4 Perkara Perlu Ada di Resume Lengkap Anda

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Resume yang cantik, menarik dan Lengkap kepada majikan amatlah penting. Tetapi masih ramai diantara graduan-graduan yang gagal untuk memiliki resume yang diperlukan oleh majikan.  Kandungan resume yang padat dan dipenuhi  kriteria-kriteria yang penting, sangat  digalakkan kepada  para graduan.

Resume Lengkap
Resume Lengkap

Apakah element yang perlu ada pada resume anda ?  bagaimanakah mendapatkan resu,e yang cantik dan menarik serta memenuhi kehendak majikan ?

Terdapat 4 element  yang perlu ada pada resume anda untuk saya ulaskan. Semoga ianya bermanfaat kepada anda semua.

Perkara Perlu Ada di Resume Lengkap Anda

  1. Butiran diri
  • Pastikan anda memberikan maklumat diri yang lengkaap. Maklumat ini termasuklah, alamat rumah, email, nombor telefon, tarikh lahir, dan juga email. Pastikan juga maklumat yang diberikan adalah sahih dan tepat.  Ini kerana, memudahkan urusan bakal majikan anda untuk menghubungi anda sekiranya anda terpilih untuk menerima jemputan temuduga,
  1. Pendidikan
  • Sila lampirkan latar belakang pendidikan anda hanya p[ada yang berkaitan dan diperlukan sahaja. Contohnya di sini, anda hanya perlu lampirkan pendidikan anda pada kelulusan yang diperlukan dan terkini. Tidak perlu untuk anda menyenarai pendekkan latar belakang pendidikan anda dari darjah satu sehingga ke peringkat ijazah.
  1. Pengalaman
  • Pastikan anda hanya menyatakan pengalaman yang diperlukan dan berkaitan dengan jawatan yang dipohon sahaja. Jangan pula anda turut menyatakan pengalaman anda dalam semua pekerjaan yang langsung tiada kaitan. Jika anda memohon pekerjaan sebagai pembantu akauntan, nyatakan pengalaman anda dalam bidang perakaunan, contohnya  seperti  pengalaman anda dalam membuat penyata kewangan.yang pasti, pengalaman haruslah berkaitan dengan skop kerja yang dimohon.
  1. Kemahiran
  • Kemahiran ini sangat penting. Kebanyakkan majikan, memerlukan pekerja yang mempunyai kemahiran. Terutama  kemahiran dalam penggunaan komputer seperti microsoft word, excel dan juga power point.  Jika anda memohon jawatan kerani akaun, anda perlu memiliki kemahiran dalam penggunaan UBS.  Jangan pula anda memasukkan kemahiran memasak dalam resume anda sekiranya anda memohon kerja kerani akaun ataupun yang berkaitan dalam bidang akaun.
Info Tambahan :  LinkedIn Penting ke? 8 Cara Pasarkan diri di LinkedIn

Kesimpulanya, anda perlu menghasilakan resume yang padat dengan maklumat yang diinginkan majikan.  Biarresume anda Nampak ringkas tetapi ianya padat untuk melayakkan anda mengisi kekosongan jawatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *