5 Kemahiran Peribadi yang Penting Dalam Kerjaya

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Kemahiran peribadi yang kuat sangat penting untuk kejayaan anda dalam pekerjaan apa pun, kerana mereka membolehkan anda bekerja dengan baik dengan majikan, pekerja, rakan sekerja, pelanggan, dan vendor.

Apakah itu Kemahiran Peribadi?

Apakah Kemahiran Peribadi?

Tidak seperti kemahiran keras yang dapat diukur, seperti kemahiran pengaturcaraan komputer atau pengetahuan undang-undang, kemahiran peribadi adalah kemahiran lembut – kualiti atau sifat tidak ketara yang meningkatkan interaksi kita. Mereka sama pentingnya, jika tidak lebih penting, bagi majikan, walaupun anda memerlukan gabungan kedua-duanya.

Pemimpin syarikat mencari pekerja dengan kemahiran peribadi kerana mereka lebih mampu memberikan hasil positif bagi syarikat mereka. Individu ini biasanya lebih dipercayai, memenuhi tarikh akhir, dan menyelesaikan tugas. Di samping itu, mata pelajaran ini bermotivasi dan bersemangat untuk bekerja, yang menyumbang kepada kejayaan mereka.

5 Kemahiran Peribadi yang Penting Dalam Kerjaya

Berikut adalah senarai kemahiran peribadi terpenting yang dicari oleh kebanyakan majikan. Ini juga merangkumi senarai kemahiran yang berkaitan yang cenderung dicari oleh majikan dalam pekerjaan. Kembangkan dan tekankan mereka dalam permohonan pekerjaan, resume, dan wawancara.

Apakah itu Kemahiran Peribadi?

1. Pemikiran kritikal (Critikal Thinking)

Majikan mahukan calon yang dapat menyelesaikan masalah dengan menggunakan pemikiran kreatif dan membuat keputusan berdasarkan analisis yang bernas. Pemikir kritikal berguna dalam setiap industri, dari penjagaan kesihatan dan kejuruteraan hingga pendidikan. Sama ada anda pengurus restoran, jurutera, atau guru, anda harus dapat memahami masalah, berfikir secara kritis, dan mencari jalan keluar. Kemahiran yang diperlukan untuk berfikir kritis merangkumi kreativiti, penyelesaian masalah, dan rasa ingin tahu.

Info Tambahan :  Temuduga Kerja 2023: Bagaimana untuk Bersedia?

2. Penyelesaian masalah

Sejauh mana masalah anda diselesaikan? Penyelesaian masalah akan muncul hampir di setiap pekerjaan. Majikan menghargai penyelesai masalah yang kuat, kerana mereka secara efektif dan pantas membuat keputusan sambil mengekalkan emosi mereka. Mereka mengumpulkan sebanyak mungkin maklumat dan membiarkan intuisi, logik, dan pemikiran inovatif mendorong penyelesaian terbaik. Menjadi kolaborator yang hebat dan terbuka terhadap idea dan pendapat orang lain juga sangat penting. Oleh itu, pastikan untuk menonjolkan kemampuan anda untuk bekerjasama dengan orang lain untuk mencari penyelesaian terbaik.

 • Ketepatan
 • Tegas
 • Pengurusan konflik
 • Membuat keputusan

3. Fleksibel

Ketergantungan dan fleksibiliti bekerja bersamaan, kerana pekerja yang fleksibel selalu boleh dipercayai, dan sebaliknya. Majikan mengambil calon yang menunjukkan kebolehpercayaan, tanggungjawab, dan kepercayaan. Pekerja yang fleksibel dapat menyesuaikan diri dengan perubahan, mengambil projek di luar jangkauannya, dan mengubah jadual mereka jika perlu. Pekerja yang fleksibel dan boleh dipercayai juga bersedia menolong rakan mereka dengan projek, walaupun perkara yang tidak diketahui.

 • Bertanggungjawab
 • Kebolehsuaian
 • Berkeupayaan
 • Kompetensi
 • Dinamik

4. Kemahiran interpersonal

Kemahiran interpersonal, juga dikenali sebagai kemahiran orang, adalah berkaitan dengan bagaimana anda berkomunikasi dan berinteraksi dengan orang di sekeliling anda. Majikan mahukan pekerja yang serasi dengan majikan, rakan sekerja, dan pelanggan mereka. Ini adalah sifat yang sangat penting ketika kerjasama digalakkan, dan mereka yang mewujudkannya akan menaiki tangga lebih cepat daripada rakan mereka.

Menjadi pendengar yang baik adalah kunci untuk menjadi komunikator yang kuat. Majikan mahukan pekerja yang boleh berkongsi idea mereka sendiri dan juga mendengar orang lain secara empati. Mendengarkan adalah kemahiran yang sangat penting dalam perkhidmatan pelanggan, sumber daya manusia, dan di semua kedudukan kepemimpinan.

Mempamerkan kemahiran seperti itu akan memikat bakal majikan anda dan dapat menyebabkan peluang promosi dan kenaikan gaji di masa depan.

5. Bermotivasi secara intrinsik

Majikan mencari pekerja yang bersikap positif dan bersemangat dalam pekerjaan mereka dan didorong oleh kekuatan dalaman. Individu ini cenderung berusaha sedaya upaya dan belajar dari kesilapan dan kegagalan mereka. Individu-individu ini juga cenderung menikmati prosesnya lebih banyak daripada yang dimotivasikan oleh wang dan kemuliaan, sehingga menjadikan calon-calon ini lebih senang bekerja dan boleh dipercayai di mata majikan.

Info Tambahan :  BUDI Sabah 2023: Permohonan, Syarat dan Tunai

Kemahiran Peribadi di Resume

Kaji mengenai pekerjaan dan teliti syarikatnya

Walaupun anda mungkin mempunyai beberapa kekuatan, sertakan hanya bidang yang relevan dengan pekerjaan. Perekrut sering mempunyai masa yang terhad ketika menyemak resume, jadi lebih baik menjaga bahagian kemahiran anda spesifik dan ringkas.

Mulakan dengan menyemak perihal pekerjaan dan membuat catatan tentang kemahiran atau kebolehan yang diperlukan yang sesuai dengan kemampuan anda.

Sebagai tambahan kepada keperluan pekerjaan, pertimbangkan perihalan syarikat dan budayanya.

Sebagai contoh, penerangan pekerjaan untuk pembantu perubatan mungkin memerlukan kecekapan dalam perisian rekod perubatan elektronik dan program penjadualan. Mungkin juga dinyatakan bahawa syarikat menghargai kerja berpasukan dan kepuasan pesakit. Dalam kes ini, kemahiran terbaik untuk memakai resume mungkin merangkumi yang berikut:

 • Sistem rekod perubatan elektronik
 • Perisian penjadualan pesakit
 • Kepimpinan pasukan
 • Komunikasi interpersonal
 • Khidmat Pelanggan

Tentukan format bahagian kemahiran

Anda mempunyai beberapa pilihan ketika memutuskan di mana anda harus menyenaraikan kemahiran dalam resume anda:

 • Senaraikan kemahiran anda pada functional resume. Pilihan ini bagus untuk orang yang menukar kerjaya atau mereka yang mempunyai pengalaman profesional yang sedikit atau tidak.
 • Senaraikan kemahiran anda di bahagian kemahiran yang berasingan. Pilihan ini baik untuk mereka yang mempunyai pengalaman luas tetapi ingin menonjolkan kemahiran atau kelayakan tertentu yang membezakannya.
 • Masukkan kemahiran anda ke bahagian pengalaman profesional anda. Tidak kira bagaimana anda memutuskan untuk menyenaraikan kemahiran pada resume anda, anda harus memasukkan kata kunci dari keterangan pekerjaan ketika menyenaraikan pengalaman sebelumnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *