy beli no pin br? harap dpt bantu.. terima kasih

  22. saya cuba buat permohonan tadi . tapi , kluar ” RALAT UNIK ID SALAH”
    tapi , no unik id yg saya masukkan dah betul . seperti yang tercatat di slip BSN . ape perlu saya buat ? saya dah cuba banyak kali .

Apa Komen Anda :