Amalan Agar Otak Cerdas dan Kuat dalam Hafalan

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Setiap orang mempunyai saat-saat kealpaan dari semasa ke semasa, terutama ketika hidup menjadi sibuk. Walaupun ini boleh menjadi kejadian yang benar-benar normal, memori yang lemah boleh membuat anda kecewa terutama sekali apabila anda perlukan ia seperti ketika peperiksaan ataupun pembentangan.

Amalan Agar Otak Cerdas dan Kuat dalam Hafalan 1

Genetik berperanan dalam kehilangan ingatan, terutamanya dalam keadaan neurologi yang serius seperti penyakit Alzheimer. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan bahawa diet dan gaya hidup juga memberi kesan besar kepada ingatan.

Cara Semula Jadi untuk Meningkatkan Ingatan Anda

 1. Elakkan Makan Gula

Makan gula yang terlalu banyak dikaitkan dengan banyak masalah kesihatan dan penyakit kronik, termasuk penurunan kognitif.

Amalan Agar Otak Cerdas dan Kuat dalam Hafalan 2

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa diet yang mengandung gula dapat menyebabkan ingatan yang buruk dan pengurangan jumlah otak, terutama di kawasan otak yang menyimpan memori jangka pendek

 1. Suplemen Minyak IkanAmalan Agar Otak Cerdas dan Kuat dalam Hafalan 3

Minyak ikan kaya dengan asid eicosapentaenoic asid lemak omega-3 (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA).

Lemak ini penting untuk kesihatan keseluruhan dan terbukti dapat menurunkan risiko penyakit jantung, mengurangkan keradangan, menghilangkan tekanan dan kegelisahan, dan penurunan mental yang perlahan

 1. Luangkan Masa untuk MeditasiAmalan Agar Otak Cerdas dan Kuat dalam Hafalan 4

Amalan meditasi boleh memberi kesan positif kepada kesihatan anda dalam banyak cara.

Ia santai dan menenangkan, dan didapati dapat mengurangkan tekanan dan kesakitan, menurunkan tekanan darah dan juga meningkatkan ingatan

 1. Mengekalkan Berat yang Sihat

Mengekalkan berat badan yang sihat adalah mustahak untuk kesejahteraan dan merupakan salah satu kaedah terbaik untuk menjaga kesihatan badan dan minda anda.

Beberapa kajian telah membuktikan bahawa kegemukan sebagai faktor risiko penurunan kognitif.

Cara Latih Otak Meningkatkan Ingatan Anda

 1. Bermain permainan
Info Tambahan :  Twinning Programmes Malaysia: 3 Cara Belajar Seperti Luar Negara

Amalan Agar Otak Cerdas dan Kuat dalam Hafalan 5

Melatih kemahiran kognitif anda dengan bermain permainan otak adalah cara yang menyeronokkan dan berkesan untuk meningkatkan ingatan anda.

 

Teka silang kata, permainan ingat perkataan, Tetris dan juga aplikasi mudah alih yang didedikasikan untuk latihan memori adalah kaedah terbaik untuk menguatkan memori.

 1. Fokus Perhatian Anda

Perhatian adalah salah satu komponen utama ingatan. Agar maklumat berpindah dari ingatan jangka pendek anda ke ingatan jangka panjang anda, anda perlu mengikuti maklumat ini secara aktif. Cuba belajar di tempat yang bebas dari gangguan seperti televisyen, muzik, dan pengalihan lain.

Amalan Agar Otak Cerdas dan Kuat dalam Hafalan 6

 1. Elakkan Cramming

Mempelajari bahan selama beberapa sesi memberi anda masa yang anda perlukan untuk memproses maklumat dengan secukupnya. Penyelidikan secara berterusan menunjukkan bahawa pelajar yang belajar secara teratur mengingat bahannya jauh lebih baik daripada mereka yang belajar sepanjang masa dalam satu sesi maraton.

Amalan Agar Otak Cerdas dan Kuat dalam Hafalan 7

 1. Susun

Penyelidik mendapati bahawa maklumat disusun dalam ingatan dalam kelompok yang berkaitan. Anda boleh memanfaatkannya dengan menyusun dan menyusun bahan yang anda kaji.

 1. Gunakan Peranti Mnemonic

Peranti mnemonik adalah teknik yang sering digunakan oleh pelajar untuk membantu mengingat kembali. Mnemonik adalah cara untuk mengingat maklumat. Contohnya, anda mungkin mengaitkan istilah yang perlu anda ingat dengan item biasa yang sangat anda kenal.

Amalan Agar Otak Cerdas dan Kuat dalam Hafalan 8

 1. Huraikan dan Latih tubi

Untuk mengingat kembali maklumat, anda perlu mengekodkan apa yang anda kaji ke dalam memori jangka panjang. Salah satu teknik pengekodan yang paling berkesan dikenali sebagai latihan elaboratif.

Amalan Agar Otak Cerdas dan Kuat dalam Hafalan 9

 

Cara Belajar Meningkatkan Ingatan Anda

Amalan Agar Otak Cerdas dan Kuat dalam Hafalan 10

 1. Baca dengan kuat

Amalan Agar Otak Cerdas dan Kuat dalam Hafalan 11

Bahan bacaan dengan kuat meningkatkan ingatan anda terhadap bahan tersebut. Pendidik dan psikologi juga mendapati bahawa mempunyai pelajar benar-benar mengajar konsep baru kepada orang lain meningkatkan pemahaman dan ingat.

 1. Belajar perkara yang sukar
Info Tambahan :  Bekerja dari Rumah: Cara Menjadi Produktif

Amalan Agar Otak Cerdas dan Kuat dalam Hafalan 12

Para penyelidik mendapati bahawa susunan maklumat dapat memainkan peranan dalam mengingat kembali, yang dikenali sebagai kesan kedudukan bersiri. Walaupun mengingat maklumat tengah boleh menjadi sukar, anda dapat mengatasi masalah ini dengan meluangkan masa tambahan untuk mengulang kaji maklumat ini. Strategi lain adalah dengan mencuba menyusun semula apa yang telah anda pelajari sehingga akan lebih mudah diingat. Apabila anda menemui konsep yang sangat sukar, luangkan sedikit masa untuk menghafal maklumat.

 1. Berehat

Berikan Masa diri anda untuk berehat. Jika perlu terlalu penat, dinasihatkan untuk anda tidur. Jangan belajar secara berterusan selama 2 jam. Berikan masa untuk anda berehat ditengah-tengah itu. Mungkin selepas fokus belajar selama 20 minit, berikan masa otak anda untuk berehat selama 5 minit? Ini pentingnya untuk mempunyai jadual

Amalan Agar Otak Cerdas dan Kuat dalam Hafalan 13

 1. Tidak belajar ‘last minute’

Esok periksa hari ini baru anda belajar semua benda? Ini yang selalu dilakukan oleh para pelajar. Mereka belajar dan memuntahkan semuanya di dewan peperiksa. Cara ini berkesan untuk short term memory. Dinasihatkan jika anda mahu belajar, untuk belajar seminggu awal. Rileks tanpa tekanan. Memberi masa untuk anda recall sahaja apabila menjelang peperiksaan.

 1. Berjalan Sebelum Peperiksaan

Telah terbukti bahawa senaman dapat meningkatkan daya ingatan dan kekuatan otak anda. Penyelidikan yang dilakukan oleh Dr Chuck Hillman dari University of Illinois memberikan bukti bahawa latihan sekitar 20 minit sebelum peperiksaan dapat meningkatkan prestasi.

Amalan Agar Otak Cerdas dan Kuat dalam Hafalan 14

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *