7 Syarikat Terbaik Untuk Bekerja di Malaysia

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Tahun 2020 menandakan tahun ketiga Graduates’ Choice Awards (GCA), acara anugerah yang diadakan oleh Talentbank untuk mempamerkan pilihan majikan utama graduan di Malaysia.

Untuk tahun ini, mereka mendapat lebih 24,000 graduan daripada universiti swasta dan awam di Malaysia untuk mengundi siapa yang mereka anggap majikan paling menarik untuk bekerja pada 2021.

Terdapat 700 syarikat merentasi 35 industri untuk dipilih, dan berikut adalah 10 teratas tahun ini, mengikut pilihan graduan.

1. Maybank

Maybank telah memegang kedudukan teratas untuk tahun kedua berturut-turut.

Ditubuhkan pada tahun 1960, syarikat Kumpulan Maybank menawarkan rangkaian produk dan perkhidmatan termasuk komersial, pelaburan, dan perbankan Islam, insurans, dan modal teroka untuk menamakan beberapa.

Ia telah dianugerahkan untuk Outstanding Practise in Work-life Integration Initiative at the Life At Work 2019 Awards.

Mereka juga telah dinobatkan sebagai Best Private Bank Overall (ASEAN) untuk Global Private Banking Innovation Awards 2020.

Berdasarkan reputasi mereka sebagai salah satu syarikat perbankan terbaik di SEA, ia menunjukkan bahawa tempat kerja memberi peluang yang baik kepada pekerja untuk berpindah ke luar negara.

2. Google

Google LLC tidak memerlukan pengenalan untuk perkara yang mereka lakukan. Gergasi teknologi itu dimulakan di AS dan membuka pejabat Malaysia mereka pada 2011.

Google Malaysia terutamanya merupakan hab pemasaran dan jualan yang mengkhusus dalam usaha seperti Rangkaian Paparan Google, yang meletakkan iklan di tapak berita dan blog.

Info Tambahan :  3 Panduan Portfolio Bidang Kreatif vs Teknikal

Pasukan Malaysia juga menyetempatkan platform Google dalam mengisi Peta Google dengan data trafik masa nyata dan Streetview.

Salah satu cara Google Malaysia menambah statusnya sebagai majikan yang menarik adalah melalui kafeteria Gerai Gugel mereka yang menyediakan bufet makan tengah hari yang disediakan setiap hari. Siapa yang tidak suka makan percuma?

7 Syarikat Terbaik Untuk Bekerja di Malaysia 1

3. Microsoft

Ditubuhkan di sini pada tahun 1992, pejabat tempatan menguruskan pengedaran borong komputer, peralatan persisian komputer dan perisian komputernya.

Beberapa faedah yang mungkin menarik minat graduan untuk bekerja di sini ialah diskaun yang disediakan untuk produk dan perkhidmatan Microsoft.

7 Syarikat Terbaik Untuk Bekerja di Malaysia

4. Petronas

Petroliam Nasional Berhad, biasanya dikenali sebagai Petronas, ialah sebuah syarikat minyak dan gas Malaysia yang ditubuhkan pada tahun 1974.

Ia telah jatuh 2 kedudukan daripada menjadi yang ke-2 tahun lepas dalam senarai GCA’s Most Attractive Employers.

Pandangan saya tentang sebab pelajar ingin bekerja di sini ialah mempunyai prestij bekerja untuk nama tempatan yang besar yang dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan, ditambah dengan gaji yang dikhabarkan tinggi.

Graduan juga mungkin tertarik untuk bekerja di Petronas kerana peluang mendapat pekerjaan yang terjamin, sekurang-kurangnya buat sementara waktu.

Pelajar yang telah mendapat biasiswa uni daripada Petronas diwajibkan berkhidmat di syarikat tersebut sekurang-kurangnya 2 tahun selepas tamat pengajian.

Info Tambahan :  6 Langkah Mudah Semak Lebihan Bayaran PTPTN

5. Shopee

Satu lagi nama baharu dalam senarai tahun ini ialah Shopee.

Platform e-dagang Singapura telah dilancarkan pada 2015 dan meluaskan kehadirannya di sini pada tahun yang sama.

Platform ini juga menawarkan banyak peluang pekerjaan kepada pekerja yang terdiri daripada pelbagai bidang pengajian, menjadikannya boleh diakses oleh graduan dan profesional berpengalaman.

6. Intel

Jika anda memiliki komputer riba Lenovo, HP dan Dell, lihat bahagian bawah papan kekunci anda dan kemungkinan besar anda akan menemui pelekat biru syarikat Intel.7 Syarikat Terbaik Untuk Bekerja di Malaysia

Intel Malaysia beroperasi di Kedah dan Pulau Pinang dengan penglibatan dalam bidang reka bentuk, pembuatan, IT, kewangan, serta pemasaran dan jualan.

Pekerja di sana terlibat dalam inovasi syarikat dalam mikropemproses, set cip dan produk pengkomputeran lain.

Satu perkara yang mungkin menarik minat graduan untuk bekerja di sini ialah hakikat bahawa Intel Malaysia secara telus menunjukkan faedah dan ganjaran pekerja mereka.

Satu yang menarik perhatian ialah faedah saham mereka, di mana pekerja di semua peringkat diberikan Unit Stok Terhad yang boleh ditukar menjadi stok untuk dibeli dan dijual di pasaran.

7. CIMB

CIMB bermaksud Commerce International Merchant Bankers.

Ditubuhkan pada 2006, CIMB Group Holdings Berhad mempunyai pasaran teras di Malaysia, Indonesia, Singapura dan Thailand.

Beberapa aktiviti perniagaan mereka termasuk perbankan pengguna, pelaburan dan perbankan korporat serta perbendaharaan dan pasaran, untuk menamakan beberapa.

Apa yang menjadikan CIMB menarik kepada graduan ialah program siswazah mereka yang telah dipuji kerana mengambil serius kesaksamaan jantina di tempat kerja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *