Cara Sertakan Pengalaman Sukarelawan Atau ‘Volunteering Works’ Di Dalam Resume

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Anda mungkin tertanya-tanya jika ia boleh diterima untuk meletakkan kerja sukarela pada resume anda apabila anda memohon pekerjaan. Ia pastinya boleh, terutama dalam keadaan tertentu. Terdapat cara tertentu untuk menambah kesediaan sukarela dan menyenaraikannya dengan sewajarnya untuk memaksimumkan nilai dan kaitannya. Baca terus untuk mengetahui cara menyertakan pengalaman berharga ini pada resume anda.

Resume

Resume

Kerja sukarelawan boleh menjadi cara terbaik untuk mempamerkan kemahiran utama seperti perancangan acara, penggalangan dana, atau penyelesaian masalah dan pastinya akan disepadukan dengan pengalaman kerja berbayar anda yang lain.

Cara Sertakan Sukarela di Resume Anda

Termasuk kerja sukarela pada resume anda adalah taktik yang sangat penting jika:

 1. Anda adalah lulusan kolej baru-baru ini dengan pengalaman profesional yang terhad;
 2. Sekiranya anda mengambil masa yang jauh dari tempat kerja untuk membesarkan anak-anak atau menjaga ahli keluarga yang sakit; atau
 3. Anda telah mengalami tempoh pengangguran yang panjang kerana ekonomi yang tertekan di negara atau rantau anda.

Terdapat 2 jenis sukarelawan yang boleh anda masukkan di dalam resume:

 1. Senaraikan pengalaman sukarela yang berkaitan di bawah seksyen sejarah pekerjaan seperti mana-mana pekerjaan lain.
 2. Buat bahagian berasingan untuk pengalaman sukarelawan anda yang tidak berkaitan. Serlahkan kemahiran yang boleh ditransfer yang anda perolehi kerana ia berkaitan dengan kedudukan sasaran anda. Walaupun tidak terdapat hubungan yang sama, setiap pengalaman sukarelawan menunjukkan majikan bahawa anda bermotivasi diri dan bersedia melampaui apa yang diperlukan oleh anda.
Info Tambahan :  Matapelajaran Wajib Skor Dalam SPM 2022

Termasuk kerja sukarela pada resume anda adalah taktik yang sangat penting jika:

KERJA SUKARELAWAN YANG BERKAITAN

Kerja sukarelawan yang berkaitan boleh digabungkan dengan pengalaman kerja yang berkaitan di bawah tajuk kategori seperti Pengalaman Terkait atau “Related Experiences Jika kerja sukarelawan menunjukkan kawasan kemahiran kritis, maka ia boleh diletakkan dalam kategori seperti “Pengumpulan Dana” atau “Pengalaman Perancangan Acara.”

CONTOH:

Fundraising Experience

Volunteer Fundraiser, UNICEF

 • Recruited, coordinated, and trained 14 volunteer fundraisers.
 • Planned and promoted three successful fundraising events including a silent auction, dinner, and concert which generated over RM8000 in pledges.
 • Increased contributions by 25% over the previous campaign. 

 KERJA SUKARELAWAN YANG TIDAK BERKAITAN

Jika kerja sukarelawan tidak berkaitan dengan matlamat kerja anda, anda boleh memasukkannya ke dalam kategori berasingan seperti “Perkhidmatan Komuniti” atau “Kerja Sukarelawan”. Kebanyakan organisasi melihat dengan baik apabila kakitangan yang menyumbang secara positif kepada komuniti di sekeliling-bukan sahaja mencerminkan dengan baik syarikat itu, tetapi sukarelawan boleh menjadi peluang kepada kakitangan untuk berangkaian dengan pelanggan baru berpotensi untuk organisasi.

Berikut adalah contoh bagaimana untuk memasukkan kerja sukarela pada resume anda apabila ia tidak berkaitan secara langsung dengan kerjaya atau industri anda:

CONTOH:

Volunteer Experience

Info Tambahan :  GETS 4.0: Program Graduates Enhancement Training Sarawak 2022

Volunteer, Zoo Negara

 • Cleaning animals cage
 • Preparing the food for animals

TAHUKAH ANDA???

Pengalaman perlindungan haiwan atau Habitat for Humanity di dalam resume pengalaman semua kelihatan hebat. Tambah bullet points yang relevan untuk menjadikannya lebih baik.

Bilakah anda mahu memasukkan kerja sukarelawan di dalam resume?

Jawapan pendek? Sentiasa. Walau bagaimanapun, anda perlu mengambil perhatian khusus untuk menekankan pengalaman sukarelawan anda pada resume jika anda:

 • Seorang graduan baru.

Sebagai calon peringkat kemasukan, anda mungkin tidak mempunyai banyak pengalaman kerja berbayar untuk dibicarakan. Pertimbangkan untuk membuat sukarelawan bekerja dengan resume anda.

 • Mengubah karier.

Tidak ada cara yang lebih baik untuk mendapatkan pekerjaan dalam industri baru daripada menunjukkan bahawa, sebenarnya, anda telah menjadi sebahagian daripadanya selama bertahun-tahun

 • Kembali kepada tenaga kerja.

Mungkin anda terpaksa menghabiskan masa di luar tenaga kerja. Dalam kes sedemikian, menyenaraikan pengalaman sukarelawan anda pada resume adalah cara terbaik untuk menunjukkan bahawa anda telah menghabiskan masa ini secara aktif mengembangkan kemahiran baru.

 KERJA SUKARELA MENYAMPAIKAN PERKARA YANG MENYEWA PENGURUS SUKA:

 • Kerja berpasukan
 • Kepimpinan
 • Mindset
 • Kasih sayang
 • Passion
 • Kemahiran interpersonal
 • Motivasi diri
 • Kejujuran
 • Kecergasan fizikal
 • Khidmat Pelanggan
 • Ketergantungan

 TAHUKAH ANDA???

Hanya 32% daripada pemohon menyenaraikan kerja sukarela pada resume. Namun, kebanyakan pengurus lebih suka. Letakkan resume anda, dan anda berada di tempat ketiga teratas semua pencari kerja.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments