APDM Data Kehadiran murid

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Aplikasi pangkalan data murid APDM merupakan sistem data murid termasuk data kehadiran murid. APDM telah dilaksanakam oleh Kementerian pelajaran bagi kegunaan guru-guru dalam membuat urusan berkaitan murid-murid di sekolah termasuk bilangan, kehadiran dan juga prestasi setiap murid. Perlaksanaan ini bersesuaian dengan teknologi terkini yang semakin membangun. Peningkatan bilangan pelajar dalam pendidikan serta prestasi setiap murid yang perlu lebih dititikberatkan, menjadikan guru-guru lebih peka terhadap pengurusan murid-murid. Salah satu caranya adalah melalui aplikasi pangkalan data murid ini. Segala pengurusan dan maklumat murid direkod secara atas talian.

APDM data kehadiran murid
APDM data kehadiran murid

Aplikasi Pangkalan Data Murid atau dikenali APDM singkatannya merupakan satu aplikasi secara atas talian (online) yang digunakan untuk menyimpan kesemua maklumat berkaitan murid di sekolah. Segala maklumat berkaitan murid akan diisi di dalam aplikasi pangkalan data murid (APDM) Iini.

Para Guru juga turut menggunakan aplikasi ini bagi mengisi maklumat berkaitan kehadiran murid pada setiap hari. Namun begitu, buku kehadiran murid juga perli ditanda pada setiap hari oleh guru seperti biasa.

Aplikasi Pangkalam Data Murid (APDM) ini menyumbang banyak kelenbihan. Antaranya adalah :

  1. Bertujuan mengemaskkni bilangan murid baru dalam kelas juga termasuk maklumat peribadi murid serta ibu bapa mereka.
  2. Membantu guru-guru kelas dalam sistem pengurusan kelas masing-masing. Guru juga dapat mengemaskini murid yang berkelayakan untuk mendapat bantuan dan biasiswa.
  3. Untuk memudahkan guru mengemaskini serta mencatat kehadiran pelajar bagi setiap kelas.
  4. Untuk memudahkan kerja guru-guru kelas mengemaskini markah ujian dan peperiksaan murid. Untuk memudahkan guru-guru termasuk guru kelas untuk update markah ujian dan peperiksaan.

Di sini, saya turut kongsikan kepada para guru, cara untul login ke Aplikasi Pangkalam Data Murid(APDM)

  1. Masuk ke laman web Aplikasi pangkalan data murid (APDM) apdm.moe.gov.my
  2. Pergi Ke bahagian Login
  3. Masukkan Id Pengguna , kod sekolah pada bahagian ID penggunana. Pastikan kod sekolah menggunakan huruf besar tanpa dijarakkan. Contohnya, ABC123
  4. Masukkan kata laluan yang diberikan secara default. Anda juga boleh menukar kata laluan yang diberikan bagi tujuan keselamatan.

Semoga perkongsian ringkas ini dapat digunakan oleh guru-guru dengan sebaiknya dan segala urusan pekerjaan dipermudahkan.

 

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

1
Komen/ Pertanyaan Anda?

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
APDM Kehadiran 2017 Pengkalan Data Murid –Xpresi Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
trackback

[…] bermula dari data maklumat asas dan penting pelajar sehingga kehadiran ke sekolah. Penggunaan APDM ini lebih kerap dari biasa kerana ia perlu diakses harian oleh guru untuk merekod kehadiran […]