4 Biasiswa untuk Jurusan Kejuruteraan

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Biasiswa banyak ditawarkan tapi kita mempunyai sedikit masa untuk memohon. Kami tahu bahawa tidak semua biasiswa ditawarkan untuk bidang pengajian anda dan mungkin membuang masa untuk anda melayari semuanya hanya untuk mencari sebilangan biasiswa yang ditawarkan untuk kursus anda. Oleh itu, kami meluangkan masa untuk menyusun senarai bagi mereka yang berhasrat untuk belajar atau sedang belajar di bidang Kejuruteraan. Kami senaraikan 4 biasiswa untuk anda pohon!

1. Yayasan Sime Darby Excellence Undergraduate Scholarship Programme (MALAYSIA / UK / AS)

4 Biasiswa untuk Jurusan Kejuruteraan

Pengajian: Ijazah

Subjek: Kursus berkaitan Kejuruteraan dan Sains

Tarikh Tutup: 6 April 2021

Program Biasiswa Prasiswazah Yayasan Sime Darby menjemput pelajar yang memberi inspirasi yang akan memulakan program sarjana mereka pada bulan September 2021 setelah menamatkan pengajian STPM atau Asasi / Matrikulasi serta mereka yang berada di tahun pertama pengajian sarjana mereka untuk memohon tajaan pendidikan.

Biasiswa ini merangkumi yuran pengajian untuk universiti dan universiti tempatan Malaysia di UK dan AS (yang diluluskan oleh YSD).

Mereka mencari calon Malaysia yang mempunyai pencapaian akademik yang cemerlang, menunjukkan kualiti kepemimpinan yang luar biasa dan berpotensi dan meluangkan masa untuk memberi impak kepada masyarakat melalui aktiviti ekstra kurikular mereka.

Info Tambahan :  Perbezaan Sekolah Wawasan, Kluster, Primier, Bestari, dan SBT

Biasiswa akan ditawarkan kepada calon yang cenderung mengikuti bidang pengajian berikut, tertakluk kepada tawaran kemasukan ke universiti:

Mekanikal / Sivil / Elektrikal / Elektronik / Mekatronik / Kimia / Teknologi Makanan / Kejuruteraan Kimiab. Sains Pertanian.

Ukur Bahan Senibina Landskap. Teknologi dan Pengurusan Perladanganf. Senibinag. Perancangan Bandarh. Teknologi Maklumat (Drone & Big Data) i. Pemakanan Genetik & Pembiakan Tumbuhan / Pemakanan Tumbuhanj. Biologi / Mikrobiologi

2. Biasiswa Elena Cooke Education Fund

4 Biasiswa untuk Jurusan Kejuruteraan 1

Dana ini dibuat untuk menghormati mendiang Miss Elena Cooke, guru besar Sekolah Perempuan Bukit Bintang (BBGS) yang paling lama berkhidmat, yang bertujuan untuk membantu golongan muda yang kurang mampu, sama ada mereka tinggal bersama keluarga mereka atau dibesarkan di rumah anak-anak dan rumah anak yatim , untuk melanjutkan pendidikan berkualiti selepas SPM di kolej atau universiti tempatan.

Pengajian: Ijazah, Diploma, Kelayakan Profesional

Subjek: Perakaunan / Kewangan / Perniagaan / Komunikasi / Kejuruteraan

Tarikh Tutup: 31 Mei 2021

Kriteria

 • Pemohon mesti memenuhi semua syarat di bawah
 • Pemohon mestilah berumur di bawah 23 tahun pada 31 Disember 2020.
 • Pemohon mesti memperoleh sekurang-kurangnya 3A dalam SPM atau 2C dalam STPM atau maksimum 26 mata dari 5 mata pelajaran dalam peperiksaan UEC (semua sekurang-kurangnya gred B) dan mesti memenuhi syarat kursus kolej / universiti yang dimohon.
 • Pemohon mestilah warganegara Malaysia.
 • Pendapatan isi rumah tidak boleh melebihi RM60,000.00 setahun.
 • Pemohon yang sudah memulakan kursus TIDAK akan layak.
Info Tambahan :  UPUOnline: Semakan Sarjana Muda lepasan STPM/Setaraf 2023/2024

Jumlah Maklumat

 1. Yuran pengajian penuh
 2. Bayaran am (tidak termasuk Deposit yang Dikembalikan)
 3. Penginapan di Sun-U Apartment
 4. Elaun buku dan perbelanjaan sara hidup

3. Biasiswa Top Glove Scholarship

4 Biasiswa untuk Jurusan Kejuruteraan 2

Subjek Ijazah: Kejuruteraan / Sains / Sains Polimer / Sains Gunaan / Pengurusan Perniagaan

Tarikh akhir: 31 Mei 2021

Anugerah Biasiswa TG ditubuhkan dengan objektif untuk menawarkan biasiswa kepada pelajar yang berkelayakan yang mengikuti kursus ijazah sepenuh masa (sarjana) untuk universiti awam tempatan

Jurusan:

 • Kejuruteraan / Sains
 • Kejuruteraan Mekatronik
 • Kejuruteraan mekanikal
 • Kejuruteraan kimia
 • Kejuruteraan pembuatan
 • Kejuruteraan Elektrik & Elektronik
 • Kejuruteraan awam
 • Kimia / Kimia Bio / Fizik / Matematik
 • Sains Polimer / Sains Gunaan

4. Biasiswa Hong Leong Foundation (HLF)

4 Biasiswa untuk Jurusan Kejuruteraan

Yayasan Hong Leong menawarkan biasiswa kepada rakyat Malaysia yang ingin melanjutkan pelajaran dalam program Diploma atau Ijazah Sarjana. Beasiswa ditawarkan setiap tahun dan panggilan untuk permohonan bermula pada 1 April dan berakhir pada 31 Mei setiap tahun.

Biasiswa ini diberikan kepada mereka yang mengikuti Diploma, Diploma Lanjutan atau Pengajian Sarjana Muda (Kursus peringkat 1 dalam SETIAP kursus atau bidang pengajian secara sepenuh masa di universiti dan kolej awam dan swasta di Malaysia.

Tahap Pengajian: Diploma / Ijazah

Kursus: Mana-mana kursus

Tarikh Tutup: 31 Mei 2021

Keperluan Akademik Minimum:

 • SPM: 8A minimum
 • STPM / Matrikulasi / Tahap A / Asasi / Diploma / Ijazah: PNGK Minimum 3.5 (Sila ubah skor menjadi PNGK semasa memohon jika pemarkahan anda tidak dalam format ini.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *