8 Cara Menggunakan Google Scholar

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Kajian adalah salah satu tahap terpenting dalam proses penyelidikan. Google Scholar merupakan satu enjin carian yang amat popular untuk para pelajar mahu pun para penyelidik mencari artikel atau journal berkaitan tajuk mereka. Google Scholar mengumpulkan beratus bidang yang boleh anda pelopori.

Sebelum itu, apakah itu Google Scholar?

Google Scholar

Google Scholar dicipta pada tahun 2004 adalah mesin carian akademik percuma yang mengindeks maklumat akademik dari pelbagai sumber web dalam talian.

Anda boleh membaca 10 enjin carian terbaik di sini: https://www.xpresi.org/10-carian-enjin-terbaik-untuk-pelajar/

Penting: Cara Menggunakan Google Scholar

1.      Gunakan petikan (citations) untuk melakukan carian belakang

Senarai carian Google Scholar mendedahkan maklumat kutipan mengenai artikel yang terdapat di halaman hasil carian enjin.

cara menggunakan google scholar

Ini adalah pautan yang dapat diklik yang boleh anda gunakan untuk mencari references yang berkaitan atau dipanggil backwards searching dengan mencari artikel dan kandungan lain yang memetik sumber itu. Ini adalah kaedah yang berguna untuk mengenal pasti bagaimana orang lain menggunakan sumber penyelidikan.

Anda juga dapat menentukan sama ada sumber tersebut telah digunakan untuk tujuan penyelidikan yang sama yang anda jalani. Ini mencapai beberapa perkara. Pertama, anda mungkin mencari sumber maklumat baru. Ini juga dapat membantu menjelaskan bahawa sumber yang anda pertimbangkan benar-benar memenuhi keperluan anda.

2.      Cari dalam mod penyamaran ‘incognito mode’ untuk hasil yang lebih baik

Semasa anda mencari dalam mod standard, Google sangat mengingati carian sebelumnya, pautan yang telah anda klik pada masa lalu, dan beberapa maklumat lain. Ini mungkin tidak sesuai dengan keinginan anda kerana data carian anda sebelumnya digunakan untuk mempengaruhi hasil carian yang anda lihat pada saat anda menjalankan carian. Ini bagus jika anda hanya membuat penyelidikan umum untuk maklumat diri anda sendiri.

Info Tambahan :  Biasiswa Jepun MEXT 2023: Semua yang Anda Perlu Tahu

Tidak begitu bagus jika anda berusaha mencari kandungan akademik mengenai subjek tertentu. Sebaliknya, pertimbangkan untuk memasuki mod penyamaran. Tidak ada yang akan disimpan mengenai hasil carian anda di sana.

Hasil carian anda juga tidak akan dipengaruhi oleh perkara lain.

3.      Tentukan kata kunci yang anda gunakan dengan teliti

Jangan hanya memasukkan kata kunci ke dalam Google Scholar dengan harapan bahawa sesuatu yang berguna akan muncul. Ini adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan hasil carian yang tidak kemas dan berulang-ulang.

Sebaliknya, tulis apa yang anda ingin pelajari sebagai sebahagian daripada penyelidikan anda. Kemudian, bahagikannya menjadi subtopik atau potongan. Selepas itu, buat senarai kata kunci dan frasa kata kunci yang mungkin berguna dalam membantu anda mencari maklumat untuk setiap subtopik.

4.      Tetap teratur dan elakkan usaha berlebihan dengan perpustakaan

Google Scholar membolehkan anda membuat perpustakaan dan kemudian menyimpan hasil carian ke perpustakaan tersebut.

cara menggunakan google scholar

Anda boleh membuat perpustakaan untuk topik penyelidikan tertentu, atau hanya bidang minat. Apabila anda menjumpai hasil carian yang sesuai, anda dapat menyimpan kandungan tersebut ke pustaka yang berkenaan, menyalin pautan, atau menanda halaman untuk rujukan kemudian.

Kemudian, anda boleh mengarahkan Google Scholar ke perpustakaan tertentu apabila anda menginginkan hasil yang hanya datang dari koleksi tertentu.

5.      Klik artikel berkaitan ‘RELATED ARTICLES’ untuk mengembangkan sumber carian anda

Apabila anda memeriksa sumber menggunakan Google Scholar, anda mungkin menyedari bahawa anda boleh mengklik artikel yang berkaitan.

cara menggunakan google scholar

Seperti yang anda jangkakan, ini mengumpulkan sumber ilmiah tambahan yang berkaitan dengan hasil carian yang anda pilih. Ini bagus jika anda kekurangan sumber untuk penyelidikan anda. Anda kemudian dapat menggali kandungan yang dicadangkan oleh Google Scholar kepada anda.

Info Tambahan :  Temuduga Kerja 2023: Bagaimana untuk Bersedia?

6.      Atur dan automatik petikan ‘citations’ anda

Elakkan Plagiarism! Anda perlu membina bibliografi atau karya yang dikutip halaman adalah tarikan mutlak. Ia menjadi lebih teruk lagi jika anda sudah berada di fasa akhir dan menyedari bahawa anda belum mula menyusun atau mengutip sumber anda.

Yang perlu anda lakukan ialah klik pada butang cite di bawah setiap sumber, yang pada masa ini ditunjukkan sebagai tanda petik berganda.

cara menggunakan google scholar

Variasi citation untuk kertas tertentu berdasarkan panduan gaya umum seperti APA, Harvard, dll. Kemudian, anda hanya memilih format petikan dengan mengklik padanya.

7.      Gunakan carian lanjutan untuk menentukan hasil yang ideal

Ciri carian lanjutan membolehkan anda menggunakan penapis dan parameter lain untuk mengembalikan set hasil yang paling berguna. Anda boleh mengehadkan hasil pada jangka waktu tertentu, misalnya. Pilihan lain adalah mencari mengikut pengarang.

Anda juga boleh masuk ke pilihan carian lanjutan untuk memastikan bahawa hasilnya hanya merangkumi sumber dari pangkalan data akademik yang dikenali oleh makmal, pejabat, atau universiti anda. Ingatlah bahawa memerlukan beberapa latihan untuk menguasai fungsi carian lanjutan, jadi jangan putus asa jika tidak segera berfungsi untuk anda.

8.      Tetapkan makluman untuk terus mengikuti perkembangan literatur penyelidikan yang sedang tren

Sekiranya anda meneliti peristiwa semasa, anda mungkin perlu menyediakan ‘alarm’ untuk topik tersebut. Ini akan memberi anda maklumat semasa dan ketika kandungan yang berkaitan dengan anda diterbitkan dan diindeks di Google Scholar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top