4 Pakej Pelan Data Dan 3 Peranti Untuk Pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT)

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:
4 Pakej Pelan Data Dan 3 Peranti Untuk Pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT)

Dalam sibuk pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menyelesaikan masalah pandemik COVID -19 ini pasti banyak golongan yang terkesan akan pandemik ini. Justeru itu, pelbagai inisiatif telah pihak kerajaan ambil bagi memastikan kesejahteraan rakyat terutamanya bagi golongan B40.

“Work from home dan study from home sudah menjadi satu normal baharu pada tahun 2020 ini, TETAPI apakah rintangan yang mereka hadapi sekiranya berkerja dan belajar dari rumah?”

Masalah pertama yang mereka akan hadapi adalah, line internet menjadi perlahan kerana terlalu ramai individu yang mahu menggunakannya. Pada masa yang sama, pengguna gajet bagi pelajar juga merupakan satu KEPENTINGAN untuk melaksanakan setiap tugasan yang diberikan TERUTAMANYA pelajar IPT yang mempunyai kelas secara ONLNE.

Info Tambahan :  11 Panduan Terbaik Untuk Skor dalam Biasiswa

Jadi, masalah yang dialami oleh para pengguna terutamanya pelajar IPT yang kurang berkemampuan adalah kesukaran untuk melaksanakan tugasan dan hadiri kelas.

Pakej pelan

Berita baik buat pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) yang sedang belajar dari rumah, kini Jabatan Pendidikan Tinggi (JPT) telah mengambil satu langkah kehadapan bagi membantu pelajar IPT dengan cara kerjasama celcom, TM, maxis, digi bagi penggunaan line internet.

Manakala kerjasama dengan acer, samsung dan Apple Online Story pula bagi peranti untuk memudahkan pelajar TERUTAMANYA golongan B40 untuk menyelesaikan tugasan yang diberikan.

Pakej pelan IPT


Pakej pelan data yang disediakan oleh ke empat-empat company telekomunikasi ini adalah lebih rendah harganya berbanding dengan pelan data yang biasa. Ianya bertujuan bagi memudahkan para pelajar IPT untuk menghadiri kelas secara online dan melaksanakan setiap satu tugas yang diberikan.

Info Tambahan :  mySPP: Cara Daftar dan Jawatan Kosong 2023

Dibawah ini adalah contoh pakej pelan data yang disediakan oleh pihak celcom, digi, maxis dan TM.

4 Pakej Pelan Data Dan 3 Peranti Untuk Pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) 1


4 Pakej Pelan Data Dan 3 Peranti Untuk Pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) 2

4 Pakej Pelan Data Dan 3 Peranti Untuk Pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) 3

4 Pakej Pelan Data Dan 3 Peranti Untuk Pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) 4


Cara untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut berkenaan dengan kerjasama pakej pelan data, para pelajar boleh menghubungi contact dibawah untuk mengatahui lebih lanjut berkenaan dengan pakej yang disediakan ini.
1) https://www.facebook.com/jabatanpendidikantinggi/
2) https://twitter.com/jpt_kpt?s=09
3) http://jpt.moe.gov.my/portal/index.php/ms/

4 Pakej Pelan Data Dan 3 Peranti Untuk Pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) 5


Manakala, sekiranya pelajar IPT memerlukan penggunaan pelan peranti, para pelajar bertanya dengan pihak JPT menggunakan link di atas untuk keterangan lebih lanjut.
4 Pakej Pelan Data Dan 3 Peranti Untuk Pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) 6

4 Pakej Pelan Data Dan 3 Peranti Untuk Pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) 7

Bukan senang untuk menjadi seorang ahli cendekiawan yang bijak pandai TETAPI setelah anda berjaya jangan menjadi angkuh dan sombong TETAPI sentiasalah pandang ke bawah untuk membantu mereka yang juga memerlukan. Kerana mereka yang menghulurkan tangan lebih baik berbanding mereka yang menerima.

Rujukan:-
1) http://jpt.moe.gov.my/portal/index.php/ms/

3 thoughts on “4 Pakej Pelan Data Dan 3 Peranti Untuk Pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT)

  1. Kalau belajar online mmg jelas pakai laptop..tapi bg sy dpt 30GB sebulan dah ok kot..sbb kebanyakan sekali belajar dalm 1GB ..ada sikit memenuhi…mungkin minggu akhir tu habis koata

  2. Menarik, dgn RM 30-50 dan boleh dpt unlimited utk unifi..cuma kalau bleh nak hotspot tu lebih sikit..guna phone kelas tak berapa jelas..kena buka laptop jugak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *