Tarikh Penting Permohonan Ke IPTA, TEVT dan ILKA 2012/2013 UPU

Tarikh Penting Permohonan UPU

UPU

Untuk membuat Permohonan ke IPTA, TEVT dan ILKA sebenarnya mempunyai tarikh-tarikh penting dalam membeli no Pin/Unik ID, membuat permohonan serta kategori pemohon. Tarikh-tarikh ini penting untuk mengelakkan pemohon ketinggalan atau terlepas proses membuat permohonan UPU ke IPTA.

Tarikh Penting yang perlu diambil perhatian adalah :

Tarikh Membeli No Unik ID

No Unik ID ini penting kerana untuk memulakan proses permohonan, pemohon perlu memasukkan no ID yang dibeli. No Unik ID ini hanya boleh digunakan oleh seorang sahaja dan No ini boleh dibeli Di Bank SImpanan Nasional dengan harga RM 10.60. Tarikh pembelian No ID pula mengikut secara pukal atau individu, Bagi yang ingin membeli sendiri perlulah mengikut tarikh pembelian secara individu.

Kategori/Program pengajian

Pemohon perlu mengenalpasti dahulu kategori pemohon ketika memohon serta program pengajian yang telah berlalu atau terkini.

Tarikh Iklan

Setiap Permohonan mengikut kategori dan kelayakan mempunyai tarikh iklan dikeluarkan, ini bagi membantu proses pemohon kenalpasti bila pemohonan itu akan dibuka seterusnya memerlukan tindakan pemohon.

Tarikh Permohonan

Tarikh ini adalah tarikh dimana sistem permohonan dibuka, pada ketika ini permohonan boleh dibuat tetapi hendaklah mengikut kategori yang dinyatakan. Permohonan pula mempunyai 2 fasa, Kedua-dua fasa boleh dibuka untuk memohon dan kemaskini maklumat.

Tarikh Tutup Permohonan

Tarikh ini adalah amat penting kerana selepas tarikh tutup berakhir, kemungkinan tiada lagi lanjutan dan permohonan tidak dapat dibuat lagi.

Tarikh Mendaftar

Tarikh ini adalah sebagai makluman bila pendaftaran ke institusi bekenaan akan berlaku.

Untuk mendapatkan jadual penuh tarikh permohonan boleh didapatkan dengan muat turun dibawah:

Semoga Permohonan ke IPTA, TEVT dan ILKA 2011/2012 berjalan lancar.

Jangan Ketinggalan, dapatkan update terbaru info kami terus ke email anda, Sila isi alamat email anda dibawah:

Delivered by FeedBurner


PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN
Gaji Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan
Panduan Permohonan

About fiziesss
Seorang yang tak pernah kenal erti mengalah selagi masih berupaya untuk berusaha, minat untuk membantu setakat mampu. ( Pengguna perlu teliti Syarat dan Terma sebelum menggunakan xpresi , Hak cipta terpelihara, tidak dibenar mengulang cetak dengan apa cara sekalipun tanpa kebenaran bertulis penulis ) Saya dan xpresi.org tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan komen. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

68 thoughts on “Tarikh Penting Permohonan Ke IPTA, TEVT dan ILKA 2012/2013 UPU

  1. Assalamualaikum admin, maaf menganggu..
    Tuan, bagaimana untuk saya hubungi Tuan..? Saya berminat untuk berbincang dengan Tuan untuk bantu mempromosikan produk saya ebook kepada ibu bapa / pelajar lepasan SPM, iaitu “PANDUAN KENALI 21 KERJAYA, KEUSAHAWANAN DAN KAITAN TARIKH LAHIR DENGAN MINAT & KEPAKARAN” sebagai panduan mereka untuk memilih jurusan di IPTA/S.

    Terima kasih

  2. Selamat sejahtera cikgu.. saya baru shja membuat permohonan upu dgn mnggunakan no.unik id yg sya beli kat bsn.. sy membuat permohanan upu lepasan stpm.. namum bgtu, sya telah mensahkan sebanyak 3 x.. walhal, saya belum memasukkan keputusan stpm sya kerana keputusan penuh belum lgi keluar..hanya keputusan spm saya sahja yg sya isi.. masih dpt kemaskini ka cikgu?

    • huhu.. susah tu..cuba hubungi bahagian kemasukan UPU..kalau tak silap ada kami tuliskan bagaimana nak selesaikan masalah ni pada penulisan yg lepas-lepas.

  3. bila ye tarikh penutupan nak beli pin upu??

  4. Salam.. Nak tanya. Saya lepasan spm 2012 so apa patut saya buat skg?? Nak isi upu ni sblm dapat result spm atau selepas. Saya agak confuse sbb ramai rkan2 saya yg dah isi upu ni. Nak tanya juga apa beza fasa 1 dan fasa 2?? Harap ada yg dpt menjawab. Terima kasih :)

  5. as salam…sye mngmbil spm pda thun 2012..sye ingn bertnya tntg tarikh keluar untk pembelian pin upu ?bile ye?sye hrp pertnyaan sye ini dpt dijwb scpt yg mungkin ..sye ingn smbg bljr…sejurus sye mngthui tarikhnye akn sye sebarkn kpda rkn2 yg lain …trma ksh ..segla kerjasama diucpkn ribuan trma ksh …as salam

  6. nak tnye saya spm 2011 boleh mohon ke untuk 2013?

  7. salam.saya nk tanya bila saya boleh beli no pin upu lepasan diploma 2012.

  8. nk tanye untuk permohonan 2013 kemasukan maktab bila yer?

  9. salam,nk tna skit bila bka permohon utk upu lepasan SPM 2012

  10. salam. bole tnya ek, bila tarikh pembelian no pin upu bagi lepasan matrikulasi? utk thn 2013/2014 :)

  11. cikgu…boleh saya tahu if i can change my tempat ambil ujian MEdSI and tempat temu duga??because..last time when i apply i put the address at my homwtown..now i working at KL…i go to UPU website but i cant found any info about it~can you please reply me as soon as possible?thank you!!

  12. salam,sy lepasn spm 2011 ingin mengetahui bhwa bolehkah sy menukr markh gcpa sy?sy sudah mmohon smbung blaja di upu tp jikalau sy dpt twaran blja,mcmmane sy boleh tahu bahawa sy layak?terima kasih..

  13. kalo no.unik id xdtrime..beli no.yg baru..

  14. solehudin_94 says:

    salam,masih sempat kah saya membeli unik ID pin IPTA untuk mengisi online upu..??? dan boleh kah saya mngisi upu untuk fasa ke 2 sedang kan pada fasa pertama saya tidak sempat isi..??? tima kasih abg..

  15. sy nak tanye jika sy lepasan stpm 2011 tetapi ingin mendaftar maktab menggunakan result spm boleh x?

  16. salam tuan. saya nak bertanya. sy dah isi untuk upu untuk fasa 1.masalahnya skrg nie markah CGPA sy, sy perlu buat kemaskini sbb ada sedikit kesilapan. so sekarang sy boleh kemaskini tak lagi markah CGPA saya? sbb tu under fasa 1. sekarang dah fasa 2. harap tuan dapat membantu. terima kasih.

  17. Salam, nak tanya masih boleh beli itu no unik id untuk memasuki ipta.. saya lepasan spm 2011.

  18. salam, mau tanya bhw masih sempat tak saya beli no unik id untuk memasuki IPTA sekarang? saya lepasan spm 2011.

  19. assalam Encik…saya kakak kpd adik pemohon,saya kurang paham cra online nie..sbb dulu saya apply secara manual..adakah dalam 1 no pin boleh apply UPU, POLITEKNIK atau institusi kemahiran sekali gus…dan bila boleh untuk membuat pilihan bidang yang kita ingin mohon..sekian tima kasih…

  20. Natasha Aqira says:

    bila dia akan bukakan cost yg kita minat? untuk dibuat pilihan? saya takot sgt kalau ketinggalan :/ bantu sy

  21. salam..cikgu sy nk tnya…last tarikh tutup permohonan fasa 2 bila? tq

  22. salam…sy langsung xsentuh fasa 1,..no pin pun xbeli lg,..kejap lg bru nk beli…apabila sy beli kejap lg,.adakah sy perlu isi fasa kedua shaja??tq..

