5 Soalan Untuk Penemuduga Yang Selalu Ditanya

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Soalan untuk penemuduga? Bukankah lebih baik jika anda tahu dengan tepat apa soalan yang akan ditanyakan oleh pengurus atau majikan dalam sesi temu duga?

Jika anda yang membaca ini merupakan seorang majikan sedang mencari idea untuk menanyakan soalan untuk sesi temu duga, ini merupakan tempat anda!

Jika anda seorang yang bakal menghadiri sesi temu duga, pastinya anda tertanya bagaimana soalan untuk penemuduga. walaupun sayangnya, kami tidak dapat membaca pemikiran bakal majikan anda tetapi kami menyediakan soalan yang sering ditanyakan oleh penemuramah.

Tell me about the time you make mistake

Soalan untuk penemuduga dan Contohnya

5 Soalan Untuk Penemuduga Yang Selalu Ditanya

Terdapat banyak cabaran terutama soalan untuk penemuduga. Banyak term penting dalam situasi temuduga teruta bahagian perkenalkan diri. Kami juga pernah menulis tentang ini sebelum ini. Ada kalanya ia menguji untuk memenuhi kriteria. Soalan yang sering diajukan ini menyentuh mengenai perkara penting yang ingin diketahui oleh pengurus pengambilan pekerja mengenai setiap calon: siapa anda, mengapa anda sesuai untuk pekerjaan itu, dan apa yang anda mahukan.

Anda mungkin tidak akan ditanya soalan-soalan ini dengan tepat dengan kata-kata ini, tetapi jika anda mempunyai jawapan untuk mereka, anda akan bersedia untuk apa sahaja yang dilontarkan oleh bakal majikan.

Boleh baca artikel ‘Soalan Wajib Temuduga Kerajaan atau Swasta’ di https://www.xpresi.org/soalan-wajib-temuduga-kerajaan-atau-swasta/

1. Ceritakan Tentang Anda. (Tell us about yourself.)

Ini soalan penting untuk si penemuramah, dikatakan sebagai permula kata. Jarang syarikat tidak menanyakan hal sebegini. Tetapi untuk calon, soalan ini nampaknya mudah, sehingga banyak orang gagal mempersiapkannya, tetapi sangat penting.

Sebagai calon: Jangan berikan sejarah pekerjaan (atau peribadi) lengkap anda.Penemuramah akan mencari jawapan yang ringkas dan menarik dan yang menunjukkan dengan tepat mengapa anda sesuai untuk pekerjaan itu. Formula?

Formulanya ialah Masa kini, Masa Lalu, Masa Hadapan.

Bercakap sedikit tentang peranan anda sekarang (termasuk ruang lingkup dan mungkin satu pencapaian besar), kemudian beri sedikit latar belakang mengenai bagaimana anda sampai di sana dan pengalaman yang anda miliki berkaitan.

Info Tambahan :  eGTukar 2021: Pertukaran Guru KPM Daerah dan Negeri

Untuk calon, boleh menonton video di bawah untuk memperkenalkan diri semasa temuduga.

2. Bagaimana Anda Mendengar Tentang Kerja Ini? (How did you hear about this position?)

Satu lagi soalan temu ramah yang nampaknya tidak penting (anda pasti?). Sebagai penemuramah, ini adalah soalan yang boleh anda tanyakan untuk ‘marketing purposes’.

Anda boleh menggunakan jawapan daripada calon dari mana mereka mendengar mengenai kerja anda untuk mengembangkan bisnes kalian dengan menggunakan platform.

Bagi calon, sebagai contoh, jika anda mengetahui tentang pertunjukan melalui rakan atau kenalan profesional, beri nama orang itu, kemudian bagikan mengapa anda begitu teruja dengannya. Sekiranya anda menemui syarikat melalui acara atau artikel, bagikan nama artikel atau websitenya.

3. Mengapa Anda Mahu Bekerja di Syarikat Ini? (Why do you want to work here?)

Peneramah! Ini masanya untuk anda menilai melalui pengamlaman mereka- apakah dan bagaimanakah sumbangan yang boleh calon sumbangkan ke syarikat anda.

Tapi ingat! Jika mereka merupakan calon yang baru habis belajar, nilai mereka melalui internship, apa yang mereka belajar di universiti termasuk subjek kokurikulum dan cara dan kesungguhan mereka menjawab soalan.

Info Tambahan :  Asasi Vs Matrikulasi 2.0

Hati-hati kepada calon! Lakukan kajian anda dan tunjukkan sesuatu yang menjadikan syarikat itu unik yang sangat menarik bagi anda, bercakap tentang bagaimana anda suka berkenaan dengan perkembangan syarikat tersebut, fokus pada peluang organisasi untuk pertumbuhan masa depan dan bagaimana anda boleh menyumbang kepadanya.

Jika anda tidak dapat mengetahui mengapa anda ingin bekerja di syarikat yang anda temdu duga itu pada hari kejadian? Peluang anda amat tipis.

4. Mengapa Anda Mahukan Pekerjaan Ini? (Why do you want this Job?)

Pertama, kenal pasti beberapa faktor utama yang menjadikan peranan itu sangat sesuai untuk calon.
Semasa mengambil calon, anda bertanya, “Mengapa anda mahu bekerja di sini?”.

Anda perlu berusaha untuk menentukan apakah anda sesuai dengan syarikat anda dan apakah anda akan menambah nilai kepada pasukan mereka yang ada. Pekerja yang terlibat yang selaras dengan misi dan nilai syarikat akan lebih produktif dan bekerja di syarikat lebih lama.

5. Beritahu Saya Mengenai Masa Anda Membuat Kesalahan (Tell me about the time you make mistake)

Soalan ini merupakan soalan yang tidak mahu dijawab oleh calon. Tetapi bercakap mengenai kesilapan, jika calon melakukannya dengan betul, ia dapat membantu calon.

Kuncinya adalah bersikap jujur tanpa menyalahkan orang lain. Sebagai seorang majikan, anda pasti mahu mengetahui bagaimana bakal pekerja anda menyelesaikan masalah. Mungkin cara mereka ‘out of the box’. Daripada situ anda boleh menilai calon mengenai kematangan dan kecepatan calon membuat Plan A ke Plan B untuk menyelesaikan masalah.

Pertimbangkan senarai ini panduan kajian soal jawab temu bual anda.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments