Persiapan Menghadapi Peperiksaan

Peperiksaan

Peperiksaan merupakan salah satu cara bagi mengukur tahap kemampuan minda dan kesungguhan para pelajar dalam mendalami ilmu yang diajar di sekolah.Cemerlang dalam peperiksaan bererti anda seorang yang bersemangat tinggi dan tahu hala tuju untuk mencapai kejayaan.Tidak semua pelajar yang cemerlang adalah pelajar yang bijak.Sebenarnya untuk menjadi bijak anda perlu rajin berusaha.Di sini saya ingin berkongsi dengan anda semua tentang persiapan yang perlu dilakukan bagi menghadapi peperiksaan.

Langkah yang pertama :
          Anda harus korbankan perkara yang tidak penting seperti menonton televisyen,membaca novel dan bermain permainan video.Anda harus meninggalkan perkara tersebut bagi memberikan tumpuan sepenuhnya kepada pelajaran.Untuk mencapai sesuatu kejayaan,perlu ada pengorbanan yang besar.
Langkah yang kedua :
          Mulakan sesi pembelajaran atau ulang kaji dengan niat untuk berjaya dan niat tersebut perlulah ke arah kebaikan dan disertai dengan keikhlasan.Setiap niat yang baik pasti akan mendapat pertolongan daripada Tuhan.
Langkah yang ketiga :
          Hilangkan rasa stress dan tenangkan fikiran dengan sentiasa berfikiran positif.Apabila peperiksaan sudah hampir tiba, anda hanya perlu membaca nota-nota ringkas sahaja.Elakkan membaca buku-buku yang tebal kerana ini akan menyebabkan otak menjadi terbeban dengan maklumat yang banyak.Selain itu,anda juga akan merasa tertekan,mudah marah dan mudah merasa lesu.
Langkah yang keempat :
          Banyakkan minum air kosong kerana air kosong akan membekalkan oksigen kepada otak dan tubuh anda.Air kosong juga dapat mengekalkan suhu badan anda.Anda juga perlu mengambil makanan yang dapat merangsang otak seperti kismis,kurma,madu lebah.Jangan makan makanan yang pedas dan masam.Hal ini kerana ia dapat melemahkan daya pemikiran anda.
Langkah yang kelima : 
          Lakukan sesi ulang kaji pada waktu pagi iaitu antara pukul 2-4 pagi.Pada waktu ini, suasana amat tenang dan udara masih segar.Suasana seperti ini dapat memudahkan anda memberikan tumpuan sepenuhnya terhadap pembelajaran.Otak juga masih segar dan tidak terbeban dengan hal yang lain.
Langkah yang keenam :
          Sentiasa melakukan muhasabah diri sebelum tidur.Tekadkan semangat dan cita-cita anda sebelum tidur.Apabila anda bangun pada esok hari,InsyaAllah anda akan berfikiran positif dan keinginan untuk mencapai kejayaan itu semakin meningkat.
Ini sahaja langkah-langkah yang dapat saya kongsikan kepada anda semua pada kali ini.Semoga apa yang saya kongsikan ini akan menjadi amalan anda yang bergelar seorang pelajar.Pesanan akhir daripada saya, hormatilah guru anda kerana mereka andalah insan yang murni.Tanpa mereka,siapalah kita..Sekian,terima kasih.

Jangan Ketinggalan, dapatkan update terbaru info kami percuma terus ke email anda, Masukkan Alamat email anda dibawah :

( Penting : Pendaftaran berjaya jika anda klik link pengesahan yang akan dihantar ke email anda nanti )

Majalah e- Xpresi


PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN
Gaji Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan
Panduan Permohonan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Makluman : TIDAK semua komen/pertanyaan akan dijawab oleh admin/staff xpresi, Kami sibuk dengan urusan pentadbiran, informasi dan pertanyaan khas lain. Walaubagaimanapun, komen/pertanyaan terpilih sahaja akan kami jawab atau dibuatkan penulisan khas. Kami amat berterima kasih jika anda turut sama menjawab/ berbincang dan membantu rakan lain.

PERINGATAN: Anda perlu memahami Syarat/ Terma kami dan Anda dilarang untuk memperkatakan tentang politik ataupun mempersenda cara hidup, individu, kaum mahupun agama lain. Bantulah diri, bantulah saudara anda, cintailah kedamaian, tingkatkan iman, bertindaklah dengan bijak serta bermuafakatlah demi kesejahteraan bersama.