Bagaimana Mahu Menutup Sesi Temuduga Dengan Success?

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

 Bagaimana Mahu Menutup Sesi Temu duga Dengan Sukses?

Bagaimana Mahu Menutup Sesi Temuduga Dengan Sukses?. Penting untuk menamatkan temu duga kerja sehingga penemuduga yakin dengan pengetahuan, kemahiran dan kelayakan anda. Mengetahui cara menutup wawancara dengan betul adalah salah satu kaedah terpenting yang boleh anda persiapkan untuk menarik perhatian penemuduga atau pengurus pengambilan pekerja. Dalam artikel ini, kami membincangkan langkah-langkah yang harus diambil untuk menutup wawancara dengan cara yang betul dan meningkatkan peluang anda untuk menerima tawaran pekerjaan.

Mengapa pentingnya anda perlu menutup temu duga?

Bagaimana Mahu Menutup Sesi Temu duga Dengan Sukses?

Cara anda menutup temu duga adalah penting kerana ini adalah peluang bagi anda untuk menyatakan minat yang lebih besar pada posisi tersebut, menilai seberapa baik anda dalam temu duga tersebut dan mengundang kenalan masa depan dari pewawancara atau pengurus pengambilan pekerja. Mengetahui langkah-langkah yang perlu diambil untuk menutup wawancara dapat membantu anda menentukan sama ada terdapat maklumat tambahan yang perlu anda berikan untuk menunjukkan bahawa anda adalah calon terbaik untuk jawatan tersebut dan menetapkan harapan untuk tindakan susulan.

  1. Kemukakan soalan

Isyarat pertama bahawa wawancara anda beralih ke penutupan biasanya apabila penemuduga bertanya sama ada anda mempunyai pertanyaan. Penting untuk menyediakan soalan untuk bertanya kepada mereka mengenai kedudukan dan syarikat sebelum wawancara anda.

Pewawancara boleh menjawab beberapa soalan anda sepanjang wawancara anda, jadi cuba sediakan lebih banyak soalan daripada apa yang anda ingin tanyakan. Anda harus cuba mengemukakan soalan yang menunjukkan bahawa anda telah mendengar sepanjang wawancara, minat sebenar anda terhadap peranan dan syarikat, dan penyelidikan yang telah anda lakukan.

  1. Menangani sebarang masalah

Sebelum anda menamatkan wawancara, adalah penting untuk memastikan pewawancara tidak mempunyai kebimbangan mengenai kelayakan anda untuk peranan tersebut. Salah satu kaedah terbaik untuk melakukan ini adalah dengan bertanya secara langsung jika mereka mempunyai kebimbangan mengenai anda sebagai calon. Anda dapat melakukan ini dengan mengajukan pertanyaan seperti, “Berdasarkan pengalaman dan kemahiran saya, seberapa baik anda merasa saya sesuai dengan kelayakan untuk peranan itu?”

Info Tambahan :  6 Kerjaya Media dan Komunikasi Terbaik di Malaysia

Menanyakan kepada pewawancara bagaimana perasaan mereka mengenai kelayakan anda untuk peranan tersebut memberi Anda kesempatan untuk membersihkan salah komunikasi dan langsung menghadapi segala masalah yang mungkin timbul. Biasanya lebih baik untuk mengatasi masalah semasa temu duga secara langsung daripada meninggalkan wawancara tanpa mengetahui bagaimana perasaan mereka mengenai kelayakan anda.

  1. Ingatkan penemuduga mengenai kelebihan anda

Setelah anda mengatasi masalah, cubalah memusatkan kembali perhatian penemuduga pada kekuatan anda. Pertimbangkan titik penjualan unik yang menjadikan anda calon terbaik untuk jawatan dan syarikat, kemudian tekankan kembali pengetahuan, kemahiran dan pengalaman yang anda miliki yang menyokong titik penjualan unik itu. Anda boleh menggabungkan langkah ini dengan langkah sebelumnya dengan membincangkan bagaimana kekuatan anda akan membantu anda mengatasi cabaran. Tetapi jika anda melakukan ini, adalah penting untuk memastikan anda masih menangani masalah mereka secara langsung daripada berusaha menghindari kebimbangan mereka dengan membincangkan kekuatan anda.

  1. Nyatakan minat anda terhadap pekerjaan tersebut

Seterusnya, tunjukkan kepada pewawancara minat sebenar anda untuk jawatan dan minat anda untuk bekerja di syarikat mereka. Pewawancara ingin memastikan bahawa anda sesuai untuk kedudukan itu dan bahawa kedudukan itu sesuai untuk anda. Anda boleh menjelaskannya dengan menyatakan alasan anda teruja dengan kedudukan dan syarikat tertentu yang anda wawancara dan bagaimana perbincangan semasa wawancara telah mengesahkan minat anda. Melakukan ini membolehkan penemuduga mengetahui bahawa anda masih berminat dengan kedudukan tersebut.

  1. Tanya mengenai langkah seterusnya

Pastikan anda meninggalkan temu duga dengan mengetahui apa yang akan berlaku selepas ini. Menanyakan kepada pewawancara mengenai langkah-langkah seterusnya dalam proses pengambilan pekerja dapat membantu anda mengenal pasti sama ada mereka masih menemubual calon dan kapan anda seharusnya mendapat maklumat daripada pihak atasan sekiranya mereka memilih anda untuk jawatan tersebut. Ia juga dapat membantu anda mempersiapkan diri sekiranya anda perlu mengambil bahagian dalam temu duga yang lain.

Info Tambahan :  Program Matrikulasi Sesi 2022/2023

Sekiranya anda pasti berminat dengan jawatan tersebut, ini juga merupakan masa yang tepat untuk meminta pekerjaan pewawancara. Sebagai contoh, anda boleh mengatakan sesuatu seperti, “Saya benar-benar tidak sabar untuk memulakan jawatan ini dan berharap anda akan memberikan tawaran kepada saya semasa langkah-langkah seterusnya dalam proses pengambilan pekerja. Bilakah saya berharap dapat mendengar daripada anda mengenai kedudukan ini ? ”

  1. Menawarkan maklumat tambahan

Sebelum anda meninggalkan temu duga, tawarkan untuk memberi penemuduga maklumat tambahan yang mereka perlukan untuk membuat keputusan. Maklumat tambahan boleh menyertakan senarai rujukan, salinan portfolio anda atau salinan sijil pendidikan dan profesional.

  1. Tinggalkan mesyuarat dengan sopan

Anda juga harus selalu memastikan anda meninggalkan wawancara secara profesional dan sopan. Pastikan anda mengucapkan terima kasih kepada penemuduga kerana meluangkan masa, dan meminta kad nama atau maklumat hubungan mereka yang merangkumi alamat e-mel mereka. Meminta maklumat ini dapat membantu anda memastikan anda tahu bagaimana menindaklanjutinya setelah wawancara. Anda juga harus berjabat tangan dengan tegas dengan sesiapa sahaja yang menghadiri wawancara sebelum mereka keluar dari bilik mesyuarat.

  1. Hantarkan e-mel susulan

Apabila anda pulang dari wawancara, tulis e-mel susulan untuk mengucapkan terima kasih kepada penemuduga atau pengurus pengambilan pekerja untuk masa dan pertimbangan mereka sekali lagi. Anda juga boleh menggunakan e-mel susulan anda untuk melampirkan dokumen atau maklumat tambahan yang mereka minta yang tidak anda miliki semasa wawancara. Menghantar e-mel susulan secepat mungkin setelah wawancara dapat membantu anda memastikan e-mel susulan anda mempengaruhi persepsi majikan terhadap anda sebelum mereka membuat keputusan pengambilan pekerja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments