Rayuan Kemasukan Kursus Perguruan KPLSPM – Jun 2011

Keputusan KPLSPM telah diumumkan, mungkin ramai yang telah berjaya dan ramai juga yang kecewa. Mungkin ada yang ingin membuat rayuan kerana kegagalan nama disenarai untuk ditemuduga. Xpresi.org ada bertanyakan soalan bekenaan rayuan ini kepada Kementerian Pelajaran melalui email.

Seperti yang dijangka melalui pengalaman tahun lepas hakikatnya tiada rayuan akan dibuka dan keputusan adalah muktamad.

Walaubagaimanapun calon masih lagi memohon bagi kemasukan tahun depan ataupun pilihan lain seperti masuk melalui ijazah sarjana muda pendidikan. Bagi yang tidak mengambil bidang pendidikan diuniversiti calon boleh menyambung belajar di Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI), kelolaan Kementerian Pelajaran Malaysia atau Diploma Perguruan Lepasan Ijazah (DPLI)

Sumber : email dari khidmat pelanggan KPM

Update : 7/7/2011 – walaupun rayuan tiada, tetapi pengambilan kedua berdasarkan permohonan sebelum ini ada disediakan. Sila ke artikel terbaru xpresi. Klik Sini

Jangan Ketinggalan, dapatkan update terbaru info kami percuma terus ke email anda, Masukkan Alamat email anda dibawah :

( Penting : Pendaftaran berjaya jika anda klik link pengesahan yang akan dihantar ke email anda nanti )

Majalah e- Xpresi


PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN
Gaji Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan
Panduan Permohonan

65 thoughts on “Rayuan Kemasukan Kursus Perguruan KPLSPM – Jun 2011

  1. Salam.. nak tanye nie.. klu thn nie xdpt masok maktab.. thn dpn leh cbe lagi ke guna sijil SPM 2011… or kena masok f.6 or matrikulasi blaje 2 thn dlu…??? n satu lagi.. betul ke rayuan xde lagi.. abeh time check result maktab 11 JUN aritu kta bole mohon n kena tunggu 14 hari bru kuar.. betul ke??

  2. Yabedabedu says:

    Saya tak dpt masuk maktab bagi tahun ni (2012), nama saya tak di senarai bagi calon-calon yg layak ditemuduga.Jadi, bile ek pengambilan kedua dibuat, tahun depan ke?

  3. Salam, tahun 2010 dulu saya pernah ikut temuduga. lepas tu masa pengambilan bulan jun tu saya tak tersenarai pun. jadi saya terima tawaran dari sebuah kolej. lpas tu kira2 hujung bln julai macam tu saya dapat panggilan dari maktab mengatakan saya berjaya dipanggil masuk utk panggilan kedua. tapi masalahnya masa tu saya sudah tandatangan kontrak ptptn segala. tak dapat nak berhenti waktu tu jugak. andai kata la saya nak buat rayuan sekerang, agak2nya masih akan dipertimbangkan tak rayuan saya?

  4. Selamat Sejahtera encik , sy pelajar lepasan spm 2011 yg baharu ini . sy ingin tahu bahawa kalau nak jadi guru sejarah bagi sekolah menengah perlu keh nak ambil stpm ?

    • Sebaiknya ambil STPM, sebab ia lebih belajar sejarah mendalam. Tetapi kalau lepas SPM ke diploma berkaitan sejarah pun boleh..tapi laluan yang paling jelas ialah STPM-minta ijazah pendidikan sejarah-Mohon jadi guru

  5. sy mendapat 7A ..dalm spm …saya minta cos lain tapi dapat cos lain ////….tapi setelah belajar cos itu ..saya semakin minat ….^_^ ….dah 6 bulan sy dkt ipg IPTHO ……

  6. salam nak tanya bila intake keluar lg ya untj tahun ni?atau tahun dpn?

  7. rayuan pon xdapat untuk intake jun…tp saya ad dengar pasal 2nd tu…tp saya xfaham..2nd intake tu bila?? sy dah smbg blaja kt uitm..tp kos sya tu agak sukar…sy harapkn ipg ni la..dah buat temuduga ,,tp xdapat..dah buat rayuan..tu pon xdapat…ade lg ke intake nye?? sedihh sangat xdapat… :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

  8. Noor Jannnah Ishak says:

    Dah 7x ambil periksa untuk KPLI tapi x pernah yang berjaya untuk temuduga kenapa susah sangat? :-? :-? :-?

    • Ish..ye ker? kalau dah 7 kali..mungkin umur dah melepasi syarat kan? susah nak kita bincang..sbb ia perlu lalui apa keperluan bahagian pengambilan, mungkin dia nak yg berpengalaman, lulus exam dia, exam keputusan dia bercirikan guru dan mcm2 lagi..tapi kalau ramai2 yg mohon kdg2 tu mungkin yg layak dan lulus pun xdpt diterima..

    • Cuba semak utk pengambilan 2nd intake

  9. salmah hamid says:

    sedih bila anak sya x dpt masuk ipg – Jun 2011, ada pengambilan ke untuk 2nd intake? :cry: :cry: :cry:

    • Itulah..sabarlah puan, nanti ada lah rezeki tu..ramai yg mohon..mungkin susah nak dapt..kalau terlalu cemerlang pun xambil juga, yg betul2 sesuai dengan guru shj diambil..saya rasalah..itupun kwn sy yg bgtau..dia ambil setahun sekali jer..tahun depan masih boleh mohon.. : )

  10. Mubassyirul says:

    Betul ke rayuan tak der untuk yang gagal menempatkan diri ke IPG????????
    Setahu saya ramai yang pergi buat rayuan kat Putrajaya.

    • Rasanya betul..rayuan tetap boleh dibuat oleh individu.. sbb tu hak mereka kan?..cuma sukar nak dapat dgn kemasukan sekarang..baik mubassyirul hubungi segera bahagian pengambilannya untuk dapatkan maklumat lebih lanjut..

  11. salam..saya pljr lpsn stam..mse nk apply upu,saya plh kos pnddkn awl knk2..saya d’pggl intrview utk kos ni..tp lps intrview ni,saya rse mcm x mnat pula utk ambk kos ni..jd bleh x kalau saya nk tkr kos lain mcm kos pnddkn math ke sc ke jka saya dpt twrn slps ini..
    :-$ 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)

    • Salam..rasanya tak leh dan tak digalakkan..kalau bleh pun atas kekosongan IPG yg ditawarkan nanti..itupun melibatkan kerumitan..sebab susah buat demikian sbb kos perguruan ni ramai org mohon..yg terpilih mmg terhad tempat yg ditentukan..

  12. salam ,,saya layak ke temuduga kplspm tapi tak dapat. kalau saya hantar surat rayuan ke kpm, apa yang akan mereka lihat?adakah markah temuduga lalu atau akan terpilih jika ada kekosongan…mohon penjelasan

  13. slm, Encik bila ya keluar semakan tawaran fasa2 atau calon tambahan 2011??? sbb thn lalu ada. Boleh tak encik email kat kementerian tentang pertanyaan saya ini. tq… :)

  14. salam, bila keputusan rayuan kplspm keluar? dah lama saya tunggu tapi masih xda respon lagi..

  15. salam,sy tidak berjaya untk kemasukan ke mktab ambilan jun. akan ada pggilan ke-2 n ke-3 x?skiranya ade..bila?? macammne nk buat rayuan?blh fax x?tq

  16. salam,,,,,smne ekk cre nk tlis surt ryuan kplspm???kna tulis tgn ke blh gner comp???? ?:-)

  17. sedihnya..x dapat IPG..ramai agaknya yg ambil kos sejarah..urmmm..ade tak second intake utk ke IPG???sbab mgkin ada yg tolak tawaran dan lbih b’minat JPA…kwan sya dpat IPG..tpi dia x nak pergi..dia nak JPA..dan kwan sya yg seorang lagi ni nak ke matrikulasi..dia tolak IPG…mgkin ramai yg cemerlang 8a n 9a ke JPA n tolak IPG..so,kemungkinan ada x second intake??? :-)

  18. nama saya isma danial ,,saya mendapat 8a dlm spm,,dan saya memohon untuk menjadi guru math(menengah)…saya telah pergi temuduga di maktab tengku bainun,,dan kini saya menyemak keputusan kplspm saya tidak dapat tawaran menjadi guru…jadi bagaimana untuk saya buat rayuan,,saya begitu berminat untuk menjadi guru,,

    • Maaflah isma..xde rayuan yg disediakan..terutama yg lepas temuduga ni..guru perlu memenuhi kriteria2 yg diperlukan..mungkin isma bleh cuba hubungi mereka utk mendapatkan penjelasan atau perundingan..

  19. kplspm llusan sma ni dorg plih mcam mne…sy rse sy da ckup syrat..tp tetp ta tplih..ble dgar brite..bnyk kksongan utk gru agma..sy nak sgt msuk mktab ni…tlong laa… :worship:

    • syaerah..maaflah..abe g xdpt buat apa2 utk itu..mungkin ada kesilapan mengisi atau memang pemohonan kali ini dah banyak berbanding tempat belajar.

  20. xde ke rayuan tok kmskan mktab bg lulusan sma?? ?:-)

  21. saya ingin membuat surat rayuan.tetapi tidak tahu alamat kplspm

    • ok..kalau kat semenanjung… BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
      ARAS 3, BLOK E13, PARCEL E
      KOMPLEKS PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
      62604 PUTRAJAYA
      (u.p : Unit Pengambilan dan Penempatan Pelajar)
      Telefon : 03 8884 1260/ 1254/ 1253/ 1371/ 1235
      Kalau kat sabah …

      URUS SETIA BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU
      Cawangan Sabah
      d/a Institut Pendidikan Guru Kampus Gaya
      Peti Surat 10491
      88805 Kota Kinabalu,
      Sabah
      Telefon : 088 236804
      Di serawak pula…
      URUS SETIA BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU
      Cawangan Sarawak
      Jalan College
      93259 Kuching,
      Sarawak
      Telefon : 082 258045

  22. da xbke dh ke pmohonan kplspm tahn ni..
    ?:-)

  23. encik,boleh tak pelajar ipta/ipts yg lahir selepas 1991 apply mktb? :-))

    • boleh..selepas jun 1991 boleh la..yg xnak tu lahir sebelum mei 1991, 1990, 1989, 1988 dan kebelakang..tapi sygnya pemohonan tu dah tutup santhi..

      • baiklah…sy sdh mohon tp x dpt….kalau mcm tu tahun depan sy akan apply lg…ok thanks :snicker:

        • ok..selamat mencuba…tapi kalau tak silap sy tahun depan had umur akan meningkat tau. tahun ni had umur selepas jun 1991..tahun depan mesti umur selepas jun 1992.

  24. pembetulan: lepasan spm 2010… :-)

  25. Selamat Pagi Tuan,
    Anak saya mempunyai kelayakan yang dikehendaki. Dia aktif, berpengalaman dan berminat. Saja nak tahu apa kriteria yang dikehendaki oleh Kementerian. Saya pun seorang guru. Thanks. ?:-) :struggle:

    • Slamat pagi..Pendapat saya..ia mengikut kursus yang kita mohon tu..jika anak tuan memohon kursus yang dari segi rangkingnya dah penuh..dan anak tuan melepasi rangking tu..maka anak tuan tidak dipilih walaupun ia mencukupi atau lebih syarat..hakikatnya mungkin persaingan kursus itu memang sengit kerana ramai yg lebih cemerlang mohon kursus itu..tetapi jika kebetulan dan anak tuan pandai memilih kursus yg secara kebetulan tidak ramai yg mohon..maka senang lah diterima walaupun agak tidak tinggi keputusan. Pengambilan lebih mementingkan minat kepada sesuatu kursus..ini hanyalah pendapat sy..lebih baik dan lebih tepat jika tuan merujuk dan bertanya pada pihak berkenaan..tq : )

  26. Yang tiada A pun dipanggil temuduga tapi saya yang dapat A tak boleh. Kalau nak kira credit dah cukup. Tak adil betul

  27. entah lha..np x t’senarai..kwn dpt 2a dpt..yg lbih baik result plak x dpt..m’mang target nk msuk maktab…xda ke pgambilan t’buka utk kwn pedalaman??thn lalu ada… :-/ :doh: :-?

    • xde la lyza..mmg kne cuba tahun depan..tak pun cuba dulu masuk ting 6 @ matrikulasi..pastu minta ijazah sarjana muda pendidikan xxxxx untuk jadi guru plak..pastikan ada pendidikan dalam ijazah tu..baru layak mohon guru yg mengajar di sekolah menengah..

  28. salam.. tolong lah bke untk rayuan temuduga untuk maktab lepasan spm 2010…sgt diperlukan untuk sy n memebr2 sy disekolah lain.. utk mkluman,,kbykn owg dpt mktb xminat pom,,diowg sje2 je nk mohon..

  29. mana blh …..tak mgkn 7A pun x dpt clon tesenarai temuduga kplspm……x puas hati lah ……………………..GERAM BETUL//////
    :reallypissed: :pissedoff: :devil: :reallyangry: :brokenheart: :thunder:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Makluman : TIDAK semua komen/pertanyaan akan dijawab oleh admin/staff xpresi, Kami sibuk dengan urusan pentadbiran, informasi dan pertanyaan khas lain. Walaubagaimanapun, komen/pertanyaan terpilih sahaja akan kami jawab atau dibuatkan penulisan khas. Kami amat berterima kasih jika anda turut sama menjawab/ berbincang dan membantu rakan lain.

PERINGATAN: Anda perlu memahami Syarat/ Terma kami dan Anda dilarang untuk memperkatakan tentang politik ataupun mempersenda cara hidup, individu, kaum mahupun agama lain. Bantulah diri, bantulah saudara anda, cintailah kedamaian, tingkatkan iman, bertindaklah dengan bijak serta bermuafakatlah demi kesejahteraan bersama.