  23. Salam..sy tlah mgemaskini p’mohonan sy s’byk 3kli..tambahan lgi stelah sy mnekan butang ‘sah&hantar’ tdk dpat d’hntar…tlong la sy..mcm mn nk slesaikan mslh ni….:-(……Trima Kasih…

    • fakhrul faris says:

      memang tak dapat dihantar sebab result belum keluar lg…. sepatutnya kena hati2 bila membuat permohonan baca dulu syarat2nya… sekali permohonan boleh membuat semakan sebanyak 3 kali ‘sahaja’… seelok-eloknya slagi tak keluar result jgn isi dulu takut dah lebih 3 kali buat semakan…. klau ikutkan mmg da tak boleh nak mohon lg… limit 3 kali semakan…. apapun call pihak kpt mana tahu boleh selesaikan masalah…

  24. kalau ada berlaku kesilapan dekat borang fasa 1 mcm mana nak kemaskini ye ?

  25. farahiah fadzil says:

    cikgu, kenapa bila saya masukkan ID number yang betul, dia cakap number ID saya salah bingung ni~

    • Memamg gitu la..ramai yg adu gitu..cikgu pun tak tahu..mungkin masalah teknikal..cuba try waktu tak sibuk..ataupun ke karnival kerjaya berdekatan utk dapatkan nasihat staff kem pengajian tinggi..

      • Puteri Auji says:

        Salam…saya nk tanya..saya dh cuba byk kali utk masukkn no id…tp ttp x boleh…jadi,bolehkh sya beli no id yg baru???

  26. Salam En…saya kakak kpd adik pemohon,dulu saya apply secara manual..sudah lupa pun..tapi skang on9nye,adakah memohon UPU dan POLITEKNIK 2 sekali gus atau perlu beli asing2 no pin untuk apply 2 ipta???? tima kasih…

  27. saYA da beLi no.unIk dan d gunakaN pDa pemohoNAn faSA 1..apBila sYA mgguNAkan untuK memoHon fasa 2 no.unik terSbuT d kaTAkn saLAh??
    maLAh kwAn sAya jgA berLaku bgTu…knP bLeh jDy bgTu??

    • Fazirah, ramai juga yg tanya gitu..sy pun pelik..mungkin masalah teknikal..boleh cuba lain kali waktu tak sibuk..ataupun bleh bertanya di karnival jom masuk u berhampiran

      • Saya pun begitu. Masa fasa 1 no unik id tu boleh digunakan tetapi masa fasa 2, salah pula. Sudah beberapa kali saya mencuba siang dan malam dalam 3 hari ni, tetapi salah juga. tolong advise nak buat apa sekarang

        • Ish2…dah guna masa fasa 1 ke..mungkin klik pada butang salah kot..kalau dah guna masa fasa 1..kali ni baik masuk melalui butang kemaskini..boleh cuba..kalau apa2 bleh tnya sini yer..

  28. salam, saya lepasan diploma politeknik… jika saya hendak memohon ijazah pendidikan di UPSI, apakah yang perlu saya lakukan? bilakah UPSI akan membuat pengambilan pelajar?

  29. Sy x smpat nk mohon fasa 1….msh boleh mohon ke?

  30. kama nadzrin says:

    salam..cikgu..bila tarikh tutup beli kod pin?.. saya sudah beli dulu, tp slip itu sudah hilang…aduhai

  31. masa isi borang fasa 1 saya belum beli no pin….masih boleh isi lagi ke utk fasa 2????masih dijual ke no pin???bila tarikh tutup pembelian no pin 2012

  32. kena beli dua ID ke?

  33. Salam.. sy tetinggal na wt fasa 1 boley wt permohonan ke??

  34. sye da wat fasa 1,,tetapi ad ksalahan,,mcam mana nak kemaskini borang permohonan semula,,

  35. pljr yg bru hbs spm, blum dpt result, nk mohon mna2 dlu bleh x….

  36. salam cik kalau saya sudah ada sijil kolej komuniti adakah saya boleh melanjutkan pelajaran ke ipta uuntuk permohonan terbaru nie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

MAKLUMAN : TIDAK semua komen/pertanyaan akan dijawab oleh admin/staff xpresi, Kami sibuk dengan urusan pentadbiran, informasi dan pertanyaan khas lain. Walaubagaimanapun, komen/pertanyaan terpilih sahaja akan kami jawab atau dibuatkan penulisan khas. Kami amat berterima kasih jika anda turut sama menjawab/ berbincang dan membantu rakan lain.

PERINGATAN: Anda dilarang untuk memperkatakan tentang politik ataupun mempersenda cara hidup, individu, kaum mahupun agama lain. Bantulah diri, bantulah saudara anda, cintailah kedamaian, tingkatkan iman, bertindaklah dengan bijak serta bermuafakatlah demi kesejahteraan bersama.