Semakan Keputusan Institut Kemahiran Mara IKM 2012

Semakan Online Kemasukan Ke IKM, KKTM 2012

Semakan IKM KKTM 2012

Bagi Pemohon sebelum ini yang telah memohon untuk pengajian di Institut Kemahiran Mara IKM dan Kolej Kemahiran Tinggi Mara KKTM sudah mula boleh membuat semakan keputusan permohonan yang mana permohonan dibuat sebelum ini iaitu kira-kira bulan oktober lepas.

Cara membuat semakan

Untuk mendapat kepastian tentang kemasukan ke IKM dan KKTM 2012 serta mendapatkan salinan tawaran kemasukan bolehlah membuat semakan di :

http://aplikasi.mara.gov.my/webinqikm/ atau KLIK SINI

Menarik :

Baca Juga :  10 Idea Sambung Belajar Lepasan SPM

Semakan boleh dibuat dengan taip no kad pengenalan tanpa ( – ) contoh 812345035678 dan klik pada butang SEMAK

Diharapkan bagi yang Berjaya diterima ke Institut Kemahiran Mara IKM atau KKTM, peluang yang ada ini dimanfaatkan sebaiknya memandangkan negara kini lebih mementingkan inovasi serta kemahiran untuk menggalakkan keberhasilan tenaga kerja dan ekonomi.

11 thoughts on “Semakan Keputusan Institut Kemahiran Mara IKM 2012

 1. Saya nak download Borang Perjanjian Pembiayaan Pendidikan Guru untuk dikembalikan ke Kementerian Pelajaran Malaysia. Boleh dapatkan borang tersebut untuk saya dan rakan2 yang lain ?

 2. salam. saya telah nuat permohonan untuk pengambilan ikm untuk tahun 2013..saya nak tahu bagaimana saya nak tahu permohonan saya diterima atau tidak.. harap anda memberitahu saya website untuk saya memeriksa adakah saya layak atau tidak..sekian terima kasih..

 3. Tg Puteri Raihar Bt Tg Roslan says:

  mcn mne nk buat permohonan scre on?

 4. bile pulak intake 2012 selain intake julai ?? intake disember ade tak ? klu ade mcm mne care2 nak apply???

 5. macam mana nak isi borang ikm ni..???

 6. Mohd Zaki Bin Elias says:

  Salam… saya nak bertanya bagaimana ingin mengetahui status permohonan saya ke IKM/ILP. Saya telah memohon pada bulan disember 2011. T.Kasih

 7. sairi bin sarholim says:

  SAYA NK MASUK IKM..

 8. salam.. saya ingin bertanya..adakah masih terbuka lagi peluang untuk memohon kemasukan ke IKM JB ataupun KKTM JB kerana saya masih training dalam sijil aircond dan akan tamat pada bulan jun ini. jd saya ingin memohon kemasukan IKM JB ataupun KKTM JB pada julai 2012 untuk ambil diploma aircond..sekiranya boleh bagaimana caranya dan bila tarikh kemasukan untuk memohon?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *