8 Kegunaan Microsoft Office 365 untuk pelajar

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Apakah Microsoft Office 365?

Microsoft Office 365 adalah perkhidmatan langganan yang menyediakan pengguna dengan aplikasi produktiviti asas yang diperlukan untuk menyelesaikan pekerjaan di perusahaan moden. Aplikasi produktiviti meliputi, tetapi tidak terbatas pada, pemroses kata, spreadsheet, klien e-mel, kalendar, dan aplikasi presentasi. Sebenarnya, kerana struktur berasaskan awan Microsoft Office 365, rangkaian aplikasi produktiviti sentiasa dikemas kini dan diperbaiki.

Kegunaan Microsoft Office 365 untuk pelajar

Gambaran keseluruhan Microsoft Office 365

  • Dengan langganan Microsoft office 365, anda boleh mendapatkan:
  • Aplikasi Office terkini, seperti Word, Excel, PowerPoint, dan Outlook.
  • Keupayaan untuk memasang pada PC, Mac, tablet, dan telefon.
  • 1 TB penyimpanan awan OneDrive.
  • Kemas kini dan peningkatan ciri tidak tersedia di tempat lain.

Apakah perbandingan Microsoft office 365 dengan G Suite?

Persaingan utama untuk Microsoft 365 berasal dari G Suite Google, yang merupakan satu set aplikasi produktiviti dan kolaborasi, yang sebelumnya disebut sebagai Google Apps. G Suite menampilkan sekumpulan aplikasi produktiviti khas (pemproses kata, spreadsheet, e-mel, kalendar), serta beberapa alat yang dirancang untuk memungkinkan dan meningkatkan kolaborasi dalam tenaga kerja bergerak moden.

Harga untuk G Suite bermula dengan langganan $ 5 setiap pengguna setiap bulan.

Ciri-ciri di dalam Microsoft office 365 yang ramai tidak tahu

  1. Kerja dengan Ahli Kumpulan

Menggunakan Office 365 dan SharePoint bermaksud semua orang akan mengerjakan dokumen yang sama, dengan kemas kini selalu ditandai dan disimpan, sehingga versi akhir adalah sama di seluruh papan dan tidak ada pengeditan yang terlewat.

Ini juga memotong orang tengah (dalam kes ini, e-mel), di mana anda kembali dan meneruskan e-mel dokumen dan berisiko kehilangan salinan sepanjang perjalanan.

Info Tambahan :  Bekerja dari Rumah: Cara Menjadi Produktif

2. Pengarang bersama (Word, Excel, PowerPoint)

Bekerjasama dalam talian dan lihat perubahan antara satu sama lain semasa mereka berlaku dengan pengarang bersama dalam masa nyata di Word. Simpan fail anda ke OneDrive atau SharePoint supaya orang lain dapat mengusahakannya dengan anda. Anda boleh membaginya terus dari aplikasi, berkat bar sisi bersepadu.

3. Berbual dengan rakan sekerja di aplikasi Office

Pernahkah anda mendengar mengenai integrasi dalam aplikasi Microsoft Teams di Office 365 dan Microsoft 365?

Gunakan ciri ini untuk berbual, berkongsi skrin dan berbual audio atau video dengan rakan sekerja anda.

Dan anda juga tidak perlu meninggalkan aplikasi yang sedang anda kerjakan! Walaupun anda menutup aplikasi, anda dapat meneruskan perbualan melalui Pasukan di desktop atau telefon anda, dan terus berbicara dengan pasukan ketika mereka mengedit.

4. Memasukkan pautan ke fail yang disimpan dan bukannya menghantar keseluruhan fail kepada rakan sekerja

Lupakan lampiran e-mel. Berkongsi dokumen untuk pengarang bersama adalah mudah!

Muat naik fail anda ke storan awan Office dan Microsoft office 365. Tulis e-mel menggunakan Outlook (atau Outlook Web App). Daripada melampirkan fail, masukkan pautan ke fail di awan anda. Outlook secara automatik akan memberikan kebenaran mengedit kepada orang yang anda hantarkan melalui e-mel. Anda boleh menukar kebenaran bila-bila masa yang anda mahukan.

Info Tambahan :  Hubungan Karier: 6 Cara Menggunakan Media Sosial untuk 'Kabel'

5. Power Map di Excel: Mengubah data menjadi peta

Kegunaan Microsoft Office 365 untuk pelajar

Power Map adalah sebahagian daripada ciri visualisasi data interaktif dan kuat di Excel, yang disempurnakan dengan Power BI, penyelesaian untuk menganalisis, memvisualisasikan dan berkongsi wawasan data. Anda dapat mengubah baris data menjadi peta interaktif 3D dengan Power Map, yang merangkumi kemampuan untuk menyaring data menggunakan tiga penapis yang berbeza: Senarai, Julat, atau Lanjutan.

6. Resume Reading

Ciri Resume Reading di Word membolehkan anda memilih tempat yang anda tinggalkan, walaupun pada peranti yang berbeza! Word secara automatik menanda halaman terakhir yang anda baca!

7. Penyuntingan dan penukaran ke PDF menjadi mudah

Selesai mengedit dokumen, hamparan, persembahan atau penerbitan anda? Menukarkannya ke PDF dipermudah dengan ciri bersepadu Simpan sebagai PDF. Sekiranya anda ingin mengedit PDF, anda boleh mengubahnya menjadi dokumen Word tanpa masalah pemformatan yang disertakan dengan copy-paste atau penyuntingan.

8. Sync

Office 365 menawarkan jawapan untuk tetap sync – tidak kira apa zon waktu pekerja berada. Memiliki pelbagai versi dokumen yang disimpan ke tempat yang berbeza boleh menyebabkan ketidakcekapan perniagaan utama. Sama ada dokumen kumpulan atau projek individu, pelbagai versi fail boleh menyebabkan kekeliruan dan tekanan yang tidak perlu.

Lebih daripada satu versi ‘final copy’ mungkin muncul – ini bermaksud lebih banyak kerja terakhir untuk pasukan anda ketika mereka berusaha untuk memastikan satu versi mempunyai semua suntingan yang betul sebelum mereka menyerahkan atau membentangkan projek.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top