4 Kelebihan Aliran Sastera Tingkatan 4 dan 5

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Mungkin Aliran Sastera tidak asing bagi pelajar, mungkin ada yang tertanya kelebihan aliran sastera tingkatan 4 dan 5 ini. Aliran sastera lebih menjurus kepada seni dan kemanusiaan. Ternyata,ada segelintir yang memandang rendah kepada aliran sastera tanpa mereka tahu kebaikan jika memilih aliran sastera  ini.  Jika anda mampu membuka minda dengan melihat aliran sastera ini sebagai satu  alat  penting  dalam pembanguan masyarakat juga Negara dan bangsa.

Kelebihan Aliran Sastera Tingkatan 4 dan 5
Kelebihan Aliran Sastera Tingkatan 4 dan 5

Kelebihan Aliran Sastera Tingkatan 4 dan 5

Antara sebab utama mengapa anda perlu memilih aliran sastera ini sebagai jurusan  pengajian anda adalah :

  1. Terdapat banyak pilihan kursus di Universiti
  • Sebahagian besar ahli fakulti – fakulti di universiti  sama ada dalam subjek bahasa, kemanusiaan, ekonomi, mahupun unsdang-undang megandungi komponen yang telah  anda pelajari di tahap sekolah menengah sebagai pelajar aliran sastera.  Tambahan lagi ia menjadi titik tambahan dalam diri seseorang yang suka kepada fakta dan pembacaan.  Kebanyakkan pelajar yang lahir dari aliran ini mampu mencerna pemikiran dan pemahaman mereka dalam mencentuskan buah fikiran dan idea yang bernas.
  1. Lebih murah
  • Murah di sini membawa maksud, kebanyakkan kursus dalam aliran sastera ini menelan kos yang jauh lebih murah berbanding kursus –kursus dalam aliran sains.contohnya, dapat kita lihat perbezaan jumlah kos 2 jurusan antaran di aliran sains dan juga satera. Kos dalam bidang sains terutama perubatan menlan belanja sebanyak RM300,000.00 selama 5` tahun berbanding bidang aliran sastera  yang hanya menelan kos yang  hanya RM60,000.00 selama tempoh 3 tahun.
  1. Terdapat banyak bahan rujukan dalam bahasa Malaysia
  • Seni merupakan bahasa ibunda kita iaitu bahasa Malaysia. Ia tidak menjadi masalah kkepada pelajar untuk mendapatkan sumber juga bahan rujukan dan penyelidikan dalam bahasa-bahasa yang digunakan di serata pelusuk dunia. Ia menjadi satu kelebihan kepada anda berbanding pelajar jurusan lain yang perlu mendapatkan bahan rujukan selain bahasa ibunda. Namun,  jangan leka kepada MUET. Kerana terdapat kursus-kursus seperti ekonomi, psikologi dan undang-undang yang amat memrlukan keputusan MUET yang tinggi .
  1. Peluang kerjaya
  • Sama seperti pelajar aliran sains, graduan dari aliran sastera juga mendapat peluang kerjaya yang tinggi dalam pasaran. Tumpuan anda terbuka dalam pelbagai bidang contohnya, perdagangan, undang-undang, psikologi, dan kaunseling.
Info Tambahan :  YPJ 2023: Permohonan, Syarat dan Panduan Lengkap

Segalanya, terletak kepada pilihan anda dalam memilih jurusan yang anda minat dan kearah mana anda lebih cenderung untuk belajar.

2 thoughts on “4 Kelebihan Aliran Sastera Tingkatan 4 dan 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *