10 Carian Enjin Terbaik Untuk Pelajar

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Carian Enjin Terbaik memberikan maklumat mengenai pelbagai topik dari Kejuruteraan dan teknologi hingga Biologi dan Sains Semula jadi. Carian enjin menyediakan penyelesaian sehenti untuk semua keperluan berkaitan penyelidikan untuk makalah ilmiah.

10 Carian Enjin Terbaik Untuk Pelajar

10 Carian Enjin Terbaik untuk Pelajar

10 Carian Enjin Terbaik Untuk Pelajar

1. Google Scholar (http://scholar.google.com/)

Google Scholar adalah mesin carian akademik percuma yang mengindeks maklumat akademik dari pelbagai sumber web dalam talian. Cendekiawan Google menyenaraikan maklumat dalam pelbagai sumber akademik, kebanyakannya disemak( peer-reviewed).

Ia berfungsi dengan cara yang sama seperti Scirus. Ditubuhkan pada tahun 2004, ia adalah salah satu sumber akademik yang banyak digunakan untuk penyelidik dan sarjana.

Apakah itu Peer-reviewed?

Ulasan peer-reviewd adalah penilaian kerja oleh satu atau lebih orang dengan kecekapan atau kapabiliti yang serupa dengan pengeluar atau penulis jurnal.

2. CiteSeerx (http://citeseerx.ist.psu.edu)

CiteSeerx adalah perpustakaan digital dan jurnal akademik dalam talian yang menawarkan maklumat dalam bidang sains komputer. Ia mengindeks sumber akademik melalui sistem pengindeksan kutipan autonomi.

Pangkalan data akademik ini sangat membantu pelajar mencari maklumat mengenai komputer dan sains maklumat.

Ia menawarkan banyak ciri eksklusif lain untuk memudahkan pelajar dengan proses penyelidikan yang merangkumi:

  • Aci – Autonomous Citation Indexing
  • Linking Referensi
  • Petikan Statistik
  • Pengekstrakan Metadata Automatik
  • Carian Dokumen Yang Berkaitan.

Ditubuhkan pada tahun 1998, ia adalah pangkalan data akademik dalam talian yang pertama dan sejak itu berkembang menjadi enjin carian akademik yang lebih dinamik dan mesra pengguna.

3. GetCITED (http://www.getcited.org/)

GetCITED adalah alat lain yang bagus untuk mencari maklumat saintifik. Ia adalah pangkalan data akademik dalam talian yang mengindeks jurnal akademik dan petikan.

Ini adalah platform sehenti yang menawarkan segala yang berkaitan dengan penerbitan akademik seperti bab, kertas persidangan, laporan dan pembentangan. Anda bahkan boleh melihat bibliografi untuk mencari maklumat yang berkaitan.

Info Tambahan :  SPM 2022 Persediaan Menghadapi Peperiksaan

Selain itu, anda boleh mendapatkan maklumat mengenai pengarang dan karya terbitannya.

Dua ciri ‘paling luar biasa’ alat enjin carian akademik ini merangkumi:

  • Pangkalan Data Yang Komprehensif
  • Forum Perbincangan

Ia membolehkan setiap ahli dari akademik untuk menyumbang dalam sumber pangkalan data. Ia mempunyai lebih dari 3,000,000 yang ditulis oleh lebih daripada 3,00,000 pengarang.

4. Microsoft Academic Research (http://academic.research.microsoft.com/)

Microsoft Academic Research adalah satu lagi enjin carian utama untuk sumber akademik. Dibangunkan oleh Microsoft Research, ia mempunyai lebih daripada 48 juta penerbitan yang ditulis oleh lebih dari 20 juta penulis.

Ia mengindeks pelbagai jurnal ilmiah dari sains komputer dan kejuruteraan hingga sains sosial dan biologi.

Ini telah membawa banyak cara baru untuk mencari sumber akademik, seperti makalah, pengarang, persidangan dan jurnal. Enjin carian akademik ini membolehkan anda mencari maklumat berdasarkan pengarang atau domain.

5. Bioline International (http://www.bioline.org.br/)

Bioline adalah antara enjin carian yang paling dipercayai dan sahih yang mempunyai jurnal akademik yang dikaji peer-reviewed mengenai kesihatan awam, keselamatan makanan dan pemakanan, makanan dan perubatan serta biodiversiti.

Ia menyediakan akses percuma ke jurnal yang disemak (peer-reviewed) dari negara-negara dunia ketiga. Ia mendorong pertukaran idea melalui sumber akademik.

Ditubuhkan pada tahun 1993, ia mempunyai 70 jurnal di 15 negara yang menawarkan maklumat mengenai mata pelajaran seperti sains tanaman, kepelbagaian biologi, kesihatan awam dan pembangunan antarabangsa.

6. Directory of Open Access Journals (http://www.doaj.org/)

Directory of Open Access Journals (DOAJ) adalah satu lagi mesin carian percuma untuk sumber ilmiah dan ilmiah.

Info Tambahan :  KWSP : Caruman Pilihan Sendiri 2022

Direktori ini menawarkan sebilangan besar topik dalam bidang kajian ilmiah. Ini adalah antara sumber pangkalan data ilmiah terkaya dengan lebih daripada 8,000 jurnal tersedia untuk pelbagai topik. Semua jurnal dikaji secara menyeluruh.

7. PLOS ONE (http://www.plosone.org/)

Ditubuhkan pada tahun 2006, PLOSE ONE menyediakan platform akses percuma kepada semua orang yang mencari maklumat berkaitan sains.

Semua artikel yang diterbitkan di PLOS ONE diterbitkan setelah melalui proses semakan (peer-reviewed) yang teliti. Pangkalan data akademik ini mempunyai prosedur yang teliti untuk menerbitkan jurnal. Anda boleh mendapatkan banyak artikel dan penerbitan akademik menggunakan platform ini.

8. BioOne (http://www.bioone.org/)

Enjin carian yang sangat baik untuk maklumat saintifik, BioOne mengandungi sumber akademik untuk sains biologi, persekitaran dan ekologi.

Ditubuhkan pada tahun 2000, ia dimulakan sebagai NGO dan kemudian menjadi direktori jurnal akademik dalam talian. Jurnal ini memberi akses percuma ke lebih daripada 25000 institusi di seluruh dunia.

9. Science and Technology of Advanced Materials (http://iopscience.iop.org/1468-6996/)

Pertama kali diterbitkan pada tahun 2000, sains dan teknologi bahan maju menjadi dalam talian pada tahun 2008.

Jurnal akademik yang ditinjau oleh peer-reviewed ini menawarkan akses percuma ke jurnal akademik mengenai bidang sains dan teknologi utama.

Direktori akademik adalah percuma dan menyediakan akses mudah dan mudah ke banyak maklumat yang merangkumi perkara-perkara ilmiah.

10. New Journal of Physics  (http://iopscience.iop.org/1367-2630)

New Journal of Physics adalah enjin carian saintifik dalam talian yang mempunyai pangkalan data akademik dengan fizik sebagai subjek teras.

Ditubuhkan pada tahun 1998, ia ditubuhkan bersama oleh Institut Fizik dan Deutsche Physikalische Gesellschaft. Mesin pencari menawarkan jurnal akademik mengenai pelbagai topik dengan fizik sebagai tema utama.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments