Bacaan Doa Iftitah

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Bacaan di dalam bahasa rumi:-

Allahu Akbaru kabiraw walhamdu lillahi kathiraw wasubhanallahhi bukratau waasila. Wajjahtu wajhia lillazi fataras sama wati wal ardha hanifam muslimaw wama ana minal musyrikin. Inna solati wanusuki wamahyaya wammamati lillahi rabbil’alamin. La syarikalahu wabiza lika umirtu wa ana minal muslimin.

Teringat semasa zaman sekolah dulu semasa buat KAFA seorang ustaz telah menegur kami semua tentang bacaan Doa Iftitah.Jangan tersalah baca terutama bahagian muslimaw wama ana minal musyrikin dan wa ana minal muslimin.jangan tertukar antara 2 potong ayat ini kerana maksudnya lain sangat.Di bawah saya sertakan maksud Doa Iftitah ini untuk dijadikan panduan bersama-sama.

Maksudnya:

Allah Maha Besar sebesar-besarnya. Dan puji-pujian bagi Allah sebanyak-banyaknya. Dan maha suci Allah siang dan malam. Kuhadapkan mukaku, kepada yang menjadikan langit dan bumi, aku cenderung lagi berserah kepada Allah dan bukanlah aku dari golongan orang-orang yang menyekutukan Allah. Sesungguhnya sembahyangku, ibadatku, hidupku dan matiku kuserahkan hanya pada Allah tuhan seru sekelian alam. Sekali-kali tidaklah aku menyekutukanNya . Dan dengan demikian aku ditugaskan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Muslim (Islam).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *