Permohonan UPU online fasa 2 IPTA, Politeknik, STPM setaraf 2012/2013

Maklumat ringkas ini berkaitan Permohonan upu fasa 2 telah diaktifkan, diharapkan calon yang ingin memohon IPTA, politeknik serta ILKA serta yang berkaitan dengan tarikh permohonan 9 Januari 2012 ( Rujuk SINI untuk tarikh dan kategori ) boleh mula membuat permohonan.

Maklumat permohonan serta cara memohon

Untuk memohon sila klik ke kategori yang ingin dimohon dibawah :

PERMOHONAN KEMASUKAN KE IPTA / POLITEKNIK / ILKA BAGI SESI AKADEMIK 2012/2013 

I – LEPASAN SPM/SETARAF (FASA2)
II – LEPASAN STPM
III- LEPASAN STAM
IV- LEPASAN DIPLOMA/SETARAF
V – LEPASAN MATRIKULASI/ASASI (FASA 1)
VI – LEPASAN SKM

* Perhatian : Anda dinasihatkan untuk mengakses terus dari Laman rasmi UPU

Untuk maklumat lanjut cara ingin memohon serta perkara penting permohonan boleh rujuk kembali info yang disediakan xpresi sebelum ini. KLIK SINI.

Pastikan sebelum memohon mendapatkan No unik ID/ no pin di BSN untuk mengakses sistem permohonan.

Jangan Ketinggalan, dapatkan update terbaru info kami terus ke email anda, Sila isi alamat email anda dibawah:

Delivered by FeedBurner


PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN
Gaji Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan
Panduan Permohonan

About fiziesss
Seorang yang tak pernah kenal erti mengalah selagi masih berupaya untuk berusaha, minat untuk membantu setakat mampu. ( Pengguna perlu teliti Syarat dan Terma sebelum menggunakan xpresi , Hak cipta terpelihara, tidak dibenar mengulang cetak dengan apa cara sekalipun tanpa kebenaran bertulis penulis ) Saya dan xpresi.org tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan komen. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

73 thoughts on “Permohonan UPU online fasa 2 IPTA, Politeknik, STPM setaraf 2012/2013

  1. Bila tarikh permohonan IPTA Fasa 2 untuk lepasan SPM 2012/2013 keluar & bila tarikh tutupnya cuz parents saya dok suruh cepat2 update takut terlepas untuk ke ‘U’.

  2. bile akan ada lgi permohonan UPU?? konfius, xsilap ada keluar dlm akhbar baru2 nie yg prmohonan ke politeknik telah dibuka… kemasukan disember 2012… ada lagi ke permohonan tu?? sya memg ingin smbung beljar semula…

  3. saya nak tanya bilakah tarikh permohonan bagi fasa 2 akan dibuka untuk permohonan bagi lepasan diploma untuk sesi kemasukan ke IPTA 2012/2013..dan bilakah tarikh tutup permohonan tersebut?and 1 more thing semasa saya membuat permohonan bg upu tempoh hari saya still stdy bg semester last so CGPA sy adlh brdsarkn 5 semester sblumnya,oleh itu skrang rsult last n CGPA rasmi last telah keluar so bgaimana saya nk kemaskini rsult dlm permohonan tersebut???

  4. Michelle Jachelle says:

    Bila pemohonan fasa 2 upu 2012/2013 untuk lepasan matrikulasi akan diumumkan?

  5. bila tarikh nak semak keputusan kemasukan ke ipta???

  6. bile tarikh semakan ke IPTA bg lepasan SPM ye?

  7. Saya ada masalah tentang kehilangan slip bsn saya. Tpi sya sudah hantar permohonan upu sya sudah. Sya juga dpt log in untuk kemaskini permohonan sya. Masih boleh ka tu? Atau mo beli lagi pin BSN yang baru?

  8. Saya adalah lepasan diploma Teknologi Maklumat (Rangkaian Komputer)dengan CGPA 3.56. Sekiranya saya memohon ijazah kejuruteraan elektrik dan elektronik, adakah peluang untuk dipilih dalam sistem upu adalah tipis?
    p/s: menukar bidang dari IT ke Engineering

  9. salam , no pin upu saya hilang . kiranya nak isi yang fasa 2 punya ni tak boleh lah . so , macam mana saya nak buat ? kena pergi bsn beli yang baru ke dan bila tarikh akhir ye ?

  10. ape nk jd ngan sistem upu ni bile nk semak permohonan sy mesti klua ‘anda blom wat pemohonan’ bile nk update pun xleh, die error camtu…yg function kat bhgn permohonan je… sy mmng btol2 da sure sume id, k/p btol2 sblom sy tekan sah & htr… lg 1 sblom sy tekan sah & htr tibe2 kat Laman Pengesahan Permohonan klua org len punye maklumat, tu normal ke? sy xtau nk watpe lg, hrp cik bole tlg… tq

  11. samb…utk pengetahuan tuan sapa adakah lepasan SPM 2011 ia adalah ketegori A….dah try semua kategory samag gak

  12. ape nk jd ngan sistem upu ni bile nk semak permohonan sy mesti klua ‘anda blom wat pemohonan’ bile nk update pun xleh, die error camtu…yg function kat bhgn permohonan je… sy mmng btol2 da sure sume id, k/p btol2 sblom sy tekan sah & htr… lg 1 sblom sy tekan sah & htr tibe2 kat Laman Pengesahan Permohonan klua org len punye maklumat, tu normal ke? sy xtau nk watpe lg, hrp spe2 bole tlg… tq

  13. Salam, kalau dah 3 kali kemaskini , and lepas itu dah tak boleh,kena beli number pin baru atau apa?

  14. salam…
    pertama,,knpa sy msukkan username n kata laluan tapi x sepadan..
    dh bnyk kali sy cuba tp tetap sma..
    klu nk daftar username n kata laluan bru cm mne ek..??
    kedua,,bila nk buat permohonn dan semakan untuk IKM pula keluar “data ralat”…
    puas sy mcba..

  15. saya dah kemaskini dengan menukarkan bidang-bidang ipta dan telahpun klik sah dan hantar bile saya hendak semakan balik tiba-tiba maklumat yang keluar tetap pilihan yang sama yang sebelum ditukarkan.boleh tolong x

  16. -Salam- .. tumpang tanye saya ni lepasan STPM dan tadi saya cuba untuk kemas kini permohonan saya tapi setiap kali masuk kata laluan / name ibu diew kata salah tapi saya yakin ianya betul sebab saya ada buat catatan .. saya nak tanye sistem UPU memang ada masalah ker sekarang ? *untuk pengetahuan saya belum pernah kemaskini lahi TQ

  17. salam,adakah saya boleh mengemaskini semula bidang2 yg dipilih dalam fasa 2,kerana tarikh tutup fasa 1 telah tamat?

  18. Nawwar Muntaj Bte Mohamed asif says:

    salam sy dah kol helpline upu tapi xda respon.x jwb..tlh saya.

  19. smt mlm… nak tnya, mcm mn klau kita tersilap isi kategori…..

  20. fadilah bt. ramli says:

    salam,,,saya mengalami masalah besar niey,,,tolong saya,,,saya telah isi untuk upu untuk fasa 2,,,memang dah semua lengkap,,,saya de bukti,,,tp kelmarin sy buat kemaskini,,,tukar bidang,,,n then memang sy x care kat no. giliran n tahun spm,,,tp bley tkn sah hantr,,,tb2 jer maklumat kat no, glrn n thn spm,,, x de,,,sy cb tkn kemaskini skl lg,,,untuk try tls,,,tp x tls,,,sy x tauw nak wat mcm mne,,,tolong sy,,,sy dah try bnyk kl,,,tp msh x ley,,,tlg la sy,,,sy tkt disebbkn ini,,,sy x ley msk u nanti,,,bkn sloh sy,,,tb2 jer x de,,,n x ley tls,,,tolongla sy,,,

    • fadilah bt. ramli says:

      ***tp x ley tls,,,,,tertinggal perkataan x ley,,,tolong la sy,,,encik,,,sy x tauw nak wat mcm mne,,,,please…

      • cuba dulu adik Fadilah Ramli hubungi by telifon kepada upu..
        Helpline UPU:
        03-8870 6777

        Hot Line UPU:
        03-8870 6767
        Biasa diorg akan jawab kalau masalah tu..sy xdpt bantu sbb kalau masaalh sistem..ia bukan kawalan sy..maaf lah yer..

  21. salam..sy lepasan spm 2009..sy fasa 2..tetapi tidak boleh membuat semakan,sy ingin tahu sama ada prmohonan sy tlah dtrima atau pub tidak.sy telah mngemaskini sbnyak 3 kali.apbila sy mmuat prmohonan baru,dia ckap anda telah memohon.

  22. hii,apa nak buat jika peluang ketiga-tiga kemaskini telah digunakan dan dapati masih ada pembetulan nak buat? so apa yang patut buat? beli pin number yang baru ke ???

  23. klu tersilap isi fasa 2 dan nk tukar cmne yer??

  24. sekiranya no id saya salah dan bila beli no yang baru tapi dpat juga no id yang sama adakah no unik id bila diletak di permohonan fasa2 adakah masih slah??

  25. salam.. sy nak tanya pula.. bagi pemohon STPM setaraf tu..
    sy Dah isi bhagian permohonan tu tapi setiap kali nak wat semakan sistem tu tulis ” data ralat ” yang saya salah kategori, “sila masukkan semula kategori “..ingat nk mohon semula tapi data dah ada.. sedangkan kategori yg sy masukkan tu dah mmg betul.. mohon bantuan tuan,. TQ

  26. borong upu fasa 1 tu penting tak sbb dulu saya tak sempat print.dan saya dan isi fasa 2.saya takut kalau saya tak dapat masuk U.

  27. Saya ingin tahu bilakah no unik ID untuk lepasan Sijil Politeknik dan Sijil Kolej Komuniti akan keluar? Adakah sama sahaja no unik Id dengan lepasan SPM?

  28. salam.. saye dh trlps permohonan upu fasa 1.. saye nk buat prmohonan untuk fasa 2 tpi sye xthu nk klik yg mne??

  29. salam .. sy pon mgalami mslh yg sama .. knpe ble sy sent pastu kluar NO UNIK ID ANDA SALAH ! da bebanyak kali sy cbe tpi ttp sme !

    • salam , sy pun alami masalah yg sama unik id salah . kalo unik id salah kena beli unik id yg baru d bsn .

      • No Unik ID yang dibeli sebelum 7/11/2011 secara pukal oleh cikgu/kaunselor sekolah adalah salah. Anda boleh beli semula di kaunter bank BSN dengan harga RM10.60 atau menghubungi kami di 03-8870 6755/6766/6767/6777 untuk bantuan lanjut. -UPU-

        ps:ni sy copy dari facebook UPU ..
        shera beli no ID tu bila ?
        ptot la ta bleh buad fasa 2 .. hampehh ! kene beli laen !

  30. saya ingin bertanya ,saya merupakan lepasan diploma dari kolej kemahiran tinggi mara dan pelajar tahun akhir,waktu isi bahagian insitutsi tu,kolej saya x de dalam senarai insitusi tu..bagaimana yer?

  31. Fasa 1 saya dah berjaya mohon tapi hilang slip no unik BSN tu. boleh dapatkan yang baru ke ?????????

  32. salam..saya dah bingung,,kenapa bila masukkan no unik id yg betul dia naik no pin anda salah..tolonglah..

  33. makluman tambahan, sy terlepas pemohonan fasa 1.. no pin sy diuruskan oleh pihak sekolah dan dibeli sec pukal.. sekiranya mmg x leh.. boleh ke sy beli no pin br? harap dpt bantu.. terima kasih

  34. saya cuba buat permohonan tadi . tapi , kluar ” RALAT UNIK ID SALAH”
    tapi , no unik id yg saya masukkan dah betul . seperti yang tercatat di slip BSN . ape perlu saya buat ? saya dah cuba banyak kali .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

MAKLUMAN : TIDAK semua komen/pertanyaan akan dijawab oleh admin/staff xpresi, Kami sibuk dengan urusan pentadbiran, informasi dan pertanyaan khas lain. Walaubagaimanapun, komen/pertanyaan terpilih sahaja akan kami jawab atau dibuatkan penulisan khas. Kami amat berterima kasih jika anda turut sama menjawab/ berbincang dan membantu rakan lain.

PERINGATAN: Anda dilarang untuk memperkatakan tentang politik ataupun mempersenda cara hidup, individu, kaum mahupun agama lain. Bantulah diri, bantulah saudara anda, cintailah kedamaian, tingkatkan iman, bertindaklah dengan bijak serta bermuafakatlah demi kesejahteraan bersama.