5 Tips Belajar Bahasa Asing Sendiri

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Mengapa anda mesti belajar bahasa asing?

Belajar Bahasa AsingBelajar bahasa asing sendiri menjadi mudah sekiranya anda tahu cara yang betul. Adakah anda ingin melancong atau belajar di luar negara? Atau mungkin anda mahu bekerja atau menjadi sukarelawan di negara lain? Bahasa adalah nadi setiap masyarakat. Sekiranya anda ingin menjadi sebahagian daripada budaya lain dan bergaul dengan orang-orang di mana-mana pelosok dunia, anda perlu bercakap dalam bahasa mereka untuk lebih memahami budaya mereka.

Di Malaysia, Instuitusi Diplomatik dan Hubungan Luar Negeri menyediakan kursus bahasa asing. Kursus yang ditawarkan oleh institusi ini ialah:

Kursus bahasa asing yang intensif

Kursus bahasa asing intensif untuk pegawai kerajaan Malaysia yang akan berkhidmat di luar negara adalah sebahagian daripada program latihan diplomatik selama enam bulan. Tujuannya adalah untuk membolehkan para peserta bekerja di luar negara, terutamanya bahasa Sepanyol, Perancis dan Arab, kerana ia adalah bahasa antarabangsa dan menyediakan asas bahasa asing kepada para peserta.

Kursus bahasa asing sambilan

Kelas bahasa asing sambilan dijalankan pada waktu pejabat dari jam 5.30-7.30 petang (dua jam seminggu), yang mengambil kira empat (4) jam seminggu. Kursus yang ditawarkan sesuai untuk semua tahap kemahiran dan terbuka untuk semua pegawai dan kakitangan agensi kerajaan di seluruh Lembah Klang. Setiap peringkat pengajian memberi peluang kepada peserta untuk pengembangan bahasa.

Info Tambahan :  Pengalaman Belajar Luar Negara: 6 Kelebihan dan Kekangan

Kursus bahasa intensif yang tidak dirancang

Kursus intensif jangka pendek juga ditawarkan atas permintaan pegawai pemerintah.Mereka perlu menguasai bahasa asing dalam masa yang singkat mengikut faktor-faktor yang diperlukan untuk melaksanakan tugas rasmi tertentu.

Belajar Bahasa Asing sendiri

#1 Cari penutur asli bahasa

Ini adalah langkah pertama bagaimana mempelajari bahasa apa pun.

Keperluan untuk bercakap bahasa adalah dorongan terbesar untuk belajar bahasa lain. Anda boleh berbahasa Sepanyol dalam beberapa minggu kerana dikelilingi oleh orang-orang yang hanya berbahasa Sepanyol dan saya harus bercakap dengan mereka.

Sekiranya anda boleh bercakap dengan penutur asli, anda bukan sahaja mempunyai keperluan untuk bercakap bahasa sasaran, tetapi anda juga akan mempunyai akses kepada seseorang yang mengetahui bahasa itu secara menyeluruh. Bercakap dengan penutur asli akan membuat anda berfikir dalam bahasa yang ingin anda pelajari.

Tetapi bagaimana anda akan menemui penutur asli?

Ramai orang, seperti anda, ingin belajar bahasa baru, dan anda boleh bertukar bahasa dengan calon bahasa ini. Anda boleh mencari bahasa ibunda dengan mudah dengan salah satu daripada banyak aplikasi dan laman web pembelajaran bahasa dalam talian percuma atau mesra bajet.

Belajar Bahasa Asing

Beberapa laman web yang menawarkan pertukaran bahasa adalah iTalkiMy Language exchangeCouch Surfing, The MixxerPolyglot clubLingoGlobeSprachDuo dan Verbling.

Anda juga dapat mencari orang yang ingin belajar bahasa yang sama dalam pertemuan di bandar anda atau di media sosial. Gunakan Skype atau media suara melalui panggilan lain dan mulakan.

#2 Mula bertutur dalam bahasa asing

Mulailah bertutur dalam bahasa tanpa mengira tatabahasa yang salah, ayat yang tidak lengkap, artikel yang hilang, dan loghat yang janggal. Jangan malu atau bersembunyi di sebalik kemudahan untuk tidak mengetahui bahasa asing.

Info Tambahan :  YPJ 2023: Permohonan, Syarat dan Panduan Lengkap

Sekiranya anda tidak mempunyai siapa-siapa untuk mendengarkan anda, rakam mesej audio dan mainkan kemudian untuk rakan bahasa anda.

Sebaik sahaja anda mengatasi inersia daripada bertutur dalam bahasa baru, anda berada di langkah yang tepat untuk belajar bahasa.

#3 Gunakan ekspresi wajah, labelkan objek, dan bertindak dengan tangan jika anda tidak menemui perkataan yang tepat

Sama ada anda boleh menatap kosong atau mengambil pen untuk menunjukkan bahawa anda memerlukan alat tulis. Sekiranya anda ingin bertanya kepada rakan bahasa anda jika dia mempunyai makanan, cari bahasa isyarat yang tepat.

Reka pergerakan tangan dan ekspresi wajah anda sendiri untuk menambah perbualan yang putus. Gerakan anda akan membantu percakapan, dan orang yang anda bercakap akan lebih bersedia membantu anda mempelajari bahasa tersebut.

#4 Labelkan objek dengan namanya dalam bahasa yang anda pelajari

Dr. Kenneth Higbee, pakar memori dan pengarang buku Your Memory: How It Works and How to Improve It, memberitahu: Ini adalah kekacauan dalam fikiran anda, bukan jumlah bahan, yang menghalang ingatan.

Labelkan semua objek rumah dan pejabat anda yang boleh anda letakkan pelekatnya. Apabila anda sering melihat kata-kata baru, kata-kata itu akan ditambahkan pada perbendaharaan kata anda. Anda boleh membeli label mana-mana bahasa dalam talian.

#5 Tonton filem dan rancangan TV dalam bahasa asing yang ingin anda pelajari

Jawapan saya mengenai cara mengajar bahasa dengan senang.

Menonton rancangan TV dan pawagam bahasa yang anda pelajari bukan sahaja merupakan cara untuk mempraktikkan bahasa tersebut, tetapi anda juga dapat belajar banyak tentang budaya bahkan sebelum anda melancong ke negara ini.

Sambil bersenang-senang, anda mengembangkan perbendaharaan kata anda, mengambil kata-kata, gerak isyarat, dan loghat.

Apabila anda mendengar lebih banyak orang bercakap bahasa, anda juga mula berfikir dalam bahasa tersebut, sehingga akhirnya dapat mengucapkannya dan memahaminya dengan lebih baik. Cuba beberapa frasa yang baru dipelajari pada rakan pertukaran bahasa anda dan lihat bagaimana reaksi dia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *