Asasi dan Diploma Sains Sukan di Malaysia

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Asasi dan Diploma Sains Sukan di Malaysia

Diploma Sains Sukan

Apa Itu Sains Sukan?

Sains Sukan (aka Sains Sukan & Perubatan) adalah disiplin yang mengkaji bagaimana tubuh manusia yang sihat berfungsi semasa bersenam, dan bagaimana sukan dan aktiviti fizikal meningkatkan kesihatan dan prestasi dari perspektif selular ke seluruh badan.

Kajian sains sukan secara tradisional menggabungkan bidang fisiologi (fisiologi latihan), psikologi (psikologi sukan), anatomi, biomekanik, biokimia, dan biokinetik. Para saintis sukan dan perunding prestasi meningkat dalam jumlah permintaan dan pekerjaan, dengan tumpuan yang semakin meningkat dalam dunia sukan untuk mencapai hasil terbaik.

Melalui kajian saintifik sukan, para penyelidik telah mengembangkan pemahaman yang lebih besar mengenai bagaimana tubuh manusia bertindak balas terhadap latihan, latihan, persekitaran yang berbeza dan banyak lagi.

Seperti yang dikatakan oleh Dr Hadafi Fitri Bin Mohd Latip Sains sukan memainkan peranan penting kepada atlet sukan semasa situasi MCO. Ramai atlet menjangkakan dengan hanya mengekalkan aktiviti home workout sudah cukup bagi mereka untuk mengelakan daripada berlaku reversibility ataupun burnout.

Seperti apa kursus Sains Sukan yang baik?

Kursus sains sukan yang baik, dan saintis sukan yang baik, menganggap semua sains penyusun sebagai disiplin yang bersepadu. Sebagai contoh, anda bukan sahaja mempertimbangkan dinamika biomekanik pergerakan tetapi juga keperluan fisiologi dan psikologi.

Info Tambahan :  UPUOnline: Semakan Sarjana Muda lepasan STPM/Setaraf 2023/2024

Tiada satu pun disiplin yang dapat memberikan penyelesaian terbaik untuk masalah secara terpencil dan kebanyakan pasukan sukan yang maju mempunyai spektrum penuh saintis sukan yang bekerjasama untuk menyokong pasukan.

Apa yang terdapat di dalam Sains Sukan?

Kursus sains sukan memperkenalkan pelajar kepada pelbagai elemen sains yang menjelaskan hubungan antara senaman dan tubuh manusia. Sepanjang peringkat pelajar akan mengembangkan pemahaman mengenai perkara berikut:

Neurofisiologi

 • Fisiologi – cabang biologi yang berkaitan dengan fungsi normal organisma hidup dan bahagiannya.
 • Psikologi – kajian saintifik minda manusia dan fungsinya, terutama yang mempengaruhi tingkah laku dalam konteks tertentu.
 • Neurofisiologi – memahami sistem saraf dan bagaimana ia berfungsi.
 • Biomekanik – kajian bagaimana sistem rangka dan otot berfungsi dalam keadaan yang berbeza.
 • Biokimia – cabang sains yang berkaitan dengan proses kimia dan fisiko-kimia dan bahan yang berlaku di dalam organisma hidup.
 • Psikofisiologi – cara minda dan badan berinteraksi.
 • Anatomi – adalah pengenalpastian dan perihalan struktur makhluk hidup. Ia adalah cabang biologi dan perubatan.
 • Bio kinetik – menyediakan rawatan dan pemulihan kesihatan semula jadi, tanpa ubat, bukan pembedahan, dan bergantung pada kemampuan pemulihan tubuh yang ada.
 • Mekanik otot – Dua jenis pengecutan otot dikenali dan ditentukan oleh sama ada otot memendek ketika dikontrak.
 • Imunologi – Kajian mengenai sistem imun yang merupakan cabang ilmu perubatan dan biologi yang sangat penting. Sistem imun melindungi kita dari jangkitan melalui pelbagai barisan pertahanan. Sekiranya sistem kekebalan tubuh tidak berfungsi sebagaimana mestinya, ia dapat mengakibatkan penyakit dan menurunkan tahap prestasi.
Info Tambahan :  YPJ 2023: Permohonan, Syarat dan Panduan Lengkap

Dengan didedahkan kepada pelbagai disiplin ilmu sains sukan ini, pelajar akan mempunyai asas pengetahuan yang luas untuk membantu mereka menentukan jalan kerjaya yang paling sesuai untuk mereka.

IPTA yang menyediakan kursus Sains Sukan

Asasi dan Diploma Sains Sukan di Malaysia 1

Antara IPT yang menawarkan program pengajian Sains Sukan ialah Universiti Malaya (UM); Universiti Sains Malaysia (USM); Universiti Teknologi Mara (UiTM); Universiti Putra Malaysia (UPM); Universiti Teknologi Malaysia (UTM); Universiti Malaysia Sabah (UMS); Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI); Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Industri Selangor (UniSel).

Syarat Am Universiti

 • Lulus SPM / setaraf dengan baik.
 • Kepujian dalam Bahasa Melayu / Malaysia di peringkat SPM/ setaraf.
 • Mendapat sekurangkurangnya Gred C (NGMP 2.00) dalam Pengajian Am dan mendapat sekurangkurangnya PNGK 2.00.
 • Lulus Matrikulasi KPM/ Asasi Sains UM/ Asasi Undang-Undang KPTM dengan mendapat sekurangkurangnya PNGK 2.00.
 • Lulus SPM / Setaraf dengan Lima (5) kepujian termasuk Bahasa Melayu/Malaysia, Bahasa Inggeris dan Matematik / Matematik Tambahan / Fizik / Kimia / Biologi / S ains Tambahan / Sains / Pengetahuan Sains Sukan serta lulus tahap (2) dua Sains Sukan, Skim Persijilan Kerujulatihan Kebangsaan (SPKK) dan memiliki (5) lima tahun atau lebih pengalamansebagai jurulatih / pentadbir sukan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top