Tarikh-Tarikh Penting UPU, politeknik 2014/2015 Yang Wajib Anda Tahu

KPM

Dibawah ini adalah perkara-perkara dan tarikh penting untuk calon ketahui mengenai permohonan UPU atau yang lain. Tarikh penting ini perlu dimaklum supaya pelajar tidak ketinggalan dan boleh memohon atau bersedia dalam apa jua aspek dalam permohonan :

Terkini 12 Jan 2015 : Tarikh Mohon UPU, Pembelian Unik ID dan soalan penting berkaitan permohonan UPU 2015/2016 ( maklumat lanjut )

Update 15 September 2014 : Keputusan Rayuan UPU 2014 Telah dibuka ( Maklumat Lanjut )

Terkini 10 /5/ 2014 : Semakan UPU Lepasan SPM 2013/ 2014 Telah DIBUKA ( Maklumat Lanjut )

Update 16 May 2014 :  Permohonan Rayuan UPU 2014 ( dibuka )

19/01/2014 :- Iklan permohonan upu dalam keratan akhbar

20/01/2014 :- Sistem permohonan upu lepasan spm,stpm setaraf dibuka

20/01/2014 :- Jualan no ID di seluruh BSN

09/03/2014 :- Iklan permohonan SPM,politeknik & Ilka, STPM & Diploma dan setaraf

Baca Juga :  Kalendar Cuti Sekolah 2017 Malaysia

7/04/2014 :- Permohonan tutup bagi sistem permohonan ke politeknik dan IPTA

14/04/2014 :- Semakan panggilan temuduga lepasan SPM dan setaraf

16/04/2014 :- Semakan panggilan temuduga lepasan SPM dan setaraf

14/04/2014 :- Tarikh akhir penghantaran salinan permohonan dan dokumen

16/04/2014 :- Semakan temuduga lepasan SPM ke politeknik/Institut kemahiran

16/04/2014 :- Tarikh temuduga lepasan SPM dan setaraf

28/04/2014 :- Tarikh temuduga lepasan SPM dan setaraf

18/04/2014 :- Temuduga ke politeknik/ Institut kemahiran lepasan spm setaraf

29/04/2014 :- Temuduga ke politeknik/Institut kemahiran lepasan spm setaraf

04/05/2014 :- Hebahan keputusan Permohonan Ipta & politeknik premier lepasan spm

10/05/2014 :- Hebahan keputusan Permohonan

Menarik :

Baca Juga :  Pelajar Kolej Vokasional Boleh Mohon Universiti

04/05/2014 :- Hebahan keputusan Permohonan politeknik ILKA lepasan SPM

16/05/2014 :- Aplikasi e-rayuan dibuka kepada calon yg gagal ke IPTA ( dibuka )

25/05/2014 :- Pendaftaran Pelajar Baharu Asasi

02/06/2014 :- Pendaftaran pelajar baharu Diploma

03/06/2014 :- Permohonan Fasa 2 dibuka bgi lepasan matrikulasi

09/06/2014 :- Permohonan Fasa 2 dibuka bagi lepasan matrikulasi

08/06/2014 :- Hebahan keputusan rayuan lepasan SPM dan setaraf

14/06/2014 :- Hebahan keputusan rayuan lepasan SPM dan setaraf

16/06/2014 :- Temuduga program pendidikan oleh ipta ( STPM setaraf)

22/06/2014 :- Temuduga program pendidikan oleh ipta ( STPM setaraf)

Update  3/ 8/ 2014 : Tarikh keputusan IPTA lepasan STPM ( 12 Ogos 2014 )

12/08/2014 :- Hebahan keputusan Ipta lepasan STPM

12/08/2014 :- Aplikasi E-rayuan dibuka bgi calon yg gagal (STPM setaraf)

28/08/2014 :- Tarikh akhir penghantaran dokumen bgi calon yg ggal STPM setaraf

Baca Juga :  Smartphone Percuma dan Data 4G untuk Guru

01/09/2014 :- Tarikh pendaftaran IPTA lepasan STPM setaraf

02/09/2014 :- Tarikh pendaftaran IPTA lepasan STPM setaraf

14/09/2014 :- Hebahan keputusan rayuan ke ipta lepasan stpm setaraf

20/09/2014 :- Hebahan Keputusan rayuan ke ipta lepasan stpm setaraf

17/09/2014 :- Pendaftaran pelajar rayuan ke IPTA lepasan STPM

Tertakhluk pada perubahan dari semasa ke semasa, semoga permohonan UPU, politeknik anda dipenuhi dan ia merupakan sesuatu yang menarik dan baru dalm pendidikan anda.

58 thoughts on “Tarikh-Tarikh Penting UPU, politeknik 2014/2015 Yang Wajib Anda Tahu

  1. Fatin Syamimi says:

    Assalam and Hi,

    Saya ingin bertanya tentang permohonan online UPU bagi pelajar lepasan SPM 2015. Saya telah terlepas tarikh tutup UPU (5 April 2016) untuk memohon kemasukan ke IPTA. Ada lagi tak permohonan UPU yang akan dibuka pada tahun ini (2016) atau saya perlu menunggu dan memohon di tahun hadapan (2017)? Mohon encik boleh jelaskan or bagi suggestions apa yang patut saya buat. Terima kasih atas kerjasama encik.

    • Wsalam, mcm mana bleh terlepas tu.. boleh masukkan email sebelah kanan web kami ini utk update terus ke email supaya tak ketinggalan..utk tahun ni dah xde.. tapi mungkin boleh menunggu ambilan kedua jika ada IPT yang buka..itupun kne terus mohon ke IPT tersebut.

  2. Salam,tumpang tanya..2nd intake upu untuk lepasan spm 2014 bile ye ? mohon jawapan secepat mungkin,terima kasih.

  3. BOLEH SAYA TAHU TARIKH-TARIKH UPU DIKELUARKAN UNTUK SAYA DAFTAR 2015-2016. URGENT. TOLONG EMAIL PADA SAYA SECEPAT YANG MUNGKIN. TERIMA KASIH.

  4. boleh sya tanya,bila keputusan permohonan UPU dikeluarkan ? ada yg mengatakan pada tarikh harini iaitu 14 april 2015 ? sila balas pada email saya – privacy deleted by admin –

  5. lara raisyah khairina says:

    salam, saya lepasan dip universiti malaysia pahang yang berhajat untuk sambung ijazah malangnya tidak mempunyai muet lagi . secara ringkasnya saya telah terlepas untuk sesi julai (faktor tarikh berlainan di sebuah blog) dan berhajat untuk mengambil muet sesi november ini . bagaimana jika saya ingin juga mencuba untuk memohon upu tahun ini ? adakah secara automatik akan ditolak application saya ? sekiranya terus ditolak tanpa muet , mengapa pihak upu/uni tidak freeze the grad procedure sahaja sekiranya masih tiada muet ketika itu?

  6. Maaf menganggu. Bilakah keputusan UPU 2015 bagi UPSI dan Politeknik akan keluar?

  7. Bila tarikh bli pin upu tutup ?? sebab saya mau bli pin upu satu lagi ..

  8. shakirzufairi says:

    Bila semakan dibuat ye?

  9. boleh sya mohon upu 2014/15 tpi sya lepasan spm 2013/14

  10. masa pegi beli pin tu kena bawa apa yee…….?

  11. Salam, saya nak tanya. bile pembukaan pendaftaran upu untuk degree on 2015 ni?

  12. Salam.sy pelajar diploma sem akhir..result sy akan keluar dlm bulan 6.boleh kah sy apply untuk pengambilan degree 2015 melalui upu? Tq.

  13. Tarikh permohonan degree di politeknik intake januari 2015 bila ye, mohon reply. Saya lepasan stpm ingin sambung ijazah di politeknik.

  14. salam. sy nk tnya. bila kemasukan ke ipta sec intake? macam mana nk mohon. sy lepasan matrikulasi. sy dpt tawaran ke uitm kota kinabalu tp sy tolak. terlalu jauh.

  15. assalamualaikum.saya pelajar spm lepasan 2012.bolehkah saya memohon upu bagi mengambil diploma lagi ?

  16. salam, saya lepasan stpm. spm saya dapat 4 kepujiaan je tapi mpm tawarkan saya masuk tingkatan saya tak ada merayu untuk masuk tingkatan 6 2012. STPM saya dapat 2.75 CGPA. dapat tak saya masuk U nanti. Hari tu ada pegawai Uitm kata saya kena ambil pra-diploma balik kalau nak masuk U. tolong bagi pencerahan sedikit kepada saya 🙁

  17. Salam..betul ke sy ada dengar utk lepasan diploma takde intake kedua?

  18. Salam, boleh ke tk kalau sy nk tunda pendaftaran ke u krn ade masalah kesihatan?

  19. assalamualaikum..bila tarikh pemohonan upu fasa ke-2??

  20. Kenapa ada dua tarikh yang berbeza untuk hebahan keputusan IPTA bagi lepasan STPM/Setaraf ?

  21. saya telah terlepas pandang. saya ada dapat tawaran masuk ke politeknik akan tetapi saya tak checknya. baru baru ni sy ingin mohon utk kemasukan kedua saya dpt tahu sy dapat msuk tp tarikhnya dh lepas. sy ingin mohon yg lain tidak boleh kerana sy dh terima tawran tu tanpa lihat tarikhnya. jd mcm mana? sy cri laman untuk memohon tetapi tidak dpt mhon. kwn sy sama seperti sy ingin cuba nasib utk kemasukan kedua tp dpt memohon sprt biasa.

  22. Boleh tak saya nak apply upsi utk fasa ke dua ? Lepasan matrik..

  23. Muhammad Syarifuddin says:

    Assalamualaikum dan selamat sejahtera, boleh saya usulkan soalan? Bilakah pengambilan/permohonan fasa kedua UPU lepasan spm 2013?

  24. clementine manjaji says:

    Hello, saya lepasan diploma 2013 dan telah membuat permohonan upu untuk sambung degree, bilakah keputusan lepasan diploma setaraf diumumkan? Terima kasih

  25. bilakah pendaftaran bagi pelajar lepasan SPM yg telah membuat rayuan ke ipta

  26. salam saya nak tanya..adakah semua universiti memerlukan muet untuk apply degree? ini kerana saya lepasan diploma n result agak okay tapi belum mengambil muet..so macam mana ye saya nak apply dkt upu?kena tunggu ambik muet dulu bru apply ke sebab muet sesi november result kuar bulan 1 thn dpn..jd bila sy kena apply upu?mohon pencerahan kerana saya tak tahu nak buat macamana skrg hehe 🙂

  27. shazwani shafei says:

    Salam. sy lepasan stpm. ujian medsi tu hnya utk kemasukan ke upsi ke atau ke smua u?

  28. Nurul Hidayah Anuar says:

    As salam..pendaftaran rayuan lepasan spm ble?

  29. Assalamualaikum, saya nak tanya, politeknik metro dan konvesional ada mengadakan kemasukan untuk second intake ke tidak ye?

  30. Klau buat rayuan..bole tuka kos x

  31. assalamualaikum…kenapa tarikh keputusan upu untuk lepasan stpm pada bulan ogos??bukankah sebelum ini ianya dikeluarkan pada bulan mei/jun???

  32. nurul amirah says:

    salam mcm mana nk isi e rayuan tu saya x berjaya nie tapi mengikut tarikh nya hari nie tapi x da pun form utk rayuan….

  33. salam.. Sy lepasan diploma 2014 tp belum mendapat keputusan akhir.. Di jangka keputusan akan di keluarkan pada 9 mei 2014.. Jadi bila boleh membuat kemaskini untuk permohonan kedua bagi lepasan diploma? Adakah lepasan diploma sama kategori dengan lepasan matrikulasi atau sebagainya?

  34. Salam…. Bila keluar permohonan UPU ?????

  35. salam..saya baru lepasan diploma dari politeknik shah alam..saya ingin bertanya saya telah terlepas dari memohon ..bolehkah saya memohon untuk permohonan lepasan matrikulasi bagi sambungan ke degree?..Kalau x boleh apa yang harus saya lakukan untuk memohon

  36. apa maksud penghantaran salinan permohonan dan dokumen???
    kena hantar ke salinan tu???

  37. kalau saya tidak ambil fizik dalam spm….. tapi result saya 9a1b…. tapi b saya syariah…. saya boleh diterima tak kalau ambil asasi farmasi atau asasi perubatan? saya ambil subjek bio, kimia, add math, bm, bi ,ba, pqs, syariah, math mode, sejarah.

  38. kalau saya tidak ambil fizik dalam spm….. tapi result saya 9a1b…. tapi b saya syariah…. saya diterima tak kalau ambil asasi farmasi atau asasi perubatan? saya ambil subjek bio, kimia, add math, bm, bi ,ba, pqs, syariah, math mode, sejarah.

  39. Salam.
    Saya terlepas membuat permohonan waktu fasa 1,
    adakah UPU akan dibuka lagi ?
    atau kena tunggu sehingga tahun hadapan ?

    • Salam..susah nak bgtau..kalau tahun depan ada buka lagi.. dah cuba masuk utk mohon ke.. knape bleh terlepas.. cuba masukkan email kat blog xpresi tu..lain kali kalau ada berita tak lah terlepas lagi..

  40. salam. jika terlepas membuat permohonan waktu fasa 1 mcm mana ya ?

  41. Semakan temuduga lepasan diploma ke ipta bila ya? Dan semakan permohonan ke ipta untuk lepasan diploma bila pula?

  42. […] Baru : Tarikh – Tarikh Penting Permohonan UPU 2014 […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *