6 Kemahiran Masa Hadapan yang Wajib Anda Kuasai

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Kemahiran Masa Hadapan masih boleh dipelajari. Sekiranya anda sudah berada di kuliah, belum terlambat untuk belajar kemahiran baru dan memberi kesan yang baik setelah tamat pengajian.

6 Kemahiran Masa Hadapan yang Wajib Anda Kuasai

Berikut adalah senarai kemahiran yang akan menjadikan resume anda kelihatan hebat dan menarik perhatian majikan:

1. Photoshop

Photoshop adalah alat yang hebat dan hari ini – tanpa mengira peranan anda – anda perlu menggunakannya kerana anda perlu mengedit gambar dan memperbaikinya agar sesuai dengan templat atau format tertentu.

Jjika anda benar-benar mahir, anda mungkin memperoleh wang dari photoshop.

Anda mungkin ingin belajar Adobe Illustrator, InDesign, dan penyuntingan dokumen dengan Adobe Acrobat.

Photoshop Memberi Peluang Kepada Anda Menunjukkan Sisi Kreatif Anda

Kemahiran masa hadapan

Sebaik sahaja anda membiasakan diri dengan pelbagai ciri dan kawalan (basic features) di Photoshop, anda kemudian dapat menggabungkan kemahiran tersebut dengan idea dan kreativiti anda sendiri. Anda juga boleh mengubah foto agar kelihatan seperti lukisan, jika anda mahu, dan mencapai kesan mengagumkan yang lain.

Jangan berpegang pada asasnya. YouTube merupakan ‘perpustakaan’ yang dihujani dengan tutorial video yang untuk mengajar anda kemahiran photoshop secara percuma. Sekiranya anda suka, anda boleh membayar sejumlah kecil wang untuk mendapatkan kursus berkualiti dari laman web seperti Udemy dan lain-lain.

2. Microsoft Excel

Kemahiran masa hadapan

Sekiranya anda mempelajari perniagaan, kewangan, perakaunan atau hanya kursus lain, anda perlu mempunyai penyelesaian yang baik di Microsoft Excel dan penyelesaian spreadsheet. Juga, jangan berpegang pada asas. Ketahui cara membuat Makro dan belajar mengenai kemahiran Excel VBA.

Sekali lagi, penyelesaian percuma anda adalah tutorial YouTube. Anda juga boleh mengambil sijil kursus Microsoft Excel. Ini bukan sahaja untuk kebaikan anda tetapi ianya juga boleh menjadi ‘pancing’ kepada anda untuk mendapat pekerjaan.

MOS Expert

Info Tambahan :  11 Panduan Terbaik Untuk Skor dalam Biasiswa

MOS Expert – Lulus ujian dalam Word atau Excel untuk mendapatkan sijil Pakar dari Microsoft Office. Dengan disahkan sebagai MOS Expert menunjukkan anda mempunyai kemahiran lanjutan dalam program Office utama. MOS Master – Lulus ujian dalam Word atau Excel untuk memperoleh sijil Master Office Microsoft Specialist.

Untuk makluman lanjut boleh layari https://support.microsoft.com/en-us/topic/earn-a-microsoft-office-specialist-mos-certification-0885c944-167c-51ea-1cdc-8f65952bd1b8

3. Penguasaan dalam bahasa kedua, ketiga?

Di Malaysia, anda memerlukan asasnya: Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Tetapi, majikan selalu mencari seseorang yang berbicara bahasa ketiga atau bahkan keempat, terutamanya jika anda belajar pemasaran, perniagaan, hubungan antarabangsa dan kursus lain.

Mempelajari bahasa Cina, Tamil, Arab, Jepun, Rusia, Jerman, Perancis dan / atau bahasa lain dapat membuka pintu yang lebih besar, sehingga peluang lebih besar.

Anda boleh belajar bahasa secara sendiri, melalui Youtube atau membaca caranya di https://www.xpresi.org/5-tips-belajar-bahasa-asing-sendiri/

Bukan sahaja Youtube, tetapi teknologi moden pada hari ini menyebabkan kita boleh belajar di hujung jari sahaja. Anda boleh me

Sekiranya anda sudah menjadi pelajar kolej, campurkan dengan pelajar di kampus anda dan pelajari satu atau dua perkara mengenai pelbagai bahasa di sana.

4. Membuat Website

Adakah anda tahu bagaimana membina laman web yang mudah?

Terdapat banyak sebab syarikat memerlukan laman web. Pastikan anda memahami dengan tepat apa tujuan utama laman web anda. Sekiranya tujuannya adalah untuk membina jenama anda dan memberikan maklumat asas seperti waktu dan lokasi, maka laman web anda akan menjadi lebih banyak brosur daripada yang lain.

Terokai Sistem Pengurusan Kandungan (CMS) seperti WordPress

6 Kemahiran Masa Hadapan yang Wajib Anda Kuasai 1

Sekiranya anda akan membangunkan laman web, anda memerlukan sistem pengurusan kandungan seperti WordPress. Banyak laman web berjalan di WordPress kerana mesra pengguna.

Manfaat WordPress:

  1. Kemudahan Penggunaan

WordPress sangat mudah digunakan dan mempunyai antara muka intuitif. Menambah halaman baru, catatan blog, gambar, dan lain-lain secara berkala sangat mudah dan dapat dilakukan dengan cepat. Oleh kerana teknologinya sangat mudah, masa yang dihabiskan untuk memformat sangat dikurangkan.

  1. Urus Laman Web Anda dari Mana-mana Komputer

WordPress adalah berasaskan penyemak imbas. Anda boleh log masuk dari mana-mana komputer yang disambungkan ke Internet dan mengurus laman web anda.

  1. Tidak Perlu Penyuntingan HTML atau Perisian FTP
Info Tambahan :  Upwork vs Fiverr: Mana Best Untuk Freelancer

WordPress adalah sistem yang serba lengkap dan tidak memerlukan perisian penyuntingan HTML (seperti Adobe Contribute atau Dreamweaver). Anda boleh membuat laman baru atau catatan blog, memformat teks, memuat naik gambar (dan mengeditnya), memuat naik dokumen, fail video, galeri gambar, dan lain-lain tanpa memerlukan perisian HTML atau FTP tambahan.

  1. Search Engine Friendly WordPress

Kod di sebalik WordPress sangat bersih dan ringkas, memudahkan mesin pencari membaca dan mengindeks kandungan laman web. Selain itu, setiap halaman, pos, dan gambar dapat memiliki kata kunci, deskripsi, dan judul meta tagnya sendiri, dan dioptimumkan untuk kata kunci tertentu, memungkinkan pengoptimuman mesin pencari yang sangat tepat. Anda juga dapat menggunakan tag untuk meningkatkan lagi usaha pengoptimuman mesin pencari anda.

  1. Anda Mempunyai Penguasaan Laman Web Anda

Tidak perlu lagi menunggu pereka web anda membuat kemas kini ringkas ke laman web anda. Dengan WordPress, anda dapat mengawal hampir semua aspek di laman web anda dan anda boleh membuat kemas kini mudah itu sendiri.

  1. Reka Bentuk Laman Web Anda 100% disesuaikan

WordPress bertindak sebagai mesin untuk laman web anda. Tampilan dan nuansa laman web dapat disesuaikan 100% sehingga jenama anda dapat bersinar di laman web anda dan memberikan pengalaman unik kepada pengunjung anda.

5. Pengurusan Media SosialKemahiran masa hadapan

Menguruskan media sosial tidak semudah yang didengar. Ada banyak hal yang harus dipelajari seperti cara mengelola halaman, bagaimana menjangkau khalayak yang lebih besar, bagaimana menghubungkan halaman anda ke blog anda, bagaimana meningkatkan lalu lintas, dan belajar tentang meningkatkan kandungan media sosial. Terdapat juga strategi dan kaedah operasi yang akan menjadikan sesuatu lebih efisien.

Ini adalah bidang yang serius. Ini akan menjadi tugas masa depan.

Banyak tawaran yang menawarkan posisi pengurusan media sosial, seseorang yang bertanggungjawab untuk mengkemaskinikan sosial media syarikat/brand di Instagram, Facebook dan sebagainya.

6. Pengoptimuman Enjin Carian (SEO)

Sekiranya anda tahu bagaimana membina laman web, cara membuat blog, dan cara menggunakan media sosial dengan betul, anda mesti belajar SEO dan bagaimana ia berfungsi dan bagaimana anda dapat memperoleh nilai terbanyak daripadanya.

Kemahiran ini membolehkan kandungan web anda muncul di halaman pertama ketika anda mencari sesuatu di Google.

Ini adalah alat yang sangat penting dalam industri media digital.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *