10 ‘Tricks’ Portal Google Classroom

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Kini ramai guru menggunakan Google Classroom untuk mengajar, berhubung, dan bekerjasama dengan anak murid. Sebenarnya, pada tahun 2017, G Suite for Education mempunyai 70 juta pengguna — dan jumlah itu bertambah setiap hari apatah lagi hari ini semasa sekolah tutup kerana Covid19.

Google Classroom

Tips dan trick Google Classroom

Google Classroom meningkat dengan pesat selama bertahun-tahun, dan guru telah belajar bagaimana memanfaatkan sepenuhnya pengurus tugas dan hub komunikasi yang fleksibel ini.

Mungkin Google Classroom agak baru kepada guru, hari ini disenaraikan beberapa ‘tricks’ kepada guru-guru untuk menggunakan Google Classroom.

  1. Menggemaskan Google Classroom

Menentukan tugas anda adalah salah satu petua terbaik yang pernah diterima. Ini membantu anda mengatur fail bukan sahaja di Google Classroom tetapi juga memastikan Google Drive sentiasa kemas dan rapi.

  1. Menutup ruangan komen

Bagi guru yang mungkin mengajar sekolah rendah mungkin tidak memerlukan murid untuk menjawab di portal Google Classroom. Mungkin terdapat beberapa pertanyaan atau pun topik yang guru ingin membincangkan bersama murid-murid. Jika tidak, dinasihatkan hanya tutup ruangan komen sebelum anda mendapat komen “Hai Cikgu”.

10 ‘Tricks’ Portal Google Classroom 1

  1. Gunakan Tanda Buku Untuk Menghasilkan Dokumen Panjang

Lompat antara bahagian dokumen panjang dengan mudah, seperti penilaian atau rubrik projek, dengan penanda halaman. Ini buan sahaja memudahkan guru, tetapi juga memudahkan murid yang ingin belajar topik tertentu.

  1. Hantar Ringkasan Pelajar Langsung Dari Google Classroom
Info Tambahan :  3 Bidang Industri Kreatif: Seni, Rekaan, dan Hiburan

Sekiranya anda ingin menghantar ringkasan kerja pelajar kepada penjaga, pastikan e-mel penjaga dimasukkan pada ‘People’ tab. Perhatikan bahawa ini hanya perlu dilakukan sekali bagi setiap pelajar. Menambah penjaga menghubungkan maklumat dengan pelajar. Sebarang kelas lain yang didaftarkan oleh pelajar akan secara automatik mempunyai penjaga yang disenaraikan.

  1. Dokumen Pelajar Yang Berbeza

Jika anda mahu menghantarkan dokumen berbeza kepada pelajar, anda perlu memilih ‘Pos Semula’di Google Classroom. Kaedah ini amat menjimatkan masa daripada pergi ke Google Drive dan membuat banyak salinan, menamakan semula, dan menyusunnya dalam folder baru.

  1. Komunikasi Streamline Antara Guru Perbezaan Tahap Gred

Bukan mahu merendahkan pelajar ataupun sesiapa, tetapi guru mengetahui tahap gred pembelajaran anak murid anda. Mungkin cara mengajar boleh berbeza. Ini merupakan satu good points kepada pembelajaran online kepada guru dapat fokus kepada segerombolan pelajar yang lemah dalam matapelajaran itu. Mungkin cara mengajar dan latihan boleh diberikan secara berasingan.

  1. Menukar soalan pelajar atau shuffle

Apabila membuat pembelajaran secara online, tiada siapa disisi dikala pelajar membuat kuiz atau pun menjawab periksa. Untuk mengelakkan daripada penipuan dan para pelajar meniru sesama sendiri, mungkin guru boleh menggunakan kaedah shuffle soalan. Mungkin soalan pertama pelajar A merupakan soalan kelapan pelajar B?

  1. Buat Template Gsuite

Template menjadikan kehidupan lebih mudah, terutamanya sebagai seorang guru. Membuat salinan fail dan templat G Suite yang menarik sepanjang masa. Template menjadikannya lebih mudah untuk berkongsi aktiviti pembelajaran, rancangan pelajaran, Hyperdocs, dan banyak lagi.

Info Tambahan :  FlySISWA 2023: Bantuan Penerbangan Pelajar Semenanjung-Borneo

10 ‘Tricks’ Portal Google Classroom 2

Menggunakan ciri topik di halaman kerja kelas membantu mengatur tugasan untuk pelajar dan guru. Terdapat beberapa cara untuk mengatur. Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini dan apa yang berfungsi untuk satu guru tidak berfungsi untuk semua. Ini adalah pilihan peribadi bagi guru.

9. Meletakkan topik yang penting di paling atas atau ‘pinned’ kan topik anda

Setiap kelas memerlukan tempat untuk menyimpan sumber, pautan, peraturan kelas, silibus, dan lain-lain. Pastikan sebutkan fail-fail ini dengan jelas supaya pelajar mengetahui dengan tepat apa yang ada di dalamnya.

Tahukah anda bahawa anda boleh mendapatkan pautan terus ke tugasan tertentu? Ini menjadikannya mudah untuk merujuk pelajar kembali ke aktiviti tertentu. Hanya pergi ke halaman Tugas Kelas, cari tugasan, klik pada 3 titik di sebelah kanan tugasan dan salin pautan.

  1. Lampirkan Dokumen Template untuk Setiap Tugasan.

Dia melampirkan Google Doc atau template kosong untuk setiap tugasan sebagai salinan untuk setiap pelajar. Di Google Classroom, anda dapat melihat halaman tugasan dan melihat lakaran kecil untuk setiap pelajar.

Walaupun anda tidak mempunyai templat untuk tugas anda, disarankan untuk melampirkan dokumen hitam yang disimpan untuk digunakan sebagai templat agar anda masih dapat melihat lakaran kecil!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *