Bidang Sains Komputer

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:
Bidang Sains Komputer 1
Komputer penting masa kini

Tahukah anda, bidang sains komputer ini merupakan bidang yang tidak kurang pentingnya kini? Bidang ini banyak membantu dalam pembangunan negara serta kemajuan negara terutama aspek teknologi komputer.

Bidang ini ditawarkan dalam kelulusan sijil, diploma, ijazah sarjana muda, ijazah sarjana dan juga doktor falsafah. Sekiranya anda mengambil bidang ini, anda boleh untuk menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi dalam bidang Pembangunan Manusia, Pengurusan perniagaan, Teknologi maklumat, Finance and Banking dan sebagainya.

Peluang kerja dalam bidang ini termasuk Juruanalisa sistem, Pengaturcara Komputer, Pegawai Sitem Maklumat, Pentadbir web, Pegawai sektor kerajaan, pensyarah bidang teknologi maklumat, juruteknik komputer, Pengaturcara, pentadbir pengkalan data dan sebagainya.

9 thoughts on “Bidang Sains Komputer

  1. kalau ambil bidang sains komputer, boleh jadi ahli forensik tak? and kalau boleh, dalam bahagian apa eh?

  2. saya bercadang nak apply dekat ump .. rase2 besar tak peluang nk dapat kerja dalam course ni? lagi satu dalam course ni kerjaya apa yg paling popular?

    1. Susah nak jawab nih.. kalau minat kerja makan gaji.. mungkin masscom lebih bnyk tawaran..tapi semuanya bergantung pada result nanti..kalau baik maka senang lah..Bidang bisness study ni bnyk peluangnya utk syarikat yg memerlukan pegawai bhg pengurusan.

  3. saya lepasan matrikulasi dan bakal sambung ijazah dalam bidang s.c keselamatan rangkaian komputer..agak excited dpt 1st choice tapi bila search google tntg kos neh.rasa down jugak..sbb banyak respond kos neh susah nak keje..n diorang cakap pompuan lagi susah sbb agak mncabar kos neh..betul ke ?

    1. Sebenarnya tidak lah begitu susah untuk dapat kerja..cuma bidang ini agak sukar dan memerlukan keputusan yang tinggi untuk menjadi pakar. Jika menjadi pakar keselamatan komputer ini mungkin bukan sahaja kerja dalam negara, malah luar negara juga. Hal ini kerana, hal keselamatan kini amat penting seiring dengan petumbuhan pesat IT dalam negara dan dunia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *