Bagaimana Cara Jadi Pensyarah?

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Menjadi pensyarah universiti adalah keputusan kerjaya yang memberi peluang kepada orang untuk mengembangkan penyelidikan akademik mereka tanpa mengorbankan pendapatan mereka. Pensyarah juga mendapat manfaat daripada menyediakan pembelajaran berstruktur dan pembangunan generasi akan datang yang memasuki bidang mereka. Bagi mereka yang merenung kerjaya sebagai pensyarah, inilah kebaikan dan kebaikan utama.

Image result for lecturer

Kelebihan-Kelebihan Menjadi Pensyarah

 1. Waktu penyelidikan

Menjadi pensyarah universiti menawarkan kebebasan untuk penyelidikan. Kebebasan intelektual sedemikian jarang berlaku; terdapat beberapa peranan yang membolehkan pekerja bekerja untuk mengejar nafsu seperti ini.

Image result for TIME

 1. Kepuasan kerja

Satu lagi manfaat utama adalah model kuliah. Pensyarah universiti mempunyai pendekatan yang lebih cair untuk kerja mereka, dan boleh membincangkan idea dan teori dengan pelajar dan bukan mengajar mereka. Pensyarah boleh meluangkan sedikit masa untuk menerangkan dan lebih banyak masa membahaskan.

Image result for HAPPY WORKING

 1. Pelajar Mentoring

Pelajar Mentor merupakan elemen penting dalam kerjaya sebagai pensyarah universiti. Mentoring membantu pelajar membangun dan memanfaatkan pendidikan mereka dengan lebih baik dengan menyediakan sokongan dan kepercayaan bangunan.

 1. Fleksibiliti

Kerjaya sebagai pensyarah universiti adalah fleksibel. Struktur minggu kerja yang tipikal membolehkan pensyarah masa untuk mengimbangi kerja dan kehidupan rumah. Itu bukan untuk mengatakan bahawa mereka juga tidak perlu bekerja keras, dan banyak pensyarah menghabiskan masa dengan bekerja lewat atau bermula lebih awal, tetapi untuk keseimbangan kerja-hidup, kerjaya ini boleh menjadi yang baik. Pensyarah juga boleh mengambil sabbatikal, mengambil beberapa bulan dari tugas pengajaran biasa mereka untuk menjalankan penyelidikan tambahan.

 1. Perjalanan
Info Tambahan :  Industri Halal: 8 Universiti dan Kolej Tawaran

Pensyarah sering diminta untuk melawat universiti lain di pelbagai bahagian negara atau di luar negara. Peluang lain adalah peluang menghadiri ceramah dan konvensyen di seluruh dunia.

Kelemahan-Kelemahan Menjadi Pensyarah

 1. Persaingan sengit

Salah satu masalah yang banyak ditemui adalah bahawa terdapat lebih banyak pensyarah yang lebih berkualiti daripada mereka tempat untuk mereka bekerja. Persaingan sengit, dan walaupun mereka sangat berbakat dengan banyak pengalaman, mencari kerja universiti tetap sukar. Pensyarah mungkin perlu mengambil kontrak sementara, mengurangkan keselamatan pekerjaan jangka panjang dan meningkatkan kemungkinan penempatan semula yang kerap.

 1. Bayaran

Wang adalah satu lagi faktor yang boleh menghalang pensyarah universiti berpotensi. Walaupun mereka tidak dianggap sebagai pekerja berpendapatan rendah, dan pampasan mereka biasanya cukup untuk memiliki kehidupan yang selesa, gaji mereka tidak selalu mencerminkan jam yang mereka masukkan.

Keperluan peribadi Pensyarah Universiti

 • Keupayaan akademik
 • Berminat dengan penyelidikan asal
 • Nikmati, dan mempunyai bakat untuk mengajar
 • Kemahiran komunikasi lisan dan tulisan yang baik
 • Keyakinan dalam menyampaikan maklumat kepada penonton dan soalan-soalan
 • Mampu bekerja sebagai sebahagian daripada pasukan
 • Kemahiran kepimpinan
 • Kemahiran organisasi dan penyeliaan
 • Mampu menganalisis dan menyelesaikan masalah

Bagaimana untuk menjadi pensyarah universiti?

Anda perlu mempunyai doktor falsafah (PhD) terlebih dahulu. Seterusnya, anda akan memerlukan gred yang baik dan sekurang-kurangnya 3 atau 4 penerbitan. Semakin banyak penerbitan anda, semakin tinggi kemungkinan anda mendapat upah. Kemudian, anda perlu bertanya sekiranya ada orang yang sanggup menjamin anda. Sedikit lebih mudah untuk mendapatkan pekerjaan di alma mater anda apabila kedudukan dibuka kerana orang-orang di sana lebih cenderung untuk mengupah seseorang yang sudah tahu. Ini, sudah tentu, hanya jika anda seorang pelajar yang baik semasa anda di sana.

Info Tambahan :  6 Langkah Mudah Semak Lebihan Bayaran PTPTN

Anda boleh menghantar e-mel ke fakulti pilihan anda dan bertanya jika terdapat bukaan dan kemudian bertanya tentang prosedur di sana. Ia biasanya terdiri daripada mengisi banyak borang, menghantar dalam resume anda, dan kemudian temu bual.

Perlu diingat perkara berikut:

Anda dijangka mengajar kelas dan penyelidikan pada masa yang sama.

Anda perlu membuat cadangan penyelidikanndan kemudian melakukan penyelidikan mengenai topik pilihan anda.

Anda juga dijangka menjalankan kerja komuniti.

Ini adalah dalam bentuk acara penganjuran seperti STEM / projek seni dan kemanusiaan untuk anak-anak sekolah menengah, terlibat dalam kelab dan aktiviti, dan membantu menganjurkan persidangan dan perbincangan. Ini adalah di atas penyelidikan dan pengajaran anda. Perbelanjaan mungkin atau tidak boleh dituntut.

Anda akan bertanggungjawab terhadap beberapa mahasiswa, dan juga siswazah.

Untuk projek tahun akhir, anda sama ada akan didekati, atau menyusun panduan kepada beberapa pelajar. Sesetengahnya akan menjadi pintar. Sesetengah akan menjadi sangat perlahan. Anda perlu melakukan yang terbaik dengan kedua-duanya. Pensyarah dijangka mempunyai seorang pelajar pascasiswazah di sepanjang masa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *