Belajar Perakaunan dan Pengurusan Kewangan

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Belajar Perakaunan dan Pengurusan Kewangan 1

Tahukah sahabat, sekiranya diri berminat menguruskan data kewangan dan juga mengira hal-hal duit, anda boleh memohon belajar dalam bidang perakaunan dan pengurusan kewangan. Sekiranya anda berpesonaliti yang lebih teratur dan minat kerja dengan data mungkin ia adalah sesuai untuk anda.

Dalam bidang ini, anda akan menjadi seorang akauntan ataupun pengurus kewangan yang sentiasa diperlukan oleh sektor-sektor ekonomi serta syarikat-syaraikat mahupun individu. Anda akan dipertanggungjawab untuk menyediakan maklumat tentang status kewangan sayarikat kepada pihak pengurusan agar tindakan dapat dibuat bagi membuatkan perancangan syarikat lebih tepat dan membina.

Info Tambahan :  Permohonan Guru Sekolah Rendah PDPP 2024/2025

Kerjaya dalam bidang ini banyak juga diperlukan terutama di firma-firma perkhidmatan kewangan, organisasi perniagaan dan sektor awam.

5 thoughts on “Belajar Perakaunan dan Pengurusan Kewangan

 1. Kerjaya Akauntan & kewangan
  1- Kerjaya ini terbahagi kepada pelbagai bidang yang boleh diceburi.
  2- Memang tidak dinafikan sektor kerajaan memerlukan tenaga kerja yang tertentu.

  Soalan saya:-
  1- Apakah jenis2 bidang dlm kerjaya akauntan & kewangan ini yang relavel bagi saya untuk menceburinya?
  Senarai di bawah merupakan subjek yg saya pelajari sekarang di tingkatan 4:-
  Elektif:
  1- Perinsip Perakaunan
  2- ICT
  3- Additional Mathematic
  4- Mathematic
  5- Sains

  1. harap2 yg lebih arif dpt mnerangkan & mmberikan sedikit tips antara pmilihn antara kerjaya yg disediakan olh krajaan serta senarai gaji bulanan & kelebihannya / kemahiran yang perlu ada.

   -Balasan anda amat dihargai-

   1. Wah..cukup detail yg ditanya..sy xlah arif sangat 🙂 , kalau nak detail, nanti sy akan buatkan artikel khas lebih mendalam berkenaan akaun ni nanti. Buat masa ni kalau ikut pakej yg diambil tu agak bagus krn ia mempunyai add math yg bg peluang ke matrik. Dalam pakej tu juga bg peluang utk saudari mohon bidang pendidikan akaun, ict, matematik dan sains…saudari juga boleh ambil bidang2 perbankan yang mana kursus2 dibawah fakulti pengurusan dan ekonomi. Tapi xsemua dlm fakulti tu saudari bleh mohon, terutama yg melibatkan kos yg banyak tentang ekonomi. Pasaran kerja lebih pada akauntan iaitu mengira pendapatan, anggaran belanjawan syarikat, perbankan, juru audit cukai, juru audit belanjawan, penganalisa kos, bendahari, setiausaha, kerani akaun dan banyak lagi.setiap institusi kerajaan atau swasta ada menawarkan pekerjaan bidang yg sy sebut tadi. Untuk gaji pula, gaji pokok sahaja untuk lepasan ijazah akauntan adalah :
    P1T1 RM1702.81 – P1T27 RM4688.95
    P2T1 RM1798.82 – P2T27 RM4968.61
    P3T1 RM1899.01 – P3T27 RM5255.39

    Namun demikian ada lagi tambahan untuk gaji2 tersebut. Ilustrasi yg sy sediakan tu adalah untuk skim lama tak termasuk skim baru yg bakal diperkenal awal tahun depan..harap dapat membantu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *