6 Kerjaya Media dan Komunikasi Terbaik di Malaysia

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Kerjaya dalam bidang apa pun, sama ada anda ingin mengambil bahagian tengah atau bekerja di belakang tabir, ijazah dalam media dan komunikasi boleh membuka banyak kerjaya media.

Profesional media dan komunikasi menyampaikan maklumat yang bermakna, menawan atau bernas kepada khalayak mereka, membantu memastikan orang ramai mendapat maklumat.

Kerjaya dalam komunikasi adalah pelbagai, dan profesional komunikasi yang berbakat diperlukan. Kebanyakan laluan dalam bidang memerlukan ijazah sarjana muda dalam komunikasi atau bidang yang berkaitan.

Pengurus Pemasaran, Pengiklanan dan Promosi

 • Di Malaysia, purata pampasan untuk Pengurus Pengiklanan ialah MYR 125,563 setahun dan MYR 60 sejam.
 • Purata pampasan Pengurus Pengiklanan adalah antara MYR 88,468 hingga MYR 157,005.
 • Setiap 18 bulan, Pengarah Seni di Malaysia dijangka mendapat kenaikan gaji kira-kira 12%.
 • Pekerja menerima kenaikan tahunan sebanyak 9% secara purata setiap 17 bulan di Amerika Syarikat untuk semua profesion yang digabungkan.
 • Di Malaysia, gaji pengarah seni berkisar antara 3,270 MYR sebulan (pendapatan terendah) hingga 10,400 MYR sebulan (pampasan tertinggi) (gaji maksimum).

Ijazah sarjana muda diperlukan untuk kebanyakan pengiklanan, promosi, dan jawatan pengurusan pemasaran. Untuk jawatan pengurusan pengiklanan, sesetengah majikan memilih ijazah sarjana muda dalam pengiklanan atau kewartawanan.

Kursus pengajian yang berkaitan mungkin termasuk kelas dalam pemasaran, tingkah laku pengguna, penyelidikan pasaran, jualan, kaedah dan teknologi komunikasi, seni visual, sejarah seni dan fotografi.

6 Kerjaya Media dan Komunikasi Terbaik di Malaysia

Penulis

 • Di Malaysia, purata pampasan untuk Penulis Kandungan ialah MYR 62,846 setahun dan MYR 30 sejam.
 • Purata pendapatan Penulis Kandungan adalah antara MYR 45,888 hingga MYR 77,682.
 • Ijazah persekolahan terhebat Penulis Kandungan selalunya ialah Ijazah Bersekutu.
 • Di Malaysia, purata gaji nasional bagi seorang penulis ialah RM 3,200.
Info Tambahan :  GETS 4.0: Program Graduates Enhancement Training Sarawak 2022

Kerjaya seorang penulis kandungan ialah mencipta kandungan cetak dan digital untuk syarikat yang menyediakan maklumat atau mempamerkan produk atau perkhidmatan yang mereka tawarkan.

Untuk membangunkan kandungan yang menggambarkan cita-cita syarikat dengan tepat, penulis kandungan sering menyelidik bahan yang mereka perlukan untuk menulis setiap artikel atau penerangan produk.

6 Kerjaya Media dan Komunikasi Terbaik di Malaysia

Pakar dalam perhubungan awam

 • Di Malaysia, seorang profesional perhubungan awam secara amnya memperoleh kira-kira 6,630 MYR sebulan.
 • Gaji berbeza dari 2,940 MYR (purata terendah) hingga 11,000 MYR (purata tertinggi) (purata tertinggi, gaji maksimum sebenar lebih tinggi).

Profesional perhubungan awam membantu individu, kumpulan dan organisasi mencapai dan mengekalkan imej awam yang menggalakkan.

Mereka yang berkerjaya sebagai menulis siaran akhbar dan membuat kempen media sosial untuk mempengaruhi pendapat umum tentang pelanggan mereka dan meningkatkan kesedaran tentang kerja dan objektif mereka.

Kerjaya yang paling pesat berkembang dalam komunikasi termasuk peranan dalam perhubungan awam, filem dan video, dan bunyi penyiaran.

Pereka grafik

 • Seorang Pereka Grafik di Malaysia memperoleh purata kira-kira 4,070 MYR sebulan. Gaji berbeza dari 1,870 MYR hingga 6,480 MYR (terendah ke tertinggi) (tertinggi).

Kerjaya pereka grafik menggunakan perisian komputer atau tangan mereka untuk membangunkan reka bentuk visual yang memberi inspirasi, mengarahkan dan menarik minat pelanggan.

Info Tambahan :  Pendidikan : Aliran Sains (STEM) Vs Aliran Sastera (Sastera & Kemanusiaan) 2021

6 Kerjaya Media dan Komunikasi Terbaik di Malaysia

Mereka menyediakan reka bentuk umum dan reka bentuk pengeluaran untuk iklan, brosur, penerbitan dan laporan, antara lain.

Juru gambar

 • Di Malaysia, purata pendapatan kasar jurugambar ialah RM72,316, atau RM35 sejam. Mereka juga menerima insentif RM1,360 secara purata.
 • Purata pendapatan bagi jurugambar peringkat permulaan (dengan pengalaman 1-3 tahun) ialah RM53,173.
 • Seorang jurugambar peringkat kanan (berpengalaman lebih 8 tahun) memperoleh purata RM89,092 setahun.

Pada asasnya, objektif kerjaya fotografi adalah untuk menyampaikan dan menangkap momen tertentu dalam masa.

Apabila anda menangkap gambar dan berkongsi dengan orang lain, anda memaparkan detik yang telah dibekukan dalam masa. Dari suasana hingga apa yang dilakukan oleh individu, minit ini mungkin mendedahkan banyak perkara.

Pengarah fotografi

 • Setiap 18 bulan, Pengarah Seni di Malaysia mungkin menjangkakan kenaikan gaji kira-kira 12%.
 • Pekerja menerima kenaikan tahunan 9% secara purata setiap 17 bulan di Amerika Syarikat untuk semua profesion digabungkan.
 • Di Malaysia, gaji pengarah seni berkisar antara 3,270 MYR sebulan (pendapatan terendah) hingga 10,400 MYR sebulan (pampasan tertinggi) (gaji maksimum).

Perbezaan terbesar antara kerjaya pengarah seni dan pereka grafik ialah peranan pengarah seni adalah lebih kepada penyeliaan, manakala pereka grafik menumpukan pada mencipta produk sebenar.

6 Kerjaya Media dan Komunikasi Terbaik di Malaysia

Ijazah komunikasi adalah berbaloi untuk ramai pelajar. Pekerjaan media dan komunikasi diunjurkan berkembang pada kadar 4% dalam tempoh 10 tahun akan datang

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments