Apakah Itu TVET Malaysia?

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Apakah itu TVET Malaysia? TVET merupakan Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) termasuk pembelajaran formal, tidak formal dan tidak formal yang mempersiapkan orang muda dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan dalam dunia kerja. Menurut Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNESCO), TVET telah dipanggil banyak nama selama bertahun-tahun – latihan perantis, pendidikan vokasional, pendidikan teknikal, pendidikan teknikal-vokasional, pendidikan pekerjaan, pendidikan dan latihan vokasional, pendidikan vokasional, pendidikan kerjaya dan teknikal, pendidikan tenaga kerja, pendidikan tempat kerja, dan lain-lain.

Image result for tvet kursus

Pada December 2016, Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah telah melancarkan SkillsMalaysia 2.0: SKILL4ALL Ke arah Program Kerja Kolar Baru yang merupakan inisiatif Kementerian Sumber Manusia. Tuanku Sultan Nazrin Shah berharap pergerakan yang dipelopori oleh kementerian dapat memperkukuhkan pembangunan modal insan terbaik dalam Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) sejajar dengan cabaran perubahan teknologi, peningkatan migrasi pekerja global dan perubahan iklim dunia. TVET juga diharapkan usaha ini dapat menstabilkan latihan kemahiran untuk menyokong pembangunan perindustrian dan penguasaan teknologi dan seterusnya mengurangkan kebergantungan negara ke atas teknologi dan tenaga kerja mahir dari luar negara.

Image result for tvet kursus

Graduan TVET lebih mudah mendapatkan pekerjaan, apabila keseluruhan 92% daripada graduannya memperolehi pekerjaan, berbanding 30,765 graduan atau 59.9 graduan pada peringkat ijazah pertama dan ke atas yang belum menemui kerja setahun selepas tamat pengajian.

Adakah anda tahu?
 • Program TVET di Malaysia ditawarkan di peringkat sijil, diploma, dan ijazah oleh tujuh kementerian yang termasuk KPT.
 • Menurut Pelan Pendidikan Tinggi Malaysia (Pengajian Tinggi) MOHE, terdapat peningkatan permintaan untuk tambahan 1.3 juta pekerja TVET menjelang tahun 2020 di 12 Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) yang dikenal pasti di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) kerajaan.
 • Untuk memenuhi permintaan ini, kerajaan telah meningkatkan perbelanjaan pembangunan yang diberikan kepada institusi TVET awam dari RM 1.8 bilion pada tahun 2010 kepada RM 2.1 bilion pada tahun 2014.
 • Terdapat lebih 1,000 institusi TVET di Malaysia yang 506 adalah institusi awam.
 • Institusi awam seperti politeknik, kolej komuniti, kolej kejuruan dan institusi pengajian tinggi lain boleh menampung kira-kira 230,000 pelajar.
 • Pada tahun 2013, daripada 429,000 pelajar yang mengikuti peperiksaan SPM, 321,000 pelajar mendaftar dalam program pendidikan dan latihan tinggi, dengan lebih daripada 50% mendaftar di institusi TVET.

Program TVET di Malaysia ditawarkan di peringkat sijil, diploma, dan ijazah oleh tujuh kementerian termasuk Kementerian Pengajian Tinggi (MOHE), yang menawarkan program TVET yang paling banyak kepada bilangan pelajar yang paling tinggi.

Pada masa ini, kelayakan untuk pendidikan akademik (pendidikan tinggi) dan pendidikan vokasional yang ditawarkan oleh universiti, politeknik dan kolej komuniti MOHE diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA), manakala program latihan kemahiran yang ditawarkan oleh institusi latihan kemahiran diakreditasi oleh Jabatan untuk Kemahiran Pembangunan, Kementerian Sumber Manusia.

JENIS KELAYAKAN KEMAHIRAN DI BAWAH JABATAN PEMBANGUNAN KEMAHIRAN (DSD)

Terdapat lima tahap kelayakan kemahiran (Tahap 1 – 5) di bawah Rangka Kerja Kelayakan Kemahiran Kebangsaan. Berikut adalah penjelasan singkat tentang apa yang setiap peringkat bermakna dan kecekapannya yang sepadan:

Info Tambahan :  Pendidikan : Aliran Sains (STEM) Vs Aliran Sastera (Sastera & Kemanusiaan) 2021
SKM Tahap 1

Melaksanakan pelbagai tugas kerja / aktiviti kerja, yang kebanyakannya rutin dan boleh diramal.
SKM Tahap 2

 • Melaksanakan pelbagai aktiviti kerja yang pelbagai yang sedang dilakukan dalam pelbagai konteks
 • Beberapa aktiviti ini tidak rutin, yang memerlukan tanggungjawab individu dan autonomi
Tahap SKM 3

Memerlukan kecekapan dalam menjalankan pelbagai aktiviti kerja yang pelbagai yang dibuat dalam pelbagai konteks, yang kebanyakannya kompleks dan tidak rutin.
Tahap 4: Diploma Kemahiran Malaysia, DKM (Diploma Kemahiran Malaysia)

 • Calon dikehendaki berkompeten dalam melaksanakan pelbagai aktiviti kerja teknikal atau profesional yang kompleks yang dilakukan dalam pelbagai konteks, dan dengan tahap tanggungjawab peribadi dan autonomi.
 • Di samping itu, tanggungjawab untuk pekerjaan orang lain dan peruntukan sumber sangat sering hadir.
Tahap 5: Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia, DLKM (Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia)

Peserta perlu memiliki kecekapan yang diperlukan supaya dapat memakai pelbagai prinsip asas dan teknik yang rumit dalam pelbagai konteks yang luas dan tidak menentu.
Ciri-ciri utama tahap ini termasuk:
 • Otonomi peribadi yang sangat besar
 • Tanggungjawab penting untuk kerja orang lain dan untuk peruntukan sumber yang banyak
 • Akauntabiliti peribadi untuk analisis dan diagnosis, reka bentuk, perancangan, pelaksanaan dan penilaian.
KURSUS-KURSUS YANG DITAWARKAN

Kursus jangka pendek adalah kursus khas yang relevan dengan kehendak komuniti setempat. Senarai dan jenis kursus yang ditawarkan juga mungkin berbeza di setiap tempat kerana mengikut keperluan semasa dan juga permintaan penduduk setempat. Antara contoh kursus jangka pendek adalah seperti di bawah:

 1. Sijil Masakan
 2. Sijil Menjahit
 3. Sijil baik pulih perkakasan elektrik
 4. Sijil Pastri
 5. Sijil Penjagaan Kesihatan
 6. Sijil Baik Pulih Rumah
 7. Sijil Rekreasi

Seterusnya, Kursus Sijil Modular Kebangsaan (SMK) adalah program latihan kemahiran jangka pendek (3-6 bulan) yang berasaskan proses kerja sebenar. Walaupun kebanyakan kursus ini lebih banyak didominasi oleh lepasan pelajar SPM, namun ada juga pekerja-pekerja syarikat kecil yang mengikuti kursus ini. Antara contoh kursus yang sering menjadi rebutan adalah seperti di bawah:

 1. Sijil jahitan dan fesyen
 2. Sijil pelancongan 
 3. Sijil servis kenderaan ringan
 4. Sijil Teknologi Penyejukan Dan Penyamanan Udara 
 5. Sijil pemasangan elektrik

 

Sijil Kolej Komuniti (SKK) pula adalah sijil yang dikeluarkan kepada pelajar yang berjaya menamatkan kesemua kursus-kursus yang telah ditentukan bagi sesuatu program itu. Tempoh pengajian pula adalah 18 ke 24 bulan secara sepenuh masa. Sijil ini juga telah diperakui oleh JPA/MQA. Antara contoh kursus yang popular adalah:

 1. Sijil Automotif
 2. Sijil Multimedia Kreatif (Pengiklanan)
 3. Sijil Pelancongan & Pengembaraan
 4. Sijil Perakaunan Perniagaan
 5. Sijil Teknologi Maklumat
 6. Sijil Hotel dan Katering
Syarat Dan Kelayakan Masuk:
 • Warganegara Malaysia dan lulus peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional (SPMV).
 • Kelayakan lain yang setaraf boleh dipertimbangkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia.
 • Calon-calon dari kalangan penduduk setempat lebih diberi keutamaan.
 • Untuk program diploma, hanya lulusan dari Sijil Kolej Komuniti sahaja layak memohon
Info Tambahan :  Program Selangor Freelance Untuk Pengkarya Bebas 2021

Jika anda berfikir-fikir mahu memilih TVET sebagai panduan atau hala tuju anda di masa hadapan, ini merupakan pilihan yang bijak! Kenal pasti diri anda dahulu. Adakah anda meminati skills? latihan? Jika ya, ini merupakan untuk anda.

Banyak Kelebihan yang boleh didapati di TVET ini.

Antara Kelebihan belajar di TVET:

1. Memperpanjang Tahun Baru
Salah satu sebab yang paling memotivasi untuk mengambil kursus sekolah vokasional semasa sekolah menengah adalah keupayaan untuk memendekkan tahun pertama mahasiswa di kolej. Sejak tahun-tahun kolej tradisional, kuarters dan semester lazimnya berdasarkan kredit yang diperolehi, seorang pelajar dapat memendekkan tahun baru mereka dengan mencukupi kredit kolej yang mencukupi pada tahun-tahun sekolah menengah dan kanan mereka.

Bagi sesetengah pelajar, ini mungkin menambah cukup untuk mengurangkan separuh masa pertama mereka.

2. Kredit Kolej Pendapatan
Walaupun tidak setiap sekolah menawarkan pilihan, banyak sekolah kejuruan dan teknikal membuka kelas kemasukan mereka kepada pelajar sekolah menengah yang menunjukkan kebolehan yang baik untuk pembelajaran gaya kolej.

Ini biasanya ditentukan melalui kaunselor bimbingan, walaupun sesetengah sekolah hanya membiarkan pelajar sekolah tinggi mendaftar untuk kelas. Biasanya ada batas gred atau umur – periksa dengan sekolah yang anda berminat untuk menentukan sama ada ini terpakai kepada anda.

Oleh kerana kelas-kelas yang diambil adalah di peringkat kolej, program-program ini memberi peluang kepada pelajar sekolah menengah untuk mendapat pendidikan awal di kolej mereka. Kelas biasanya diambil pada waktu malam, selepas hari sekolah menengah biasa berakhir, atau pada siang hari. Kelas siang hari biasanya menyediakan pelajar dengan lulus untuk meninggalkan kampus sekolah menengah mereka pada satu masa tertentu. Kredit yang diperolehi melalui program ini boleh dijadikan jeneral tahun pertama di universiti atau kolej tradisional.

3. Digunakan untuk Kehidupan Kolej
Memandangkan suasana sekolah vokasional dan teknikal yang tipikal berada di antara sekolah menengah dan kolej, ia menjadikan tempat yang sangat sesuai untuk pelajar sekolah tinggi untuk digunakan untuk pengalaman pembelajaran yang berbeza.

Pelajar akan menikmati gaya pembelajaran yang lebih santai dan tidak formal, serta pengalaman pelajar sendiri. Sekolah tinggi terkenal kerana dipenuhi dengan ‘cliques’, sementara kehidupan kolej jauh lebih santai dan santai dari segi interaksi sosial.


4. Kursus Khas
Satu lagi sebab untuk kursus vokasional semasa sekolah menengah adalah perkara utama. Sekolah menengah di seluruh negara menjatuhkan banyak kursus pilihan kerana pemotongan bajet. Dalam banyak kes, mata pelajaran pertama dan kursus yang akan dijatuhkan adalah aktiviti fizikal seperti kedai, band dan pendidikan jasmani.

Jika anda berminat dengan mana-mana mata pelajaran ini – untuk penggunaan aplikasi kolej masa depan atau semata-mata untuk bersenang-senang – membawa mereka ke sekolah kejuruan mungkin satu-satunya pilihan anda.

Buat anda yang mahu mencuba, diucapkan selamat berjaya!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments