Permohonan UPU online fasa 2 IPTA, Politeknik, STPM setaraf 2012/2013

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Maklumat ringkas ini berkaitan Permohonan upu fasa 2 telah diaktifkan, diharapkan calon yang ingin memohon IPTA, politeknik serta ILKA serta yang berkaitan dengan tarikh permohonan 9 Januari 2012 ( Rujuk SINI untuk tarikh dan kategori ) boleh mula membuat permohonan.

Maklumat permohonan serta cara memohon

Untuk memohon sila klik ke kategori yang ingin dimohon dibawah :

PERMOHONAN KEMASUKAN KE IPTA / POLITEKNIK / ILKA BAGI SESI AKADEMIK 2012/2013 

I – LEPASAN SPM/SETARAF (FASA2)
II – LEPASAN STPM
III- LEPASAN STAM
IV- LEPASAN DIPLOMA/SETARAF
V – LEPASAN MATRIKULASI/ASASI (FASA 1)
VI – LEPASAN SKM

* Perhatian : Anda dinasihatkan untuk mengakses terus dari Laman rasmi UPU

Untuk maklumat lanjut cara ingin memohon serta perkara penting permohonan boleh rujuk kembali info yang disediakan xpresi sebelum ini. KLIK SINI.

Pastikan sebelum memohon mendapatkan No unik ID/ no pin di BSN untuk mengakses sistem permohonan.

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

74
Komen/ Pertanyaan Anda?

avatar
34 Comment threads
40 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
43 Comment authors
KerisauanNardsalehaamirMichelle Jachelle Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Nard
Guest
Nard

Bila tarikh permohonan IPTA Fasa 2 untuk lepasan SPM 2012/2013 keluar & bila tarikh tutupnya cuz parents saya dok suruh cepat2 update takut terlepas untuk ke ‘U’.

saleha
Guest
saleha

bile akan ada lgi permohonan UPU?? konfius, xsilap ada keluar dlm akhbar baru2 nie yg prmohonan ke politeknik telah dibuka… kemasukan disember 2012… ada lagi ke permohonan tu?? sya memg ingin smbung beljar semula…

saleha
Guest
saleha

tlg bagi tarikh tutup sekali.. dan klau tahu tarikh akan dtang sila mklumkan… untuk persiapan beli no unik id…

QStaff1
Editor

Ia.. nanti dalam bulan 10 akan keluar beritanya.. like sahaja fan page kami..apa2 makluman kami akan update..

amir
Guest
amir

saya nak tanya bilakah tarikh permohonan bagi fasa 2 akan dibuka untuk permohonan bagi lepasan diploma untuk sesi kemasukan ke IPTA 2012/2013..dan bilakah tarikh tutup permohonan tersebut?and 1 more thing semasa saya membuat permohonan bg upu tempoh hari saya still stdy bg semester last so CGPA sy adlh brdsarkn 5 semester sblumnya,oleh itu skrang rsult last n CGPA rasmi last telah keluar so bgaimana saya nk kemaskini rsult dlm permohonan tersebut???

Michelle Jachelle
Guest
Michelle Jachelle

Bila pemohonan fasa 2 upu 2012/2013 untuk lepasan matrikulasi akan diumumkan?

lieya
Guest
lieya

bila tarikh nak semak keputusan kemasukan ke ipta???

Iqa
Guest
Iqa

bile tarikh semakan ke IPTA bg lepasan SPM ye?

Shirleen
Guest

Saya ada masalah tentang kehilangan slip bsn saya. Tpi sya sudah hantar permohonan upu sya sudah. Sya juga dpt log in untuk kemaskini permohonan sya. Masih boleh ka tu? Atau mo beli lagi pin BSN yang baru?

QStaff1
Editor

Boleh beli lain..nanti dapat no yg sama..tapi masalhnya permohonan dah tutup kot.

Aman
Guest
Aman

Saya adalah lepasan diploma Teknologi Maklumat (Rangkaian Komputer)dengan CGPA 3.56. Sekiranya saya memohon ijazah kejuruteraan elektrik dan elektronik, adakah peluang untuk dipilih dalam sistem upu adalah tipis?
p/s: menukar bidang dari IT ke Engineering

ayep
Guest
ayep

salam , no pin upu saya hilang . kiranya nak isi yang fasa 2 punya ni tak boleh lah . so , macam mana saya nak buat ? kena pergi bsn beli yang baru ke dan bila tarikh akhir ye ?

Awam
Guest
Awam

ape nk jd ngan sistem upu ni bile nk semak permohonan sy mesti klua ‘anda blom wat pemohonan’ bile nk update pun xleh, die error camtu…yg function kat bhgn permohonan je… sy mmng btol2 da sure sume id, k/p btol2 sblom sy tekan sah & htr… lg 1 sblom sy tekan sah & htr tibe2 kat Laman Pengesahan Permohonan klua org len punye maklumat, tu normal ke? sy xtau nk watpe lg, hrp cik bole tlg… tq

stacker
Guest
stacker

samb…utk pengetahuan tuan sapa adakah lepasan SPM 2011 ia adalah ketegori A….dah try semua kategory samag gak

Awam
Guest
Awam

ape nk jd ngan sistem upu ni bile nk semak permohonan sy mesti klua ‘anda blom wat pemohonan’ bile nk update pun xleh, die error camtu…yg function kat bhgn permohonan je… sy mmng btol2 da sure sume id, k/p btol2 sblom sy tekan sah & htr… lg 1 sblom sy tekan sah & htr tibe2 kat Laman Pengesahan Permohonan klua org len punye maklumat, tu normal ke? sy xtau nk watpe lg, hrp spe2 bole tlg… tq

Mahirah
Guest
Mahirah

Salam, kalau dah 3 kali kemaskini , and lepas itu dah tak boleh,kena beli number pin baru atau apa?

QStaff1
Editor

Gunakan search di xpresi..ada kami keluarkan sebelum ini caranya..

syahmi
Guest
syahmi

salam…
pertama,,knpa sy msukkan username n kata laluan tapi x sepadan..
dh bnyk kali sy cuba tp tetap sma..
klu nk daftar username n kata laluan bru cm mne ek..??
kedua,,bila nk buat permohonn dan semakan untuk IKM pula keluar “data ralat”…
puas sy mcba..

Adri Ayub
Guest

saya dah kemaskini dengan menukarkan bidang-bidang ipta dan telahpun klik sah dan hantar bile saya hendak semakan balik tiba-tiba maklumat yang keluar tetap pilihan yang sama yang sebelum ditukarkan.boleh tolong x

Yana
Guest
Yana

-Salam- .. tumpang tanye saya ni lepasan STPM dan tadi saya cuba untuk kemas kini permohonan saya tapi setiap kali masuk kata laluan / name ibu diew kata salah tapi saya yakin ianya betul sebab saya ada buat catatan .. saya nak tanye sistem UPU memang ada masalah ker sekarang ? *untuk pengetahuan saya belum pernah kemaskini lahi TQ

QStaff1
Editor

salam..ish..kami tak pasti tentang itu..cuba lah yer..

ejad
Guest
ejad

BETUL CKP YANA..SAYA PON BEGITU

azman
Guest
azman

cuba masukkan SALAH SATU SHJ samada kata laluan ATAU nama ibu..good luck.

hawa
Guest

salam,adakah saya boleh mengemaskini semula bidang2 yg dipilih dalam fasa 2,kerana tarikh tutup fasa 1 telah tamat?

Nawwar Muntaj Bte Mohamed asif
Guest
Nawwar Muntaj Bte Mohamed asif

salam sy dah kol helpline upu tapi xda respon.x jwb..tlh saya.

son
Guest
son

smt mlm… nak tnya, mcm mn klau kita tersilap isi kategori…..

fadilah bt. ramli
Guest
fadilah bt. ramli

salam,,,saya mengalami masalah besar niey,,,tolong saya,,,saya telah isi untuk upu untuk fasa 2,,,memang dah semua lengkap,,,saya de bukti,,,tp kelmarin sy buat kemaskini,,,tukar bidang,,,n then memang sy x care kat no. giliran n tahun spm,,,tp bley tkn sah hantr,,,tb2 jer maklumat kat no, glrn n thn spm,,, x de,,,sy cb tkn kemaskini skl lg,,,untuk try tls,,,tp x tls,,,sy x tauw nak wat mcm mne,,,tolong sy,,,sy dah try bnyk kl,,,tp msh x ley,,,tlg la sy,,,sy tkt disebbkn ini,,,sy x ley msk u nanti,,,bkn sloh sy,,,tb2 jer x de,,,n x ley tls,,,tolongla sy,,,

fadilah bt. ramli
Guest
fadilah bt. ramli

***tp x ley tls,,,,,tertinggal perkataan x ley,,,tolong la sy,,,encik,,,sy x tauw nak wat mcm mne,,,,please…

izza
Guest

salam..sy lepasan spm 2009..sy fasa 2..tetapi tidak boleh membuat semakan,sy ingin tahu sama ada prmohonan sy tlah dtrima atau pub tidak.sy telah mngemaskini sbnyak 3 kali.apbila sy mmuat prmohonan baru,dia ckap anda telah memohon.

QStaff1
Editor

Salam, ada butang semakan tu ia terletak antara butang permohonan dan kemaskini

add
Guest
add

hii,apa nak buat jika peluang ketiga-tiga kemaskini telah digunakan dan dapati masih ada pembetulan nak buat? so apa yang patut buat? beli pin number yang baru ke ???

hafiz
Guest
hafiz

klu tersilap isi fasa 2 dan nk tukar cmne yer??

QStaff1
Editor

Ada butang kemaskini..tapi ia boleh 3 kali je..

norfazierah
Guest
norfazierah

sekiranya no id saya salah dan bila beli no yang baru tapi dpat juga no id yang sama adakah no unik id bila diletak di permohonan fasa2 adakah masih slah??

QStaff2
Editor

dah cuba ke norfazierah?

norfazierah
Guest
norfazierah

belum cuba lgi,,sya cuma nak tahu,,

anis
Guest
anis

salam.. sy nak tanya pula.. bagi pemohon STPM setaraf tu..
sy Dah isi bhagian permohonan tu tapi setiap kali nak wat semakan sistem tu tulis ” data ralat ” yang saya salah kategori, “sila masukkan semula kategori “..ingat nk mohon semula tapi data dah ada.. sedangkan kategori yg sy masukkan tu dah mmg betul.. mohon bantuan tuan,. TQ

QStaff1
Editor

Salam..bagi saya..saya tak dapat bantu hal itu..mungkin fiziesss dapat bantu..tq

anis
Guest
anis

tu yang merisaukan.. sebab silap sy tak buat print utk maklumat yg di isi tu.. then save ape pun tak ada..

Hadi
Guest
Hadi

saya pn ade masalah yg sama… macam mane ye? saye dah pilih kategori yang betoll

MASALAH
Guest
MASALAH

Sy pun ada mslah yg sama…sy gak dh test smua kategori tp msej tu ttp ada..mgkin sistem tue mgmbil masa utk dkemaskini kot..Fuhh! Sya ingt sya sorg je yg ada msalh nie..

wanie
Guest
wanie

borong upu fasa 1 tu penting tak sbb dulu saya tak sempat print.dan saya dan isi fasa 2.saya takut kalau saya tak dapat masuk U.

fida
Guest

Saya ingin tahu bilakah no unik ID untuk lepasan Sijil Politeknik dan Sijil Kolej Komuniti akan keluar? Adakah sama sahaja no unik Id dengan lepasan SPM?

Farhana
Guest
Farhana

salam.. saye dh trlps permohonan upu fasa 1.. saye nk buat prmohonan untuk fasa 2 tpi sye xthu nk klik yg mne??

itazzi
Guest
itazzi

salam .. sy pon mgalami mslh yg sama .. knpe ble sy sent pastu kluar NO UNIK ID ANDA SALAH ! da bebanyak kali sy cbe tpi ttp sme !

shera
Guest
shera

salam , sy pun alami masalah yg sama unik id salah . kalo unik id salah kena beli unik id yg baru d bsn .

itazzi
Guest
itazzi

No Unik ID yang dibeli sebelum 7/11/2011 secara pukal oleh cikgu/kaunselor sekolah adalah salah. Anda boleh beli semula di kaunter bank BSN dengan harga RM10.60 atau menghubungi kami di 03-8870 6755/6766/6767/6777 untuk bantuan lanjut. -UPU-

ps:ni sy copy dari facebook UPU ..
shera beli no ID tu bila ?
ptot la ta bleh buad fasa 2 .. hampehh ! kene beli laen !

shida
Guest
shida

saya ingin bertanya ,saya merupakan lepasan diploma dari kolej kemahiran tinggi mara dan pelajar tahun akhir,waktu isi bahagian insitutsi tu,kolej saya x de dalam senarai insitusi tu..bagaimana yer?