Belanjawan 2023: Intipati Lengkap Berkenaan Pendidikan

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Belanjawan 2023 menyaksikan kerajaan memberi tumpuan kepada pendidikan dengan Kementerian Pendidikan mendapat bahagian terbesar dengan peruntukan sebanyak RM55.2 bilion.

Jumlah itu, yang diumumkan oleh Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa membentangkan Bajet 2023, adalah RM2.6 bilion lebih daripada jumlah yang diperuntukkan dalam Belanjawan 2022.

Belanjawan 2023

Penyelenggaraan Infrastruktur Sekolah

Belanjawan 2023 menyaksikkan RM2.3 bilion untuk menaik taraf bangunan dan infrastruktur sekolah usang di 380 sekolah daif, penyelenggaraan kemudahan sekolah dan pembinaan kemudahan mesra OKU, dan pembinaan dewan terbuka untuk perhimpunan sekolah.

Sebanyak RM777 juta lagi adalah untuk Rancangan Makanan Tambahan (RMT), yang akan memanfaatkan 700,000 pelajar. RM108 juta juga akan diperuntukkan untuk Bantuan Makanan Prasekolah (BMP) untuk memanfaatkan lebih 240,000 pelajar, meningkat 21% daripada RM89 juta tahun lepas.

Belanjawan 2023 juga mengumumkan bahawa RM560 juta akan diperuntukkan untuk pembinaan tujuh sekolah baharu di Terengganu, Selangor, Sabah dan Sarawak.

Belanjawan 2023

Belanjawan 2023

Pembelajaran Digital & Akses Internet

Tambahan lagi untuk Belanjawan 2023, 50,000 komputer riba juga akan disediakan kepada sekolah dan institusi pendidikan di bawah kementerian bagi memudahkan pengajaran dan pembelajaran digital.

Perbelanjaan Pembangunan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) meningkat 22.9 peratus, malah RM671 juta.

Belanjawan 2023

Bagi menjamin infrastruktur, bangunan dan peralatan IPTA berada dalam keadaan kondusif, selamat dan cekap bagi meningkatkan kualiti pendidikan tinggi negara, KPT telah memberi tumpuan untuk menambah baik kemudahan IPTA pada tahun ini.

Info Tambahan :  3 Cara Belajar Berkesan: Auditori, Visual, Praktikal

Di IPTA, Belanjawan 2023 menyedikkan sejumlah RM436 juta telah diperuntukkan untuk pembaikan infrastruktur dan penggantian peralatan.

Demi manfaat penyelidik, profesor dan pelajar di IPT, KPT juga akan menumpukan agenda pendigitalan dalam elemen pengurusan, pendidikan, pembelajaran dan perkhidmatan, menurut kenyataan dikeluarkan KPT hari ini.

Akses internet IPTA akan dipertingkatkan hasil pembiayaan RM35 juta daripada inisiatif Rangkaian Penyelidikan & Pendidikan Malaysia (MYREN).

Semua pihak berkepentingan, tanpa mengira lokasi, seharusnya dapat mengakses pembelajaran yang inovatif, fleksibel dan berkualiti tinggi berkat usaha pendigitalan kami.

Menggunakan dana R&D berjumlah RM428 juta yang diberikan kepada KPT dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, KPT juga akan merancakkan agenda penyelidikan bagi menjadikan Malaysia sebagai hab pengetahuan yang unggul. KPT akan menjadikan penyelidikan translasi kepada pengeluaran sebenar untuk manfaat kerajaan, komuniti, industri dan ahli akademik dengan bajet tambahan RM50 juta untuk tujuan ini.

PTPTN

Selain itu, KPT akan menumpukan kepada langkah Bajet 2023 seperti pengurangan bayaran balik pinjaman PTPTN selama tiga bulan mulai 1 Mac 2023, sehingga 20%.

Selain itu, Belanjawan 2023 juga menggariskan mulai 1 Mac 2023, peminjam dengan pendapatan bulanan RM1,800 atau kurang boleh memohon penangguhan pembayaran balik untuk tempoh enam bulan.

Belanjawan 2023

Belia: TVET & E-belia

Bersama-sama dengan kerjasama syarikat GLC terkemuka untuk mengambil alih sebahagian atau sepenuhnya operasi institusi TVET seperti kolej komuniti untuk menyediakan program latihan yang memenuhi keperluan mereka, KPT juga menyokong Kredit e-Tunai Belia Rahmah berjumlah RM200 seorang untuk belia berumur 18 tahun. ke 20.

Info Tambahan :  Asasi Vs Matrikulasi 2.0

Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) akan diperkukuh, dengan RM50 juta diperuntukkan untuk manfaat lebih 8,000 pelatih. KPT juga akan menawarkan pengetahuan dan bantuan Hospital Pengajaran Universiti bagi membantu masalah kesesakan kemudahan perubatan di fasiliti Kementerian Kesihatan.

Belanjawan 2023

KPT berdedikasi untuk membantu Kerajaan dalam mencapai objektif Bajet 2023 dengan melaksanakan projek dan aktiviti yang memberi manfaat kepada pihak berkepentingan KPT, terutamanya kejiranan dan masyarakat secara keseluruhan.

Belanjawan 2023

Cara Mohon E-belia

Hampir 2 juta rakyat Malaysia telah mendapat manfaat daripada skim itu pada 2022, di mana kerajaan akan memberikan kredit ePemula sebanyak RM150 yang boleh digunakan untuk pembelian melalui penyedia perkhidmatan e-dompet tertentu.

Juga tersedia pada masa yang sama ialah usaha tambahan daripada rakan kongsi penyedia perkhidmatan e-dompet dalam bentuk kupon, rebat, diskaun, mata ganjaran dan syiling.

Penyedia perkhidmatan e-dompet yang mengambil bahagian dalam inisiatif ePemula 2022 termasuk Touch ‘n Go eWallet, BigPay, GrabPay dan ShopeePay juga boleh digunakan di Belanjawan 2023.

Tarikh Permohonan

Tarikh akhir permohonan inisiatif ini untuk 2023 masih belum didedahkan kepada umum.

Permohonan untuk kredit ePemula telah diterima dari 11 April hingga 1 Jun 2022, berbanding 11 April hingga 1 Jun 2021 dan kredit mesti digunakan selewat-lewatnya pada 10 Jun 2022, jam 11:59 malam, selepas ia diluluskan.

Leave a Reply