Bahaya Virus Kencing Tikus

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Virus kencing tikus atau nama lainnya leptospirosis bukanlah sejenis penyakit baru ni Malaysia kini.Virus ini mula di kenali dengan pemergian Allahyarham Izwan Pilus dan Din Beramboi yang dikaitkan dengan penyakit ini.Kebanyakkan pesakit menunjukkan simpton dijangkiti demam kuning (jaundis).Dari statistik Kementerian Kesihatan Malaysia,sebanyak 527 kes telah dilaporkan pada tahun2006 dan terdapat penigkatan sebanyak 929 kes pada tahun berikutnya.
Penyakit ini boelh berjangkit secara lansung dan tidak lansung antara haiwan dan manusia.Haiwan-haiwan domestik boleh menjadi resevoir bagi bakteria penyakit ini.Haiwan yang di jangkiti bakteria ini akan menyebarkannya melalui air kencingnya secara berterusan selama berbulan-bulan.
Cara penyebaran bakteria ini terhadap manusia pulak ada melaui luka pada kulit.melecet dan membran bermukus seperti mata,hidung dan mulut.
Risiko penyakit ini:
1) Pekerjaan yang terdedah terhadap persekitaran seperti petani
2) Aktiviti rekreasi.
3) Terdedah terhadap perlatan rumah yang dijangkiti oleh bakteris penyakit ini.

Gejala :

1) pada peringkat ia akan menyebabkan tubuh badan mengigil dan demam
2) batuk yang tidak berkahak
3) radang pada selaput mata
Jadi berhati-hatilah dengan penyakit berbahaya ini!

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

Komen/ Pertanyaan Anda?

avatar
  Subscribe  
Notify of