5 CIRI-CIRI SI PEKERJA SENDIRI! Apa itu ‘self-employed’?

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Individu yang bekerja sendiri (self-employment) tidak bekerja untuk majikan tertentu yang membayar gaji atau upah yang konsisten. Individu yang bekerja sendiri, atau kontraktor bebas, memperoleh pendapatan dengan secara kontrak dengan perniagaan atau perniagaan secara langsung. Dalam kebanyakan kes, majikan tidak akan menahan cukai, jadi, ini menjadi tanggungjawab individu yang bekerja sendiri.

Pemilik Perniagaan Versus Bekerja Sendiri

Pengambilan diri tidak sama dengan pemilikan perniagaan. Sebagai contoh, pemilik perniagaan mempunyai kepentingan pemilikan tetapi mungkin tidak terlibat dalam operasi harian syarikat. Sebaliknya, seseorang yang bekerja sendiri mempunyai perniagaan, tetapi mereka juga merupakan pengendali utama atau tunggal. Peraturan cukai yang dikenakan kepada mereka yang bekerja sendiri berbeza dari pekerja atau pemilik perniagaan.

Tahukah anda??

  • Mereka yang bekerja sendiri bekerja untuk diri mereka sendiri dan kontrak terus dengan pelanggan.
  • Yang bekerja sendiri tidak menerima apa-apa manfaat pekerja seperti rancangan kesihatan.
  • Pekerja sendiri tidak dikenakan penangguhan cukai dan bertanggungjawab membayar cukai mereka.
Jenis Penggajian Sendiri

Kontraktor bebas adalah perniagaan atau individu yang diupah untuk melakukan pekerjaan tertentu. Mereka menerima bayaran hanya untuk pekerjaan yang mereka lakukan. Kerana mereka tidak dianggap pekerja, mereka tidak menerima faedah atau pampasan pekerja. Di samping itu, undang-undang peluang yang sama tidak terpakai kepada mereka, dan pelanggan mereka tidak menahan cukai dari pembayaran mereka untuk kerja yang dilakukan. Contoh kontraktor bebas termasuk doktor, wartawan, pekerja bebas, peguam, dan akauntan yang berada dalam perniagaan untuk diri mereka sendiri. Perlu diingat bahawa kontraktor bebas tidak hanya terhad kepada bidang khusus.

Pemilik tunggal adalah satu-satunya pemilik perniagaan yang tidak diperbadankan manakala perkongsian melibatkan dua atau lebih orang yang bekerja sendiri yang membentuk perniagaan bersama. Kontraktor bebas, pemilik tunggal, dan perkongsian sering mengupah sebilangan kecil pekerja untuk membantu mereka bekerja.

5 Ciri-ciri Penting yang Perlu Anda Bekerja Sendiri

Sebagai diri bekerja adalah sangat berbeza daripada menjadi pekerja

Fleksibel untuk Menjadi Bekerja Sendiri

Sekiranya anda memulakan perniagaan, anda tidak mempunyai pekerjaan “satu” lagi dengan tugas dan tanggungjawab yang jelas. Anda tiba-tiba mempunyai banyak pekerjaan, yang akan sering diganggu oleh krisis yang tidak dijangka (terutamanya dalam fasa permulaan). Ramai pekerja digunakan untuk mempunyai hari yang penuh dengan aktiviti yang boleh diramalkan; ramai yang bekerja sendiri tidak.

Dan sebaik sahaja anda memulakan perniagaan, tidak ada tempat untuk lulus. Sebagai pekerja, anda boleh digunakan untuk mengatasi masalah di sepanjang rantaian makanan atau tidak terlibat dalam membuat keputusan. Sebagai pemilik perniagaan yang bekerja sendiri, anda adalah orang yang perlu berurusan dengan apa sahaja krisis dan menyelesaikan masalah. Anda adalah orang yang akan membuat keputusan.

Menjadi ‘Self-Motivated’

Apabila anda seorang pekerja, orang lain memberitahu anda apa yang perlu dilakukan, sama ada secara langsung atau tidak langsung. Anda membiasakan diri untuk mengarahkan tindakan orang lain.

Info Tambahan :  Biasiswa SPM dan Setaraf: 5 Senarai dan Tips

Apabila anda bekerja sendiri, anda mempunyai tanggungjawab tunggal untuk mengambil alih apa yang berlaku seterusnya. Mewujudkan satu pelan tindakan dan menetapkan matlamat adalah tanggungjawab anda.

Tidak ada siapa yang akan menjadualkan pelantikan untuk anda atau menunjukkan apa yang perlu dilakukan. Bagi ramai orang yang cuba menjadi pekerja sendiri dan memulakan perniagaan setelah memiliki pekerjaan sepenuh masa jangka panjang, ini adalah penyesuaian paling sukar untuk dilakukan.

Mengenali Peluang dan Mengejar Mereka

Selain daripada kedudukan jualan yang dipacu, kebanyakan pekerja tidak dilatih secara khusus untuk melihat peluang. Banyak pekerjaan menumpukan pada penciptaan produk atau menyediakan perkhidmatan sementara jabatan jualan atau pasukan pengurusan menangani pencarian pelanggan baru dan cara untuk mengembangkan perniagaan.

Jika anda memulakan perniagaan, anda perlu sentiasa mencari peluang segar dan mengenali mereka apabila anda melihatnya. Ini mungkin peluang kecil, seperti peluang untuk mengambil pelanggan baru, atau yang besar, seperti mendapatkan produk anda di rak-rak di rantai runcit yang besar. Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda perlu terus mengimbas ufuk dan memposisikan diri untuk mendapat manfaat daripada peluang yang anda dapati.

Mampu Rancang Di Hadapan

Tugas terakhir anda mungkin melibatkan tiada perancangan sama sekali, kerana itu pekerjaan orang lain. Atau mungkin tugas anda melibatkan perancangan pada tahap setempat, seperti merancang sesuatu projek tertentu. Jika anda ingin memulakan perniagaan, anda perlu mengembangkan kepakaran dalam kedua-dua perancangan jangka pendek dan panjang; ia akan menjadi sebahagian besar daripada kehidupan anda.

Apabila anda memulakan perniagaan, salah satu tugas pertama anda adalah untuk mengusahakan pelan perniagaan. Apabila perniagaan anda beroperasi, anda akan mendapati bahawa pelan ini-namun terperinci-perlu disemak semula dan rancangan lain perlu dicipta, ketika anda bekerja menuju tujuan jangka panjang yang telah anda tetapkan untuk bisnis anda. Dari mengikuti pelan orang lain sebagai pekerja, anda perlu belajar bagaimana untuk membuat rancangan itu sendiri dan menyesuaikan rancangan untuk mengubah keadaan.

Berpihak Dengan Ketidakpastian

Sebagai usahawan bekerja sendiri, tidak ada jaminan bahawa produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan akan diminta enam bulan dari sekarang. Pelanggan mungkin tidak membayar bil mereka pada masa atau bahkan membayar anda sama sekali. Walaupun anda mempunyai pelanggan besar, yang kerap merendahkan perniagaan anda dan nampaknya sangat gembira dengan kerja anda, mereka dapat menjatuhkan anda dengan sedikit notis.

Pendapatan dan pendapatan sebenar secara drastik berubah dari bulan ke bulan. Bagi kebanyakan bekas pekerja yang biasa menerima gaji setiap dua minggu, ketidakpastian tentang diri bekerja sangat sukar untuk ditangani.

Antara Perkerjaan yang ada boleh lakukan sebagai seorang pekerja sendiri atau ‘Self-Employed’

Perkhidmatan Pembantu Maya

Jika anda ingin bekerja dari rumah dan menikmati jadual yang cukup fleksibel, anda boleh bekerja dengan pemilik perniagaan sebagai pembantu maya. VAs boleh mengendalikan pelbagai tugas, dari media sosial ke pengurusan peti masuk. Pilih khusus atau menawarkan pelbagai perkhidmatan kepada pelanggan anda.

Info Tambahan :  Starlink Malaysia: 2 Pelan dan Harga Langganan

Perkhidmatan Perkhidmatan

Bagi mereka yang lebih suka keluar dari rumah dan bekerja dengan pelanggan di komuniti tempatan mereka, anda mungkin mempertimbangkan untuk memulakan perkhidmatan mereka. Mengambil barangan runcit, mengendalikan dobi atau cucian kering dan menyelesaikan pelbagai tugas lain sebagai pertukaran untuk bayaran setiap jam atau harga ditetapkan bagi setiap tugas.

Image result for virtual assistant

Perkhidmatan Reka Bentuk Grafik

Bagi individu yang cerdas reka bentuk, anda boleh menawarkan perkhidmatan anda secara percuma atau kontraktual. Logo reka bentuk, laman web atau elemen penjenamaan untuk perniagaan. Atau jika anda lebih suka bekerja di peringkat pengguna, anda dapat merancang undangan khusus atau barang kertas lain.

Image result for graphic designer

Jualan E-dagang

Jika anda ingin memulakan perniagaan berasaskan produk, anda boleh dengan mudah memulakan kedai e-dagang anda dengan menggunakan pasaran seperti eBay atau Amazon. Anda juga boleh membuat laman web anda sendiri atau menjual produk buatan tangan di laman web seperti Etsy.

Perundingan Media Sosial

Bagi mereka yang mempunyai latar belakang pemasaran, anda boleh menawarkan kepakaran anda kepada perniagaan sebagai perunding media sosial. Sama ada pelanggan membantu membuat strategi yang mereka boleh melaksanakan sendiri atau sebenarnya mengendalikan pos untuk mereka juga.

Artistry solekImage result for make up artist

Begitu juga, anda boleh bekerja sebagai artis solek yang bekerja sendiri. Anda mungkin juga pakar dalam majlis perkahwinan atau acara istimewa untuk benar-benar mengecilkan pangkalan pelanggan anda.

Jualan Produk Digital

Jika anda berminat dengan pendapatan pasif, anda boleh merancang dan menjual produk digital seperti cetakan, panduan atau templat. Anda boleh menetapkan item ini secara automatik dihantar kepada orang selepas mereka membeli, jadi tidak banyak kerja diperlukan di pihak anda setelah anda selesai setiap item.

Perkhidmatan Tutor

Jika anda lebih suka mengajar atau mempunyai bidang pengajian tertentu, anda mungkin mempertimbangkan untuk memulakan perkhidmatan tutor anda sendiri di mana anda bekerja dengan pelajar satu-satu.

Perkhidmatan fotografi

Jika anda mempunyai ijazah fotografi atau mata yang hebat, mulakan perniagaan fotografi anda sendiri. Anda boleh pakar dalam fotografi, potret atau fotografi haiwan peliharaan. Jika anda lebih suka menjual produk melalui perkhidmatan, buka kedai cetak atau jual foto saham dalam talian.

Blogging

Image result for blogging

Terdapat banyak jenis blog yang berbeza yang boleh anda pertimbangkan untuk membina perniagaan di sekeliling. Pertimbangkan minat dan kekuatan anda untuk memilih topik yang berkaitan. Kemudian buat kandungan dan buat penonton sebelum menawarkan kandungan yang ditaja atau peluang perkongsian kepada jenama sebagai cara untuk mengewangkan blog anda.

Podcasting

Jika kandungan audio lebih tinggi di lorong anda, anda boleh membuat jenis perniagaan yang serupa di sekitar podcasting. Mula dengan memberi tumpuan kepada penciptaan kandungan berkualiti dan bangunan khalayak. Kemudian buat perniagaan anda melalui iklan dan tajaan.

Jualan Ebook

Image result for e book

Jika anda mempunyai kepakaran yang relevan di kawasan tertentu, anda juga boleh menjual pengetahuan anda dalam bentuk ebook. Silakan publikasikan karya Anda sendiri dan kemudian menjualnya di situs Anda sendiri atau pada platform yang ada seperti Amazon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *