5 Cara Study Smart Menggunakan Aplikasi Telefon

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Cara study smart ialah pembelajaran yang amat dituntut sekarang, lebih-lebih lagi pada waktu PKP. Pembelajaran atas talian adalah kemudahan dan cabaran. Ini memberi anda banyak fleksibiliti tetapi dengan kebebasan itu hadirnya tanggungjawab besar. Semasa belajar atas talian, anda memerlukan dedikasi dan disiplin diri. Kini, pelbagai teknologi ditawarkan yang dapat dilakukan untuk memudahkan pembelajaran dan mengatur jadual anda.

Aplikasi yang membantu pelajar atas talian:

1. MyHomework

myHomework adalah perancang pelajar digital yang membolehkan anda mengesan kelas, kerja rumah, ujian dan projek anda dengan mudah sehingga anda tidak akan lupa tugas lagi!

Cara Study Smart Menggunakan Aplikasi Telefon

myHomework tersedia di pelbagai platform, jadi anda sentiasa dapat mengetahui apa yang perlu di mana sahaja anda berada. Anda boleh mendapatkan aplikasi myHomework di iPhone, iPad, Android, Windows 8, Kindle Fire dan Web.

Aplikasi percuma merangkumi:

 • Merancang kelas, kerja rumah, ujian dan tugas anda
 • Terima peringatan kerja rumah
 • Paparan kalendar bulanan dan mingguan
 • Menyokong jadual waktu, dan berdasarkan tempoh
 • Sync ke platform lain
 • Log Masuk ke Google
 • Akses ke laman web kami

Dengan Akaun Premium berbayar:

 • Lampirkan fail ke kerja rumah dan kelas anda
 • Akses ke lebih daripada 60 Tema
 • Tiada iklan
 • Widget Premium pada iOS dan Android

myHomework juga berintegrasi dengan Teachers.io, laman web percuma di mana guru dapat berkongsi tarikh, fail, pautan dan pengumuman kelas mereka. Sekiranya guru anda menggunakan Teachers.io, dengan hanya beberapa klik di myHomework anda boleh menyertai kelas mereka dan secara automatik mendapatkan tugasan dan kemas kini mereka di perancang anda.

Kos: Percuma

Tersedia untuk: iOS, Android, Windows, Mac, Kindle Fire

Aplikasi serupa: Chipper, iStudiez Pro, Studious

2. Evernote

Anda pasti ingin mengambil banyak catatan di kelas dalam talian anda. Anda juga ingin menyusun nota tersebut. Daftar di Evernote. Ambil nota dan susun ke dalam buku nota dan entri.

Kos: Percuma

Tersedia untuk: iOS, Android, Windows, Mac

Aplikasi serupa: Simplenote, SquidNotes, Onenote

Kegunaan Evernote:

Cara Study Smart Menggunakan Aplikasi Telefon

Integrasi aplikasi

Info Tambahan :  Biasiswa SPM dan Setaraf: 5 Senarai dan Tips

Berkongsi kandungan di seluruh aplikasi. Evernote berhubung dengan alat produktiviti yang sudah anda gunakan, jadi anda boleh berusaha mengikut cara anda.

Pengimbasan dokumen

Pergi tanpa kertas. Sandarkan dokumen penting ke semua peranti anda, dan simpan maklumat-bukan kekacauan.

Web Clipper

Simpan laman web (tanpa iklan) dan tandakan dengan anak panah, sorotan, dan teks untuk menjadikannya lebih berguna.

Nota

Luahkan idea, tangkap gambar, dan rakam audio dalam mesyuarat atau kuliah, semuanya dari telefon atau tablet anda walaupun anda berada di luar talian.

Terdapat (hampir) aplikasi untuk semua masa kini, dan ini dapat menjadikan kehidupan pelajar lebih mudah, lebih murah, lebih selamat dan lebih menyeronokkan. Sama ada anda mahukan pertolongan dengan membuat nota, menyemak semula, bangun tepat pada waktunya atau tetap cergas, baca terus aplikasi kami untuk pelajar…

3. Aplikasi Merakam Kuliah

SoundNote (iOS) adalah aplikasi menangkap kuliah yang popular untuk pengguna iPad, bertindak sebagai notepad dan perakam audio, sehingga anda dapat menyimpan keseluruhan kuliah dalam bentuk visual dan audio. Sekiranya papan putih yang ingin anda tangkap, Office Lens membolehkan pengguna memotret papan putih, menukarnya ke fail PDF, Word atau PowerPoint dan menyimpan semua data melalui OneNote atau OneDrive untuk tujuan penangkapan dan penyemakan.

Info Tambahan :  mySPP: Cara Daftar dan Jawatan Kosong 2023

Selain SoundNote, aplikasi penangkapan kuliah berkualiti tinggi yang lain termasuk Notes Plus (iOS) dan Audio Memo Free – The Voice Recorder (iOS).

4. Mengulang Kaji

Sekiranya anda seorang peminat kad flash, anda mungkin boleh mempertimbangkan StudyBlue, aplikasi pelajar yang menggunakan maklumat kursus anda untuk membuat pilihan set kad untuk semakan yang berkaitan. Anda juga boleh membuat kad flash mereka sendiri dan menguji sendiri.

StudyBlue membolehkan pengguna memuat naik bahan pelajaran kelas, membuat kad flash elektronik untuk belajar dan berkongsi dengan orang lain, dan berlatih kuiz.

Aplikasi semakan lain yang berguna adalah GoConqr, yang menawarkan sumber untuk mengakses dan membuat peta minda, kad flash, nota dan kuiz, serta kemampuan untuk berhubung dan bekerjasama dengan rakan, rakan sekelas atau pelajar dari seluruh dunia. Pilihan lain ialah Countdown Exam (iOS), yang mengikuti setiap hari sehingga setiap peperiksaan anda.

5. Bibiliografi

EasyBib adalah aplikasi yang sangat berguna untuk pelajar, yang membuat rujukan akademik untuk mana-mana buku hanya dari imbasan kod bar buku. Oleh kerana gaya bibliografi berbeza-beza bergantung pada tempat anda belajar, EasyBib menawarkan rujukan dalam gaya MLA, APA dan Chicago. Cukup ambil gambar kod bar atau taipkan tajuk buku ke dalam peranti anda, bibiliografi selesai.

One thought on “5 Cara Study Smart Menggunakan Aplikasi Telefon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *