4 Tips Power Untuk Skor Matematik SPM

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Bagi adik-adik yang menjalani SPM, bagaimana setakat ini? Semua kertas soalan boleh jawab?

Tidak mengapa, apa-apa pun yang anda cuba dan jawab, pasti sudah terbaik. Apa yang kita perlu buat sekarang ke hadapan dan tengok apa lagi paper yang kita kena jawab.

Matematik merupakan subjek yang agak penting untuk para pelajar. Ianya benar, walaupun pahit ditelan. Ramai kan pelajar yang tidak suka kan Matematik? (Takpa, admin pun sama).

Tetapi, setiap orang perlu bersedia sepenuhnya untuk kertas peperiksaan mereka, dan kertas matematik tidak terkecuali. Adalah baik untuk menyelidik beberapa tips belajar untuk membantu anda mendapat markah dalam peperiksaan anda (Ya, admin dapat A+ pada masa SPM suatu ketika dahulu). Jadi, tips general ini ialah tidak ketapisan kegagalan!

Teruskan membaca!

4 Tips Power Untuk Skor Matematik SPM

1. Hafal formula

Ada beberapa formula yang sudah pun tertulis di kertas soalan. Selalunya terletak di hujung muka surat (atau awal muka surat? Admin lupa lah hehe). Jangan hafal semua! Apa yang korang dah pasti ada dalam kertas soalan itu, abaikan. Hafal formula yang tiada dalam kertas soalan.

Tetapi, jika anda sudah hafal formula, bagus! Itu akan menjimatkan masa anda untuk tengok satu-satu formula yang diperlukan! Nanti belek-belek kertas untuk cari formula dah hilang satu minit. Tetapi, disarankan untuk anda double-check formula anda. Kadang kala kita terlupa letak. Misalnya, kuasa 2, kecil 2 tu, itulah yang kita lupa.

Anda harus sentiasa menghafal formula anda, walaupun ia ada dalam kertas peperiksaan. Walaupun helaian formula terdapat dalam kertas peperiksaan anda, ia hanya akan mempunyai kebanyakan formula asas. Tidak semua formula akan ada dalam kertas kerja anda.

Info Tambahan :  Belanjawan 2023: Intipati Lengkap Berkenaan Pendidikan

Jadi, apa yang admin buat dulu? Masa admin praktis, admin memang tengok satu-satu formula itu, jadi di dewan peperiksaan admin dah ingat ‘oh, formula dia macam ini’

4 Tips Power Untuk Skor Matematik SPM

2. Pengurusan masa!

‘Kalau yang tak dapat jawab tu tinggal dulu!!’

Pernah dengar tak? Haa, yakin semua guru cakap benda yang sama untuk SPM. Tapi betul! Sangat betul!

Masa adalah minimum semasa peperiksaan anda, itulah sebabnya anda perlu menguruskan masa anda dengan bijak semasa menjawab soalan anda. Untuk melakukan ini, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menggunakan tips ini.

Mula-mula, tengok semua soalan dengan sekali imbas, lihat agak-agak tajuk dan formula mana yang diperlukan untuk menjawab soalan itu. Kalau dulu, admin tulis satu-satu tajuk tepi soalan. Lepas itu, cuba langkau soalan yang anda rasa agak sukar untuk dijawab. Soalan yang susah ataupun KBAT masa SPM selalunya memerlukan lebih banyak masa berbanding dengan soalan yang mudah. 

Ini akan membantu anda menjimatkan masa dan bukannya mengambil terlalu banyak masa untuk menjawab satu soalan. Kemudian, setelah anda selesai menjawab semua soalan lain, anda boleh kembali untuk menjawab soalan rumit itu. Kaedah ini adalah kaedah yang dicuba dan benar yang telah membantu ramai orang dalam peperiksaan mereka, dan ia pasti akan membantu anda juga.

Tetapi ingat, kalau dah rasanya termenung lama sangat dekat satu soalan, buat dulu soalan lain, selepas itu patah balik untuk selesaikannya!

Sesetengah soalan mungkin terlalu sukar untuk anda jawab semasa peperiksaan anda. Jika anda tidak tahu bagaimana untuk menjawab soalan itu, sebaiknya tinggalkan soalan itu dan fokus untuk melakukan soalan yang anda tahu bagaimana untuk menjawabnya. Tidak mengapa untuk meninggalkan satu atau dua soalan tanpa jawapan jika anda benar-benar tidak tahu jawapannya. Anda boleh menebusnya dengan memastikan anda menjawab soalan yang anda tahu cara menjawab dengan baik untuk mendapatkan markah penuh untuk mereka!

Info Tambahan :  Pendidikan Jalan Keluar Daripada Kemiskinan 2.0

3. Baca soalan anda dengan teliti

Baca soalan anda dengan teliti dan pastikan anda memasukkan nilai yang betul ke dalam pengiraan anda!

Dulu selalu terbuat careless mistake. Contoh + terbuat x

Pastikan anda membaca dan memahami soalan dengan teliti untuk menjawab soalan dengan betul. Pastikan anda menggunakan nilai yang betul untuk mengelakkan kesilapan yang tidak berperasaan semasa mengira. Sebagai contoh, anda tidak mahu mengira luas apabila anda ingin mengira perimeter! Kesilapan seperti ini akan menyebabkan anda mendapat markah yang berharga dan mungkin perbezaan dalam mendapatkan gred A atau gred B.

4. Berlatih, berlatih, berlatih! 

Teruskan membuat kertas tahun lalu dan semakan untuk kekal tajam dan bersedia!

Berlatih ini powerful tau untuk SPM! Bak kata English proverbs ‘Practice makes perfect’

Lebih banyak anda berlatih membuat soalan tahun lalu, lebih bersedia anda apabila menghadapi soalan sebenar semasa peperiksaan anda. 

Lebih banyak anda berlatih, lebih banyak anda akan terbiasa dengan jenis soalan yang akan anda hadapi semasa peperiksaan anda. Cuba buat seberapa banyak soalan tahun lepas SPM yang anda boleh supaya anda tahu bagaimana untuk menjawab soalan-soalan tersebut dalam peperiksaan sebenar. Oleh itu, pastikan anda banyak berlatih, supaya fikiran anda akan tajam, dan anda akan menjawab soalan peperiksaan dengan mudah.

4 Tips Power Untuk Skor Matematik SPM

So, untuk adik-adik SPM, semoga segalanya dipermudahkan dan diberikan kesenangan menjawab peperiksaan SPM!

Leave a Reply