Senarai Institusi TEVT dan Latihan Kemahiran Awam (ILKA)

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Print this page
Print

Senarai Istitusi Latihan Kemahiran

Sebenarnya ada banyak institusi yang menawarkan latihan kemahiran termasuk dari TEVT ataupun dari ILKA iaitu institut dibawah latihan Kemahiran.

Ada pelawat yang bertanya tentang peluang melanjutkan pelajaran di institusi kemahiran. Untuk itu saya sediakan maklumat senarai institut latihan kemahiran awam dan pengajian di teknik vokasional.

MAJLIS AMANAH RAKYAT (MARA)

Baca Juga :  Permohonan UPU 2018, Pemilihan Program Asasi IPTA

KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI

KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN (KBS)

INSTITUSI LATIHAN JABATAN TENAGA MANUSIA (ILJTM)

 • Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC)
 • Institut Teknikal Jepun – Malaysia (JMTI)
 • Institut Latihan Perindustrian (ILP)

JABATAN PEMBANGUNAN KEMAHIRAN, KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA

KEMENTERIAN PERTANIAN & INDUSTRI ASAS TANI

Ilmu kemahiran sebenarnya ilmu yang susah untuk lupus dan berharga, kemahiran ini meningkatkan lagi nilai kerja seseorang serta kebolehan seseorang dan mungkin susah mencari pengganti. Ilmu kemahiran ini meningkatkan lagi modal insan seseorang hingga mampu menghasilkan pendapatan dengan hanya berusaha dengan sendiri. Semoga senarai TEVT dan Institut Latihan Kemahiran Awam ILKA ini memberikan sedikit sebanyak informasi.

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

11 COMMENTS

 1. Salam, sy ingin mendapat pengiktirafan kemahiran dalam bidang pertanian organik terutama dalam industri padi. Sy telah merujuk kepada JPK untuk noss pertanian namun tiada noss untuk pertanian organik. Di sini ingin saya mendapat pandangan di mana sy boleh belajar / mendapat pengiktirafan kemahiran yang sy ada ini. Ini penting bg kita mengembangkan kompetensi diri generasi baru ke arah bidang pertanian yang mesra alam. sy telah terlibat dibidang ini selama 8 tahun bermula tahun 2010.

 2. sy baru habis bljar di politeknik dan mngmbil jurusan kej. mknikal pertanian..dan sy berminat untuk mnjadi tnga pengajar di kolej konvensional..apakah kaedah dan jalan yg betul utk sy mncapai hsrat trsebut..

 3. Macam mana pulak dengan akademi binaan malaysia di bawah cidb?

  Itu pon diklasifikasi sbgai institut latihan kemahiran jgk ke? Cuma yg sye dapati di abm, JPK xiktiraf sijil2 dia. Jadi, siapa yg iktiraf sijil cidb? Jeng jeng jeng!

  Dan lagi 1 soalan, antara abm dan ilp, mana lagi tinggi market nye?

   • TVET ialah Technical Vocational Education Training. TEVT pula Technical Educational Vocational Training. sama ja cuma penggunaan struktur ayat yg menyebabkan achronym yg diguna lain.

    • TVET istilah tu digunakan oleh negara anggota UNESCO termasuklah Malaysia. Setiap negara ada buat TVET tetapi istilah yang disebut sahaja berlainan contoh . Jika di Amerika Syarikat program ini dipanggil CTE (career and technical education). Di Afrika Selatan pula program ini dipanggil sebagai FET (further education and training), VTET pula merupakan istilah yang digunakan di Asia Tenggara iaitu (vocational and technical,education and training). Di Australia pula istilah yang digunakan ialah VET (vocational education and training) atau VTE (vocational and technical education).

 4. Salam tuan rumah,

  Saya hendak bertanya, saya ingin mengambil Sijil dalam bidang Penyimpan Kira-Kira secara part time, tapi saya tidak tahu institut yang mana ada menawarkan pengajian secara part time, harap boleh bantu saya dalam hal ini.

  Terima Kasih.

 5. Salam 1 Malaysia,

  saya ingin mendapatkan kolej yang mempunyai program untuk Front Office n bagaimana yer saya nk dapatkn calon yang mempunyai VTO untuk F/O , Housekeeping,chambermaid..Terima Kasih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here