3 Laman Web Yang Mantap Digunakan Selain Kahoot!

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Beberapa alatan digital selain Kahoot! yang dicipta untuk bilik darjah membawa pengalaman yang menarik kepada pelajar dengan pembelajaran sebagai fokus.

Ini ialah 3 laman web yang boleh digantikan dengan Kahoot! Yang mudah daripada yang anda fikirkan untuk membawa keseronokan dengan cara bermain di dalam kelas.

3 Laman Web Yang Mantap Digunakan Selain Kahoot!

Quizizz (www.quizizz.com)

Quizizz mengambil keseronokan permainan ulasan gaya pertunjukan permainan dan meletakkan keseluruhan pengalaman di tangan pelajar.

Dengan Kahoot tradisional! permainan, semua orang melihat soalan dan jawapan yang mungkin pada projektor dan menjawab serentak. Quizizz berbeza kerana soalan dan kemungkinan jawapan dipaparkan secara individu pada peranti pelajar.

3 Laman Web Yang Mantap Digunakan Selain Kahoot!

Kebaikan

Ia pantas pelajar. Tiada siapa yang kecewa kerana peranti mereka tidak memuatkan permainan dengan cukup pantas untuk bersaing.

Guru boleh memaparkan papan pemuka kemajuan pelajar pada projektor untuk melihat kemajuan setiap pelajar dan serta-merta melihat bilangan soalan yang dijawab oleh kelas dengan betul/salah.

Keburukan

Apabila semua orang menjawab soalan yang berbeza pada masa yang berbeza, anda kehilangan sedikit keseronokan.

Dengan Kahoot!, apabila kelas saya menjawab satu soalan kesemuanya, ia mengasingkan bahagian kandungan itu supaya kita semua boleh membincangkannya. Apabila permainan Quizizz tamat, anda boleh menyemak semua soalan sekaligus, dan anda kehilangan pengasingan itu.

Ciri-ciri yang unik

  1. Meme

Gambar-gambar dengan mesej yang menyeronokkan/lucu ini sangat menarik. Ia dipaparkan selepas soalan dijawab untuk menunjukkan sama ada soalan itu betul atau salah. Quizizz seperti Kahoot malah membenarkan anda mencipta sendiri

Anda boleh menggunakan imej pramuat mereka atau memuat naik imej anda sendiri.

  1. Mod kerja rumah

Pelajar tidak perlu melengkapkan permainan secara langsung. Anda boleh menggunakan mod kerja rumah untuk menetapkannya untuk disiapkan sebelum tarikh akhir. Sebagai seseorang yang percaya dalam membuang kerja rumah, saya lebih suka mod kerja rumah digunakan di stesen putaran, pusat dan sebagai sebahagian daripada papan pilihan.

Info Tambahan :  Jual Template Online 2023: Boleh Mengkayakan Ke?

Tambah audio, imej dan persamaan matematik. Apabila membuat soalan baharu, gunakan ikon di sebelah soalan yang anda tulis. Butang “matematik” memuatkan papan kekunci simbol matematik. Butang “media” membolehkan anda memuat naik audio atau imej.

  1. Imuniti

Soalan yang betul memberikan pelajar kuasa ini, seperti imuniti (peluang kedua selepas jawapan yang salah), main kuasa (semua orang mendapat 50% lebih mata selama 20 saat) dan x2 (dua mata untuk satu soalan).

Quizlet Live (www.quizlet.com/live)

Quizlet ke dalam ulasan gaya pertunjukan permainan ialah permainan kolaboratif terbaik. Daripada pelajar menjawab soalan individu pada peranti individu mereka, Quizlet meletakkan pelajar dalam kumpulan. Semua jawapan yang mungkin dibahagikan antara peranti semua pelajar yang mengambil bahagian.

3 Laman Web Yang Mantap Digunakan Selain Kahoot!

Kebaikan

Kerja berpasukan dan komunikasi. Dengan kad imbas tradisional, pelajar boleh mempelajarinya secara berasingan dengan senyap. Ini membawa pelajar bersama-sama dalam permainan di mana mereka mesti bergantung antara satu sama lain.

Main permainan dengan set kad imbas Quizlet. Quizlet Live dijalankan daripada set kad imbas Quizlet. Ini bermakna anda tidak perlu mencipta sesuatu yang baharu jika anda menggunakan Quizlet dan sudah mempunyai kad imbas ATAU jika anda boleh menemui set kad imbas Quizlet yang anda suka.

Permainan baru setiap masa. Setiap permainan Quizlet Live baharu adalah berbeza. Apabila permainan menarik sedozen kad daripada set kad imbas Quizlet, terdapat banyak kombinasi — terutamanya apabila terdapat BANYAK kad imbas. Mulakan permainan baharu dan Quizlet juga seperti Kahoot! mencampurkan kad untuk kombinasi baharu.

Keburukan

Anda memerlukan sekurang-kurangnya enam pelajar untuk bermain permainan (sekurang-kurangnya dua pasukan tiga pelajar) dan sekurang-kurangnya enam kad dalam set kad imbasan.

Info Tambahan :  LinkedIn Penting ke? 8 Cara Pasarkan diri di LinkedIn

Jika anda sedang mencari sesuatu yang lebih individu untuk dimainkan sebagai satu kumpulan, Quizlet Live mungkin bukan permainan anda.

Ciri-ciri yang unik

  1. Permainan berpasukan yang sebenar

Ini adalah pengalaman kolaboratif terbaik bagi pilihan “bilik darjah permainan”. Seorang pelajar boleh mendominasi dalam permainan berpasukan di Kahoot! atau Quizizz. Apabila setiap pelajar hanya mempunyai segelintir jawapan yang betul, setiap orang mempunyai lebih banyak peluang untuk mengambil bahagian.

  1. Pergerakan

Pelajar dimasukkan ke dalam kumpulan kecil dan digalakkan untuk bergerak di sebelah pasangan mereka. Ini mencampurkan persekitaran mereka dan menggalakkan pergerakan fizikal, yang meningkatkan fungsi kognitif.

Gimkit (www.gimkit.com)

3 Laman Web Yang Mantap Digunakan Selain Kahoot!

Gimkit (gimkit.com) adalah seperti Quizizz dengan power-up. Peningkatan kuasa membolehkan pelajar memperoleh lebih banyak mata bagi setiap soalan, mendapat mata tambahan apabila mereka mencapai rentak dan kehilangan lebih sedikit mata apabila salah.

Kebaikan

Mekanik permainan baharu. Peningkatan ini memberi putaran baharu pada semakan. Mereka sudah biasa membeli peningkatan dalam permainan. Kini mereka boleh menambah dinamik baharu itu kepada permainan semakan digital.

Keburukan

Struktur harga.

Galeri yang boleh dicari terhad. Dengan pilihan di atas, anda boleh memanfaatkan beribu-ribu (atau berjuta-juta) permainan ciptaan guru.

Ciri-ciri yang unik

  1. Naik taraf.

Pelajar boleh membelanjakan mata daripada jawapan yang betul di kedai untuk membeli peningkatan untuk memperoleh mata dengan lebih cepat. Ia termasuk insurans (kurang mata untuk jawapan yang salah) dan wang setiap soalan (lebih mata setiap jawapan yang betul).

  1. Pandangan langsung dengan kemajuan kelas.

Skrin yang ditayangkan ke kelas semasa pelajar menjawab soalan adalah unik. Ia menunjukkan cara mata semua orang sebagai satu kelas dijumlahkan. Ini menggalakkan persaingan kelas lawan kelas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top