Bidang Sains Komputer

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Print this page
Print
Komputer penting masa kini

Tahukah anda, bidang sains komputer ini merupakan bidang yang tidak kurang pentingnya kini? Bidang ini banyak membantu dalam pembangunan negara serta kemajuan negara terutama aspek teknologi komputer.

Bidang ini ditawarkan dalam kelulusan sijil, diploma, ijazah sarjana muda, ijazah sarjana dan juga doktor falsafah. Sekiranya anda mengambil bidang ini, anda boleh untuk menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi dalam bidang Pembangunan Manusia, Pengurusan perniagaan, Teknologi maklumat, Finance and Banking dan sebagainya.

Peluang kerja dalam bidang ini termasuk Juruanalisa sistem, Pengaturcara Komputer, Pegawai Sitem Maklumat, Pentadbir web, Pegawai sektor kerajaan, pensyarah bidang teknologi maklumat, juruteknik komputer, Pengaturcara, pentadbir pengkalan data dan sebagainya.

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

9 COMMENTS

  1. saya bercadang nak apply dekat ump .. rase2 besar tak peluang nk dapat kerja dalam course ni? lagi satu dalam course ni kerjaya apa yg paling popular?

    • Susah nak jawab nih.. kalau minat kerja makan gaji.. mungkin masscom lebih bnyk tawaran..tapi semuanya bergantung pada result nanti..kalau baik maka senang lah..Bidang bisness study ni bnyk peluangnya utk syarikat yg memerlukan pegawai bhg pengurusan.

  2. saya lepasan matrikulasi dan bakal sambung ijazah dalam bidang s.c keselamatan rangkaian komputer..agak excited dpt 1st choice tapi bila search google tntg kos neh.rasa down jugak..sbb banyak respond kos neh susah nak keje..n diorang cakap pompuan lagi susah sbb agak mncabar kos neh..betul ke ?

    • Sebenarnya tidak lah begitu susah untuk dapat kerja..cuma bidang ini agak sukar dan memerlukan keputusan yang tinggi untuk menjadi pakar. Jika menjadi pakar keselamatan komputer ini mungkin bukan sahaja kerja dalam negara, malah luar negara juga. Hal ini kerana, hal keselamatan kini amat penting seiring dengan petumbuhan pesat IT dalam negara dan dunia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here