8 Tips Penting Temuduga Online

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

TEMUDUGAONLINE

8 Tips Penting Temuduga Online. Temu ramah melalui Google Hangout, Zoom dan lain-lain platform jauh berbeza daripada bertemu secara langsung, tetapi anda tidak perlu membiarkan kenyataan itu memberi peluang kepada anda.

 1. Peraturan Standard Masih Berlaku: Peraturan Baju

Hanya kerana menjalanai temuduga secara dalam talian tidak bererti anda bole mengurangkan penampilan anda dengan berpakaian tidak formal. Kecenderungan untuk pakaian kasual tidak sesuai deng untuk temuduga atas talian. Berpakaian formal adalah syarat wajib. Pastikan anda memakai pakaian yang tidak terlalu bercorak kerana garis-garis dan corak yang padat dan kompleks kelihatan buruk pada skrin.

corak baju

 1. Menghilangkan Gangguan

Tutup pintu dan tingkap di bilik anda. Matikan TV, pastikan telefon anda dalam keadaan mode senyap. Pastikan satu-satunya tab yang terbuka di komputer anda adalah platform video yang anda gunakan.

 1. Cari Latar Belakang Neutral

Profesional mengatakan bahawa perhatian yang teliti terhadap latar belakang anda sangat penting. Bilik tidur dengan katil yang bersepah, pejabat rumah yang penuh dengan kekacauan, meja dapur. Semua ini menunjukkan tanggapan pertama terhadap anda adalah tidak baik. Ia bukan sahaja tidak profesional, tetapi juga mengganggu penemuduga.

Info Tambahan :  Link Permohonan UPU dan Permohonan Pengajian Tinggi

TIPS:

 • Siapkan diri anda dengan latar belakang yang benar-benar kosong (yang tidak bertentangan dengan baju anda).
 • Jika anda susah untuk mencari latar belakang profesional misalnya kerana dinding rumah anda terlalu bercorak, cuba sediakan meja lipat di dekat dinding atau sudut yang neutral atau menampalkan kertas mahjong di dinding.
 • Biarkan sekurang-kurangnya 3 kaki minimum antara belakang kepala dan dinding. Anda akan kelihatan lebih yakin dengan sedikit ruang, dan tidak seperti anda tidak dapat melarikan diri.
 • Elak menggunakan latar belakang maya atau ‘filter’

 

 1. Pilih Kerusi Kecil

 • Jangan bersantai di sofa atau di kerusi berlenggan besar
 • Jangan duduk di kerusi besar dengan tempat sandar kepala yang tinggi yang memakan ruang layar sebanyak wajah anda

kerusikecil

 1. Kuasai Pencahayaan Anda

Mendapatkan pencahayaan yang sempurna untuk video boleh menjadi sangat sukar di persekitaran rumah, tetapi idealnya anda ingin bertujuan untuk perkara berikut:

 • Dapatkan banyak cahaya secara keseluruhan sehingga tidak kelihatan seperti anda mereda dalam kegelapan — tetapi tidak terlalu banyak cahaya sehingga menimbulkan silau pada kacamata mana pun.
 • Letakkan dua lampu, jika boleh, pada pepenjuru di hadapan anda, satu sedikit di sebelah kanan anda, dan satu sedikit di sebelah kiri anda. Lampu meja berfungsi dengan baik.
 • Gunakan cahaya semula jadi jika boleh; jika salah satu lampu di atas adalah tingkap, lebih baik. Elakkan lampu pendarfluor atau sumber cahaya “sejuk” lain.
 • Hilangkan lampu latar langsung (seperti tingkap di belakang anda)
 1. Utamakan Kamera, Bukan Skrin

Mata pandang ke kamera apabila bercakap! Petua ini mungkin terdengar tidak intuitif, tetapi yang paling penting ialah penemuduga melihat anda dengan jelas, bukan sebaliknya. Ini bermaksud mengutamakan peranti dengan kamera terbaik yang ada pada anda, bukan paparan terbaik.

 • Tingkatkan komputer riba ke paras mata dengan menyusun buku atau kotak di bawahnya. Dengan cara ini, anda dapat menatap terus ke kamera
 1. Periksa Zon Waktu

Temu ramah untuk kerja jarak jauh? Calon majikan anda mungkin meletakkan timezone seperti UTC, GMT dan sebagainya. Pastikan anda memeriksa semula zon waktu temuduga.

 1. Pakai Earbud

Sangat bagus apabila penemuduga dapat melihat anda dengan jelas, tetapi jika dia tidak dapat mendengar anda, anda tenggelam. Seperti yang dikatakan oleh Ripenburg, orang boleh memaafkan video yang buruk, tetapi audio yang buruk. Audio komputer onboard biasanya lebih rendah kualiti, yang merupakan resipi maklum balas dan gangguan suara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *