Biasiswa Negeri Melaka, Negeri Sembilan, Johor, KL & Selangor

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Biasiswa menjadi inisiatif banyak orang mengelak daripada membuat pinjaman PTPTN, bimbang mendapat sanksi oleh CCRIS, disenarai hitamkan lagi, dll. Sekiranya demikian, mengapa anda tidak memohon biasiswa atau pinjaman yang diberikan oleh kerajaan negeri? Adakah lebih mudah? IPTS bukan sahaja mempunyai pelajar dari universiti awam, tetapi juga layak untuk memohon.

Walaupun sebahagian daripadanya adalah pinjaman yang mesti dilunasi, jika tidak terlambat, mereka tidak akan disenarai hitam, jadi mereka tidak boleh pergi ke luar negeri, membeli rumah, kereta, dll. Beberapa kerajaan negeri juga memberikan pinjaman mengambang. Sekiranya peminjam berjaya menamatkan pengajian kelas pertama, pinjaman akan secara automatik ditukar menjadi biasiswa.

Untuk makluman anda, kebanyakan pinjaman yang diberikan oleh kerajaan negeri tidak mengenakan faedah atau hanya “bunga”. Jumlah yang dipinjam adalah sama dengan jumlah yang perlu dibayar. Sebilangan kerajaan negeri hanya mewajibkan peminjam membayar hanya 25% dari jumlah pinjaman. Jadi, jika anda boleh memilih untuk tidak memohon PTPTN, mengapa tidak?

Ingin mengingatkan bahawa semua biasiswa dan pinjaman ini tidak dibuka pada tahun ini. Kami hanya berkongsi biasiswa dan pinjaman yang diberikan oleh kerajaan negeri / yayasan, serta pautan setiap tahun, supaya anda dapat memeriksa dari semasa ke semasa dengan lebih mudah. Tarikh permohonan boleh didapati terus di laman web biasiswa rasmi yang kami kongsi.

MELAKA

Biasiswa Negeri Melaka, Negeri Sembilan, Johor, KL & Selangor

Dana Amanah Pendidikan Negeri Melaka ditubuhkan dengan persetujuan No. MMKN yang diadakan pada 5 Januari 2000. RUU ini berdasarkan Artikel 10 dari 1957 “Akta Peristiwa Kewangan Wajib Dana Amanah Pendidikan Negeri Melaka” (Akta Pindaan 1972) Arahan itu beroperasi, dan ketuanya adalah Ketua Menteri Persatuan Pemuda Malaya.

Info Tambahan :  Pusat Tuisyen KAMI: Membangun Peluang Melalui Pendidikan Berkualiti

Dana ini terdiri daripada dua institusi nasional, iaitu Yayasan Melaka dan Majlis Agama Islam Melaka. Fungsi TAPEM adalah untuk mengurus dan mengurus dana bantuan atau pinjaman, termasuk anak-anak Melaka yang akan terus belajar untuk diploma dan ijazah sarjana muda:

Biasiswa Pengajian Islam Kerajaan Negeri Melaka 

Mulai tahun 2019, Kerajaan Negeri Melaka melalui Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka (TAPEM) menjemput anak-anak dari Melaka untuk memohon Biasiswa Pengajian Islam Kerajaan Negeri Melaka untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang pengajian Islam di Mesir, Jordan, Maghribi dan Indonesia.

Pinjaman mata wang pendidikan tinggi

Peminjam ini hanya tersedia untuk pelajar yang telah diterima masuk ke institusi pengajian tinggi awam dan swasta, dan pelajar ini hanya disenaraikan di bawah pembiayaan Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka (TAPEM).

Bantuan institusi pengajian tinggi

Subsidi ini adalah subsidi awal setelah berjaya memasuki universiti. Bagi kami, ia adalah diploma sebanyak RM300. Berbanding dengan kebanyakan negeri yang memberikan bantuan sebanyak RM1,000 dan ke atas, diploma, sarjana dan kedoktoran adalah RM400. Tidak pasti, tetapi jumlah ini telah dinyatakan di laman web rasmi bantuannya.

NEGERI SEMBILAN

Biasiswa Negeri Melaka, Negeri Sembilan, Johor, KL & Selangor

Negeri Sembilan juga memberikan pinjaman pendidikan, tetapi mereka tidak akan memberikan maklumat mengenai pinjaman ini kecuali jika mereka diselaraskan dengan PTPTN untuk pinjaman pendidikan pada tahun 2019. Dalam hal ini, Yayasan Negeri Sembilan (Yayasan Negeri Sembilan) telah diminta untuk memberi keutamaan kepada PTPTN, dan pemohon disarankan untuk melamar pinjaman PTPTN terlebih dahulu.

Info Tambahan :  6 Langkah Mudah Semak Lebihan Bayaran PTPTN

Hanya pemohon yang belum memperoleh pinjaman PTPTN yang layak untuk memohon pinjaman dari Yayasan Negeri Sembilan dan perlu mengemukakan surat penolakan PTPTN sebagai bukti.

Borang permohonan boleh didapati terus di Pejabat Yayasan Negeri Sembilan di Bangunan Yayasan Negeri di Yam Tuan Seremban, Jalan, Negeri Sembilan.

Untuk maklumat lebih lanjut, sila klik http://www.yns.gov.my atau hubungi mereka terus di talian 06-7628046.

JOHOR

Biasiswa Negeri Melaka, Negeri Sembilan, Johor, KL & Selangor

Biasiswa Pelajaran Negeri Johor menawarkan biasiswa pengajian tinggi seperti berikut :

WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR

Biasiswa Negeri Melaka, Negeri Sembilan, Johor, KL & Selangor

Biasiswa yang diberikan adalah milik Program Biasiswa Pendidikan Tinggi. Bantuan kewangan ini diberikan kepada anak-anak dari keluarga berpendapatan rendah di wilayah persekutuan sehingga mereka dapat belajar di institusi pengajian tinggi awam atau swasta. Di samping itu, IPT juga dapat memberikan pertolongan awal untuk penyertaan pendaftaran semasa pada semester pertama tahun pertama IPT. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai “Skim Biasiswa Pendidikan Tinggi” dan “Bantuan Awal IPT”.

SELANGOR

Biasiswa Negeri Melaka, Negeri Sembilan, Johor, KL & Selangor

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *